2024-05-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Голямата енергийна секира

    Едвин Сугарев

    Иде ред на голямата енергийна секира – най-пагубната от всички досега, стоварвали се върху страната ни. Ако в понеделник Държавната комисия за енергийно и водно регулиране потвърди предложението си въпреки енергичното противопоставяне на синдикатите и апокалиптичните прогнози на бизнеса, природният газ ще поскъпне с 29.6% – едно уникално дори в контекста на прехода повишение.

    Не знам дали всички си представят какво значи това. Близо 30-те процента повишение ще генерират съответния процент поскъпване във всички сфери на живота ни – тъй като прекалено много дейности – като отоплението, химическата промишленост, транспорта и т.н. – зависят пряко от тази суровина.

    Например: ако досега сте оцелявали, плащайки пряко сили по 300 лева месечно за парно през зимата, сега си представете как ще я карате, като се налага да плащате повече от 400. Вероятно ще ви бъде трудно, ако не и невъзможно – но още по-трудно и още по-невъзможно ще им бъде на болниците, детските градини и училищата с техните орязани бюджети. Прочее това са болниците, в които вие се лекувате, и училищата, в които ще зъзнат вашите деца.

    Цели сектори от промишлеността ще фалират – примерно металургията и химическата промишленост, тъй като при тази цена на природния газ продукцията им става гарантирано неконкурентноспособна. Техните фалити ще задълбочат кризата – и целият пакет от антикризисни мерки ще отиде на кино.

    Та това е равносметката, произтичаща пряко от наложеното от “Булгаргаз” увеличение. Логиката за тази мярка е следната: ако то не бъде потвърдено от ДКЕВР, монополистът “Булгаргаз” нямало да има с какво да плаща газовите доставки на руснаците – и щял да фалира. Ако пък бъде потвърдено,

    ще фалира държавата:

    като се почне от семейните домакинства и се свърши с големите предприемачи. Последните между впрочем са достатъчно категорични – ето една от многото трезви преценки за индустриалното ни бъдеще, принадлежаща на Васил Александров, изп. директор на „Агрополихим“:

    “Все по-зле ще става, няма да произвеждаме, индустрията ще умре. Просто нямам коментар, в света няма такава цена на газа, цените обратно на това – падат. Отчайваща история, която ще продължи, докато нямаме диверсификация на източниците. Световните котировки на торовете са на цени между 150-160 долара за тон, а при нас само газът в торовете е около 500 долара за тон, което ни прави напълно неконкурентоспособни.”

    Нарочно цитирам това изказване, тъй като в него се съдържат двата основни компонента на газовата катастрофа, която ни върхлита в този момент. (Моментът между впрочем не е случайно избран – докато се печем на плажа, предприятията ни ще фалират, а на свой гръб ще усетим удара чак в началото на зимата.) Първият: “в света няма такава цена на газа, цените обратно на това – падат”. Истина е. България плаща една от

    най-високите цени за природен газ в света –

    ако не и най-високата. За сравнение: разполагайки с диверсифицирани енергоизточници и следователно с възможност да избира между различни оферти, Германия е успяла да договори със същия този “Газпром” цена от 150 долара за хиляда кубически метра газ. Побратимения с Путин Лукашенко отказа да плаща и врътна кранчето на руския газ към Европа, когато му поискаха по 185 долара. А ние, българите, много по-побратимени от него и много по-важни за Русия поради ред геостратегически причини, най-безропотно плащаме по 338 долара на румънската граница.

    По-точно казано – плащахме. Защото предстои да плащаме по 400 долара – ако не от утре, то с пълна сигурност от първи януари 2011 г. И като че ли вече е редно – вместо да почнем да се вайкаме, да си скубем косите и да проклинаме лошиата демокрация – да се огледаме наоколо и да се запитаме кой е виновен за тази уникалната позиция на България – най-бедната страна в Европа, който обаче плаща

    най-скъпата природна газ на Стария континент

    Защо ще плащаме по 400 долара за стока, за която други клиенти на “Газпром” плащат по 150 – това поне е кристално ясно. Според експерти в тази област поскъпването е заложено в анекса, подписан преди три години от тогавашния енергиен министър Румен Овчаров. Според него газът, който България купува от Русия по договора за транзит, ще поскъпва плавно до края на 2012 г. – до изравняването му с пазарната цена.

    Няма такава пазарна цена. Цената, която плаща България, изобщо не е пазарна. това е изкуствено раздутата цена, с която българите спонсорират бавно фалиращия “Газпром”. Като казвам българите, нямам предвид Сергей Дмитриевич Станишев, нито Георги Първанов, известен още като Гоце, нито пък Румен Овчаров, известен още като Р. Овч. Те българи не са били, не са и няма да бъдат. Имам предвид онези смалени, омерзени и мизерстващи редови българи, които със своя недоимък ще трябва да изплатят генетически заложеното русофилство на тези тримата – тяхното

    подло и нагло национално предателство

    Това не са силни думи. Това е точното определение на въпросния анекс от новия газов договор, договорен на четири очи между Първанов и Путин – и лансиран като “голям шлем” на българския народ, съгласуван от Станишев и доизкусурен от Овчаров. Историята мълчи за какви комисионни е ставало дума – и за какви политически бонуси.

    Но и най-беглия поглед показва, че абсурдно високата цена на природния газ е възможна само благодарение на монополните позиции на Русия като доставчик на българския енергиен пазар. Пак цитираната по-горе троица направи всичко възможно, за да укрепи и увековечи именно този монопол – чрез мащабните и скъпо струващи руски енергийни проекти в България, които на практика поставяха страната ни в пълна енергийна, икономическа и политическа зависимост от Кремъл – и разпродаваха нашето бъдеще – нашето и на нашите деца.

    Това е предателство, което няма равно на себе си в цялата история на българския преход. Е най-прякото и убедително доказателство за това какво се случва, когато българските комунисти бъдат оставени на власт. И е акт, който не трябва да остава ненаказан – иначе наистина е по-добре и ние да си вземаме шапките и да се махаме от тази прокълната територия. Затова – ако в сегашното правителство има мъже, а не само Трайковци, то те трябва да измъкнат от чекмеждетата този договор, както и всички договори и анекси около руските енергийни проекти – да ги направят публично достояние и да ги занесат на главния прокурор: със съответния анализ за това

    колко милиарда е загубила България

    благодарение на тях, а също и геополитически и геостратегически загуби е понесла. И да искат – като настояват за това ясно и категорично – въпросните руски мекерета да бъдат съдени за национално предателство – и за накърняване на националните интереси в полза на чужда държава.

    Ето прочее и вторият компонент на силите, въздигнали над нас енергийната секира. “Отчайваща история, която ще продължи, докато нямаме диверсификация на източниците.” Да, така е. Пита се защо нямаме – особено след като газовата криза от 2008 г. ни показа колко може да се разчита на доставчик от рода на специалната група за енергиен рекет, наречена РАО “Газпром”.

    Обичайните отговори са взаимоизключващи се: че не можем да имаме или пък че примерно “Южен поток” е такава диверсификация спрямо Северния такъв – сиреч лявата примка на газовите банюги е различна от дясната. Реалният отговор е: нямаме диверсификация не защото не можем да имаме, а защото не искаме – защото леви русофили и десни треперковци не искат да дразнят челния пример на животеца си. Нямало било тръба и струвало скъпо… Сякаш не е известно, че цяла Испания се снабдява вече без тръба – посредством доставян с танкери втечнен газ? И още: кое струва по-скъпо, нещастни лицемери такива:

    тръбата или националната ни идентичност,

    дразненето на Кремъл или националното ни достойнство, жертването на пикливите ви комисионни или принадлежността ни към цивилизования свят?

    И не стига това, че нямаме никаква енергийна диверсификация, но и нямаме никакъв енергиен пазар. Вместо пазар имаме държавен монополист: “Булгаргаз” – който си въобразява, че играе за България онази роля, която в путинова Русия е отредена на “Газпром”.

    Което е пълна илюзия, защото не продава суровината, а я купува по ненормално високи цени – поради което ролята му по-скоро е тази на сетния слуга на газпромските търтеи – този, дето лъска чизмите. Единственото му реално притежание са тръбите (тях Луканов само по сляпа случайност не успя да ги хариже на “Газпром” и подведомствените му български олигарси). Те са и основанието му да не допуска други играчи на полето на тоталната търговия – и доколкото изобщо ги има, да ги държи само около крайните потребители на дребно.

    И сега ни казват: ако не повишим цената на природния газ, “Булгаргаз” ще фалира. Странно. А какви мерки е предприел, за да не фалира? Да е направил нещо за диверсификацията на своите доставчици? Да си е осигурил по-добри условия в преговорите за новия газов договор, страна по която е именна “Булгаргаз”? Димитър Гогов да се е опънал на Р. Овч., когато са договаряли тези пагубни за стнатата ни анекси? Да се е прибрал задълженията от големите потребители? Не, нали? Тогава защо аз трябва да плащам за нещата, които “Булгаргаз” не е свършил?

    Естествено, че сега ще го тласкат към фалит. Първо, за да покажат на България какво означава да води независима енергийна политика. И второ – за да дойдат на мястото на досегашния монополист техните ребята. Защото единствената компания на българския пазар, която би запълнила дупката от евентуален срив на “Булгаргаз”, би била “Овергаз”, която е 50% собственост на РАО “Газпром”.

