Home » Авторски страници

Писмо до Борисов и Кунева от българи в чужбина

2014.11.27 4 коментара
Spread the love

Българи от различни страни по света изпратиха до премиера Б. Борисов и вицепремиера М. Кунева писмо (с копие до президента Р. Плевнелиев, омбудсмана К. Пенчев и до Държавната агенция за българите в чужбина) във връзка с дейността на ДАБЧ.

В писмото се настоява да се изготви и приеме ясна и прозрачна процедура за назначенията в ръководството на Агенцията. Новото ръководство да бъде избрано след открит и публичен конкурс, като всеки кандидат се задължи да представи ясна концепция за дейността на ДАБЧ. В писмото се настоява и за въвеждане на онлайн гласуване за българските граждани зад граница, както и за създаването на Многомандатен избирателен район “Чужбина”.

Следва текстът на писмото до премиера Борисов, а писмото до Меглена Кунева може да изтеглите от тук – Pismo_Kuneva_20141127 

—————————————————————————————————

До:

Бойко Борисов, министър-председател на Република България

 

Копие до:

Росен Плевнелиев, президент на Република България

Константин Пенчев, омбудсман на Република България

Държавна агенция на българите в чужбина

Медии

.

Уважаеми г-н Борисов,

Според данните на Института за изследване на населението към БАН над 1,6 милиона българи са напуснали България от началото на прехода, като над половин милион от тях са с висше образование. По повод на предсрочните парламентарни избори 2014 част от тези българи се обединиха в различни групи и сдружения, сред които АБГ- Асоциация на българските групи (ABG e.V.), Дюселдорф; “Гласуване без граници”, “Искаме да гласуваме”, ДАНСwithmeGlobal, ДАНСwithme-BG, Избори в чужбина 2014 и Временни обществени съвети в чужбина (ВОС), с цел организация на повече избирателни секции и значително повишаване на избирателната активност в чужбина.

Пишем Ви като български граждани и представители на посочените групи и сдружения, защото съдбата на България никога не е спирала да ни вълнува и искаме да допринесем за установяването на трайни демократични процеси в страната.

Целта на нашето писмо е да се подобри дейността на ДАБЧ и тази държавна институция да стане ефективно работеща за обединението на българите в чужбина. Липсата на ясни държавни политики по отношение на българите в чужбина обезсмисля съществуването на агенцията в този й вид. Във връзка с това бихме искали следното:

1. Да се изготви и приеме ясна и прозрачна процедура за назначенията в ръководството на ДАБЧ (председател и зам. председател), чиито правила да бъдат съгласувани с официално регистрирани сдружения на българи в чужбина. Смятаме, че работещите в ДАБЧ трябва да са експерти в съответната област, а не политически лица, които да бъдат назначавани на базата на тяхната партийна принадлежност – практика, която е останала от времената на ДС.

Даваме си сметка,че това искане е свързано с промени в Закона за администрацията, но каква би била ползата от закон, който генерира неефективна администрация? Правителството има властта и правомощията да промени законите в съответствие с новата конюнктура и ние в ролята си на избиратели, очакваме тези промени.

 Настояваме новото ръководство на ДАБЧ да бъде избрано след открит и публичен конкурс, като всеки кандидат се задължи да представи ясна концепция за работата на Агенцията.

2. По време на правителството на Пламен Орешарски в ДАБЧ започна проверка, която да установи как се издават удостоверенията за получаване на българско гражданство. Резултатите, оповестени след нея, бяха, че липсва правилник, който да се спазва, което е довело до създаване на корупционни схеми и уронване имиджа на агенцията. Бившият вицепремиер Илиана Цанова нарече случващото се там „корупция в размер на десетки милиони евро“, а доайенът на българската емиграция в САЩ д-р Иван Гаджев, при награждаването му с най-високото отличие на Министерството на външните работи „Златна лаврова клонка“, нарече ДАБЧ агенция за «продажба на българско поданство и паспорти на небългарски лица».

