Home » Избрано

САЩ арестуваха 10 руски шпиони

2010.06.29 Няма коментари
Spread the love

Десет човека са били арестувани в Съединените щати по обвинения в шпионаж в полза на руското правителство, съобщи министерството на правосъдието на САЩ.

Те са били обвинени в заговор да бъдат незаконни агенти на чуждо правителство, което може да доведе до присъда от пет години затвор.

Осем от тях са били арестувани в неделя за това, че са извършвали незаконна дейност на американска почва.

Девет от арестуваните са били обвинени в пране на пари, което носи максимална присъда от 20 години затвор, ако бъдат признати за виновни.

Според ФБР Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) е изпратило десетимата, а може и много повече, агенти да живеят в САЩ години наред под фалшиви имена, с целта да се слеят със средата така, че дейността им да не буди подозрение.

Някои от агентите са живеели като семейни двойки. Според ФБР доказателства в подкрепа на подозренията им са прихванати кодирани съобщения, предаване на пари в брой от руснаци по време на престой в Латинска Америка, пътувания до Москва през Рим, фалшиви паспорти, транспорт и предаване на преносими компютри.

Петима от общо 10 предполагаеми руски шпиони, бяха изправени пред федерален съд в Ню Йорк, който е постановил задържането им в предварителния арест, предаде АФП.

Петимата не са пуснати на свобода, тъй като има вероятност да се укрият. Това са Синтия и Ричард Мърфи, Хуан Ласаро, Вики Пелаес и Ана Чапман. Арестуваните твърдят, че са американски, канадски и перуански граждани, но засега не се знае истинската им националност.

Ана Чапман е 28-годишна руска гражданка, която преди известно време е пристигнала в САЩ където е започнала бизнес. Тя е имала работна виза, която в събота й е била отнета, заяви нейният адвокат Робърт Баум.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.