    Ето ви прочее още една патова ситуация. Решението е

    незабавна приватизация на “Булгаргаз”

    и пълна либерализация на газовия пазар. Само че с едно абсолютно задължително условие – като приватизацията се извърши чрез продажба на акциите на предприятието – и с допускане само на западни инвеститори – като се изисква ясен произход на капиталите и не се допускат дружества с руско участие или пък регистрирани в ошфорни държави. Могат да се отпечатат рекламни листовки с надпис: за руснаци и кучета забранено.

    Току-що изреченото вероятно ще бъде повод да ме обвинят в крайности и да ме нарекат екстремист. Не, не съм такъв. Дори се опитвам да се изразявам относително меко и учтиво. Сътвореното от Русия срещу България и от руските мекерета срещу собствения им народ заслужава много по-силни думи, и още по-силни дела. Който се съмнява, да препрочете българската история (не тази на БКП, а на държавата България). Или поне да се вгледа в мизерното наше настояще. То също е “Made in Russia”.

    http://www.svobodata.com

  • Над 1 млрд. долара за сигурност на Г8 и Г20 в Торонто

    Хиляди полицаи са разположени в канадския град Торонто, който е домакин на срещите на Г8 и Г20 този уикенд. Общата стойност на драконовските мерки за сигурност е повече от един милиард канадски долара, убедихме се сами.
    Силите за сигурност вече са отцепили пътищата и въздушното пространство около двете места, където ще заседават лидерите от развитите и развиващите се икономики. Много е трудно дори на акредитирани журналисти да попаднат в охраняемата зона. Автомобилът на Еврочиkаго бе претърсван на 3 пъти още от границата със САщ.

    Основна тема на срещите ще бъде световната икономическа криза, а високите разходи по домакинството се очаква да привлекат хиляди протестиращи срещу мерките на правителствата за ограничаване на бюджетните разходи.

    На снимката – подготовка на прегради в Торонто.

  • Гугъл: Онлайн видеото е повратната точка за рекламодателите

    Онлайн видеото е повратната точка за рекламодателите.

    Това каза на публиката в Кан по време на рекламния фестивал Лайънс Интернешънъл вицепрезидентът на „Гугъл“ Енрике де Кастро, цитиран от онлайн изданието еТimes.bg.

    Според Кастро, който отговаря за сайта за видеосподеляне YouTube, онлайн видеото бързо се изравнява с телевизията.

    Средният европеец вече гледа 26 часа телевизия на седмица, от които около 18 часа онлайн. Онлайн видеото става основен канал, каза де Кастро.

    „Популярното съдържание е достъпно там, където се намира и самата публика. Онлайн телевизията ще стане реалност и това драстично ще промени рекламната индустрия завинаги. Рекламата ще стане интерактивна и ще се доставя на отделните телевизори в зависимост от потребителя“, смята Кастро.

    Той допълни, че приложения като Google TV ще помогнат за сближаването на телевизията и интернет.

    Може да се гледа филм и да се търси информация за участниците в него по едно и също време и на един и същи екран, каза той.

    „Всеки средностатистически човек ще има достъп до телевизия онлайн. Пространството на дисплея ще се увеличи от индустрия за 20 млрд. долара до индустрия за 200 млрд.“

    Де Кастро се позова на резултатите от последните онлайн видеа на бебетата на „Евиан“, с които се наблюдава увеличение с 30% на спонтанното одобрение към бранда.

    „Сближаването на онлайн видео и телевизията ще се превърне в мощен инструмент за рекламодатели и агенции.

    Вместо спотовете по телевизията, които понякога са просто изхарчени пари брандовете могат да елиминират тези загуби. Творчеството и интеракцията увеличават запомнянето на марката с 63%“, казва той.

    „Всеки средностатистически скоро ще бъде в социалните мрежи, така че хората ще могат да разговарят и да гледат телевизия в едно и също време на едно и също устройство.

    Брандовете трябва да бъдат готови да се възползват от това. Тази реалност ще бъде факт през следващите три години“, добави той.
    Източник:

    eТimes.bg

  • Една година без Майкъл

    На 25 юни 2009 г. новината за внезапната смърт на най-успешния изпълнител за всички времена Майкъл Джексън предизвика шок сред многобройните му почитатели в цял свят.

    Много рядко в историята едно събитие може да предизвика такива чувства и вълнения, както смъртта на Краля на попа.
    Въпреки че през последните години от живота си Джексън не беше изнасял концерти, светът продължаваше да го обича и това пролича от мъката на почитателите му във всяко едно кътче на земното кълбо.

    Смъртта на Майкъл Джексън е едно от онези събития в историята, при които си спомняме точно къде сме били и какво сме правили, когато сме чули новината. Благодарение на силата на интернет съобщението за смъртта на Джексън се разпространи светкавично в цял свят. Само за минути между първите информации за спирането на сърцето на Джако и обявяването на смъртта му всички медии по света вече информираха за събитието.

    Феновете приеха по необикновен начин новината за смъртта на любимия им изпълнител. Тълпи от почитатели се събраха пред Аполо Тиътър в Харлем, Ню Йорк. Планини от свещи и цветя бяха поставени на звездата на Джексън в Алеята на славата в Холивуд. Албумите му бяха разграбени от рафтовете на музикалните магазини. В дните след смъртта му неговите песни бяха свалени милиони пъти в интернет. 17 000 почитатели на краля присъстваха на мемориалната служба в Стейпълс Сентър в Лос Анджелис. Множество телевизии от цял свят предаваха сбогуване с Краля, на което виртуално присъстваха почти един милиард души по светат. Заради семейни спорове, погребението на Майкъл Джексън в гробището Форест Лоун беше отлагано няколко пъти.

    Година след смъртта на Краля, духът му витае в съдебните зали, където продължават съдебни дела, в които неговият семеен лекар д-р Конрад Мъри все още очаква присъдата си. Той пледира невинен по обвиненията за непредумишлено убийство и трябва да се яви отново в съда на 23 август. Междувременно Мъри получи разрешение да продължи медицинската си практика в Калифорния. Публичната вражда между родителите на Майкъл Джексън продължава и преди време Джо Джаксън обвини съпругата си Катрин, че е виновна за смъртта на сина им. Колкото до трите деца на Джако, Принс (13 г.), Парис (12 г.) и Бланкет (8 г.), те продължават да живеят при баба си. Според нея децата се справят добре и дори неотдавна са се срещнали с биологичната си майка.

    Списание „Билборд“ съобщи, че само за една година наследството на Майкъл Джексън се е увеличило с над $ 1 милиард. Продажбите на албума на Джако са генерирали около $ 383 милиона, а приходите от филма „This Is It“ са близо $ 400 млн. Печалбите от авторски права, лицензи и турнета също се включват в общата сума. Нов договор за записи се смята, че до този момент е донесъл 31 милиона долара. Сделката със Sony Music Entertainment предвижда издаването на 10 албума на покойния Крал на попа през следващите 7 години, включително един с неиздавани до този момент заглавия.

    Музикалната издателска компания на Майкъл Джексън, Mijac, в момента е оценявана на около 150 милиона долара. Списанието твърди, че Mijac може да е спечелила около 50 милиона долара за миналата година. Наследството на Джако също притежава половината от музикалната издателска компания Sony/ATV. Бари Масарски от едноименната консултантска фирма оценява дела на Джексън в приходите на тази компания на около 80 милиона долара годишно. Други приходи за покойната звезда са от продажби и наемане на DVD, сваляния на песни, отчисления за авторски права и рингтонове.

    Майкъл Джексън е роден на 29 август 1958 г в Гари, Индиана, като седмото от девет деца. Петте сина – Джеки, Тито, Джермейн, Марлон и Майкъл – за първи път изнасят представление заедно на шоу за млади таланти, когато Майкъл е на 6. Тръгват си с първа награда. Групата става известна като „Петорката на Джексън“, а след подписването на договор с Motown Records в края на 60-те години се преименува на The Jackson 5. Майкъл Джексън записва първия си соло албум през 1972 г. Джексън издава „Thriller“ през 1982 г, което става смазващ хит, изпратил седем сингъла в челната десетка. Албумът продава 21 милиона копия в САЩ и поне 27 милиона по света. През следващата година, показва типичния си танц „лунна походка“, докато изпълнява „Billie Jean“ пред NBC.

    Дискографията на Майкъл Джексън включва 9 солови албума. Техният брой нараства до 10, ако се добави двойният албум „HIStory: Past, Present, Future“ (1995). Продадените приживе негови албуми са около 750 милиона, които,
    прибавени към 13-те награди „Грами“, които е получил, го правят един от
    най-успешните шоумени на всички времена.

    След няколко фалшиви завръщания, Джексън и AEG Live обявиха в началото на 2009, че Кралят на рока ще изпълни 50 концерта на лондонската O2 Арена. Концертите трябваше да започнат на 13 юли 2009 г., но съдбата бе по-силна и смъртта го надхитри.

    http://www.frognews.bg

  • Мартин Димитров: България наближава ръба на пропастта

    В Гърция е най-тежка кризата в момента. Румъния навлиза в сериозна криза. Европейските страни, които направиха актуализация на бюджетите си, направиха големи спестявания. Българското правителство на практика увеличава разходите в бюджета. Това каза пред БНТ лидерът на СДС Мартин Димитров.

