2024-05-03

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Кой на кого е Запад?

    България не бива да използва евроинтеграцията като лост за решаване на двустранни проблеми със Сърбия и Македония. А и не е уместно да се прави на ходатайстващ покровител, твърди Александър Андреев в коментара си:

    „Егати държавата, след като аз съм й вицепремиер!” беше казал един незапомнен с почти нищо друго български политик. Със сходна самоирония македонците въздишат: „Каква страна сме, след като Западът ни е Албания!”. На България обаче Западът й са Македония и Сърбия – това е географски факт, който според мен трябва да служи не за евтини закачки със съседите, а за сериозно политическо усилие.

    Да не беше само обичайният предмодерен ропот…

    Правителството на Бойко Борисов напоследък подава сигнали, че се готви за такова усилие: Борисов беше в Белград, а наесен ще ходи в Скопие, външният министър Николай Младенов идната седмица ще пътува до македонската столица, работи се по българо-македонски договор, обсъждат се инфраструктурни проекти. Дотук всичко звучи прекрасно и дори много европейски. Да не беше само обичайният предмодерен ропот на тема история, език и малцинства, който веднага се надигна в българското публично пространство. И да беше българското правителство малко по-деликатно в иначе щедрите си предложения за подкрепа по пътя на двете съседки към ЕС.

    Само допреди двайсетина години българите наистина гледаха с възхищение към Сърбия и Македония като към „западни” страни. Да, констелацията се промени, на запад от България избухнаха никому ненужни войни, а София и Букурещ в крайна сметка хванаха бързия влак на евроразширяването. И днес с пословичната за региона политическа късопаметност България покровителствено предлага ходатайство на еврокандидатките Сърбия и Македония, без да се запита дали двете страни изобщо го искат. А различните лобита пък – с пословичната за региона историческа дългопаметност – добавят към тази политическа непохватност и барута на споровете за отдавнашни конфликти и граници, за език и малцинства.

    Отровни намеци

    Истински европейско ще бъде онова правителство в София, което предложи на партньорите си в Скопие и Белград постоянни двустранни консултации по всички открити въпроси, без да ги обвързва по какъвто и да било начин с бъдещото еврочленство на Македония и Сърбия. Защото, дума няма, за малцинствата, за езика на омразата, за общите исторически събития и днешното им интерпретиране трябва да се говори и да се търси консенсус.

    Надвикването трябва да спре

    Но дори намекът, че евроинтеграцията на двете съседки може да се използва като лост при обсъждането на тези свръхделикатни теми навярно ще отрови отношенията за десетилетия напред. Да не говорим, че поради натрупаната историческа подозрителност и поради ниското си самочувствие всички страни в региона предпочитат да гледат през няколко граници към Лондон, Париж и Берлин, без да се интересуват с какво може да им помогне съседът. Или пък те на него.

    Действителността, уви, е такава. Тъй че София навярно би могла наистина да окаже подкрепа на Белград и Скопие в предприсъединителния период, но тази подкрепа, първо, би била не толкова ходатайство, колкото ноу-хау. И второ – да не се натрапва, а да чака поискване. И в никакъв случай да не се развява като победоносен байрак.

    Автор: Александър Андреев

    http://www.dw-world.de

  • Кола бомба на „Таймс скуеър“ в Ню Йорк

    Кола бомба е причина за евакуацията в района на „Таймс скуеър“ в Ню Йорк, съобщи говорителят на Нюйоркския полицейски департамент Пол Браун.

    „Както изглежда това е кола бомба и екипът от сапьори е в процес на обезвреждането й. Засега не знаем мотива за това деяние“, заяви Браун.

    Конен полицай от нюйоркската полиция пръв е забелязал кутия, от която излизал дим, сложена на задната седалка на колата тип пикап. Районът е бил отцепен.

    Колата е „Нисан Патфайндър“.

    Пол Бресън, началник на отдела за връзки с обществеността на ФБР, заяви от Вашингтон за агенция Асошиейтед прес, че агенти на ФБР са на мястото на инцидента заедно с полицаи от нюйоркската полиция и че ФБР гледа на случилото се като на нещо много сериозно.

    АП и телевизия Си Ен Ен съобщават, като се позовават на полицейски източници, че в колата е имало прах, бутилки с пропан бутан и устройство, наподобяващо на часовников механизъм.

    Си Ен Ен показва и кадри, на които се вижда робот за обезвреждане на бомби да обследва подозрителната кола, паркирана на ъгъла на Седмо авеню и 45-а улица в Манхатън.

    Пред агенция Ройтерс полицейски източник, пожелал да запази анонимност, каза, че в колата е имало три бутилки пропан и две с бензин. Той обаче отказа да се произнесе категорично дали става дума за терористичен акт.

    Малко преди говорителят на полицията да потвърди информациите за причините за евакуацията на „Таймс скуеър“ неназован представител на противопожарната служба беше казал, че в колата е имало даже експлозиви. Тази версия не беше потвърдена.

    Офицерът Джон Суини от Нюйоркския полицейски департамент заяви, че „в колата не е била намерена бомба, но е било открито нещо друго“, без да пояснява за какво става дума.

    Първо беше съобщено за подпалил се автомобил. После – за подозрителен мъж, който избягал от колата. Първоначално районът на евакуацията беше по-малък, после полицията го разшири.

    АП съобщава, че са евакуирани не само минувачи, но и сгради. Телевизия Си Ен Ен допълва, че е блокиран достъпът до ресторанти, театри и хотели и че евакуацията засяга хиляди туристи в района.

    След атентатите от 11 септември 2001 г. срещу кулите близнаци полицията в Ню Йорк е под постоянна тревога. Миналата година тя обяви, че е разкрила заговор за бомбено нападение в метрото на града. Бяха извършени арести, някои от задържаните вече признаха вината си в съда.

    Източник: АП / Си Ен Ен / Ройтерс / БТА

  • Сблъсъци и празненства по света на Първи май

    01.05.2010

    Хиляди демонстранти изпълниха днес улиците на редица европейски и азиатски градове за традиционни шествия по случай Международния ден на труда

    Десетки хиляди демонстранти изпълниха днес улиците на редица европейски и азиатски градове за традиционни шествия по случай Международния ден на труда, настоявайки за създаване на работни места и определяне на минимално равнище на възнагражденията.

    Повечето демонстрации преминаха мирно, но не и в Гърция, където се стигна до очакваните сблъсъци между демонстранти и полицията.

    Над 12 хил. души се включиха в протестно шествие в Атина,

    което се насочи към сградата на американското посолство. Демонстрантите протестират против очакваните сурови мерки, необходими за осигуряването на спасителни заеми за почти банкрутиралата Гърция.

    Сблъсък стана, когато шествието, организирано от синдикатите, преминаваше пред министерството на финансите. Десетина младежи, някои с тояги, са нападнали полицаите, разположени пред сградата на министерството. Полицаите са използвали сълзотворен газ и нарушителите на обществения ред са се разпръснали.

    Полицаи за борба с безредиците използваха сълзотворен газ, за да разпръснат група анархисти, които са се приближили до луксозен хотел на площад „Синтагма“.

    Близо 5 хил. души се включиха в манифестация по случай Първи май в Солун,

    разпределени в две шествия, организирани съответно от подкрепяния от Комунистическата партия синдикат ПАМЕ и от двете големи синдикални централи – Федерацията на държавните служители (АДЕДИ) и Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ).

    Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне близо 250 души, които чупеха витрини на магазини и банки. С железни прътове са счупени два банкомата, витрина на магазин за електроника и луксозна кола.

    Спокойствието в града е било възстановено след намесата на полицията, която е използвала сълзотворен газ и е останала да охранява центъра.

    Гръцките железници днес са в 24-часова стачка, в резултат на която бяха спрени всички влакове освен международните. За едно денонощие ще останат на котва и всички кораби в гръцките пристанища. За два часа тази сутрин бе спрян и градският транспорт в Атина.

    Над 100 хил. турски работници се събраха на площад „Таксим“ в центъра на Истанбул за честване на международния празник на труда.

    Първомайските манифестации на този площад бяха забранени през 1977 г., когато нападатели откриха огън срещу демонстрантите и загинаха най-малко 36 души.

    Турция престана изобщо да чества празника след военния преврат през 1980 г., тъй като военните смятат Първи май за празник на лявоориентираните.

    Честванията бяха отново разрешени през 2008 г., но едва тази година истанбулската община позволи на турските синдикати да организират за пръв път от над 30 години манифестация на „Таксим“.

    Честването е организирано от шест големи синдикални конфедерации. В него участват и активисти на политически партии. Делегация на управляващата Партия на справедиловстта и развитието също участва в честването.

    В Киев президентът на Украйна Виктор Янукович

    заяви че „въпреки всички промени в украинското общество Първи май не е изгубил актуалността си и днес“.

    На централния площад „Независимост“, известен като „Майдана“, се състоя митинг. Участниците приеха декларация, според която „новата власт е направила първите стъпки, даващи надежда за бързо преодоляване на кризисните явления в социално-икономическата сфера“.

    Документът съдържа и призив към реформиране и модернизиране на икономиката.

    Около 1,7 милиона души в 1000 града на Русия

    отбелязаха Международния ден на труда.

    Повечето от проявите бяха проправителствени, но няколко хиляди комунисти участваха в демонстрация с настояване за оставката на руския премиер Владимир Путин.

    Ройтерс съобщи за опозиционен митинг в Москва, на който били издигнати лозунги, сравняващи Путин със Сталин.

    „Путин е Сталин! Путин е Брежнев! Русия без Путин“,

    скандирали няколкостотин опозиционни активисти, сред които един от най-ожесточените критици на Кремъл – бившия световен шампион по шах Гари Каспаров, който е и един от ръководителите на демократичното прозападно движение „Солидарност“.

    В Париж и други френски градове днес десетки хиляди протестираха срещу политиката на президента Саркози. Във Франция протестите са насочени най-вече срещу планираната пенсионна реформа. Много французи се опасяват, че може да бъдат наложени значителни промени като, например, увеличаване на пенсионната възраст, която сега е 60 години.

    В Чехия и Словакия проявите преминаха под знака на предстоящите и в двете републики парламентарни избори. В Чехия най-активни бяха „левите“, които според проучвания на общественото мнение имат най-големи шансове за победа в изборите. Полицията забрани на близо 100 души от радикални десни формации да организират своя демонстрация.

    В Швейцария полицията арестувала няколко души в Цюрих. В ранния следобед в там избухнали сблъсъци между полицията и демонстранти, предимно младежи, които носели маски на лицата и хвърляли бутилки и фойерверки срещу селите на реда.

    Безредиците били прекратени с гранати със сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия. По традиция първомайските демонстрации в Цюрих, икономическата и финансова столица на Швейцария, завършват с безредици – миналата година трима души бяха ранени и 83-а бяха арестувани.

    В Германия 17 полицаи бяха ранени при сблъсъци с демонстранти в северния пристанищен град Хамбург, които хвърляха камъни и палеха кофи за боклук.

    В столицата на Индонезия Джакарта хиляди работници в червени и сини ризи преминаха в мирно шествие край президентския дворец под погледа на близо 15 хил. полицаи.

    В китайската територия Макао полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу буйстващи демонстранти, който се опитаха да излязат от маршрута на шествието.

    В Токио около 32 хил. членове на синдикатите се събраха в парк с призиви за сигурност на работните места. Според лидера на Японската конфедерация на профсъюзите Сакуджи Дайкоки над 17 милиона души в страната са на временна работа или работят на непълно работно време.