Ние, българите в чужбина, следим много внимателно този случай и настояваме за ефективни наказания на виновните, независимо от мястото им в йерархията. Очакваме това да бъде своевременно оповестено в медиите. «Замитането под килима» на този случай би показало, че в България все още няма политическа воля за реална промяна. Тук ще припомним, че според Института за изследване на населението към БАН, причина за емиграцията е очакването на хората за “нормална държава”.

3. Последните избори в нашата съседка Румъния доказаха красноречиво, че ролята на живеещите в чужбина граждани ще става все по-значителна и решаваща. Във връзка с това е и третата точка в нашето писмо.

Очакваме Вашата подкрепа за искането ни за добавяне в Изборния закон, при предстоящата му промяна, на нови членове, а именно:

А. Гласуване онлайн за българите в чужбина
Б. Създаване на многомандатен избирателен район (МИР) “Чужбина”

Вашият конкретен отговор по поставените тук въпроси очакваме в законосъобразния едномесечен срок. Писмо със същите три точки изпращаме и на г-жа Меглена Кунева – зам.-премиер отговарящ за българите зад граница. Положителният отклик на нашите искания ще покаже съпричастие към повдигнатите въпроси и проблеми. И ще съдействате за активно включване и участие на намиращите се зад граница сънародници в политическите процеси в България.

 

С уважение,

Подписалите писмото, подредени по азбучен ред:

Албена Иванова (Лондон, Великобритания)

Андрей Ненов (САЩ)

Божидар Попов (Сао Пауло, Бразилия)

Борис Танушев (Франция)

Валерия Кертикова (Атина, Гърция)

Васил Халачев (Испания)

Велка Йордан-Йонкманс (Германия)

Венета Маджистрели (Брюксел, Белгия)

Веселина Киерилова Георгиева-Оре (Испания)

Вили Иванов (Лондон, Великобритания)

Владимир Стефанов Христов (Хадано, Япония)

Галин Желязков (Австралия)

Галя Меченова (Франция)

Галя Милушева (Чикаго, САЩ)

Георги Донков (Виена, Австрия)

Гергана Стефанова (Майорка, Испания)

Добри Карабонев (Чикаго, САЩ)

Зоя Борисова (Испания)

Иван Николов (Сърбия, Западни покрайнини)

Ирен Величкова-Ямами (Йокохама, Япония)

Йордан Ганчовски – съпредседател на БНФ (инк)

Костадин Дюлгерски (САЩ)

Лила Кара (САЩ)

Любомир Гаврилов (Тулуза, Франция)

Маргарита Иванова (САЩ)

Мариана Христова (България)

Мария Иванова (Лондон, Великобритания)

Нели Манова (Франция, Габон)

Петър и Петранка Стаматов (САЩ)

Петя Цанева (Испания)

Д-р Пламен Дочев (Чикаго, САЩ )

Роберт Манолов (САЩ)

Светла Василева (България)

Светослав Моллов (Великобритания)

Силвия Авдала (Тел Авив, Израел)

Стефан Краев (Виена, Австрия)

Стилиян Атанасов Атанасов (Италия)

Таня Тодорова (Германия)

Тася Тасова (Австралия)

Явор Добрев (Германия)

.

———————————————————————————————————————————–

Бел.ред.:  Писмото вече е получено и заведено под номера:

859 oт 27.11.2014 г. – при Премиера

94-00-1982/27.11.2014 г. и 94-00-1982-[1]/27.11.2014 г. – при Президента

94-00-2187-1 /2014-11-27 – в ДАБЧ

.

DABCh
.

4 коментара »

 • Peter S said:

  Коментари към писмото:

  Нели Манова – Подписвам писмото с подобна забележка. Какзо се случва с МИР чужбина? Това безпринципно разпределение на гласовете на повече от една четвърт българи, които внасят в страната над 2 милиарда лева годишно, не може да продължава. Трабва ясна позиция по въпроса от бъдещият председател на ДАБЧ и не само публичност , но и участие в избирането на председателя, доколкото законно ни е позволено като НПО.

