Home » Избрано

Македонска версия на световната история в Youtube

2010.03.09 Един коментар
Spread the love

Десетминутен запис с изпълнение на танцов ансамбъл „Никола Карев” от Австралия е на път да предизвика скандал в световната мрежа You Tube. Сагата с македонския прочит на биографията на Александър Македонски е покъртителен, коментират тези, които вече са успели да се запознаят с клипчето .
Зрителите могат да видят „уникалното” хореографско решение, в което младежи с гръцки шлемове, ризници и мечове, със слънцето на Вергина на гърдите и девойки в дълги гръцки пеплоси и хламиди играят македонски хора, в голямата си част заети от хореографията на Ансамбъл „Пирин”.
В друга сцена антични македонци и перси се бият до смърт с мечове във вариант на „Танц със саби” на Арам Хачатурян под звуците на българска ръченица.
В края на „спектакъла” Александър, който е преживял вече смъртта на своя баща и призивите на преторианците „Не е важно како ке се вика кралот!”, изпива поднесената му чаша с отрова и с патос констатира „Обиколих целата населена и ненаселена земя, но не можах да я избегна судбината.” И още сакралното „Македония ке пребиде!”
Модерният спектакъл очевидно е част от вълната за популяризиране на тезата за античния македонски произход и връзката с древните македони. На сцената, която наподобява читалище, е поставен плакат „Македонско младинско дружество Никола Карев. 30 години посланици на македонския фолклор”.
Тезата за връзката с Александър Македонски не е приета от нито една сериозна европейска или световна историография. Въпреки това обаче в последните години масово в австралийските висши учебни заведения се развиват тези и се печелят проекти, които доказват античния македонски произход. За последното съобщиха и български студенти в Австралия.

© Информационна агенция “Фокус”

One Comment »

  • реакции на български историци said:

    http://www.focus-news.net/?id=n1360720
    Александър Гребенаров, Пламен Павлов, Валерия Фол и тв водещия Никола Григоров

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.