    Мирни демонстрации имаше в столицата на Малайзия Куала Лумпур, в Хонконг, в Тайван.

    В Манила президентът на Филипините Глория Макапагал-Аройо обяви, че е наредила на министъра на труда да ускори преговорите между синдикатите и работодателите за увеличаване на минималното дневно възнаграждение с 75 песо (1,67 долара).

    Над 2000 палестинци в ивицата Газа излязоха по случай Първи май на протест срещу наложената от Израел блокада.

    Източник: Ройтерс / ИТАР-ТАСС / АП / БТА

    ––––––

    С викове „Оставка!“ симпатизанти и членове на БСП отбелязаха Международния ден на труда Първи май.

    „Всеки ден в повече на това правителство носи нови щети на България и то трябва да си ходи“, заяви председателят на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев пред протестен митинг, свикан на площада пред храма „Св. Ал. Невски“ в столицата.

    Станишев каза, че ГЕРБ се опитва да унищожи БСП, но няма да успее.

    „Всички, които досега са правили такива опити, вече са в небитието. Така ще се случи и с новите управляващи“, подчерта той.

    Всеки ден правителството измисля нови мерки, които удрят по джоба на обикновения българин, каза партийният председател и се обяви против проекта за повишаване на ДДС, което щяло да доведе до поскъпване на всяка стока с 20 процента.

    Симеон Дянков трябва да си ходи – това трябва да е първата антикризисна мярка, посочи Станишев.

    От младежката организация на БСП обявиха начало на национална кампания срещу младежката безработица под девиза „Дянков, назначи ме“. В продължение на два месеца в страната и в интернет ще се събират молби за работа на млади хора, които в края на юни ще бъдат връчени на вицепремиера и финансов министър.

    Организаторите на митинга твърдят, че участват близо 7 хил. души от страната и столицата.

    След речите участниците отидоха в Борисовата градина на празника на вестник „Дума“ и левия печат.

    Както през последните 20 години, и днес

    КНСБ ще продължи да отстоява интересите на хората на труда, както на масата на преговорите, така и на улицата,

    заявява в обръщение по случай Първи май президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) д-р Желязко Христов.

    Но не в Гърция, както ни „съветват“ някои, а тук, в България, където са управляващите, които всички ние избираме, и които ще продължим да контролираме, каквото е конституционното ни право“, се казва в обръщението.

    Със съвместни усилия не допуснахме цената на газа да поскъпне с 26%, а само с 6, което ограничава поскъпването на стоки и услуги. Успех е и отмяната на замисленото ограничаване на правото на стачка за работещите в системата на образованието, твърдят от синдикалната централа.

    Председателят д-р Христов припомня, че синдикатите са предотвратили опити на две поредни правителства за орязване на права под претекст, че това са изисквания на ЕС, не е допуснато премахването на доплащането за клас.

    „След десетгодишни усилия, успяхме да убедим министъра на труда и социалната политика да разпростре за първи път браншов колективен трудов договор в сектора на ВиК, което е реално действие в борбата със сивата икономика и нелоялната конкуренция, което ще продължи да се изпълнява като антикризисна мярка, договорена от социалните партньори“, посочва в обръщението си Желязко Христов.

    „Ще продължим да изискваме запазване и създаване на заетост с достойно заплащане, с безопасни и здравословни условия на труд.

    Ключова стъпка в тази посока е постигнатият консенсус между социалните партньори за изработване и подписване на Национален пакт за заетост в България+“, пише в обръщението на КНСБ.

  • Откриваме „Български дни в Чикаго – Пролет 2010”

    Чикаго
    1 май 2010,

    Днес в залите  на ДеПол университи се открива традиционният фестивал «Български дни в Чикаго» (дванадесети по ред!) – «Пролет 2010».


    Домакин на събитието организирано от Българо-американската асоциация е  училище «Джон Атанасов». Заявки за участие в него са направили основните български бизнеси в града, както и американски такива.  Сред официалните гости се очакват – генералният консул в Чикаго Валентин Дончев, консул Лила Георгиева и др.
    Основната тема е Практична информация за българите в Чикаго в условията на криза.
    Поради постоянно нарастващия интерес към Фестивала, мястото за провеждане на семинарите бе променено, за да се създаде възможност за участие на повече дискутиращи българи. Поканени са, като гости всички сънародници, които се интересуват от представените теми и дискусии.
    Ето програмата:

    10.00 Дискусионно фоайе.
    10.30 Въведение в технологията на семинара. Информация от бъдещето.
    Професионални дискусии
    11.00 Българите в Чикаго през време на криза, модератор Динев, вицепрезидент на БАА
    11.05 Недвижимите имоти през време на криза, модератор Стаматова, Директор БАА. Участници Валентин Георгиев, Павел Павлов (Avian Realty), Стоян Стоев, Миглена Барашка и други.
    12.05 Българското ДНК, модератор Чаракчиев, генеалог.
    Участници: Бешлов – Българска евангелска божия църква „Нов живот”, отец Ноцков – БПЦ „Свети Иван Рилски – Чудотворец” и други.
    12.10 Правителствените бюджетни дефицити и влиянието им на нашето бъдеще. Нинов, NEST
    12.20 Финансиране, застраховки, образователни и пенсионни фондове, модератор Должева, Primerica. Участници: Миглена Барашка, Щилян Костов и други.
    12.35 Новите данъчни законодателни промени-митове и реалност – Трамбев, „Пирин консулт”.
    12.45. „Преводачът – ключ към Вашия успех“. Красимира Калчева
    13.55 Дарителски и награден форум, модератор д-р Симов-Динев, член на БАА.
    Участници Орлин Крумов, спонсорите на БАА, вестник „България”, „България сега”, група „Родознание”, Българите в САЩ за 2009 година – Мария Илиева, Ник Шавулев и Петър Илиев други.
    Социални дискусии.
    13.10 „Българският вкус в Чикаго – 2010”- дегустация в стая 222. Поканени са за участие всички ресторанти, гостилници, кафета и хранителни магазини в Чикаго, доставчици и производители на хранителни продукти.
    14.00 Правни, социални и потребителски проблеми на имигранта, Бойновска, президент на БАА. Участници: Двама представители на прокуратурата на Илинои, адвокат София Знаймер и други.
    14.30. Имиграционното право-надежди за промяна. Адвокатска кантора Цветелина Бойновска
    14.45 Българи в Чикаго по степен на влияние, Чаракчиев, секретар БАА.
    15.00 Диалогът „България – Чикаго”, модератор Динев, вицепрезидент на БАА. Участват БАА, Българо-американски център за културно наследство, ГКРБЧ и други.
    15.30 Неангажирани дискусии, модератор Ковачева, член на БАА.

    Адресът на фестивала е:
    DePaul University, O’Hare Campus, room 223, 3166 S River Road, Des Plaines, IL 60018
    Очакваме ви!
    2009

    Снимка от миналогодишното събитие на БАА.

  • „Спартакиада 2010″ за български младежи, живеещи в чужбина

    От 6 до 9 май 2010 г. в гр. Каварна ще се проведе „Спартакиада 2010” за български младежи, живеещи в чужбина. Инициативата се провежда в рамките на кампанията на Министерството на спорта и физическото възпитание „Аз обичам спорта” и под егидата на Държавната агенция за българите в чужбина и общините Каварна и Банско.

    Целта на „Спартакиада 2010” е да даде възможност на децата да проявят спортните си способности и да допринесе за сближаване на българчета, живеещи зад граница. Участниците от Западните покрайнини (Босилеград и Цариброд), Албания (Елбасан), Румъния (Стар Бешенов) и Молдова (Кишинев) ще се състезават в дисциплините футбол, волейбол, баскетбол.

    Участието на българските деца от Балканските страни в такава инициатива е прекрасен повод те да прекрачат прага на своята Родина България, а също е допълнителен стимул за приобщаване на младото поколение към активен начин на живот. Организаторите са водени от идеята за сближаване и активно сътрудничество с нашите сънародници от Сърбия, Румъния, Албания и Молдова. На свой ред, то ще допринесе и за запознаване на българските младежи от чужбина с връстниците им от прародината. Инициаторите се надяват те да отнесат скъпи спомени от това свое посещение в България, както и за участието си в първите по рода състезания от този тип.

    За повече информация:
    Лана Мумджиева
    старши експерт Връзки с обществеността
    Държавна агенция за българите в чужбина
    т. 02/935 06 57; 935 06 50
    e-mail: [email protected]

    Евгения Димитрова
    младши експерт
    Държавна агенция за българите в чужбина
    т. 02/935 06 50
    e-mail: е[email protected]

  • Конкурс на Public Republic послучай 24 май

    Мултимедийното списание “Public Republic”, с подкрепата на Немско-българското дружество в Хамбург и Дружеството за българо-немски икономически и културни връзки, Германия организира от 28 април до 22 май 2010 конкурс за художествен и публицистичен текст на тема„Доброто в нас”.

    Конкурсът е разделен на три модула.

    Първи модул – за написване на есе в тандем от ученик (от 14 до 18 г.) и учител

    Втори модул – за публицистичен текст от журналист и снимка/снимки към него от фоторепортер

    Трети модул – за художествен текст в една от двете категории: поезия или проза (разказ до 900 думи)

    Творбите ще бъдат оценявани от жури в състав: проф. Милена Кирова(литературен критик и историк) – председател на журито, доц. Тотка Монова (декан на Журналистическия факултет към СУ «Св. Кл. Охридски»), Светлозар Желев (директор Книгоиздаване в «Сиела»,Кристин Димитрова (писател, поет и журналист), Владимир Зарев(писател и издател), Елена Алексиева (писател), Петър Чухов (поет).

    Наградата включва ваучери за онлайн курсове по творческо писане вPublic Republic Art Studio, ваучер за литературна консултация или рецензия, преводи на наградени текстове на немски и английски език, публикации и представяне на победителите в конкурса в списанието “Public Republic”, книги от издателство «Сиела».

    Отличените автори ще участват с творбите си в следващата арт среща на Интернет списанието в Германия.

    Наградите ще бъдат обявени в “Public Republic” на 24 май 2010 г.

    Регламент:

    Условия за участие: В конкурса може да участва ВСЕКИ само с ЕДИН ТЕКСТ, като избере САМО ЕДИН от трите модула – есе, публицистичен и художествен текст (само поезия или само проза (респ. разказ). Задължително условие е творбата да НЕ Е ПУБЛИКУВАНА досега в печатно или интернет издание.

    Срок: От 28.04.2010 до 22 май 2010

    Обявяване на наградите: 24 май 2010 г.

    Изисквания към участниците:

    1. Изпращане на един E-mail до редакцията ([email protected])с два прикачени файла. В полето “Относно”/ Subject да бъде записано „За конкурса” и Вашето име и фамилия.

    2. В първия прикачен файл се съдържа текстът (като doc) – есе, публицистичен или художествен текст (поезия или проза), с който участвате в конкурса.

    В първия модул се участва с есе (до 900 думи), написано в тандем от ученик и учител.

    Във втория модул се участва с публицистичен текст (до 900 думи)
    и фотография/фотографии в дигитален формат (jpg)

    Размери на снимките:

    Ако снимката е в хоризонтален формат, то дългата страна да бъде 800 px.
    Ако снимката е във вертикален формат, то дългата страна да бъде 700 px.