    Страни като Англия, Германия, сериозно намалиха разходната част в бюджета. А българското правителството иска да раздава повече пари, това е основният проблем, допълни Димитров. Нашата съдба отива към лошия сценарий на Гърция и Румъния и трябва да се направят сериозни анализи, например да не се дават 116 млн. на тютюнопроизводителите, категоричен бе Димитров. Защо да изберем едни, на които да дадем, а на останалите няма да даваме, заяви Димитров. Не мога да разбера защо партията ГЕРБ сега ще дава на тютюнопроизводителите 116 милиона, попита Димитров. Защо има толкова много голямо намаление на парите за здраве, а се дават толкова пари на тютюнопроизводителите. Място за огромни спестявания има. Като изключим здравеопазването, където трябва да се дадат малко повече пари, отвсякъде другаде трябва да се спести – хеликоптери – трябва да се спести, тютюнопроизводителите, НКЖИ, трябва да се правят спестявания. Настояваме за реформа в администрацията. България наближава ръба на пропастта, каза още Мартин Димитров. Има ли смисъл да имаме общини, които не могат да се издържат, а тези общини са десетки. Окрупняването на общините е много важна антикризисна мярка, каза още Димитров. /БГНЕС /

  • Глас за Деница

    Ето ви още едно българско предизвикателство – този път във Великобритания. В тазгодишното онлайн състезание за модел на популярната дизайнерска верига Next участва и българката Деница Букорещлиева. Дени е бивш фотомодел и в момента е на страница 9 от общо 340 страници с регистрираните до момента участници. За да бъде класирана, тя трябва да влезе в първите 5 страници.

    Гласуването приключва на 06 юли 2010 година. След сумирането на резултата от електронния вот първите 100 участника с най-много гласове ще се класират за големия финал на живо в Old Billingsgate Market в Лондон, на 30 юли.
    Да не забравяме, че българите на Острова бяха най-активните гласоподаватели на парламентарните избори в България през миналата година. Остават броени дни до приключването на вота за Next Model. Нека продължат напред най-добрите. А защо и Дени да не бъде сред тях ?

    Всички желаещи да подкрепят Деница Букорещлиева
    могат да го направят на следния линк : http://apps.facebook.com/modelcomp/gallery/show_entry/35573?ref=mf

    Гласуването става като се кликне на линка, който ви отпраща към бутона “Vote for me”, след което се появяват две празни полета. В едното записвате имейла си, а в другото трябва да се попълнят две указани букви от името на Denitsa. Ако ви питат за 3 и 5-та буква то това означава да напишете съответно буквите nt.
    Деница ви благодари за подкрепата!

    SST_3910 Deni

    SST_3911 Deni

  • Балканска мътеница

    Известно е, че плетеницата между различни страни, етноси, вери, езици и пр. на Балканите, в която всеки дърпа чергата към себе си, не е изчезнала и днес. Нещо повече: след толкова конфликти, кръвопролития, етнически и други противоборства; след две световни, няколко локални, както и някои граждански войни през ХХ век; след установяването на комунистически режими и тяхното падане; и след като една част от балкански страни са вече страни членки на Европейския съюз, а останалите са кандидати за такива – пропагандите, опитите за нови етнически или езикови спекулации не са престанали, оказва се.

    И така, ако едно време в Османската империя, едни от завладените балканци са били гърци, други българи, трети сърби и т.н.; едни са били християни, други мюсюлмани (приели са исляма драговолно или под натиск, за да запазят живота си); днес освен, че през втората половина на ХХ век се създаде нов етнос, нов народ – македонският, който по времето на империята не е съществувал, може би ще се появи и още един – помашкият. И ако за отделната македонска идентичност, народ, език, азбука в различен вариант и пр. доста е писано и се пише в България (и не само там разбира се), за опитите от помаците да се създаде отделен етнос, с отделен език – не толкова или почти не се пише.

    Помаците (на гръцки: Πομάκοι, Помаки, на турски: Pomaklar, Помаклар), дълго бяха определяни неточно и некоретно в България като българомохамедани. Днес някои ги наричат българи мюсюлмани, но една значителна част от нашите помаци не приемат това определение. Сред помаците има различни общности, живеещи в България, Гърция, Р. Македония, Албания, Косово и Турция, чиито диалекти са български в основата си. Но това, което най-вече ги определя и на което най-вече държат, е верската им идентичност, принадлежността им към исляма. (Названието “помаци” се използва впрочем, макар и по-рядко, и за общности, чийто майчин език не е български, а е гръцки, сръбски или влашки, но тези общности обикновено имат други определящи ги названия в страните, в които са. Като валахиди в Гърция, бошняци в Сърбия и в бивша Югославия и т.н.)

    Известно е разбира се, че помаците в България са претърпели много натиск и насилие. В резултат на това насилие някои от тях се обиждат от това да бъдат свързвани по какъвто и да било начин с българския етнос. По отношение на тяхната идентичност натискът, влиянията и пропагандните не са преставали, струва ми се, от различни страни, от десетилетия насам. Заради опитите за влияние и натиск, те са, обяснимо, по-недоверчиви и ревностни към специфичната си култура и традиции. Случва се обаче, колкото и да е “екзотично” или парадоксално, за някои от тях да е по-лесно да повярват, че са потомци на араби (каквито версии и дори “апокрифни” книги се разпространяват сред тях); за други – че са турци, въпреки, че често им се налага да учат турски, за да го разбират; за трети – че са потомци на албанци или други, по-малки етнически групи, каквито много има на Балканите. Нерядко така или иначе всякакви други, с всякакъв други етнически корени или връзки, само не и с български.

    Държавните граници на Балканите претърпяват, както е известно, в последния век и повече не една и две промени. Едни българи стават сръбски/югославски поданици, после и граждани (след има-няма 90 години някои от тях говорят най-вече на сръбски и в ежедневния си език). Други стават “южни сърби” и после македонци като съвсем отделен народ. Трети стават т.нар. славяногласни гърци, и за тях гръцката държава и до ден днешен никаква друга политика няма, освен асимилация, незачитане на никакви малцинствени права. От т.нар. славяногласни гърци днес едни се смятат за македонци, други, по-малко, за българи, а трети – за “чисти” гърци. (Всички те са или се водят за християни, православни християни. И “кой знае защо” някои православни владици, забравили същността на вярата, която изповядват, участват в тази двулична политика на асимилация без никакви скрупули.) В други страни на Балканите и по-специално в България, едни турци стават български поданици и после граждани и се стига до там българската държава да иска от тях изтриване на самоличността и вярата им. Едни помаци претърпяват същото, защото са мюсюлмани и защото, макар че говорят на български, носят традиционно турско-арабски имена. На юг или на запад от тях, в границите на други държави, живеят други помаци, които имат същата вяра и почти същия език или диалект/диалекти. (В които, както и в други диалекти и езици на Балканите, има разбира се доста думи, втъкани в тях от османския период.)

    Между помаците, живеещи не само в различни страни, но дори и само в България, има специфични различия. Но това, което ги свързва, по което си приличат, е не само общата вяра, но и общата или подобна съдба. И така, в името на едни или други държавни политики или аспирации, ако някои преди са се опитвали да ги християнизират или да им променят имената, други се опитват да ги накарат да повярват, че турският е техен единствен и дори майчин език, а трети – да им създадат отделен помашки език. И то не защото, както например в македонския случай, целта е отделяне или обособяване. В случая с помаците обаче, за създаването, за “измътването” на отделен общ? помашки език се искат, струва ми се, повече спекулации, отколкото дори тези, които послужиха за създаването на македонския.

    Ако не знаете или не сте чували как може да изглежда подобен език, може да отворите например следния линк.  Това е видео клип с новини на помашки език, който “език” не знам колко се нрави или се вижда “автентичен” на самите помаци, или най-малкото на тези, които живеят в България. Продуцирането на новини на помашки език, както може човек лесно да се досети, като види и чуе видео материала, е част от гръцка в случая инициатива. Инициатива, идваща от страна, която освен, че е православна и, че там е доста по-трудно, за разлика от България примерно, може да се построи нова джамия, е страна, която първа от балканските страни стана член на Европейския съюз.

    Ако между български и сръбски е макар и не толкова лесно, но все пак възможно да се правят опити за смесване на езици и диалекти, да се отделя един български диалект, и от него да се направи – както и се направи в средата на ХХ век – отделен македонски език (с прибавки от сръбска лексика, със заемни от западни езици, които звучат различно на български и на македонски; с отделен вариант за азбука, от която изваждаш някои “неудобни” букви, като “ъ” например, и слагаш други, от сръбския вариант за кирилица, създаден през ХІХ век) – то от опитите да вкараш гръцка лексика и произношение в диалекти, които са свързани с език от съвсем друга езикова група; и вместо с друг вариант на кирилицата, да се опиташ да го оразличиш опита за нов “език” с латиница (щото не може все пак гръцката азбука да използваш за тази цел), е в известен смисъл по-“смел”, по-интересен в манипулативността си езиков експеримент.

