Home » Авторски страници, Е-Списание

Реакции на институциите на писмото с предложения за ДАБЧ и МИР “Чужбина”

2014.12.04 2 коментара
Spread the love

Във връзка с писмото, което десетки българи от различни краища по света изпратиха до премиера Б. Борисов и вицепремиера М. Кунева, с копие до президента Р. Плевнелиев, омбудсмана К. Пенчев и до ДАБЧ, относно начина на избиране на ръководството на ДАБЧ и въпроса за МИР “Чужбина”, се получиха отговори от Администрацията на Министерски съвет и от Националния омбудсман Константин Пенчев. Какви са тези отговори, може да се види по-долу.

От кабинета на вицепремиера Меглена Кунева обещаха, че отговор на същото писмо ще бъде даден след нейното завръщане от Брюксел.

———————————————————————————————-

Омбудсманът Константин Пенчев пише в отговора си, че исканията, заложени в писмото, са свързани с изменения на законодателство – на Закона за администрацията и на Изборния кодекс – а неговите правомощия не включват законодателна инициатива. Г-н Пенчев пише още, че той ще продължава да настоява “за диалог между компетентните институции и българските граждани, живеещи в чужбина, за вслушване в техните проблеми и предложения, и за постигане на консенсус по горните въпроси”.

 Ombudsman2014

.

Администрацията на Министерски съвет, в лицето на началника на отдел “Приемна” Соня Божикова, реагира на изпратеното писмо от българи зад граница с официално писмо, изпратено до МВнР и ДАБЧ, с което тези институции са сезирани да изпратят свои становища по направените конкретни предложения.

SBojikova_MVnR_DABCh

.

Администрацията на МС изпрати и отговор до посочените за контакт лица. В него се казва, че от МС са изискали становища от Външно министерство и от ДАБЧ, и се заявява: “Бъдете сигурни, че уважаваме всяка заявена и мотивирана активна гражданска позиция”.

SBojikova_BBorisov01

.

Искрено се надяваме, че мотивираната и активна гражданска позиция на десетки българи зад граница, за начина, по който да се избира ръководството на ДАБЧ и за МИР “Чужбина”, няма да бъдат уважени само в този официален отговор от Министерски съвет, за който разбира се благодарим. Както и че становищата, които са поискани от Външно министерство и от Държавната агенция за българите в чужбина по повдигнатите предложения, ще бъдат изпратени и ще станат известни не само МС, но и на подателите на писмото. Надяваме се също така, че тези мотивирани предложения няма да бъдат отхвърлени в крайна сметка от изпълнителната и от законодателната власт, въпреки тяхната мотивираност и резонност.

.

Еврочикаго

2 коментара »

 • Mariana said:

  Валерия Кертикова, коментар във Фейсбук:

  “Аз получих отговор от Борис Станимиров
  Народен представител
  ПГ Реформаторски блок
  Зам. председател на Комисията по външна политика, в което се казва:

  “… Дълбоко подкрепям идеите ви, още повече, че те отдавна са практика в Европейския парламент, от който имам непосредствени наблюдения. Като член на Парламентарната комисия за взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите, искам да ви уверя, че ще съдействам за по-бързото установяване на тези добри практики. Ще поставя въпроса още утре, на първото заседание на Kомисията.

  Вярвам, че в Kомисията по външна политика ще мога да съдействам за намиране на решения за проблемите на българските граждани в чужбина и на чуждите граждани, имащи отношения с Р България…”

 • Петър said:

  И първи действия в резултат от писмото:
  https://www.eurochicago.com/2014/12/shefat-na-dabtch/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.