    В третия модул:

    • в категория “Поезия” участват само стихотворения;
    • в категория “Проза” участват само разкази с обем до 900 думи.

    3. Върху самите текстове и фотографиите да няма никакви лични отличителни знаци (име, потребителско име, автограф, лого и т.н.).

    4. Във втори прикачен файл (като doc) да бъде изпратена попълнена съответната форма за участие, която може да изтеглите тук:

    5. Kонкурсът на тема „Доброто в нас” на мултимедийното списание Public Republic е конкурс за авторски творби (текстове и снимки).

    Можете да участвате в него само с текстове и фотографии, на които Вие самите сте автор.

    Изпращането на чужди произведения за конкурса е недопустимо и е свързано с юридическа отговорност.

    С изпращането на кандидатурата си, участникът дава изричното си съгласие с това условие, както и с условието, че фотографиите и текстовете му да могат да бъдат публикувани в on-line и печатни издания на Public Republic.

    6. Всеки от участниците в конкурса ще получи в рамките на 48 часа на електронната си поща мейл, че текстовете, снимките и необходимите данни са пристигнали успешно на редакционния адрес.

    В случай, че сте пропуснали да изпратите нещо, също така ще получите мейл с молба да допълните вече изпратеното.

    Пожелаваме успех на всички участници!

  • България трябва да направи още много за свободата на медиите

    Директорът на „Фрийдъм хаус“ Кристофър Уокър заяви за Дойче веле, че България е страна с „частично свободни медии“, но все пак не е далече от държавите, чиито медии се окачествяват като „свободни“.

    Уокър каза това, след като организацията публикува годишния си доклад за свободата на словото в света, в който България е поставена на 76-то място от общо 196 страни, а свободата на медиите е определена като „частична“.

    Медийният сектор в България се бори със същите трудности като медиите в повечето държави в момента, става дума най-вече за икономическия натиск, каза Уокър, директор на отдела за изследователска дейност във „Фрийдъм хаус“.

    Според него най-голямо предизвикателство пред страната е да се справи с безнаказаността в случаи на отправени заплахи или употребено насилие над журналисти.

    Съдебната система и политическите ръководители на страната трябва да осигурят адекватни мерки за защита на свободата на пресата, подчертава Уокър.

    Свободата на медиите в отделните страни-членки на ЕС се различава доста, казва експертът. Като започнем от Финландия, където медиите са най-свободни, и стигнем до България и Румъния. България е под средното за ЕС ниво.

    Преди година редакторка на доклада на „Фрийдъм хаус“ за свободата на медиите, подчерта, че закриването на програми за България от чужбина като Би Би Си е било преждевременно.

    Това положение не се е променило много и днес. В съвременната глобализирана медийна среда е изключително ценно да има разнообразие на мненията, не само в самата страна, но и на медии от чужбина, смята Кристофър Уокър.

    Държава като България има относително добро представяне в най-общ глобален план, но това се дължи на сравнението с държави, в които медиите нямат никаква свобода.

    Така че за България е полезно да има повече, а не по-малко гласове в медийния ландшаф, смята Кристофър Уокър.

    ––––––––––

    Нова атака срещу български журналист

    Автомобилът на на журналистката от Дупница Лидия Павлова беше потрошен за втори път, след като започна делото срещу братя Галеви, в което тя е свидетел.

    Приемам случилото се като сплашване, защото това е второ нападение над колата ми, коментира журналистката, цитирана от „Десант“.

    Във вторник мутри на Галеви заплашиха с убийство и двама от свидетелите – свещениците Ивайло и Методий, които разказаха в съда, че Галеви и гардовете им ги плашели да си мълчат за положението в Дупница.

    Шефът на ОД на МВР в Кюстендил Георги Джоглев реагира нервно, когато бе попитан докъде е стигнал с разкриването на заплахите и потрошения автомобил. Той каза, че работят по случаите, но дори не знаеше кога е атакувана колата на Лидия.

    Това става ден, след като американската правозащитна организация „Фрийдъм хаус“ постави България на 76-то място в света по свобода на словото.

    kafene.net

  • Руснаците в САЩ се множат за сметка на италианците

    Славянските езици са най-разпространени в щатите Илинойс, Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът, гласи новата статистика

    Oфициални данни от 2007 г. – над 850 хил. жители на САЩ са разговаряли вкъщи на руски език.

    Броят на рускоезичните в страната бързо расте: през 1980 г. те са били само 173 хил., през 1990 г. са преброени 242 хил., а през 2000 г. – вече 706 хил., предаде ИТАР-ТАСС.

    Руската информационна агенция цитира новия доклад на Статистическото бюро за езиците, използвани в САЩ.

    Рускоезичните американци вече са повече от италианскоезичните, които са едва 799 хил. души – наполовина по-малко, отколкото през 1980 г.

    Видимо е намаляла също употребата на идиш, немски, полски и гръцки език.

    Основен за американците остава английският, но конкурентите му се разпространяват все повече.

    Според документа през 2007 г. над 55,4 млн. американци са общували в семеен кръг на език, различен от английския, което с 40% повече, отколкото през 1980 г.

    Най-мощен съперник на английския език в САЩ е испанският, използван за битово общуване от над 34,5 млн. души, главно латиноамериканци по произход.

    Близо 2,5 млн. са предпочитали през 2007 г. китайския език, малко под 2 млн. – френския и местните му диалекти.

    Почти 1,5 млн. са разговаряли в САЩ на тагалски (разпространен предимно във Филипините), повече от 1,2 млн. – на виетнамски, над 1,1 млн. – на немски, а 1,06 млн. – на корейски.

    От 1980 г. насам най-значително е нараснал броят на американците с испаноезичен корен, а в процентово съотношение – на виетнамскоезичните.

    Над два пъти е разширена употребата на още осем езика, сред които фарси (персийски) и арменски.

    Все пак от общо 281 млн. жители на САЩ на възраст над пет години 225,5 млн. са разговаряли през 2007 г. със семействата само на английски, добавя ИТАР-ТАСС.

    В доклада Language Use in the United States: 2007, поместен на сайта Census.gov в PDF формат, се предоставя и статистика за отделните щати.

    Най-много испаноезични има в Тексас, Калифорния и Ню Мексико, френски говорят в Луизиана и Мейн, немски – в Северна и Южна Дакота.

    Славянските езици са най-разпространени в Илинойс, Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът. Най-много китайскоговорящи има в Калифорния, Ню Йорк, Хаваите и Масачузетс, а корейски – в Хаваите, Калифорния и Ню Джърси.

    Говорещите български за периода 2006-2008 г. са 57 016 – почти колкото онези, които говорят хърватски, – като близо половината (21 129) са декларирали, че владеят английски „под много добро ниво“.

    Източник: по БТА

  • Бойко към отвлечени: Наглите в килия 15-20 години

    Истинските похитители ли бяха задържани в операцията „Наглите“? По кой закон ще ги съдят и полицейщина ли демонстрира МВР в момента с всекидневните си операции.

    Това дискутираха в 20-минутна среща вчера отвлечени от наглата банда и премиерът Бойко Борисов.

    По инициатива на вестник „24 часа“ той прие в 12,30 ч веднага след заседанието на Министерския съвет 10 души – жертви и най-близките им, водили преговорите за живота им.

    Иван и Киро Кирови, Ангел и Камелия Бончеви, Илиан и Красимир Цаневи, Катрин Маркова, Антон Краус и братята Славчо и Симчо Захаринови разискваха на чаша кафе и минерална вода с премиера и вътрешния министър отчаянието си от дългото бездействие на държавата и очакванията си сега към прокуратурата и съда за предстоящия процес срещу бандата.

    Бойко Борисов: Радвам се да ви видя всичките. По отвличанията срещу откуп за съжаление дълго време не беше въобще работено. Когато Цветанов (вътрешният министър – бел. авт.) ми каза преди няколко месеца какво има в разработките, направо се хванахме за главите.

    А всъщност те през цялото време са правили грешки.

    И при Краус, и при последните случаи – спукали гума, седели еди-къде си с отвлечения в колата. При друг случай оставяли следи, отпечатъци, ДНК…

    Катрин Маркова: Ами аз още през 2008 г. при четвъртото поред отвличане на бандата – това на сина ми, им казах почти всички участници в групата.

    Цветан Цветанов: Да. Вашето интервю беше много точно.

    Катрин Маркова: Да. Но те явно нямаха никакво желание да работят.

    Красимир Цанев (баща на отвлечения Илиан Цанев): Илиан беше първата им жертва, като изключим Мехмед Чакър. Ние на петата минута знаехме кой от бандата е бил на местопрестъплението.

    И след това какво се случи? Хората, които трябваше да работят по случая, започнаха да работят срещу мен, вместо да търсят похитителите.

    Цветан Цветанов: Ние пък, за да има най-накрая резултат срещу бандата, изолирахме всички. Знаехме за цялата операция само 10 човека.

    Ангел Бончев: Браво. Вие благодарение на това и успяхте. Иначе нищо нямаше да се получи.

    Бойко Борисов: За да се получат нещата, Цветанов, който е министър и вицепремиер, една седмица работи като оперативен работник. Извади всички папки. Изчете всичко. Сам си правеше справките. Ходеше в министерството, за да не изтече информация.

    И след това вечерта сядахме и мислехме какво да правим. Последните вечери викахме и главния прокурор Борис Велчев. За всичко знаеха 10-ина души.

    Красимир Цанев: По стечение на обстоятелствата днес стават точно 3 години, откакто похитителите освободиха от плен Илиан. Ние просто бяхме загубили надежда, че някога ще се случи това – тези хора да бъдат задържани.

    Единственото, за което се молехме, е да се смени правителството.

    Само в това виждахме шанс нещо да се промени, защото беше пределно ясно, че за тези 2 години и половина държавата нямаше никакъв успех срещу бандата.

    МВР не правеше нищо. Аз като прочетох справката от разпита на човека от бандата, когото бях посочил, че е бил на мястото на отвличането, се хванах за главата. Оперативните работници от столичната полиция, които не бяха свършили нищо с този разпит, според мен трябва да ходят на съд. Защото те просто отказваха да работят.

    Бойко Борисов: Началникът сега на столичната полиция Йорданов е добър началник, също и Ивайло Спиридонов на криминалната, които ние назначихме.

    Цветан Цветанов: Проблемът е, че нямаше доверие между тях като институции – СДВР, ГДБОП, ДАНС. Отделно служителите бяха пробити. И ние всъщност разбрахме много неща от това само да наблюдаваме кои от изолираните по случая служители проявяваха нездрав интерес по работата срещу бандата.

    Бойко Борисов: Ние само от този интерес разбрахме много неща по случая.

    Ангел Бончев: Факт е обаче, че ако не бяхте дошли вие на власт, нямаше да се случи нищо. Да не говорим, че след като тези бяха заловени, се оказа, че има набелязани и нови жертви.

    Цветан Цветанов: В интерес на истината бизнесменът Красимир Георгиев, когото наричат Фронтиер, неговият охранител (Цветозар Славчев-Църо – бел. авт.) дава информация на бандата да отвлекат едно от децата му.

    Този бодигард подслушвал разговор, при който работодателят му – бизнесменът Георгиев, е споделил, че това ако му се случи на него, да му отвлекат детето, никакъв коментар няма да има, за два-три дни ще платят колкото искат похитителите и въобще да не се шуми за тях и за фирмата им.