    Балканите разбира се са от векове контактна зона между различни култури, вери и пр. Те са и онази поизостанала в средновековието част от Европа, която стана по-късно едновременно фитил и жертвено агне за големите европейски (и световни) конфликти на ХХ век. Преживял толкова смърт и разрушения, т.нар. стар континент реши да отвори границите, вместо да ги охранява; да се съхранява и диалогизира културните, езикови, етнически и пр. различия, вместо да потиска или пък изкуствено да ги създава. Създаде една обща европейска мегаструктура, която прокламира общи ценности, освен икономическите, политически и пр. връзки. Но и тази мегаструктура, която присъедини и част от онези страни, които малко или повече бяха повлияни от съветския първообраз на тоталитаризъм, както и част от онези, които преживяха създаването и разпадането СФР Югославия, едва ли ще попречи, както и досега не е пречела, в някои нейни страни членки да заплитат нови етнически или езикови “черги”, които нищо общо нямат с ценностите, стоящи в основата на тази уж обединена Европа.

    На фона на големите предизвикателства на световната икономическа криза или пък на парливия стар въпрос да стане ли или не Турция член на Европейския съюз; на фона на не толкова лесната интеграция на емигрантските малцинства, които не от векове, а от десетилетия само населиха доста европейски страни – някои нови/стари балкански “инженерства” (започнали в известен смисъл още по време на Османската империя), едва ли би заинтересувала особено Страсбург или Брюксел. Подобни въпроси не интересуват вероятно и повечето български депутати и евродепутати. А ако интересуват някого, това са само някои националисти – които, от която и народност да са, имат обикновено един “родилен дефект” – искат да изтрият, не да приемат различията. И макар че е пълно, от друга страна, с всякакви правозащитници, либерално мислещи и пр. и пр. – те, от своя страна не винаги могат да различат “зърното от плявата”. Борят се да няма двойни аршини, но сами понякога ги създават.

     

    © Мариана Христова

    http://stranitzi-strannitzi.blogspot.com

  • САЩ имат най-скъпата здравна система, но не и най-ефикасната

    Американската здравна система е най-скъпата в света, но далеч не е най-ефикасната сред богатите страни, показа изследване. Американско проучване показва, че при сравнение между САЩ, Австралия, Канада, Германия, Холандия, Великобритания и Нова Зеландия, американската система е най-неефикасната от седемте страни. Тя е на последно място по резултати по всички критерии в проучването – достъпност, ефикасност, здравословно състояние и продължителност на живота на населението. Предишните издания на доклада, публикуван ежегодно от Commonwealth Fund, не са показвали никакви подобрения. Авторите обаче се надяват, че реформата на осигурителната система, за която се бори американският президент Барак Обама, ще доведе до значими подобрения. „Най-забележимият факт, с който се отличава американската здравна система от системите на другите страни, е че тя не обхваща всички американци. Реформата, подписана от президента Барак Обама, трябва да започне да подобрява достъпа до лекарска помощ“, смятат изследователите от Commonwealth Fund. До 2014 г, когато ще влезе изцяло в сила, реформата на Обама трябва да осигури здравно покритие на 32 милиона неосигурени американци. В същото време САЩ харчат близо два пъти повече на жител на страната от всяка от другите страни. Всеки американец струва 7290 долара на година, докато поставената начело по ефикасност Холандия се ограничава с 3837 долара на година. /АФП /

    Източник:БГНЕС

  • Политици от всички партии строят в Царево като крайно нуждаещи се

    Политици от всякакъв цвят са получавали право на строеж в Царево като крайно нуждаещи се, съобщава вестник „Сега“. От 2001 г. до днес в Царево са гласувани над 200 сделки за отстъпено право на строеж. Само на едно заседание – на 20.12.2006, съветниците са одобрили 54 сделки. Лидерът на ГЕРБ в Царево Евгени Николов е получил през 2004 г. право на строеж върху терен от 275 кв. м, като е платил на общината скромните 2596 лв. „Не отричам и не виждам проблем. А и по времето, когато съм получил терена, не съм бил лидер на ГЕРБ“, обяснил пред изданието Николов. Кметът на Царево Петко Арнаудов (БСП) заяви, че нямало как да не услужи на Николов, тъй като бил млад зъбен специалист и ценен кадър за общината. „Както виждате, давал съм и на враговете си. Той ни заплаши, че ако не получи терена, ще напусне Царево. А ние имаме нужда от специалисти като него. Затова му дадох. Обеща на общинската земя да изгради зъботехническа лаборатория. Ама наместо това си вдигна нещо като хотел“, каза кметът. Арнаудов допълни, че бил силно изненадан, когато тези дни шефът на ГЕРБ в Царево излязъл с декларация срещу него именно по проблемите със заменките: „Отидох при него и го попитах: Генчо, мойто момче, не ти ли е неудобно да ме критикуваш точно за терените? А той ми отговори, че нямало как, задължавали го от централата.“ Самият Николов се защити, че другите, които са получавали общински площи, ги били препродавали, а той поне е задържал терена за себе си. Освен това през 2004 г. наистина се чувствал крайно нуждаещ се, защото живеел при родителите си. Новата къща издигнал с брат си. В графата „крайно нуждаеща се“ се оказа и Мария Гърланова – дъщеря на лидера на „Атака“ в Царево Тодор Гърланов. Тя се е сдобила с право на строеж върху терен от 485 кв. м за 2289 лв. В декларацията, с която е поискала земята, Гърланова твърдяла, че семейството й няма други имоти. „След като й връчихме терена обаче, узнахме, че те са попълнили невярна декларация и в действителност не са крайно нуждаещи се. Веднага заведохме дело да си върнем обратно терена, но го загубихме“, каза Арнаудов. Шефът на „Атака“ заяви, че медиите нарочно го атакували сега с този терен, защото били приятели с кмета на Царево. „Разбира се, че беше нуждаеща се. Ние живеехме няколко семейства под един покрив. Но сега съм решил да върна терена, защото и дела водихме, но само врява се вдига около него“, каза Гърланов. С общински земи в Царево са се облажили и хора от останалите основни партии. Бившата лидерка на СДС в градчето Валентина Василева е получила 486 кв. м пак като крайно нуждаеща се. Оттогава тя напуска поста си в СДС и започва работа като началник-отдел в оглавяваната от БСП община. Там работи и до днес. Общинският съветник от БСП в Царево Яни Янев е взел по същата схема 360 кв. м. С терени са се сдобили и двете дъщери на бившия кмет на Царево от БСП Стоян Йовнов. Сегашният кмет Арнаудов се оправдава, че семейство Йовнови наистина били в тежко откъм имоти положение. „Мога да ви заведа у тях, за да видите колко на тясно живеят хората“, казва още Арнаудов.

    Източник:БГНЕС

  • Rod Blagojevich (Blago) mug shot

    Ex-governor Rod Blagojevich new photo
    Rod_Blagojevich

    Arrest photo

    Defendant: Rod Blagojevich
    (United States Marshall’s Service December, 2008 photo / May 28, 2010)
    Charge: Racketeering, attempted extortion, bribery, conspiracy to commit bribery and conspiracy to commit extortion
    Arrest and booking photos are provided by law enforcement officials. Arrest does not imply guilt, and criminal charges are merely accusations. A defendant is presumed innocent unless proven guilty and convicted.

    http://www.chicagotribune.com/

  • Искра Фидосова: Има неща, които трябва да бъдат коригирани в Конституцията по отношение на изборите и българите в чужбина

    Интервю на Аделина ГЕОРГИЕВА със съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова

    Трябва ли българите в чужбина да могат да гласуват? За кои избори? Какви са възможните алтернативни начини за гласуване? Ще могат ли българите, които живеят в чужбина и имат друго гражданство, да бъдат избирани за депутати? Ще бъде ли променена Конституцията? По тези и други въпроси Агенция „Фокус” разговаря с Искра Фидосова – председател на Временната комисия за изработване на Изборен кодекс в Народното събрание. Нека припомним, че Eurochicago.com бе сред първите, които задаваше тези въпроси, а интервюто ни с министър Божидар Димитров (линк)  бе стартовият сигнал за промени в изказванията, нагласите и надяваме се, на политическата воля в България.

