Home » Избрано

САЩ: В България официалните лица са безнаказани

2010.03.11 Няма коментари
Spread the love

Провелите се през юли избори в България бяха в общи линии свободни и честни, но бяха съпътствани с многобройни съобщения за купуване на гласове и промени в избирателната система, внесени в последния момент, които бяха подкрепени само от предишната управляваща коалиция. Това е една от констатациите в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права, цитиран от информационните агенции. Докладът анализира 194 държави от целия свят.

Държавният департамент отчита проблеми в България с полицейско насилие и отношението към арестуваните, затворниците и малцинствата, тежки условия в затворите и обектите за задържане, безнаказаност на официалните лица. Във Вашингтон констатират известни ограничения на свободата на пресата, дискриминация срещу религиозни малцинства и корупция в изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

“Новото правителство предприе първоначални стъпки по отношение на корупцията и до края на годината бе постигнат напредък,” се казва обаче в доклада на Държавния департамент. Сред останалите проблеми, посочени в документа, са насилието срещу жени и деца и лошото образование на ромските деца, тежките условия в държавните детски домове, трафика на хора, дискриминацията по отношение на инвалидите и срещу малцинствата.

Държавният департамент на САЩ изтъква нарушенията на човешките права като един от основните проблеми в Афганистан и Ирак, където американските войски водят борба срещу бунтовниците. Според доклада ситуацията по сигурността в Афганистан се е влошила значително през 2009 г., като най-потърпевши от насилието са били мирните жители. Заключенията са, че бунтовниците носят вината за нарастването на насилието в страната, една трета от чиято територия е обхваната от въоръжени действия, което пречи на правителството да защитава гражданите и да разшири властта си.

В Ирак обаче според Държавния департамент правителството има вина за извършени през 2009 г. произволни убийства, а нарушенията на човешките права са продължили въпреки повишаването на сигурността като цяло.

Документът предупреждава, че в Европа се засилва дискриминацията срещу мюсюлманите. Като примери за тази тенденция се посочват забраната за изграждане на минарета на джамиите в Швейцария и забраните или ограниченията за носене на бурки и забрадки от мюсюлманките във Франция, Германия и Холандия.
Сред държавите, най-силно критикувани от Държавния департамент за нарушения на човешките права, са Беларус, Китай, Куба, Иран, Мианма, Северна Корея, Зимбабве, Судан, Сирия и Русия.

В доклада се отправя критика към Китай за упражнявания тормоз върху адвокати и активисти, смятани за заплаха за властта, за увеличаването на репресиите срещу тибетското и уйгурското малцинство и за строгия контрол върху интернет. Документът привлича вниманието и към нарушенията на човешките права в Иран, където при потушаването на протестите след президентските избори са били убити десетки хора, а хиляди са били арестувани. Според Държавния департамент има данни, че регионалните власти и бунтовническите групировки в руския Северен Кавказ са отговорни за убийства, мъчения и отвличания. В Пакистан миналата година е имало незаконни убийства, изтезания и изчезвания, а стотици цивилни са загинали при бунтовнически атаки в размирните райони по границата с Афганистан, се казва в доклада.

Dnevnik.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.