    Иван Киров: И охранителят им е казал на Наглите: „Тия ще платят веднага. Давай да го отвличаме.

    Красимир Цанев: Той сам си е казал: „Ела, Кумчо Вълчо, изяж ме“, защото не е знаел човекът кой му охранява децата.

    Катрин Маркова: Много нагли хора са. Същият този Църо, докато синът ми Джорджио беше отвлечен от тях, всеки ден събираше от мен информация колко пари съм събрала, ще се справя ли с цялата сума за откупа.

    Бойко Борисов (към Катрин Маркова): Госпожо, никога не може да разберете един престъпник. Ние с колегата Цветанов имаме спор по този въпрос. За мен той се ражда престъпник.

    А в зависимост от средата става по-голям или по-малък.

    Има хора, които ей сега, тука, докато говорят с теб, правят сметка как да ти откраднат например очилата. Или нещо да ти вземат.

    Катрин Маркова: Аз съм жена. Не мога да повярвам, че има такива хора.

    Антон Краус (брат на отвлечения Михаил Краус): На него душата му просто е така устроена. Тази схема на мислене му е заложена изначално.

    Цветан Цветанов: Преди бяха недоволни, че нищо не се прави. Сега ни обвиняват в полицейщина.

    Единодушно негодувание в залата.

    Красимир Цанев: Това не е полицейщина.

    Катрин Маркова: Само така трябва да продължавате.

    Симчо Захаринов (брат на отвлечения Славчо Захаринов): Каква полицейщина? В другите държави кой ще ти даде така да ги разиграваш всички?

    Отвличането на брат ми стана по време на правителството на СДС. Задържането на бандата (пазарджишката група на Тото – бел. авт.) стана, когато вие бяхте главен секретар в МВР.

    Докато течеше разследването на човека, който работеше по случая от пернишкия БОП, не му дадоха бензин да отидем до Пазарджик, където брат ми беше държан в един апартамент. Отидохме до там с моята лична кола.

    Бойко Борисов: Е сега може ли да си представите какъв е бюджетът? И какво сме заварили. Бензинът за МВР ни е най-малкият проблем.

    Славчо Захаринов: Единият от бандата, които са отвлекли брат ми, навремето с него сме вдигали щанги. Аз го срещам и го питам: „Абе, не те ли е срам, бе?“ А той ми вика: „Аз на брат ти съм му мазал и съм давал филии с лютеница…“

    Киро Киров: Значи е герой…

    Цветан Цветанов: Ами този Павел Прасето от групата е същата работа с Ангел Бончев…

    Ангел Бончев: Той нищо чудно и да е работил при мен на Казичене, защото в началото, докато облагородявахме района, вземах по 10-ина затворници на свободен режим да помагат. Работеха при мен и ги връщах вечерта.

    Катрин Маркова: Важното е, че бандата беше задържана. Защо сега няма отвличания, ако всичко е PR акция.

    Ангел Бончев: Показа се, че се работи, а не се стои със скръстени ръце.

    Симчо Захаринов: Има страх и респект, което е хубаво. Истината е, че тези похитители също ги е страх.

    Антон Краус: Абе, тези точно не ги беше много страх.

    Симчо Захаринов: Аз, като ходих по случая на брат ми да се срещам с Джамов в едно кафене, бях сам, а той дойде с 15 души охрана. Въоръжени. Сядаме на „Макдоналдс“ един срещу друг, той не смее да говори с мен. Не смее да говори.

    Красимир Цанев: Тях оттук нататък ще ги е страх. Но преди няколко месеца наистина не ги беше страх, защото никой не беше работил срещу тях. И те го знаеха това.

    Иван Киров: То и затова операцията се казваше „Наглите“.

    Бойко Борисов: Въпросът е да устискаме тази година. Да запълним бюджета, за да тръгне държавата…

    Красимир Цанев: А за обвиненията в полицейщина не се притеснявайте от вашите политически противници. Те сега говорят за това, скоро ще започнат да говорят за нещо друго. Трябва да бъдете безкомпромисни, без значение кой какво ще каже сега.

    Но това ли са нашите хора? Това ли са тези, които са отвличали? Защото винаги оставаме с усещането, че има и други, които се разхождат на свобода.

    Бойко Борисов: Със сигурност има и други. Но трябва у тях да има страх. Навремето си говорехме с шефа на Скотланд ярд и той ми казваше: „Внимавайте, ние като се попреборихме с убийствата, започнаха отвличанията.“

    Те тогава имаха по статистика 86 отвличания, а при нас беше едно – това на Стефко Колев.

    Цветан Цветанов: Дългото бездействие на държавата създаде у тях усещането за много доходоносен бизнес.

    Бойко Борисов: Ами как да не? Какво му струва на него сутринта да ти даде една филия с мармалад и после чака да му донесеш милиони откупи…

    Камелия Бончева: На мен ми носеха круши от двора на къщата, където ме държаха.

    Славчо Захаринов: Освен че полицията не е работила по тези случаи, нямаше и възмездие от съда.

    По моя случай делото се мота пет години. После те казаха: „Да. Ние го отвлякохме“, споразумение със съда и им дадоха една година затвор. След една година излязоха навън, направиха второ отвличане и пак си признаха.

    Тогава им дадоха по четири години затвор и те, като излязоха, започнаха да работят в комбина с Наглите.

    Красимир Цанев: По нашия случай може ли да има споразумение с прокуратурата?

    Бойко Борисов: По този случай толкова брилянтно си свършихме работата, че няма как да има споразумения с Наглите.

    Симчо Захаринов: Трябва да сте твърди докрай. Покрай сухото гори понякога и суровото, но такава е ситуацията.

    Антон Краус: Какво значи в случая сухо и мокро? Има доказателства срещу тези хора.

    Бойко Борисов: За тези 20 години аз не знам един случай, в който някой от тези знакови имена от престъпния свят съдията да е сбъркал и да му е дал голяма присъда по погрешка.

    Условно, може. Такива случаи има много. Но някой осъден по погрешка, аз такъв случай не знам. Невинен човечец да е отишъл в затвора.

    Камелия Бончева: Наглите по новия закон ли ще бъдат съдени?

    Цветан Цветанов: По стария, за жалост.

    Иван Киров: Защо Ванко 1, например, се отърва по новия закон, а сега. Наглите ги съдят по-леко по стария?

    Това със законите явно се прилага винаги за удобство на подсъдимите.

    Ангел Бончев: Но ако им се натрупват присъди по няколко деяния, няма ли да влязат за дълго в затвора?

    Бойко Борисов: Да. Част от тях ще отговарят и за убийствата.

    Цветан Цветанов: На Киро Монтанския му излезе и една стара ефективна присъда от 8 години за обир. И отделно, като му дадат сега за отвличанията. Прокопи, мисля, че също имаше някакво висящо производство.

    Бойко Борисов: Като ги накичат с по 15, 20 години затвор…

    Антон Краус: Това всъщност е добре за тях. 18 години в затвора това си е живот. После, като излязат, какво ще правят?

    Катрин Маркова: На тях от нищо не им пука… Как не ги е страх, не мога да разбера?

    Антон Краус: Не е точно така, да не им пука, нали ги познаваме половината от бандата. Умрели са от страх в момента…

    Катрин Маркова: Но Хамстера беше освободен и ми предлагаше застраховка срещу отвличане…

    Ангел Бончев: Единствената фирма, която е предлагала застраховки срещу отвличане в миналото, е на един човек, знаете го много добре, който в момента е заключен.

    Красимир Цанев: Вие стигнахте ли до върха на тази организация?

    Бойко Борисов: Знаем за кои хора става въпрос.

  • Сенатът на САЩ постигна съгласие за финансовата реформа

    Членовете на Сената на САЩ се обединиха около мнението, че трябва да загърбят партизанщината, за да може законът за финансовата реформа да бъде гласуван. Законопроектът бе блокиран в продължение на 3 дни от републиканците, обявили се против затягането на държавния контрол върху банките от Улострийт. Така на демократите не им достигнаха 60 гласа, за да наложат дискусия на документа. В крайна сметка обаче законодателите са постигнали съгласие и днес законопроектът ще бъде подложен на обсъждане, съобщи лидерът на сенатското мнозинство (демократите) Хари Райд. Сенаторите от двете представени партии – Демократическа и Републиканска – са заявили готовността си да гласуват законопроекта в светлината на изборите за Конгреса, които ще се проведат през ноември т.г. Финансовата реформа, изготвена от администрацията на президента Обама, цели затягане на правилата и надзора в банковата сфера. Ако бъде приет, новият закон ще позволи на държавата да упраажнява контрол в много по-висока степен върху банаковите и прочие финансови компании на Уолстрийт с цел предотвратяването в бъдеще на финансови кризи като сегашната. /Ройтерс /

    Източник:БГНЕС

  • Опозицията в Русия снимана на калъп

    Русия е разтърсена от сексскандал, който дискредитира опозиционни политици, противници на Владимир Путин.

    Те са били снимани “на калъп” с девойки. От няколко дни в интернет пространството се разпространява видеоклип с горещите сцени (виж клипа в галерията – кадрите не се препоръчват за деца под 18 години!).

    Сред героите му са главният редактор на руското издание на “Нюзуик” Михаил Фишман, шефът на движението “Солидарност” Иля Яшин, сатирикът Виктор Шендерович, лидерът на Движението срещу нелегалната имиграция Александър Белов-Поткин и писателят Едуард Лимонов, който е и създател на забранената Националболшевишка партия.

    AnastasiaВсички те правят секс със знойни красавици – 22-годишните московчанки Екатерина Герасимова и Анастасия Чукова (photo).

    Опозиционерите са общували с девойките в 4 жилища. В интериора им били замаскирани видеотехника и микрофони. Във всяко жилище е имало поне по три камери. На записите им противниците на Путин се виждат ясно и репликите им се чуват, но лицата на девойките са замазани.

    Уличените в разврат са признали какво са правили и са назовали имената на своите прелъстителки.

    Според руския печат клиповете са дело на агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ), наследничка на КГБ, в който е рабитл и Путин. Косвено го потвърждава доста доброто им качество.

    Всъщност тайната операция започва през 2008 г. и завършва през март 2010 г., разкриват вестниците.

    Преди месец е пуснат първият видеоклип, но той не привлича кой знае какво обществено внимание. Скандалът се разразява едва тези дни, когато е пуснат третият запис.

    По монтажа си личи намерението на авторите да дискредитират колкото може повече опозиционери. Затова записите обхващат период от година и половина. Катя и Настя са били използвани като примамки. Катя е известна с прякора Муму заради фамилията си Герасимова (от разказа “Герасим и Муму” на Тургенев).

    Катя прелъстила Александър Белов-Поткин с помощта на своя приятелка журналистка. Репортерката поискала информация от политика и го завела на гости у красавицата. Там Муму била сама и лесно вкарала опозиционера в леглото си.

    Според руските вестници вероятнитеорганизатори на спецоперацията са двама приближени на Путин. Владислав Сурков – член на кремълската администрация, и Василий Якеменко – шеф на правителствения Комитет за младежта.

    Цитирани са анонмни източници, според които цялата операция е струвала не повече 100 000 долара.

    В сумата влизат и хонорарите, плащани на участничките и на техническите лица за правене и монтиране на записите, а също и разходите за наемане на жилищата от подставени лица.