    Фокус: Г-жо Фидосова, като председателя на Временната комисия за изработване на Изборен кодекс в Народното събрание, смятате ли, че българите в чужбина трябва да могат да гласуват? За кои избори?
    Искра Фидосова: Всички български граждани имат избирателно право, т. нар. активно избирателно право по българската Конституция. Българите в чужбина – и сега, и това, което ще попадне и занапред в Изборния кодекс – те ще имат право да гласуват и за президентските, и за националните парламентарни избори, както и на изборите за членове на Европейския парламент. Там условността е, че гласуването е само в рамките на страните-членки на Европейския съюз. Предвиждаме в Изборния кодекс една много сериозна и подробна уредба на организацията и провеждането на изборите в чужбина – такава, каквато нямаше до този момент и това обикновено ставаше с едни методически указания, издадени допълнително седмица преди изборите с изпращани писма от външно министерство – това в момента го разписваме. Имаме нов начин, който ще предвидим за формиране на избирателните комисии. Имаме консенсус по темата да пуснем пилотен проект за електронно гласуване в чужбина, т.е. по интернет, както и много други промени, които предвиждаме.
    Фокус: Предвижда ли се в новия Изборен кодекс българите в чужбина да гласуват на местни избори?
    Искра Фидосова: Не. За местни избори няма как да гласуват българите в чужбина. За местните избори българските граждани, които имат и ще имат право да гласуват, община независимо коя е и къде на територията на страната и с държавата – Република България. Няма как иначе да упражняват вота си. Ние запазваме изискването за уседналост, което беше прието преди предишните местни избори и промяна преди около две години и половина в Закона за местните избори. Тогава това, което не можа да се случи – да се гласува в пленарна зала и в преходните разпоредби да се опише подробно дефиниция за това що е уседналост, как трябва да се разбира „живял през последните 10 месеца…”. В момента имаме такива текстове и се надявам, че ще минат в пленарна зала. Всички български граждани са с еднакви права. Не може някой да е привилегирован по отношение на друг. защо трябва български граждани от Турция да гласуват за местни избори, а останалите, които са в други страни, да не могат или обратното?
    Фокус: Какви промени, касаещи българите в чужбина, ще залегнат в Изборния кодекс?
    Искра Фидосова: За българите в чужбина много подробно разписваме правилата, въвеждаме и в момента коментираме възможността за създаване на секционни избирателни комисии извън консулските и дипломатическите представителства, но само при много ясно и подробно разписани правила. Предвиждаме едни по-дълги срокове за създаването и разкриването на тези секционни избирателни комисии, като нашето предложение е при формирането на тези комисии да се прилагат същите дейности и условия, които прилагаме за секционните комисии в страната, т.е. да се спазва пропорционалният квотен принцип на парламентарно представените в българския парламент партии и коалиции, както и тези, които имат представители в ЕП. Ако в срока, който предвиждаме някоя от тези формации, партии или коалиции не е представила свои кандидати, да може съответният дипломат, на когото е възложено организирането и формирането на тези секционни избирателни комисии – по негово предложение да се направи съответното назначение за член на секционната избирателна комисия. Друго много важно, което среща подкрепа от комисията, е, че тези назначения трябва да бъдат най-късно до 5-7 дни преди изборния ден, за да не може да се получи това, което в момента става – часове преди изборния ден се формира комисия и то без участието на представител на държавата. Задължително трябва да има представител на държавата в секционната избирателна комисия. Това, което предвиждаме с оглед на това да няма манипулации на изборните резултати, предложихме на предишното заседание на нашата комисия – протоколите след приключване на преброяване на резултатите от съответната СИК незабавно, в рамките до 2-3 часа след приключване на изборния ден, след като бъдат обработени, да се сканират и да се изпращат към Централната избирателна комисия. Досега се изпращаше само една грама. Грамата ще остане, ще се изпраща пак и ще съдържа всички данни. Ние искаме и самият протокол да бъде изпратен, като смятаме, че е гаранция за това да няма фалшифицирани и подменени протоколи. Това е, което видяхме от практиката и работата на временната анкетна комисия. Важно е да бъде разбрана правилно тази уседналост с оглед на това да няма различни тълкувания. Говорим за местните избори, за дефиницията „живял най-малко през последните 10 месеца”. Ние имахме идея да направим и 12, но това е въпрос, който ще бъде решен с гласуване в парламента. Идеята е, че поради това, че местните избори са свързани с територията на съответната община или кметство и на местни избори не се гласува в чужбина, се предлага само лицата, които имат постоянен и настоящ адрес на територията на Република България, да могат да участват в местни избори. По този начин запълваме една празнота в действащия Закон за местни избори и нито един гражданин на Република България или на държава-членка на ЕС, който е живял към дата – приемаме в момента 10 месеца – на нейната територия и има постоянен и настоящ адрес, независимо от това дали са в една и съща община или кметство или адресът на пребиваване съответства за гражданите на ЕС, няма да бъде лишен от правото да избира и да бъде избиран. Този подход е възприет от почти всички държави-членки на ЕС. Това беше идеята преди две години и половина, когато е направена и приета тази норма за 10 месеца уседналост, но в пленарна зала се спира и не се гласува – става някаква разправия. Този текст остава в закона, но без да има легална дефиниция що е то „живял най-малко през последните 10 месеца” и на практика ни доведе до това, което се целеше с него като резултат.
    Фокус: Споменахте, че може да се въведе електронното гласуване за сънародниците ни зад граница. Какви са възможните алтернативни начини за гласуване в новия Изборен кодекс?
    Искра Фидосова: Ние възложихме на експерти и търсим опита на страни, които вече имат такава възможност – с гласуване по интернет да могат да упражнят правото си на глас. Това, което до този момент сме намерили като най-удачна форма – има един вариант, който дава най-малко отклонения и като софтуер, и като възможност за манипулация и контролиране на вота. В срок, определен като кампания – 20 или 30 дни в предизборния ден, да могат по интернет да гласуват българските граждани, които имат право на съответния вид избор. Единият вариант предлага това да става до три пъти, като всеки си има код, за да бъде идентифициран, като влезе и гласува. До три пъти означава, че той може дори да смени в тези, да кажем, че дадем 20 дни за гласуване по електронен път, до три пъти може да смени това, което е дал като вот. Като меродавност ще бъде последното му гласуване. Идеята е, че дори по някакъв начин избирателят да бъде манипулиран първоначално за кого да гласува електронно, отивайки някой до неговия компютър и задължавайки го, той в последствие има възможност да го коригира. Това, което ще бъде меродавно и ще се отчете като вот, е последното в изборния или предизборния ден. Гледаме много внимателно нещата. Имаме притеснения, тъй като никога досега не сме тествали и правили опит за такова електронно гласуване. Затова говорим единствено и само за пилотен проект за следващите избори, за да видим има ли пропуски някъде в това, което ще предложим, самото обезпечаване – като софтуер, като организация така, че да гарантираме сигурност на изборния процес.
    Фокус: Сегашният член 65 на Конституцията забранява депутат да става лице, което има друго гражданство, освен българското. Ще могат ли българите, които живеят в чужбина и имат друго гражданство, трябва да могат да бъдат избирани за депутати?
    Искра Фидосова: Наистина има такова ограничение по Конституция. Аз също ще маркирам какъв ни е проблемът в тази посока и не само за този въпрос. Ние не получихме мандат в нашата Временна комисия за изработване на Изборен кодекс да подготвим промяна на Конституцията. Поставях няколко пъти този въпрос и във Временната комисия, защото има неща, които трябва да бъдат коригирани в нашата Конституция по отношение на изборното законодателство и те са безспорни. Ние се опитахме да отделим безспорното от спорното и поне това, което е безспорно. Ако има политическа воля от останалите парламентарни групи – да седнем и да подготвим една рамка за такава промяна, аз лично се надявам и очаквам да се прояви такава воля от колегите, да седнем и да обсъдим какви промени бихме могли да направим, около какви промени бихме се обединили, защото ако нямаме предварително такъв консенсус, няма как да тръгне промяната. Трябва да имаме подкрепата на всички. Спорните неща са факт – и това, че евроизборите ги няма в Конституцията, и други текстове, които сме предложили, включително и това, за което вие питате – може ли с двойно гражданство, от които едното задължително разбира се българско, да се кандидатира за депутат. Това вече е политически въпрос, на който всяка една парламентарна група трябва да вземе своето политическо решение. Все още имаме време да успеем да постигнем съгласие за започване на разговори за промяна на определени текстове от Конституцията, а които след това да бъдат съобразени текстовете на Изборния кодекс.
    Фокус: Доколкото знам, за промените в Конституцията трябва да се свика Велико народно събрание?
    Искра Фидосова: Не за всички. Има промени, които могат да се направят от това народно събрание, само, че е необходимо мнозинство от две трети от общия брой на народните представители, т.е. най-малко 161 народни представители, които да гласуват за съответните промени.
    Фокус: Тези промени, които обсъждахме, от тях ли са, от тези, за които не е необходимо свикването на Велико народно събрание?
    Искра Фидосова: Повечето от тях – да. Ние говорим за тези, които могат да станат във формат този парламент.
    Фокус: Може ли да се приеме по презумпция, че международно правен акт като Лисабонския договор е по-важен документ от Конституцията и стои над нея?
    Искра Фидосова: Интерпретации в тази посока не можем да правим. Силата като акт и като задължение на Лисабонския договор е ясно определена по отношение на всички страни-членки на ЕС. По отношение на изборното законодателство няма нито директиви, нито какъвто и да било друг акт в ЕС, който да задължава всяка една държава-членка да предприеме съответните действия за транспониране и въвеждане на такива норми. Това е само един протокол, мисля, че беше от 2007 година. Преди това имаше един междинен от 2002 година на Венецианската комисия, които очертават само основни принципи по отношение на изборното законодателство. Оттук нататък всяка страна-членка сама според Конституцията и вътрешното си законодателство определя правилата и нормите в изборното законодателство.
    Фокус: Скоро ви предстои среща с министъра за българите в чужбина – Божидар Димитров. Какво ще обсъждате?
    Искра Фидосова: Министър Димитров преди няколко дни ми се обади и поиска такава среща. Най-вероятно следващата седмица ще направим такава среща. Очаквам, че ще коментираме всички проблеми, които касаят българите в чужбина, не само изборното законодателство, защото има други проблеми, които засягат други нормативни актове. При всички положения ще коментираме правата на българите в чужбина по отношение на упражняване правото им на глас.
    Фокус: Министър Димитров посочи, че сред българите зад граница има такива, които искат да се включат в политическия живот на страната. Според вас редно ли е това и ще стане ли възможно?
    Искра Фидосова: Да се включват е редно. Аз съм твърдо за това нещо, подкрепям тази идея, но с уговорката, че в тази посока е необходима промяна в Конституцията – нещо, което на този етап не можем да гарантираме, тъй като нямаме мнозинство за такава конституционна промяна. Надявам се и инициирам срещи в тази посока с всички парламентарни групи. Ще се опитаме и аз, и колегите да намерим условията на диалог, добрия тон и чуваемост, за да заяви всеки от нас политическа воля за такава промяна.