  Максим Божилов: Подписвам подобно писмо само ако в него се иска да бъде изяснен мандата на ДАБЧ. В сегашния й вид – а той е от създаването й, тя е доказала, че е неработеща, независимо кой я ръководи. Послания от рода на: “…координиращ орган на правителството за осъществяване на държавната политика спрямо сънародниците по света” при отсъствие на държавна политика показват сегашната несъстоятелност на агенцията.

  Добри Карабонев: Предлагам да има представители на българската емиграция по места ,оповестени към ДАБЧ.

  Аз, Венета Маджистрели, подписвам настоящето писмо, не със забележки, а с право на допълнително мнение що се отнася до методиката на гласуването чрез/по интернет (онлайн) и създаването на МИР „Чужбина”. Написано по този начин (без детайли) подкрепям писмото на 100%.
  Имам следните съмнения по точка 3 от писмото: 1) гласуването по интернет (от персонален компютър или мобилно устройство – телефон/таблет) подлежи на хакерски атаки, както имам и съмнения (не само мой лични, базирани са на информация от сегашните съществуващи практики във сметовен мащаб) относно анонимността на вота 2) Методиката за изчислявяне на мандатите от МИР „Чужбина” може да бъде манипулирана, от определени политически партии, представени в парламента (гласуващи промените) и евентуално в последствие сменяна, в зависимост от управляващото мнозинство. Запозната съм с голяма част от възможите решения, що се отнася до второто. Моето мнение е, че и по точка едно и по точка две (споменати от мен, относно точка 3 от писмото) се нуждаем от допълнителна, специално изготвена за нашия казус информация, която да бъде предоставена на цялото българско общество в и извън България. Нуждаем се и от вътрешни и от чуждестранни, НЕЗАВИСИМИ мнения за евентуалните решения. Не смятам, че изборите в и извън България са две отделни системи. Освен това, не смятам, че методиката на избиране на членовете на СИК, ОИК и РИК (и съответно тяхното заплащане), както и платените застъпници са отделени въпроси. Напротив, те се много съществени и особено вторият е легална форма, създаваща предпоставки (финасови) за манипулация на вота. Към това добавям, изборът на ръководни кадри в ДАБЧ, Закона за българите живеещи извън Република България и Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света. Крайно време е да разберем, че системата е скачена – от вън и от вътре и дори само едно нещо не функционира или не е направено по възможно най-демократичния начин, изкривяване на изборните резултати винаги ще има (и все пак дори и това не е гаранция). Готова съм да участвам във всички публични дискусии по темите.

 • Лила said:

  Веднага отговарям на г-са Маджистрели,.
  Аз от самолетостороене НЕ разбирам, затова никога НЕ го коментирам. Как да бъде защитен вота ни и всичко около изборите, НЕКА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ПРОГРАМИРАНЕ МИСЛЯТ, госпожа. А ние с вас да се успокоим и да си гледаме нашата работа, в която сме добри. Няма нужда дори да дискутираме, защото много баби – хилаво бебе. Отново казвам, имаме добри компютърни специалисти, на тях ще разчитаме.
  Изборите в чужбина и в България, са като два клона на едно дърво. Хем са свързани, хем са недостижими един, за друг. Засега в чужбина ще мислим за нашите комисии и гласуване, после ще се интересуваме как върви гласуването и в България, а най вече ще гледаме, а и наблюдатели ще изпращаме, ако е необходимо за проверки.
  Засега ние трябва да изберем наши представители, за да мотат те от наше име да работят в Народното събрание и съдействат за благосъстоянието на страната ни, по всички възможни начини.
  Всичко останало, което възникне в този процес, ще бъде решавано своевременно.

 • Peter S said:

  Първи отговори по писмото може да намерите тук:
  https://www.eurochicago.com/2014/12/reaktsii-dabtch-mir-tchuzhbina/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.