    От няколко дни наемателите и на четирите жилища мистериозно са изчезнали. В неизвестност са и прелъстителките Катя и Настя. (24часа)

    Бъркат Лимонов с Волен

    Мнозина в България смятат Волен Сидеров за българския Едуард Лимонов.

    Руският писател с крайно невъздържан език основа навремето Националболшевишка партия, която обаче бе обявена за незаконна. В момента обаче той е съпредседател заедно със знаменития шахматист Гари Каспаров на опозиционната партия “Другата Русия”. Тя се бори срещу Владимир Путин.

    Още през 2009 г. Лимонов обяви намерение да се кандидатира за президент на изборите през 2012 г. Шансовете му да спечели обаче са малки.

    През 2006 г. Едуард Лимонов поздрави Волен Сидеров затова, че стигна до балотажа на президентските избори у нас. Година по-рано в интервю за “24 часа” лидерът на “Атака” каза, че руският опозиционер е смешен. (24часа)

    Зреят компромати и за хора на Медведев

    Не е изключено съвсем скоро да се появят подобни порнокомпромати и срещу хора от обкръжението на руския президент Дмитрий Медведев, пише в. “Ню Йорк таймс”.

    Причината е, че на практика надпреварата за избор на държавен глава на Русия през 2012 г. вече е започнала. Медведев все още не е обявил, че ще се кандидатира. Той обаче все по-често говори за демократични реформи. От друга страна, вече е сигурно, че премиерът Владимир Путин иска да се върне в президентството, където изкара два мандата през 2000-2008 г.

    Катя Герасимова и Настя Чукова, вкарали в леглото си противници на Путин, на няколко пъти са се опитвали да прелъстят и приближени на Медведев, твърди “Ню Йорк таймс”. На мушката им е бил Кирил Кабанов – бивш капитан от ФСБ, оглавявал комисия за борба с корупцията, в момента член на президентския съвет по човешките права. Той е бил посетен няколко пъти от Муму, но твърдо отказал да лапне въдицата.

    Друга цел на знойните красавици е бил политологът Дмитрий Орешкин, известен с либералните си възгледи и критиките срещу Владимир Путин.

    Според “Ню Йорк таймс” ФСБ е искала да дискредитира дори Елена Панфилова – шефката на руския център на организацията „Трансперънси интернешънъл“, като за това е използвала жиголо. (24часа)

  • Що е Клегмания и това ли е британският Обама

    Той обещава промяна. На 43 години е, изниква едва ли не от нищото, член е на парламента едва от 2005 г., подозират го, че е прикрит социалист и е на път да преобърне цялата политическа система. Предците му са играли роля в съдбата на други държави, баба му е руска баронеса, майка му – холандка, а съпругата му – испански адвокат.

    Колко много прилича на Барак Обама, нали? Но не е.
    Той е лидерът на британските либералдемократите Ник Клег.

    Медиите на Острова надушиха потенциала му на парламентарните избори на 6 май да разбие двупартийния модел и веднага се заиграха със сравнението между него и американския президент. Анализатори обясняват шеметния му възход с един прост факт – навлизането на американския стил на телевизионни дебати, третият (и последен) от които, се провежда днес.

    Именно на първия такъв дебат между лидерите на консерватори, лейбъристи и либералдемократи удари часът на Клег. Дейвид Камерън и Гордън Браун самоуверено влязоха в студиото, убедени, че сблъсъкът ще работи в полза на големите им партии, а либералът ще е интересен фон.

    В края той бе звездата и им открадна шоуто. Буквално за часове Клег скъси дистанцията с двата партийни гранда и на моменти дори дръзва да отмъкне второто място изпод носа на управляващите в момента лейбъристи. Медиите се влюбиха в термина Клегмания (по аналогия с американския политически феномен Обамамания).

    Колко всъщност са приликите между двамата политици?

    В своя блог симпатизиращият на лейбъристите в.“Гардиан“ направи саркастични сравнения между Обама и Клег под заглавието „10 причини защо Ник Клег е британският Барак Обама“.

    Няколко дни по-късно в.“Ню Йорк таймс“ продължи да анализира живота и политическото ДНК на двамата лидери в статията „Ник Клег (не) е британският Обама“. В нея се твърди, че има поне пет признака, че британският либерал – волно или неволно, имитира президентската кампания на Обама.

    В неделя в интервю за ВВС самият Ник Клег изтъкна още една прилика. Той смята, че подкрепата за неговата партия е свързана с „почти напълно потисканото желание сред много, много хора във Великобритания за повече избор в политиката.

    В други области на живота ние имаме голям избор – от мобилните телефони до това къде да почиваме, храната, която да купуваме, и само в политиката на хората им се казва, че трябва да избират между два добре познати продукта“. Нещо подобно се случи в САЩ през 2008 г., когато Обама победи двама добре познати кандидати – Хилари Клинтън и Джон Макейн, припомня в своя блог „Ню Йорк таймс“.

    Против войната в Ирак

    На антивоенен митинг в Чикаго през 2002 г. Обама заяви: „Не съм против всички войни. Аз съм против глупавите войни.“ Клег единствен от тримата големи се съгласява с обществената позиция, че войната в Ирак е била грешка. Впоследствие той добави, че подкрепя решението за военна намеса в Афганистан „за разлика от незаконната инвазия в Ирак“.

    Роднини в чужбина

    Въпреки че фамилията на Клег не е толкова екзотична като на Обама, семейната му история е също колоритна. Бабата на Клег по бащина линия е била руска баронеса, а неотдавна „Гардиан“ разкри, че прапрадядо му е работил като главен прокурор в царска Русия.

    Обама има кенийско име, баща кениец, майка американка и полубратя и сестри от Кения и Индонезия. Майката на Клег е холандка, а съпругата му е испански адвокат. Неговият тъст е в испанския парламент, а трите му деца носят испански имена.

    Противниците му изтъкнаха връзките му с други държави и това, че говори няколко езика, за да поставят под въпрос неговия патриотизъм. Обама също бе подложен на подобни атаки. Неотдавнашно проучване на „Таймс“ показа, че 20% от американците са убедени, че Обама е роден в друга държава.

    Обвинения в марксистки уклон

    Политическите противници нарекоха марксистки опитите на Обама да реформира здравното застраховане. Миналата седмица Клег заяви пред „Гардиан“: „Аз съм силно повлиян от марксистките мислители“ в отговор на обвинения, че като студент е членувал в клуб „Млади консерватори“, което може да постави под съмнение неговите либерални възгледи.

    Атеисти по убеждение

    Въпреки че Обама описва в автобиографична книга решението да стане християнин, фактът че не ходи на църква всяка неделя, подхранва надеждите на атеистите, че той все още е един от тях. Пред NBC президентът се оправда, че всеки ден изпраща молитва на Господ по своето „Блекбери“. В телевизионния дебат миналия четвъртък Клег откровено призна, че не е вярващ.

    Заклети пушачи

    Медицинските прегледи установяват, че Обама продължава и до ден днешен да се бори с вредния си навик, въпреки че преди президентската кампания бе обещал на съпругата си да откаже цигарите. На въпрос за кое свое изкушение се чувства най-виновен Клег призна: пушенето.

    Означава ли всичко това, че либералът е британският Обама? Едва ли, макар че безспорно възходът на Клег е възможен заради промяната в начина, по който се прави политика днес, и люшването на симпатиите на уморения от познати лица избирател към извънсистемни играчи.

    Ще му донесе ли това победа на 6 май? Да почакаме още малко и ще видим.

    http://dnevnik.bg/

  • Българският външен министър ще посети САЩ

    Министърът на външните работи Николай Младенов заминава на 7-дневно посещение в САЩ.

    Той ще има срещи във Вашингтон с конгресмени, сенатори и съветници в кабинета на Барак Обама, съобщиха от Външно министерство.

    Министър Младенов ще води разговори с Джеймс Стайнбърг, заместник-държавен секретар.

    В неделя Младенов заминава за Ню Йорк, където ще участва в конференция – преглед на договора за неразпространение на ядреното оръжие.

    В понеделник, 3 май, българският външен министър ще има среща с Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

    В програмата на Николай Младенов е включена и среща с българската общност в Ню Йорк.

    Не е ясно дали Младенов ще обсъди в САЩ разполагането на елементи на американската противоракетна отбрана (ПРО) в България.

    http://kafene.net

  • Адвокати: За дълг да не спират в странство

    Отмяна на мярката “забрана за напускане на страната”, ако си длъжник на хазната или на частни лица и фирми, искат от фондация “Български адвокати за правата на човека”. Те внасят в Министерството на правосъдието предложения за законови промени.

    Пътуванията на български граждани в рамките на ЕС да не бъдат спирани заради борчове, включително към държавата, настояват правозащитниците. Позовават се на евродиректива от 2004 г., която забранява ограничения на придвижването в ЕС по “икономически съображения”. Пътуванията в съюза да се спират по изключение само ако конкретната личност с поведението си “реално” застрашава някакъв обществен интерес, което подлежи на съдебен контрол.

    Ограниченията за длъжници могат да се запазят за пътувания извън ЕС, но със задължението да се преценява всеки конкретен случай; да отпаднат “абсолютните” основания за спиране на границата и мярката да е ограничена във времето.

    Проблемът е особено актуален, след като Върховният административен съд отмени забрана софиянец да напуска страната заради борчове към частно лице.

    Германците пътуват без ограничения

    Няма никаква забрана длъжници да пътуват извън пределите на Германия, включително и зарадидългове към фиска. Длъжниците са свободни да напускат страната и ако не са погасили задължения към наемодатели (във ФРГ 85 на сто от населението живее под наем), към банки, електрокомпании и т. н. Страната не могат да напускат единствено лица, срещу които има заповед за задържане или е наложена друга мярка за неотклонение.

    Изключения се допускат само по съдебен ред. Например на 8 март м. г. съд в Щутгарт отхвърли жалбата на 45-годишна германка и постанови, че властите основателно са й забранили да пътува до Сомалия, и то в област, контролирана от радикални ислямисти.

    Преди това жената бе освободена от плен в Кения срещу откуп, който обикновено се плаща от държавата. Същевременно магистратите разпоредиха да й бъде върнат иззетият задграничен паспорт и окачествиха мярката като противозаконна.

    По-скоро като шега бе възприет призивът от м. г. на проф. Макс Оте от Висшия икономически институт във Вормс. Известният учен настоя в условията на криза официален Берлин да забрани пътуванията по време на отпуск извън страната. Всяка година германските туристи харчат по 40 милиарда евро за екскурзии и отдих зад граница, сочи официалната статистика. Според проф. Оте тези пари можели да останат в страната, където имало достатъчно примамливи места за почивки.

    trud.bg

  • ГЕРБ умува да забрани ли вота в чужбина

    Само български граждани, които са регистрирани по настоящ адрес у нас и са живели определен брой месеци в страната (срокът не е уточен – б. р.), да имат право да гласуват на избори. Това е едно от предложенията, внесени в работната комисия на парламента, занимаваща се с изработването на Избирателния кодекс. Принципът за уседналост и сега действа в нашето законодателство, но засяга само вотовете за кметове и общински съветници, както и за евродепутати.

    Ако идеята се приеме, това ще лиши от право на гласуване всички българи, живеещи постоянно в чужбина. При избор на местни органи изискването към мераклията да пусне бюлетина е той да има поне от 10 месеца постоянен адрес в населеното място, където ще гласува.