    Източник: Агенция „Фокус”

    ––––

    Още материали по актуалната тема може да намерите в нашия обзор – линк.


  • Обръщение от Съюза на юристите-демократи в България: ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ ПОЛИТЗАТВОРНИК №1

    София, 21 юни 2010 г.

    На вниманието на:

    Министър-председателя на България

    Министъра на вътрешните работи

    American Bar Association

    State Department of the U.S.A.

    Amnesty International

    Посланиците на държавите-членки

    на Европейския съюз, Швейцария и САЩ

    ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ ПОЛИТЗАТВОРНИК

    НА КОМУНИЗМА №1

    Проф. Янко Н. Янков, обявен преди 25 години  от „Amnesty International“ за Политзатворник №1 на комунизма в България, е бил нападнат посред бял ден  в 15 ч., понеделник, 21 юни 2010 г., от двама  непознати мъже, които го съборили на тротоара пред столичната Съдебна палата и счупили дясното му рамо на няколко места.

    Известният юрист, университетски преподавател, правозащитник, борец за граждански права, безкомпромисен противник на окупиралата българската държавност  мафия  и  талантлив учен с повече от 50 публикувани книги явно е станал трън в очите на бившите настоящи тайни служби, за да посегнат на живота и здравето му на няколко метра от входа на символа на третата (съдебната) власт.

    Проф. Янко Н. Янков многократно предупреждаваше горепосочените  български и чуждестранни институции за отправяните му заплахи, но не получи нито един ред в отговор.  Отговор–покушение дойде като семантично послание от страна на мафията, превърнала българската държава в свое нискойерархично звено.

    Не се обръщаме към българските власти – те са заложници на мафията. Питаме горепосочените западни институции:  „- Искрени ли бяхте, когато преди  четвърт век  се обявихте в защита на Политзатворник №1 на комунизма в България? Или го защитихте само от конюнктурни съображения?

    Ще повярваме на искреността ви, ако и сега застанете в защита на безкомпромисния борец за граждански права срещу мафията проф.Янко Н. Янков и неговото семейство.

    Ако и сега премълчите (като българските власти) – ще приемем, че  и тогава не сте били искрени.

    Съюз на юристите-демократи в България

    ––––-

    Б.Р. За случая е уведомена и катедрата в Пловдивския университет, към която проф. Янков работи.  Предстои операция в институт „Пирогов“, за която по предварителни данни ще са необходими 1500 лв за консумативи. Повече за проф. Яков може  да научите oт неговата уеб страница http://iankov.com/ и блог http://iankov.blogspot.com/

  • Нужни ли са емигрантите на България?

    Автор: Красимир БАЧКОВ

    Когато държавата има проблем, те първи напускат „неуютното“ гнездо, с цел най-вече лично облагодетелстване и по-свободен живот. Намират законни и незаконни начини да емигрират, и ДА СЕ СПАСЯТ! Погледнато от ъгъла на останал в България будала, те са най-обикновени тарикати. Погледнато от техният особен ъгъл, те също както и нас имат само един живот и не желаят да го пилеят за кефа на Станишев, Доган, Гоце и оня дърт крадлив сайдер Симеончо.

    Тогава какво излиза?

    Че ние сме прави като оставаме в родината, но и те са си прави, като търсят по-добър начин за лична реализация и по-смислен живот. А замислял ли се е някой, ако не бяха емигрантите през тия двадесет години „на преход“, или по-точно на КРАЖБА от управляващите, щеше ли да ни има всички нас, дето си седим в България? И колко милиона евро и долара ежегодно постъпват в хазната, под формата на преводи към семействата на „хитрите емигранти“!

    Бас ловя с всеки, че държавата ни щеше да е по-назад и от Куба в информационно-медиен аспект, ако не бяха все тия „гадни“ емигранти! Нас просто ни е срам да признаем, че едновремешния ГУРБЕТ се е завърнал и с нови сили дърпа най-способните, умни и талантливи чеда на родината, за да ги прати в странство. А ние гнием тук защото не ни достигат кураж, амбиция и сме роби по манталитет. Или просто зависим от червените барони.

    По стара българска традиция, държавата не се интересува от емигрантите. (Не, че особено се интересува и от тия които остават.) Успял или не, емигрантът трябва да бъде хванат и издоен, по аналогия на туземците, които оцеляват у нас. И няма правила, и няма закони, съобразени с висшата справедливост и обслужващи интересите на гражданите.

    В нашата държава законите обслужват единствено интересите на управляващите! Овцете (пардон – гражданите) блеят, жалват се, хленчат и недоволстват, но полза няма.

    Въпросът е защо?

    Според мен защото не ни стига ума да си избираме подходящи ръководители на държавата. И защото в родината остават хора от второ качество. В дивата природа силните индивиди успяват да оцелеят и да се размножат. Слабите просто загиват. При нас емигрантите са СИЛНИТЕ, а познайте нас какво ни очаква!

    Затова всеки може да си отговори сам, нужни ли са емигрантите, докато все още се броят за такива. Стигнат ли до мисълта да се натурализират в страната, където живеят, от България ще остане само ненужен и прашен спомен.

    Източник: http://www.pisnani.com/

  • Властта намръщено призна, че има влиятелни медии в интернет

    Автор: Иво Инджев

    В новия избирателен кодекс интернет страниците ще бъдат третирани като медия и ще се наказват блогъри, които публикуват клевети срещу участник във вота. Същото ще важи и за пуснатите в социалната мрежа „Фейсбук“,пише Монитор.

    Това стана ясно от думите на председателя на временната комисия за изработване на изборния закон Искра Фидосова. Причината за промяната е, че до момента в уебпространството няма никакъв законов ред за регулация на информацията, която обикаля мрежата. За да бъдат максимално конкретни, от изборната комисия са изпратили искане за тълкувание на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за да дефинират максимално конкретно интернет сайт, собственик на интернет сайт и социална мрежа. Идеята е при публикация да има субект, който да носи отговорност, обясниха експерти. „До момента у нас интернет не се разглежда като медия и не подлежи на регулация, което е крайно време да бъде поправено“, разясниха още IT специалисти.

    Освен информационните сайтове като електронните вестници или информационните агенции наказателна отговорност ще носят и собствениците на блогове, както и участниците в уеббазираните социални мрежи, разясни още юристката. „Ние поискахме тълкувание от транспортното ведомство, за да можем да бъдем възможно най-прецизни, включваме и блоговете и уеббазираните социални мрежи“, категорично заяви Фидосова.

    В закона, регламентиращ вота, изрично се въвежда забрана за публикуването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания. Въвеждат се и задължения и за собственика или администратора на уебсайт, накърняващ правата и доброто име на кандидат или на лице, което представлява партия или коалиция. Една от санкциите ще бъде правото на отговор да се публикува на същото място, със същия шрифт и без никакъв коментар.

    От тази информация могат да се направят различни изводи. Но ще се спра само на един от възможните:

    Урааааа! Признаха ни за важни! Цивилизацията дойде в България по обичайния начин. В страните, където интернет се взима насериозно и отдавна е спечелил уважението на публиката в състезанието за вниманието на обществото, мястото и значението на блоговете и сайтове се определя именно от извоювания от тях престиж сред читателите. И у нас това е факт. Но ето, че и властта се досети да го забележи. И как? Със заплахи (наричани за удобство „регулация“).

    Не твърдя, че няма логика в аргументите за приравняване на отговорностите на най-модерната форма на обществена комуникация към печатните и електронните медии. Но е показателно, че за това „признание“ властта се досеща именно в опита си да наложи някаква форма на контрол върху единствения медиен сектор, който й се изплъзва. Това е римейк на усилията на управляващите да направят нещо подобно чрез т.н. интерфейс.

    Тоталният контрол по тази линия не успя и ето че опитите за усмиряване на опърничавите блогове и сайтове продължават. И трябва да се признае, че , поучени от горчивия си опит, властите са избрали този път теза, която трудно ще намери опоненти. Който го направи, рискува по условие да бъде обявен за „клеветник“ или най-малкото за защитник на клеветата.

    Няма да е убедително да твърдя, че не го приемам лично. Трябва да кажа, че признанието за важността на блога, дефиниран вече като медия (когато трябва да „яде бой“), носи и известно истинско удовлетворение.

    Например си представям как „наклеветения“ от мен Първанов ще получи същото място в блога ми да отговори, че не е бракониер, не е имал намерение да „консумира“ два мезонета, в които негов близък приятел служи за прикритие на апетитите му, не е получавал като подарък от бивш митничар своя частен фолксваген, не е изпращал служители от ДАНС да заплашват певицата Мариана Попова и да я принуждават да раздава интервюта под негова диктовка, не е опитвал чрез свои хора в бизнеса да купи мълчанието на в. „Уикенд“ по „деликатни“ за него въпроси през есента на 2008 г., не е притискал чрез свои чиновници медии, не е наводнил администрацията и подчинените му служби с близки и близки на техните близки хора и – все „клевети“, подробно развити в книгата ми „Президент на РъБъ“ и които ще продължавам да публикувам в блога.

