Home » Избрано

Лъсна ипотеката на Борисов и Цветанов – 880 бона в името на ГЕРБ

2010.06.28 Няма коментари
Spread the love

Сметната палата извади наяве ипотеките, които миналата година направиха Бойко Борисов и Цветан Цветанов, за да подготвят с тях предизборната си кампания. Те са на обща стойност 880 хил. лева, като двамата първи в ГЕРБ са си разделили по 440 000 лева, става ясно от информацията, публикувана в сайта на регистъра.

Съгласно Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, Сметната палата публикува в интернет декларациите, подадени през 2010 г. от задължените по закона лица, и имената на тези, които не са подали декларация или не са подали в срок декларация.

Член 4 от закона предвижда ежегодните декларации за предходната година да се подадат в публичния регистър до 30 април, а встъпителните и финалните декларации – до един месец от встъпването или от освобождаването от длъжност.
Публикувани са декларациите на президента и вицепрезидента, народните представители, министерствата, Конституционният съд, Върховният касационен и Върховният административен съд, ВКП и ВАП, Националната следствена служба, държавните агенции и държавните комисии, областните управители, Сметна палата, КЗК, КФН, БНБ, ВСС, СЕМ, Омбудсман, НОИ, БНТ, БНР и БТА, Агенция “Митници”, НАП, главен секретар на МВР и неговите заместници и др.

Президентът Георги Първанов е декларирал, че е получил 10 000 лв. общо заплата за 2009 г., докато вицето му Ангел Марин – 16 000 лева. И двамата са сложили парите си на влог. Премиерът Борисов има 14 484 лева на влог в банка от заплатата си, а вътрешният министър Цветан Цветанов – 5140 лв. Наяве лъсна и ипотеката на министърпредседателската къща в Банкя, както и имота на Цветанов на обща стойност 880 000 лв. в полза на ГЕРБ. Още преди кампанията за парламентарни избори те обявиха, че ипотекират имотите, които притежават и с парите ще спонсорират подготовката за вота. Дясната ръка на Борисов е взел и около 50 000 лв. от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност, както и от от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество.

Другият вицепремиер в кабинетра и финансов министър Симеон Дянков пък си е купил къщата във Ващингтон за 2,150 млн. лева през 2001-ва година. Месеци преди да заеме министерския пост Дянков е събрал 305 бона от заплати в Световната банка, докато съпругата му е спечелила през 2009-та г. “едва” 180 хил. лева. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев също е сред най-заможните в това правителство. Данъчна му основа общо – от заплати и други приходи е 176 хил., докато на жена му – 70 000 лева. Шефът на радиото Валерий Тодоров е прибрал близо 60 хил. лв. “от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност.”

http://register.bulnao.government.bg/2010/index.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.