    Шефката на работната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) не каза вчера коя парламентарно представена партия стои зад идеята за “повсеместна уседналост”, но подчерта, че ГЕРБ още няма политическо решение по въпроса. Тя самата не била привърженик на тази мярка.

    Кулоарните слухове обаче упорито лансират за автори на идеята именно ГЕРБ. Според други обаче нейни генератори били депутати от малка парламентарна групировка, която безрезервно подкрепя решенията на ГЕРБ в Народното събрание.

    Вчера депутати от опозицията неофициално коментираха, че искането за регистрация по настоящ, а не по постоянен адрес, е насочено срещу изселниците в Турция, които без проблем гласували, тъй като си имали постоянен адрес тук.

    http://www.trud.bg

  • ПРЕВКЛЮЧИ НА „АНИМАЛ ПЛАНЕТ” – СЕГА!

    Владо Трифонов

    „Два дни след като министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов посъветва Съвета за електронни медии „да прояви повече активност по отношение на подобни предавания“, регулаторът изпрати писмо до Нова телевизия по повод „Биг брадър фемили“”
    – така започва дописка в сайта вести.бг от 16.04.2010.

    Да видим какво точно пише в писмото.

    ДО
    Г-Н КАРЛ ЯКОБ АНДЕРСОН
    ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА
    “НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ – ПЪРВИ ЧАСТЕН КАНАЛ” АД

    УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АНДЕРСОН,

    На заседанието си на 14 април 2010 г. Съветът за електронни медии обсъди и прие междинни констатации в доклад на дирекция “Мониторинг” за наблюдението на
    риалити предаването “Биг Брадър фемили”.

    Установено е, че са излъчени сцени, съдържащи прояви на вербална и физическа агресия между участници в предаването, както и аудиовизуално съдържание в
    противоречие с общоприетите морални норми и схващането за добрите нрави. Подобни
    епизоди са заплаха за физическото, психическото и моралното развитие на децата –
    участници в предаването и потенциални негови зрители.

    В рамките на своите правомощия по надзора върху дейността на доставчиците
    на медийни услуги /съгласно чл.32 и чл.33 от ЗРТ/ и в духа на европейските изисквания
    за нарастващата роля на саморегулацията и корегулацията в съвременната медийна
    среда Съветът за електронни медии Ви обръща внимание за необходимостта от
    стриктно спазване на законовите разпоредби, защитаващи децата от вредно
    медийно съдържание.

    Съветът настоява елементи от програмата с възможно вредно
    въздействие върху детската аудитория да не бъдат излъчвани преди 23,00 часа.
    Съветът за електронни медии изразява убеждението си, че в качеството си на
    доставчик на медийни услуги, с отговорността за тяхното съдържание /съгласно чл.17,
    ал.1/ от ЗРТ, “Нова телевизия – Първи частен канал” АД в съответствие със законовите
    разпоредби ще съобрази предаванията от поредицата “Биг Брадър Фемили” с
    обществените нагласи и произтичащите от тях общоприети морални норми. В полза на
    това ще е и по-балансираният подбор на участниците, който да отговори на
    предварителна заявка на предаването, че ще е представително за българското семейство
    днес.

    В случай, че продължаващото наблюдение не установи промяна в медийното
    поведение на операторите, включващи предаването в програмите си / “Нова телевизия”
    и “Диема Фемили”/ Съветът ще пристъпи към административнонаказателни действия,
    предвидени в Закона за радиото и телевизията.

    ДОЦ. ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ
    ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЕМ


    Излиза, че до 14 април 2010 г. Съветът за електронни медии е нямал понятие какво се върши в предаването „Биг Брадър фемили”. Ако беше обратното мониторингът щеше отдавна да е направен, предаването щеше да бъде санкционирано и спряно, а хората, които са го допуснали във вида, в който съществува до момента, щяха да си понесат последствията.

    Защо СЕМ не се посъветва сам, а чака Цветан Цветанов да го стори? Не можа ли доцентът Лозанов да се размърда без намесата на министъра на вътрешните работи? Да се възправи срещу кича като един истински „медиен експерт”, който знае, що е то телевизия и каква е вредата от екранното насилие и разврат?

    Излиза също, че ако не беше министърът на вътрешните работи, членовете на СЕМ щяха да продължат да чоплят семки, да прибират по 2 бона месечно на калпак и брадърът да си тече поживо- поздраво.

    Сега нека обърнем внимание на интонациите. Те са досущ като папионката на Георги Лозанов – меки и любезни. „Съветът за електронни медии Ви обръща внимание за необходимостта от стриктно спазване на законовите разпоредби, защитаващи децата от вредно медийно съдържание”.

    Нова телевизия нарушава грубо закона, а Съветът за електронни медии й обръща внимание. Каква толерантност! Каква деликатност!

    По-нататък: „Съветът за електронни медии изразява убеждението си, че в качеството си на доставчик на медийни услуги, с отговорността за тяхното съдържание /съгласно чл.17, ал.1/ от ЗРТ, “Нова телевизия – Първи частен канал” АД в съответствие със законовите разпоредби ще съобрази предаванията от поредицата “Биг Брадър Фемили” с обществените нагласи и произтичащите от тях общоприети морални норми”.

    Ами ако Нова телевизия въобще не се интересува от убеждението на СЕМ и още по-малко от общоприетите морални норми? Ако единственото, от което Нова телевизия се интересува са парите, само парите и нищо друго, освен парите – тогава какво? Е, тогава „Съветът ще пристъпи към административно-наказателни действия, предвидени в Закона за радиото и телевизията”. Ще. Ама по-вероятно е да не ще.

    И тъй като отколешна е поуката, че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи – бойкот, дами и господа! Повсеместен бойкот на телевизиите в България, до техния пълнен фалит. Когато започнат да гърмят една след друга, ченгетата (собственици и рекламодатели) ще се усетят, че така повече не бива.

    Единственият шанс да се поправят тези хора е да почувстват застрашени паричките си. Тогава ще започнат да ухажват етически и естетически своя зрител и да разчистват ефира от брадъри, брадърки, никикънчевци, никотупаревци и сие. Но първо зрителят трябва да го поиска. А то остави ли на СЕМ да свърши тази работа, ще продължи да слуша витиеватите недомислия на всевъзможни „експерти”, които използват всяка възможност да си чешат езиците. Просветени многознайковци в България дал Бог. Сега трябват куражлии хора на действието, надвили малко от малко суетността си и ограничили алкохола до хигиенични количества.

    От Нова телевизия знаят, че ниските страсти носят големи пари и не се помайват – произвеждат на бързи обороти упадък и зрелища. Следва да им се признае, че работят добре, защото добре са ги обучили и защото са наясно, че колкото по-зомбиран е един народ, толкова по-лесен е за мачкане. После се питаме защо комунисти и агенти (вече капиталисти!) продължават да манипулират държавата. Много просто – защото други в нея почти не останаха. Освен ако не докажем противното.

    Затова превключи на „Анимал планет”! Сега!

    П.П.

    Попаднах на форум, в който Елица от Варна е написала: Ники Кънчев и цялото мръсно котило от „брадъра”, трябва да бъдат натикани в затвора по члена от НК „за склоняване към разврат“ на телевизионната аудитория. Досега трябваше да ги глобят поне 200.000 за идиотизмите, които показват!

    Аз ще добавя: СЕМ да върне до стотинка заплатите, които членовете му са получавали бадява в продължение на години.

  • „Cоциално слаб“ съдия строи хотел

    Магистратурата не подозира, че из коридорите й се разхождат черни тоги със статут на „социално слаби“. Що е то беден съдия – надявахме се отговора да научим от 27-годишния окръжен съдия Деница Урумова“, съобщава в сензационна публикация бургаският седмичник „Десант“.

    Ето какво разкриват журналистите от Бургас:

    Не я открихме, била в отпуск. Вероятно за да нагледа строежа на скромния си хотел, който с бързи темпове расте на най-красивото място в Приморско – точно на носа, известен с името Боруна, на първа линия, с приказен изглед към бившата Татова резиденция “Перла”. Никой в крайморския град не е чувал за Деница, знаят обаче кой е баща й – Николай Урумов от Върховния административен съд. Той се прочу по тези места преди 3 години, когато се разбра, че жена му “ адвокат Здравка Урумова (майка на Деница), била много бедна, но не в Приморско, а в съседната община Царево. Колкото и тя да се сдобие с теренче за задоволяване на „жилищна нужда“ в курортния град Ахтопол.

    Двете врътки с общински терени в полза на бедната фамилия Урумови са извършени в навечерието на местните избори през 2007 година. Пробив като „крайно нуждаеща се“ прави обаче само младата Деница в Приморско. Защото шумен медиен скандал принуждава майка й да се откаже от идеята и тя да си има собствена почивна база край морето. След публикации в два национални вестника през октомври същата година Районна прокуратура в Царево се решава на проверка. Оказва се, че няколко души, сред които е и адвокат Здравка Иванова Урумова, са картотекирани като нуждаещи се в общината чрез измама. По случая е образувано дело под номер 315/2007 г., а изненадващо като обвиняем по него е привлечен кметът на Ахтопол Бисер Колев. Обвинението срещу него е по чл. 311, ал. 1 от НК за съставяне на документи с невярно съдържание, по който член се предвижда затвор до 5 години.

    Именно чрез такъв подправен документ, без никога да е живяла в тази община, съпругата на висшия съдия е получила терен с отстъпено право на строеж на площ 564 кв. м срещу 20 000 лева.

    По това време съдия Николай Урумов вече е шеф на Трето отделение на ВАС (на същия пост е и в момента), което се занимава с административните дела, свързани с държавната собственост, местното самоуправление и местната администрация. Дали от тази си позиция той е въздействал на колегите си магистрати на юг от Бургас, няма как да знаем. Факт е обаче, че следственото дело срещу ахтополския кмет Бисер Колев приключва подозрително бързо – още в края на 2007 г., със становище, че няма данни за извършено престъпление. И толкова.

    „Нямаше никакво основание да ме съдят, тъй като земите ги раздаваше кметът на Царево Петко Арнаудов, а всяко негово предложение минаваше на гласуване в Общинския съвет. А и документите бяха съставяни в ОбС, не при мен. Аз бях последната брънка и нямах отношение към отстъпените права за строеж“, заяви този понеделник Бисер Колев.

    Около цялата смърдяща на корупция история след показната и безрезултатна проверка на Районната прокуратура в Царево случаят потъва в забрава. Здравка Урумова се отказва от идеята да строи в Ахтопол, а през следващите три години, та и до ден-днешен, никой не дръзва да разрови сериозно скандалните сделки с общински земи по Южното Черноморие.

    Така остават в тайна и други домогвания на магистратската фамилия до парче земя край морето. Паралелно с Ахтопол, Урумови се пробват и в Приморско, където уцелват „шестица от тотото“.

    На 28 юни 2007 г. (4 месеца преди местните изборите) община Приморско учредява отстъпено право на строеж на съдийката Деница Урумова. По това време кмет на града е вездесъщият Димитър Димитров, избиран три мандата с подкрепата на всички политически сили, без БСП, известен с прозвището феодал, заради почина да купува влияние чрез раздаване на общински терени на политици, министри, магистрати, висши ченгета (поради което недосегаем за Темида е и до днес, независимо че изненадващо падна от власт – победи го крехката и лишена от каквато и да било подкрепа Лиляна Димитрова от БСП).