    Приятно четене на отговорите на тези „клевети“ на същото място и в същия обем!

    Източник: http://ivo.bg/

  • Учен ни отваря очите с надпис Македония от преди 77000 (седемдест и седем хиляди) години

    Macedonia Знаете ли, че македонската писмена традиция е от преди неолита (каменната ера) ?

    Ще го научите от видеото, в което виден учен от нашата западна съседка разчита името МАКЕДОНИА на каменен надпис от преди 77000 (седемдест и седем хиляди!!!) години.

    Можеше да мине за виц ако не е показвано по телевизията в Скопие и отпечатано във вестниците им.

    Прочетете още публикуваният днес материал „Македонският въпрос“ с автор Божидар Чеков (линк).

  • Скандалният Юри Галев с пет прострелни рани

    Скандалният общински съветник от „Атака“ Юри Галев е бил прострелян и в момента се намира в „Пирогов“, съобщиха от МВР.

    Босът на футболния клуб „Рилски спортист“, който преди няколко месеца бе арестуван заедно със сина си заради инцидент в Боровец, е бил докаран в болницата към 6 ч. тази сутрин с линейка от Самоков.

    Инцидентът е станал по пътя между к.к. „Боровец“ и с. Бели Искър. По неофициална информация е стреляно по колата на 47-годишния Галев, който е с пет огнестрелни рани в коремната област и крайниците.

    От стрелбата е пострадал и негов приятел, който също е настанен в болница, но без опасност за живота.

    Състоянието на Галев е сериозно и има опасност за живота му, обясни шефът на спешното приемно отделение в болницата д-р Стоян Сопотенски.

    Пациентът е бил подложен на няколкочасова операция от коремни хирурзи. На три места е увредено тънкото му черво, а на друго – дебелото.

    Юри Галев има наранявания и на двете ръце и двата крака. След края на коремната операция той ще бъде поет от травматолозите.

    Десет дни ще са необходими за възстановяването му в реанимация, ако всички операции преминат успешно.

    Юри Галев е емблематичен за региона, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов. Той го определи като един от малкото лица, които в момента са на свобода и между живите, при положение, че има много неплатени сметки, натрупани през годините.

    Цветанов увери, че колегите му работят усилено за решаване на случая, който определи като „много брутално“, „агресивно и арогантно“ нападение.

    Пострадалият приятел на Юри Галев е разказал, че в тъмното е видял присветвания. Според специалисти те са били от оръжието, с което е стреляно. Пътят, по който са пътували, е неосветен и в гориста местност.

    След стрелбата двамата са успели да стигнат до Бели Искър в дома на приятеля, който бил съвсем близо до този на бизнесмена. Сигналът в полицията подала съпругата на спътника му. За около час линейка е транспортирала Галев до института „Пирогов“.

    Пътят между „Боровец“ и Бели Искър остава затворен, докато не завърши огледът след сутрешната стрелба.

    Юри Галев винаги се е движел без охрана разказаха пред репортер на БТА негови съседи от селото. По техните думи и тази сутрин, когато е станал инцидентът, той пак е бил без телохранители в колата си.

    По думите им името на спътника му е Бойко, един от сервитьорите от заведението на Галев в курорта „Боровец“. Случвало да се прибират заедно след работа.

    Жители на Бели Искър, които живеят в съседство с Галев, също обясняват, че пътят, на който е станала стрелбата, е пряк от селото до курорта „Боровец“ и през по-голямата си част е в гориста местност.

    Според съседите след нападението похитителите са избягали в гората, а бизнесменът е шофирал ранен и със спукани гуми до къщата си.

    Местните хора твърдят още, че множеството скандали, в които името на Юри Галев е замесвано през годините, не отговарят на истината. По думите им той е с буен характер, но винаги се стреми да помогне с каквото може.

    Къщата му в Бели Искър също нямала охрана, което означавало, че не се е страхувал за живота си.

    Криминална хроника на Юри Галев

    В началото на февруари четирима приближени на общинския съветник бяха задържани от полицията за палеж на офис на фирма „Бороспорт“.

    Огънят лумнал три дена, след като Галев и негови приятели пребиха охранители на лифт в Боровец след скандал със сина му.

    На 8 февруари Софийският окръжен съд окончателно го остави под домашен арест.

    През 1995 г. Юри Галев бе арестуван, след като нахлу в хотел „Рила“ в Боровец и стреля безразборно с автомат „Калашников“.

    Същата година Галев и хората му участваха в престрелка с Косьо Самоковеца в кръчма в Бели Искър. Ранени бяха трима невинни граждани.

    На 31 декември 1995 г. Галев участва в зрелищен масов побой в дискотека в Монтана.

    В самото начало на 1996 г. нахлу в бар в Перник и стреля с автомат в тавана и витрините зад тезгяха на бармана.

    През юни 1999 г. Галев отново нахлу в злополучния хотел „Рила“ и потроши бара. Полицията го задържа за кратко и го пусна.

    През август 2001 г. бе обявен за издирване за отвличането на 31-годишен софиянец. Година по-късно отново бе задържан по обвинение в блудство.

    На 9 февруари 2009 г. неизвестни наемници стреляха по Галев

    на пътя между Боровец и с. Бели Искър, но уцелиха само колата му.

    „Юри Галев е известен поне от 15-ина години на органите на МВР и на читателите на криминалните хроники.

    Досега е натрупал дълга поредица от геройства – стрелби с автомат „Калашников“ из нощни заведения в Боровец, отвличания на бизнесмени и танцьорки, побоища и рекет“, писа за него Руслан Йорданов в „Стандарт“.

    Бившият борец е заключван в ареста поне осем пъти, но това според автора е допринесло най-вече за покачването на неговия авторитет сред местната общественост и в политиката.

    Самоковци са респектирани от юнашкия му нрав, спонсорството на футболния отбор и пословичната му недосегаемост.

    Източник: БГНЕС

  • БЪЛГАРСКИЯТ ДНК ПРОЕКТ

    Bulgarian DNA Project
    Project Goals

    Евгени Делев
    Администратор на Българския ДНК проект към FamilyTreeDNA

    Темата ще бъде дискутирана на есенната сесия на Българо-Американска Асоциация

    Цели на проекта
    Историци и антрополози твърдят че около 50 народа са способствали за оформянето на генотипа на българите. Те смятат че около 30% от съвременните българи носят гените на древните траки, но дали това е така, може да се докаже чрез съвременните методи за изследване на Генетичната Генеалогия. За разлика от класическата генеалогия, изследваща родословието от преки писмени и устни източници до десетина поколения назад, то новосъздадената наука проследява генетичния произход на всеки от нас по пряка бащина (златна) или майчина (съребрена) линии до приблизително 2000 поколения, т.е. до около 65-75 000 години назад. За целта се правят два типа генетични анализи :

    1/ Y-DNA- анализ изследващ Y-хромозомата, намираща се в ядрото на клетките.
    Този тип анализ проследява пряката бащина линия и се прави само на мъже, тъй като при жените тази хромозома липсва. Съответно ако някоя жена иска да изследва бащината си линия, то теста трябва да бъде направен от брат ù, баща ù, чичо ù, племенниците или братовчедите ù по пряка бащина линия ;
    2/ mt-DNA- анализ изследващ митохондрийте, намиращи се в цитоплазмата на клетките. Този тип анализ проследява пряката майчина линия и се прави както на мъже, така и на жени.

    – Как се взимат пробите?

    В поръчания от лабораторията комплект се намират 2 или 3 стерилни пръчици, завършващи с гребовиден тампон и съответно същият брой шишенца с консервираща течност. Втривате всяка от пръчиците минимум по половин минута във вътрешната страна на бузата, за да насъберете слуз и клетки от лигавицата. Тампоните се поставят в шишенцата и двете (или трите) проби се изпращат по пощата чрез предварително адресирания омекотен плик до лабораторията.

    – Какво представляват анализите?

    Всяка проба е индивидуална, анонимна и се регистрира с бар код (идентификационен номер). След получаване на пробите се създава досие и те се регистрират. Клиента получава потвърждение по електронната си поща. Пробите се поставят в микро-центрофуга и се прави разделяне на белтъците по моларна маса. Изолира се ДНК. Прави се анализ чрез магнитен резонанс, в резултат на което се получава спектър от пикове, имащи различен интензитет и разпределени по различен начин при всеки индивид. След двадесет годишни изследвания гениите инженери установяват, по разпределението на характерните пикове (мутации) че цялото човечество води началото си от много малък брой индивиди, населявали района на Етиопия преди около 65-75 000 години назад. Те успяват много точно да проследят миграциите им във времето, да създадат родословно дърво на цялото човечество и да разпределят хората по техните характерни мутации в двайсетина групи (клона на родословното дърво), наричани хаплогрупи. Създадена е унифицирана база данни, носеща името на университета в Кембридж, която регламентира коя хаплогрупа с какви мутации се характеризира. Съответно хората принадлежащи на една хаплогрупа имат общ прародител.

    – Какви резултати се получават?

