Home » Избрано

Думи, продиктувани от болка и тревога

2010.03.09 Един коментар
Spread the love

В-к Дума 10 Март 2010, брой 57

България се нуждае от силна, единна, обновена БСП

Свидетели сме на прояви и процеси в БСП, които я заплашват с разпад и самоунищожение. Една изборна загуба е нормално да възбуди духовете и предизвика оживени разисквания. Но това, което наблюдаваме, далеч надхвърля тези рамки и прераства във взаимна непоносимост и крайно ожесточение между отделни личности и групировки в партията. Хора, които довчера са вървели заедно в ръководството й, сега не просто се разминават в своите мнения, а враждебно се противопоставят един на друг. Това създава тежка, заредена с разрушителна сила атмосфера, която дезориентира членската маса, подхранва центробежни тенденции, злепоставя партията пред обществото, отнема й възможността да бъде активен фактор в политическия живот на страната. Върху оголения по този начин политически терен паразитира ГЕРБ, формация с неясен произход и още по-неясна физиономия, но с недвусмислено изявени себични, авторитарни, репресивни амбиции. Ето защо ние, писатели социалисти с дългогодишно партийно членство, преживели и преминали през много изпитания и огорчения, но съхранили вярата си в мисията на партията, не можем да стоим повече встрани и да наблюдаваме безучастно протичащите в нея тревожни явления.
Коренът на възникналата ситуация е в обстоятелството, че осем месеца след изборите, още нямаме откровен, ясен, убедителен отговор какъв е балансът от управлението на коалицията, в която активна позициа имаше БСП. Ако той е положителен, как да си обясним тежката изборна загуба, ако е отрицателен, какви са неговите характеристики. И в двата случая – какви са изводите в идейно-политически и личностно-структурен план, които се налагат.
При сегашното състояние на партията до такъв отговор – става очевидно – няма да се стигне и това налага коренен обрат в нея.
Далеч сме от мисълта да отричаме постигнатото при мандата на коалиционното правителство, оглавявано от Сергей Станишев, но едновременно с това не можем и да си затваряме очите пред проблемите, които то не реши, а някои дори задълбочи. Достатъчно е само да споменем, че правителството не прояви воля и енергия за борба с корупцията и престъпността, с което подхрани подозренията към чистотата на намеренията му; показа неспособност да следи и се съобразява с нагласите и очакванията на обществото, което беше израз на ограничен управленски капацитет; в социалната сфера беше нерешително и непоследователно, което разколеба вярата на нуждаещите се в привързаността му към принципите на обществената солидарност; и най-непростимото, допусна Еврокомисията да спре полагаемите се жизнено необходими на България парични фондове, което хората възприеха като знак на недоверие, и това срина окончателно авторитета му у нас и в чужбина.
Справедливо или не, в представите на обществото основната отговорност за тези неблагополучия носи БСП и затова то оттегли така драстично доверието си от нея в деня на парламентарните избори и продължава да е резервирано след тях. Такива са за жалост реалностите и пренебрегването им означава само по-нататъшно задълбочаване на пропастта между партията и хората с всички, произтичащи от това, гибелни последици за нея.
В областта на духовната култура – най-близката до нас, наблюдаваме крещяща незаинтересованост и невнимание от страна на партийното ръководство. Партия като нашата, създадена от високо образовани, социално чувствителни, с безупречен морал хора, самите те изявени публицисти и оратори, признати в обществото, с мисълта и идеите си влияли върху художествените процеси, тази партия днес драстично се разминава със сферата на духа. Интелигенцията ни е изоставена на произволите на пазарната стихия, а нейният нравствен и интелектуален капацитет е безразсъдно пропиляван национален капитал. Липсата на разбиране и грижа към културата отблъсква интелектуалците и допълнително накърнява публичния образ на партията, която никога през едновековното си съществувание, включително през периодите на репресии и кървав терор, не е била така отчуждена от интелигенцията, включително и от своята, лявата, не е подценявала нейните възможности за изразяване и формиране на обществените нагласи.
Нелогично е да се мисли, че лицата, независимо от степента на собствената им отговорност, допуснали това състояние, ще могат да намерят начините за преодоляването му. И при най-добро желание, и при най-искрени усилия от тяхна страна в представите на обществото те са персонално обвързани с провалите, което им пречи да стигнат до категорични изводи и смели решения, да не говорим за трудно поправимите публични резерви към тях, които, така или иначе, те самите формираха и които ще обричат дълго време на недоверие всяка тяхна инициатива.
Има един-единствен изход от тази драматична ситуация и той е извънреден конгрес на БСП в най-кратък срок.
Конгресът е съдбовно необходим, за да се прекратят безплодните раздори и пресекат центробежните тенденции; да се спре разпадът на цели структури от рода на Федерацията на левите интелектуалци; да се даде път на лица, неизхабени и необременени от допуснатите неблагополучия; да се изчисти образът на партията от наслоените към нейни дейци подозрения и съмнения; да се даде нов простор и нова енергия на колективната мисъл и инициатива.
България се нуждае от силна, единна, обновена БСП.