    Според адресната регистрация излиза, че щерката на Урумов е била жител на Приморско точно 7 дни! Докато простосмъртните в курортния град чакат години за подобно право на фамилна къщичка и в повечето случаи не го дочакват, Деница на секундата е картотекирана като социално слаба и крайно нуждаеща се. В архива на общината е записано, че на посочения от нея адрес на улица „Стара планина“ № 7 „дели жилищна площ с още 4 човека“. Поради което й се дават 469 квадратни метра „за жилищни нужди“ на носа в Приморско за унизително ниската сума от 1829 лева.

    На уникалното място, заобиколено от три страни от морето, Димитров е учредил общо 8 приблизително еднакви по площ парцела, предвидени за много специални хора. „Кои са тези личности, къде са оригиналните скици на терена, до вчера не знаехме. Когато влязох в общината през октомври 2007 година, такава информация не се съхраняваше в нито един отдел. Затова бях убедена, че тази земя – общинска собственост на Боруна, е свободна, казва червената кметица Лиляна Димова. На 18 февруари 2008 година тя предлага на Общинския съвет да й възложи изграждане на Морски парк на носа “Боруна”. Новото мнозинство в ОбС гласува с пълно единодушие. Защото вече се носят слухове, че в този район се подготвя строителство и единственият начи да се опази земята е тя да бъде преотредена за зелени площи. Чудесно начинание, което така и не се реализира.

    Вместо парк“хотел на 5 етажа – това е тъжната равносметка две години след прословутото решение на ОбС. Зелени площи няма да има, там вече се наливат основите на хотелски комплекс с ресторант, кафета и увеселителни заведения. Възложител на обекта е Деница Урумова, получила преди три години право на строеж на фамилна къща за жилищни нужди. Явно нейните нужди са особено големи, тъй като по план сградата ще се извисява поне на 5 етажа. Тези подробности обаче са спестени на информационната табела. Там пише само: „жилищна сграда с апартаменти, стаи за настаняване и кафене“. Нещо подобно СКАТ ТВ и “Десант” показаха в Несебър, където бургаският областен лидер от ГЕРБ и настоящ депутат Димитър Бойчев също се беше писал “крайно нуждаещ” и понастоящем строи палат вместо къща. Вече година на Бойчев в региона му викат “Голямата нужда”, защото иначе е доста заможен – върти ресторанти и транспортни фирми, има си апартамент и вила.

    „Приморско е като разбунен кошер, напрежението тук расте, бизнесът се готви за протести. Хората недоумяват кой е дал разрешение да се строи на това място, предвидено за изграждането на морска градина. И обвиняват всички в местната власт, без да правят разлика между кмет и Общински съвет“, казват независимите съветници Дончо Гунчев и Пламен Георгиев. Георгиев е и председател на ОбС.

    „Чакахме една година и след като нямаше никакво движение по преписката, започнахме да задаваме въпроси “ защо нищо не се прави по проектирането на парка. И тъй като отговори не получавахме, у нас започнаха да възникват съмнения, че желанието на Лиляна Димова да промени нещо в Приморско се е изпарило“, допълват двамата съветници.

    През януари миналата година Гунчев и Георгиев отправили писмено запитване. След тримесечна игра на нерви Димова им върнала отговор, в който им обяснявала, че на „Боруна“ имало две разрешения за строеж. И толкова. Факт, който вече бил известен на целия град. За процедурата по проектирането на парка “ нито дума. Вместо да разсее съмненията, че е притискана да си смени становището, Димова обвинява съветниците, че не внивамали какво гласували навремето. Решението всъщност не било за парк, а за „да се обособи като зелена площ единствено уличната регулация“ (каквото и да значи това).

    „Нямам никакъв избор, решението за спиране на строителството на носа не е в моите правомощия. След решението на Общинския съвет се появиха оригинални договори за отстъпено право на строеж, каквито до този момент никой в общината не беше виждал. Тези договори бяха вписани и в съда, така че нямах причина да не се съобразя с тях“, казва Лиляна Димова.

    Документите й били донесени от познатото вече семейство Урумови и от представител на някой си Петър Тодоров Попов, който пък имал право да строи в съседния на тях парцел (също от 469 кв.м за сумата от 1820 лева и 10 стотинки). За разлика от Урумови, за Попов не успяхме да открием никакви данни. През мътните за Приморско 2006″2007 г. 30-годишният мъж е имал за кратко адресна регистрация на улица „Трети март“ №3. Тогава, а и до ден-днешен на този адрес живее бившата секретарка на Димитров и настояща общинска служителка Калиопа Трендафилова. Човек на име Петър Попов никога не е обитавал реално нейната кооперация.

    Подобни криминални данни бяха изнесени официално през октомври миналата година в доклад на временна комисия, избрана от Общински съвет “ Приморско, с председател Дончо Гунчев. Копие на доклада с шокиращите констатации е изпратено до Окръжна прокуратура “ Бургас и до главния прокурор Борис Велчев. Както и сами можем да се сетим, без да питаме, проверка по случая още няма.

    Desant.net

  • Проф. Цветков: БАН се превежда: комунист, по-комунист, най-комунист, академик

    Притеснява ме слабостта на ГЕРБ пред руските домогвания в енергийната сфера. До комунистическия преврат на 9-и септември 1944 г. е имало национален консенсус по отношение на икономическото развитие на България, казва историкът.

    Пламен Цветков е професор по история в Нов български университет. Автор е на повече от десет монографии в областта на политическата и дипломатическа история на 20 век. Последният му труд е посветен на света на мегамитовете. Историкът преобръща редица вкоренени клишета, приемани за аксиоматични истини.

    Интервю на Мая Стоянова

    – Проф. Цветков, каква е оценката на един историк за стартовите месеци от управлението на ГЕРБ?

    – Трудно ми е да преценя, в България реформите бяха дълго отлагани. Това, което сега ме притеснява е, че и това правителство е податливо на натиск, защото става дума за болезнени реформи. Например, то направи отстъпление по отношение на идеята да се увеличи трудовият стаж и възрастта за пенсиониране. В тази посока ЕС е много по-изостанал в сравнение със САЩ, където никой не говори за пенсиониране и трудов стаж, а всичко зависи от работоспособността на дадения човек. Притеснява ме и това, че правителството не е достатъчно твърдо по отношение на руското домогване в енергийната сфера. В тази област трябва да се действа много по-категорично. Тук бих искал да не се съглася с министър-председателя Бойко Борисов, който каза веднъж, че с Русия имаме особени връзки, тъй като тя ни е освободила от турско робство. Така не трябва да се говори, защото това насърчава най-ретроградните тенденции и в самата Русия . А така наречените русофили са всъщност хора, които дълбоко в себе си мразят руснаците. Защото, вместо да показват на тези хора, че могат да скъсат със комунистическото си минало и да възприемат европейския начин на поведение и действие, да станат и те нормална държава, насърчават техния шовинизъм и имперското им самочувствие, с което им правят лоша услуга. А такова мислене може да има само човек, който страшно много мрази руснаците.

    Притесняваме много и гръмогласната поддръжка на “Атака”, която настоява за прогресивно подоходен данък. Това според мен е чугунено комунистически данък, който би съсипал бизнеса. Твърде демагогски е и Данък лукс, който нищо няма да донесе за бюджета. Въобще много трябва да се внимава с данъците, тъй като ако те се увеличат прекомерно, бизнесът ще мине в сивата и черната икономика, а това ще бъде фатално за държавата.

    И още нещо много важно – освен да се търсят виновниците, които са злоупотребили със българските милиони, трябва да се създаде ефективна система за максимално усвояване на европейските пари, с необходимия професионален капацитет и механизми, да се пресичат всякакви злоупотреби. Да не забравяме, че една от предпоставките за Полското икономическо чудо, единствената страна, в която няма рецесия, е оптималното усвояване на европейските средства. Това е един от успешните начини, за да бъде съживена и българската икономика.

    – Има ли в българската история и други периоди, в които държавата да се е нуждаела от тежки реформи?

    – Днес кризата у нас не е толкова тежка, ако я сравняваме с Ирландия, Литва, Латвия и Естония, които имаха много големи темпове на растеж преди кризата. Затова пък на България ще и трябва доста повече време за да излезе от рецесията.

    Но кризи като днешната у нас е имало много – като се започне от последните две десетилетия на 19 век, та чак до края на първото десетилетие на 20 век. Тогава растежът на БВП е 1.2%,, което е жива стагнация и това продължава дълго време. Едва в навечерието на войните – Първата световна, Балканската, Междусъюзническата, започва растеж. Но след края им, като победена страна, на България отново и трябва доста време за да съживи икономиката си. После следва Голямата депресия 1929-1934 г. и едва след това започва невероятен стопански подем, чак до 1943 г., което е феноменално.

    Това, което прави ситуацията днес много различна е, че преди 1944 г. всички български правителства, с изключение на кабинета на БЗНС, с премиер Александър Стамболийски, въпреки своите партийни различия имат невероятно еднакъв подход към стопанските проблеми. А това говори за една приемственост, която естествено се отразява по съвсем различен начин на родното стопанство. Тоест, можем да кажем, че до идването на комунистическия режим е имало национален консенсус по отношение на икономическото развитие на България.

    – Бойко Борисов и правителството поеха битка с организираната престъпност, къде трябва да се търси генезисът на родната мафия?

    – България, която е най-бедната страна в ЕС, е много, ако не и най-корумпираната – това никак не изглежда добре. Тези връзки са отдавна, но до сега прокуратурата не искаше да говори за това, а се сетиха, когато дойде на власт правителството на ГЕРБ. Генезисът на днешната мафия трябва да търсим в комунистическата Държавна сигурност (ДС). Тя започна да създава нов тип капиталисти. Това беше политика на Съветската империя чрез ДС да разработва наркоканали, за да дестабилизира Запада. От там тръгнаха наркотрафикът и наркобароните. Престъпността остава изключително жесток проблем, но сега, когато управляващите са започнали да правят нещо, не трябва да се плашат и да отстъпват. Според мен един от начините да се пресече октоподът е приемането на нов Избирателен закон, даже нов Избирателен кодекс. Не случайно ДПС и БСП писнаха първи като се заговори бюлетините да не се броят в местни избирателни секции, а в регионални центрове. Така обаче те не могат да контролират вота, а това е силата и на двете формации. Когато те загубят този контрол, тези две мафиотски структури, защото за мен те не са политически сили, ще загубят и почва под краката си. Но както виждате навсякъде по света има също скандали, има борба с мафията. В истински демократичните общества обаче това е изключение от правилото, а при нас е правило. Когато и при нас тази битка стане изключение от правилото, ще се види някаква светлина, ще има надежда за хората.

    – Образователната ни система още мирише на комунизъм, но когато се пристъпи към реформирането й, реакцията бе съпротива.

    – Образованието е консервативна система, затова всяка промяна естествено предизвиква обществена реакция. Но ако търсим останки от предишния комунистически режим, то те са може би най-силно изразени в образователната система. Има и по-дълготрайна причина и това е, че философията на образованието у нас не е мръднала дори от края на 19 век. Продължава да се акцентува на количественото натрупване на знания, а не да се обръща внимание на уменията. Днес обаче пазарът се променя толкова динамично, че никой не може да го предвиди дори след една година. Ако искаме да имаме добре подготвени млади хора, естествено е те да имат нужда от такъв тип образование, което да ги прави максимално гъвкави за този пазар. В тази посока е и образователната реформа. Във философията й е заложено младите хора да получават не само основните познания, но и да формират умения, максимално бързо да се адаптират към една изключително динамична ситуация. Първата крачка в правилната посока вече е направена – да се набляга върху основните познания, без да се затрупват учениците с чудовищно количество фактология, която е непосилна за тях. От друга страна обаче, би могло да се помисли дали по този начин трябва да се оценяват техните знания, доколко адекватни са наказателните мерки за учениците, залегнали в новия закон.

