Home » Избрано

Български депутати – все по-заможни

2010.06.29 Няма коментари
Spread the love

За първата година от мандата на новия парламент заможните депутати са умножили богатството си, а бившите министри и зам.-министри от тройната коалиция са инвестирали спестяванията сир сочат публикувани от Сметната палата имотни декларации за 2009 г., цитирани от “Сега”

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е легализирал хонорара си от проекта “Цанков камък”. Той е декларирал, че през 2009 г. е получил 1 100 154 лв. доходи от друга стопанска дейност.

За този хонорар лидерът на ДПС се разследва по дело за пране на пари. Заради имунитета на Доган то е образувано срещу неизвестен извършител и по него е назначена експертиза, която трябва да установи за каква дейност точно е платена рекордната сума и дали наистина услугата струва толкова, научи “Сега” от висши магистрати.

Парламентарният шеф Цецка Цачева е спестила 12 000 лв. от заплати през изминалата година. От други дейности, хонорари и наеми си е докарала допълнителни над 14 000 лв., но плаща лизинг в размер на 25 100 лв.

Заместникът й Лъчезар Иванов от ГЕРБ е декларирал новата си къща с двор в Банкя от 220 кв. м с гараж, закупена през 2009 г. за 200 000 лв. Парите са от заеми и заплата.

Зам.-председателят на парламента е декларирал и разхода от 2 500 евро за скандалното пътуване до САЩ по покана на фирмата за производство на импланти от тъкани “Остеотех”, като изрично е посочил, че разходът е направен за сметка на Държавния департамент на САЩ. Иванов и бившият здравен министър Божидар Нанев бяха заподозрени, че са предприели задокеанската си визита с лобистка цел.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова има 190 000 лв., които са й налични и на влог. От дивиденти и наеми си е докарала над 200 000 лв. Фидосова има и четири договорни ипотеки за над половин милион лева.

Къща с двор от 1185 кв. м в испанския курорт Суидад Кесада вади на светло в декларацията си шефът на комисията по европейски въпроси Светлин Танчев от ГЕРБ.

Имотът е закупен за 337 120 лв. през 1997 г., когато Танчев е едва 19-годишен, но твърди, че парите са от заплати. Депутатът се прочу с участие в лобистката наркопоправка. Колегата му Пламен Цеков, който също е замесен в скандала, е обявил два апартамента в Лом и Плевен, “Ауди А-6” за 14 хил. лв. и “Хюндай” за 20 хил. лв. Има заем от 24 хил. лв. и 45 хил. швейцарски франка.

Сред най-имотните депутати е Недялко Недялков (ГЕРБ). Той и съпругата му имат части от 23 имота – къщи с двор, парцели, апартаменти, вила, складови помещения, гараж и др. в Стара Загора и Несебър.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.