АНЖЕЛ ВАГЕНЩАЙН

БОРИСЛАВ БОЙЧЕВ

ПРОФ. ИВАН ЦВЕТКОВ
КОЛЬО ГЕОРГИЕВ
НИКОЛА ИНДЖОВ
ПЕТЪР КАРААНГОВ
ПРОФ. СИМЕОН ХАДЖИКОСЕВ
ПРОФ. ТОДОР АБАЗОВ

One Comment »

 • Nik said:

  До интелигентите, написали и/или подписали „Думи(те), продиктувани от болка и тревога”
  (в-к „Дума” бр.57/10 март 2010 г.)

  Да, България вече почти 70 години се нуждае от събуждане на съвестта си, приспана твърде успешно в резултат от избиването на цвета на нейния интелектуален елит чрез т.нар. „Народен съд” и последвалото половинвековно мракобесие. Повече от половинстолетното комоцио може да се сравни единствено с онова, което княз Борис Първи й причини, като изби прабългарския елит в своя нескопосан опит за насилствено налагане на християнството по нашите земи (затова българското християнство и до ден-днешен е полу-езическо християнство или полу-християнско езичество).

  Да, България има крещяща нужда от автентична лява партия (както и от истинска дясна, но не на крадци и разбойници като „левите”). Но тази партия в никакъв случай не може да бъде нелегалната (в смисъл на юридически несъществуваща) БСП. Въпросната групировка представлява ядро от съзаклятници, успешно ограбили (и продължаващи да грабят) българското национално богатство, около което гравитират неколкостотин хиляди заблудени простодушни лековерници, повярвали в митологемата на комунистическата утопия.

  Онова, което авторите на откритото писмо наричат „Българска социалистическа партия” („БСП”) не е нито партия, а още по-малко – социалистическа. Може ли да бъде лява и социалистическа групировката, която провежда дясна икономическа политика и социален геноцид , и има за ръководни интересите на ядро от крадци на спечеленото с кръвта и потта на няколко поколения българи?!

  Всъщност, така наричаният „преврат” от 10 ноември 1989 г. беше апотеоз на дълго подготвяната конвергенция на „социалистическия елит” в „капиталистически елит”, с което се развързаха ръцете на комунистическата върхушка (и то на най-продажната и безскрупулната й част) за кражби, грабежи и тотален геноцид над собствения народ.

  А че БСП (както и предшественицата й БКП) не е партия, ясно можете да разчетете в прецизните от юридическа (и човешка!) гледна точка послания, които проф. Янко Н. Янков-Вельовски вече две десетилетия отправя към оглушелата, ослепелата, онемелата и оскотела, тотално корумпирана българска съвест:

  НЯМА ТАКАВА ПАРТИЯ!
  (Забележка: Под заглавията на темите са линковете към отделните публикации)

  Няма такава партия!
  http://iankov.blogspot.com/2007/08/blog-post_09.html

  Справедливостта възтържествува! Но я обжалват…
  http://iankov.blogspot.com/2007/08/blog-post_1610.html

  Агенти на ДС отменят справедливостта
  http://iankov.blogspot.com/2007/08/blog-post_358.html

  Агенти на ДС доунищожиха справедливостта
  http://iankov.blogspot.com/2007/08/blog-post_10.html

  БСП?!
  http://iankov.blogspot.com/2007/08/blog-post_31.html

  Няма такава партия! (2)
  http://iankov.blogspot.com/2009/08/2.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.