    – Президентът Първанов вчера наложи вето върху Закона за развитие на академичния състав с аргумента, че би искал да защити интересите на младите учени и научния потенциал. Какъв е конфликтът?

    – Освен проекти, нищо друго не съм видял за този закон. Но той също предизвика сериозни реакции в научните среди. И срещу него има сериозна съпротива, защото от него пък зависи как ще се променя образователната система във висшите училища. По същественото е обаче, тези два закона са твърде свързани. Защото сега има взаимни обвинения и от двете страни. Учителите от средните училища обвиняват преподавателите във вузовете, че подготвят лоши специалисти за образователната сфера. Висшите учебни заведения пък обвиняват средното училище, че подготвят изключително некачествени кандидат – студенти. Това според мен не се дължи толкова на факта, че все повече млади хора предпочитат да учат в чужбина и това не е беда, след като България е членка на ЕС. Но следването в чужбина е свързано с разноски, които не всяка българска фамилия може да си позволи. Дори когато учиш в Германия, където не се плащат такси за обучение, има доста по-големи разноски за храна, квартира и други и човек трябва добре да си направи сметката. От друга страна, има го и обратния процес – доста повече чуждестранни студенти вече предпочитат да се подготвят професионално в България, тъй като някои наши висши училища са атрактивни за тях, заради по-ниските такси и качествено образование, което предлагат. Затова бих казал, че причина за качеството на кандидат-студентите е преди всичко демографския срив.

    – Парламентът гласува да бъде закрита Висшата атестационна комисия (ВАК), като идеята е да се делегират права на университетите сами да присъждат академичните длъжности? Това ли е правилният начин да се селектира академичният състав в българската наука и образование?

    – Така е в целия свят. ВАК е една съветска институция, която имаше цензурни функции. И според мен няма нищо страшно самите университети да си определят критериите, по които ще присъждат докторска и преподавателски степени. Защото съвсем различно е дали си професор от Харвард, или си професор на Славянската академия в град Саранкс, столицата на Мурвинската автономна република, за която аз дори се съмнявам че съществува. Добре е да се знае, че всяко висше учебно заведение при този свободен пазар би направил самоубийство, ако под конвейер произвежда доктори, доценти и професори, както и да раздава дипломи срещу заплащане. След няколко години подобни практики на него вече никой няма да гледа сериозно и никой няма да си праща децата да следват в този университет. Тоест, всеки ВУЗ ще трябва да си пази реномето, като дава качествено образование. Това означава високи критерии при даването на съответните научни и преподавателски степени, преподавателите постоянно да се доказват. А едно учебно заведени, което държи на високо реноме, означава качествени преподаватели и повече кандидат – студенти. С други думи, всеки университет е мотивиран да има много по-високи критерии при присъждането на титлите, в сравнение с ВАК и всички тези критики към новия закон не са основателни.

    – Но има среди, които са против подобна реформа, кой се страхуват от закриването на ВАК?

    – Страхуват се мързеливите. Това са хора, които, когато се каже, че и субсидиите за университета ще зависи от качеството на образованието, което означава, че трябва да се работи здраво, започват да протестират. Съществува и една изключително чудовищна по своята ретроградност идея – да се даде право само на онези университети да присъждат академични степени, които получат най-малко оценка “много добър” от Националната агенция за оценяване и акредитация, една също ретроградна институция. В нея влизат предимно хора от БАН и държавните университети – СУ ”Климент Охридски”, УНСС, за който има един много хубав афоризъм – “Промоция УНСС – изпитът струва 200 лева и едно прасе”, може би това е най-корумпираният университет в България. И тези синковци ще оценяват другите висши учебни заведения. Естествено е, че те ще оценяват своите вузове много високо, а останали – по-ниско. Очевидно подобна оценка не може да бъде обективна. Затова акредитацията на българските университети задължително трябва да бъде давана от международна институция. Това е верният път.

    – Нормална практика ли е да има “ята от летящи професори”, не се ли пресичат интересите на вузовете?

    – Това прелитане между университетите се получава от неволята, защото много научни работници получават мизерни пари. Но ако се закрият част от университетите, някои от които звучат доста измислено, тогава ще има възможност и за по-високи заплати на преподавателите в останалите вузове. Тогава няма да има такова летене от университет в университет. Но пък тези преподаватели трябва да се доказват. Има идея да се види кои университети могат да привличат повече студенти и това да бъде критерият, по който да се категоризират, респективно – дали да остане този университет, дали да се слее с друго висше училище, или да бъде закрит. Тази категоризация обаче трябва да стане от международна институция, тъй като всяка българска институция буди дълбоки съмнения за корумпираност и необективност.

    – Министър Симеон Дянков нарече скандално учените в БАН “феодални старци”, справедливо ли беше сравнението му?

    – БАН е една институция, която за жалост е по-стара и от съвременната българска държавата. Но след нахлуването на Червената армия на 9 септември 1944 беше изцяло съветизирана. Колкото до фразата на г-н Дянков, аз не съм съвсем съгласен с него. Бих казал, че това са по-скоро “червени динозаври”, а не феодални старци. Според мои колеги от природоматематическите науки, най-вероятно министър Дянков е имал предвид една масова практика в академията – некадърник на сериозен пост, да си хваща няколко крепостни селяни, на които става съавтор на научната разработка, която те са написали. Защото, ако той не им е съавтор, те нямат никакъв шанс да израстват професионално. Очевидно става дума за една шапка, която е комунистическа, дори сталинистка. И ако в българския език имаше четири степени за сравнение, аз бих казал, че по отношение на БАН те са: комунист, по-комунист, най-комунист, академик. Това са изключително тъмночервени хора, които много добре отговарят на афоризма на Радой Ралин: “Сит търбух за наука глух”. Някои от тях може би в миналото са се занимавали с наука, но то е било прекалено отдавна. Цялата кариера на много от тези хора обаче е била създавана на политическа основа. Такъв е примерът с Александър Лилов, със Стоян Михайлов – идеологът на насилствената смяна на имената на нашите съграждани от турско потекло. Тези хора са академици на БАН, но знае ли обществото какъв е конкретният им научен принос? Бих направил едно уточнение – във всеки институт 20% от хората се занимават с наука, останали не правят нищо и лежат на тези, които се интересуват и правят някаква наука, но всички те получават мизерна заплата. На това нещо трябва да се сложи край. Не може 80% да лежат на плещите на данъкоплатеца, а онези 20% мислещи хора да бъдат подтиснати от една гигантска машина от некадърници и паразити, тъмночервени елементи на върха.

    – Българинът обаче продължава да гледа със страхопочитание на БАН, какво бъдеще трябва да има тази институция?

    – Аз също бих подкрепил съществуването на БАН, но не и в този вид. Той трябваше да бъде реформиран отдавна, но сега тази променя изглежда безнадеждно закъсняла. Още в началото на 90-те години се повдигна проблемът БАН да бъде свързан с университетите, така, както е в белите държава – не поради расови причини, а заради това, че не и ги е газил червеният валяк. Защото по-голяма част от науката се прави наистина във висшите учебни заведения. Там имаме съчетанието на конкретната дейност, която лесно се измерва, защото става дума за конкретен труд. Тя лесно се вижда като резултат и оттам идват и пари за изследвания. Подобно сътрудничество у нас обаче не се получи. Ще ви дам един пример – от началото на 90-те има рамков договор между БАН и “Нов български университет”. Но от този договор нищо не произлезе, освен някои от работещите в БАН да бъдат преподаватели на половин щат в НБУ. Очевидно няма никакво желание за реформа, никакво желание за отваряне на БАН към университетите. Но най-жалкото е за тези 20%, които наистина милеят за наука, искат тази наука да се развива. Те обаче са оковани от една паразитна маса и една шапка, която поради комунистическата си същност, е противник на всякакви реформи.

    http://frognews.bg/

  • Чернобил – трагедия и престъпление

    След аварията и радиоактивния облак никой не отмени първомайските манифестации; БКП не предупреди населението за мерките, които може да се предприемат.

    24 години се навършват днес от трагедията в украинската АЕЦ „Чернобил“. Това е най-тежкият инцидент в историята на ядрената енергетика. Аварията предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от бившия СССР, Източна Европа и Скандинавия.

    Експлозията става на 26 април 1986 година в 01.23 часа, когато в един от четирите реактори взрив разрушава покрива на централата и в продължение на 10 дни изпуска радиация в радиус от десетки хиляди километри. Най-малко 31 души загинаха, докато се опитваха да предотвратят разпространението на пожара след експлозията към другите три реактори на централата. Един от работниците бе убит на място при инцидента и тялото му така и не бе открито.
    29 спасители, пожарникари и работници починаха по-късно вследствие на радиационното облъчване и изгаряния. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 000 души са евакуирани от родните си места.
    Близо 60% от радиоктивните отпадъци падат на територията на Беларус.

    Радиоактивните замърсявания от Чернобил причиняват увреждания на имунната система, кръвообращението, дихателната система, множество аномалии при новородените и карциноми. Официални данни на ООН предвиждат 9000 смъртни случаи, причинени от радиацията от Чернобилската централа. В доклад на Грийнпийс обаче жертвите се оценяват на 93 000 души, като се уточнява, че вследствие на други заболявания те могат да достигнат до 200 000.

    В началото ООН прогнозира около 4 000 смъртни случаи от рак. Последните изследвания сочат, че над 100 000 души ще бъдат засегнати от болестта. Милиони акра земи остават замърсени до ден днешен; десетки селища са напълно изоставени и може да останат негодни за живеене в продължение на столетия.

    Огромен брой хора бяха заразени поради опита на правителствата в различни държави, в това число и у нас да отрекат аварията или да скрият факта, че има радиоактивен прах в атмосфератаВ България никой не отмени дъждовните първомайски манифестации на „трудещите се”, нито пък информира навреме населението за това, което се се случило. Единствено първите партийни и държавни ръководители взеха мерки за своите и тези на близките си животи и здраве.Чернобил е една от най-големите трагедии, но и престъпления на комунистическия режим.

    http://frognews.bg

  • Българи от Западните покрайнини протестират

    Пред сградата на Народното събрание в София беше проведен простест на българи от Босилеград и Цариброд.

    Те изразиха неодобрението си от официалното изявление на председателката на Народното събрание Цецка Цачева пред председателя на сръбската Скупщина миналата седмица.

    Тогава Цачева заяви, че България безрезервно ще подкрепи членството на Сърбия в Европейския съюз.

    Безусловната подкрепа, според протестиращите, означава, че българските управници не само амнестират, но и насърчават сръбските власти да продължат дългогодишната си асимилационна политика спрямо българското малцинство.

    В съобщение до медиите Демократичният съюз на българите заявява още, че правата на българите в Западните покрайнини за пореден път са пожертвани в името на добросъседските отношения.

    Протестиращите смятат, че би било напълно погрешно да се очаква положението им да се подобри с членството на Сърбия в ЕС и искат от официална София да защитава европейските ценности в политиката си към други страни.

    http://kafene.net/