    1) Получавате името на хаплогрупата или на под-хаплогрупата, към която принадлежите, в зависимост от това колко точен анализ сте си направили;
    2) Получавате таблица с SNP* стойностите (маркерите) при Y-хромозомния анализ и характерните мутации при митохондриялния анализ;
    3) Получавате карта с миграциите на вашия ген;
    4) Получавате сертификат.

    – Какви анализи могат да се направят?

    1) На Y-хромозомата:

    – Y-DNA12- изследват се основните 12 маркера, необходими за определяне на хаплогрупата. Внимание: пълното съвпадение на 12-те маркера на двама души не означава категорично че те са роднини, особено ако произлизат от съвсем различни географски райони- такива случайни съвпадения са рядкост и са възможни благодарение на правите и обратни мутации;
    – Y-DNA25- изследват се основните 25 маркера за определяне на под-хаплогрупата и родствена връзка с трети лица;
    – Y-DNA37- изследват се 37 маркера, определя се под-под-хаплогрупата и степента на родствена връзка с трети лица;
    – Y-DNA67- изследват се 67 маркера- пълният спектър на мутациите и най-точно се определя родствената връзка с трети лица. При пълно съвпадение на маркерите категорично хората имат много близка родствена връзка; например: баща и син, братя, племенник и чичо, първи или втори братовчеди, тъй като Y-хромозомата търпи средно по една мутация на всеки 500 години.

    2) На митохондриялната ДНК :

    – mt-DNA – изследват се мутацийте в HVR1;
    – mt-DNA Plus – изследват се мутациите в HVR1 и HVR2;
    – mt-DNA Full Sequence- изследва се пълния спектър от мутации в HVR1, HVR2 и HVR3**.

    – Какъв анализ да си направим?

    Изберете анализа, който най-добре отговаря на вашите интереси. Направете си най-обикновения 12 маркерен Y-DNA12 анализ за да си определите хаплогрупата и се регистрирайте в различните бази данни. Ако намерите генетични роднини, вие можете допълнително да си направите по-подробен анализ, тай като вашите проби се съхраняват 25 години. Ако пък искате да установите генетична връзка между два рода, изследвайте по един представител от всеки род с Y-DNA37 анализа.

    – Как се талкуват резултатите?

    Анализите се тълкуват лесно ако принадлежите към някоя от разпространените хаплогрупи, като например келтската- R1b, чийто представители са преки потомци на европейския кроманьон. Въпреки всичко предлагам на тези, които не са се занимавали по-задълбочено с тази наука да не бързат да правят прибързани изводи, преди да се консултират, тъй като те могат да се окажат грешни.

    Заключение :

    За да намерите ваши генетични роднини е необходимо участието на голям брой хора. От получените резултати може да се направят следните заключения :
    – да се изградят родословни дървета на различните хаплогрупи ;
    – да се изчисли степента на родственост между различните участници ;
    – да се види спектъра на вариации на гените;
    – да се види географското разпределение на гените ;
    – да се види процентното разпределение на хаплогрупите, съответно процента на преки потомци на българи, траки, славяни, келти и т. н. ;
    – да се направят важни изводи, потвърждаващи или отхвърлящи различни исторически факти ;
    – да се види родствената връзка между известни възрожденски родове ;
    – да се открият генетични връзки с потомци на българи, населяващи територии, през които са преминавали древните българи и по този начин да се добие представа за миграциите на различните групи хора.
    ––––––––––––––––-
    * – Single Nucleotid Polymorphism- Полиморфизъм на единичния нуклеотид, т.е. SNP стойността показва броят на повторенията на единичния нуклеотид, като под нуклеотид се има пред вид определена поредица от аминокиселини.

    **- Hyper Variant Region- участък, който се изследва, тъй като търпи чести мутации.

    Family Tree DNA – Genealogy by Genetics, Ltd. World Headquarters
    1445 North Loop West, Suite 820 Houston, Texas 77008, USA
    Phone: (713) 868-1438 | Fax: (832) 201-7147
    Contact Us
    © All Contents Copyright 2001-2010 Genealogy by Genetics, Ltd.
    Project Background, Goals, Results and News are copyright of the specific Surname Project

    DNA-BG-Pro

  • КЪДЕ ДА ТЪРСИМ ИМИГРАЦИОННИ УСЛУГИ?

    Главната Прокуратура на щата Илинойс предупреждава за измами.

    Български дни в Чикаго – пролет 2010.
    Семинар на тема „Практична информация за българите в Чикаго”.

    Сред гостите на пролетния фестивал Български Дни в Чикаго 2010, организиран от Българо-американската асоциация в Чикаго, беше г-жа Нети Ласко, координатор на програмата в помощ на имигрантите към офиса на Главния Прокурор на Илиной (Illinois Attorney General). Тя изнесе полезна информация и разпространи материали за правата на имигрантите търсещи съвет за визи, зелени карти и друг вид имиграционно-правни услуги.

    Г-жа Ласко заяви, че в имигрансктие среди има хора, които предлагат правни услуги без да са адвокати, а това е подсъдно. Никой няма право да дава юридически съвети освен ако не е лицензиран адвокат. Адвокатите са отговорни пред съответната дисциплинарна комисия и Върховен съд на щата, от който имат лиценз. Статутът на адвокатите лицензирани в нашия щат може да бъде проверен в Комисията за Регистрация и Дисциплинарни Наказания на Адвокати (Illinois Attorney Registration and Disciplinary Commission – www.iardc.org).

    По закона на нашия щат хора, които не са адвокати могат да получат разрешение за изпълнение на някои ограничени имиграционни услуги, но по строго определени правила. Всеки човек, който предлага имиграционни услуги без да е лицензиран адвокат или представител на организация с нестопанска цел призната от Апелативния Имиграционен Борд (Board of Immigration Appeals) трябва да се регистрира като Лице Предлагащо Имиграционни Услуги („Immigration Services Provider”) с офиса на Главния Прокурор на щата Илиной и да представи документ, че има застраховка за професионални отговорност (malpractice insurance) или гаранционна полица.

    В офиса на Лицето Предлагащо Имиграционни Услуги трябва да са сложени надписи на видно място на английски и на езиците, с които се работи. Надписите трябва да гласят, че Лицето Предлагащо Имиграционни Услуги не е адвокат и не може да дава съвет по правни въпроси. Също така, надписите трябва да изреждат цените за услугите и да съдържат изявление за правото на имигранта да анулира договора в срок от три дни след подписването му.

    Лицата Предлагащи Имиграционни Услуги:
    • Не могат да изискват повече от $5 на час за уроци по английски или курсове за гражданство;
    • Не могат да обещават специални услуги чрез „връзки” с офиса за на Имиграционните служби в САЩ или други държавни агенции;
    • Не могат да откажат да върнат документи, които са били подготвени за клиента или платени от него при положение, че той ги изиска;
    • Трябва да осигурят договор на английски и на родния език на клиента, който обяснява предлаганите услуги и цени;
    • Трябва да връчат копие от подписания договор на клиента;
    • Не могат да удържат пари за неизпълнени услуги.

    Договорът може да се анулира в рамките на 72 часа или 3 бизнес дни (като неделята не се включва в това число) след подписването му. Процедурите за анулиране на договора трябва да са описани от Лицето Предлагащо Имиграционни Услуги в самия документ.
    Не забравяйте: не подписвайте никакви документи без да ги разбирате напълно.

    Лицата Предлагащи Имиграционни Услуги, които предлагат услуги свързани с попълване на имиграционни форми могат да изискват следните цени:
    • $10 за всяка попълнена имиграционна форма
    • $10 на страница за превод от чужд език на английски, където такъв превод е задължителен за попълването на имиграционите форми
    • $1 за нотариална заверка на иммиграционните форми
    • $3 за изпълнението на нужните процедури за добиване на документ необходим за попълването на имиграционните форми
    • Максимум от $75 за една завършена молба (независимо колко форми са включени в нея)

    За всички останали услуги, Лицата Предлагащи Имиграционни Услуги не могат да изискват повече от $5 на четвърт час (или $20 на час).

    Не забравяйте:
    Нотариусите в Америка не са адвокати. Нотариуси, счетоводители, туристически или застрахователни агенти не могат да съветват по имиграционни, семейно-правни или други юридически въпроси. Само ако са регистрирани в офиса на Главния Прокурор като Лица Предлагащи Имиграционни Услуги (Immigration Service Providers) те могат да дават инструкции свързани с английски език, както и да помогнат с подготвянето на имиграционни форми, но без да дават правни съвети.
    За да получите информация дали дадено лице предлагащо имиграционни услуги е регистрирано в офиса на Главната Прокуратура на Илинойс или за да подадете оплакване срещу такова лице, може да позвъните на телефон 800-386-5438 или да посетите тяхната уебстраница – www.IllinoisAttorneyGeneral.gov. За информация и оплаквания срещу адвокати практикуващи в Илинойс, посетете www.iardc.org или позвънете на Комисията за Регистрация и Дисциплинарни Наказания на Адвокати на телефон 312-565-2600 or 800-826-8625.

    Информацията преведе и систематизира:
    Адвокат Цветелина Бойновска, президент на Българо-американска асоциация, Чикаго
    Май, 2010

  • Декларации и контрадекларации в Правец

    На 15 юни Общинският съвет на Правец се събра за извънредно заседание. Поводът бе приемането на декларация, с която общинските съветници твърдо заявяват позицията си относно отправени нападки към управлението на общината от страна на гражданско сдружение с председател Павлин Цветков (за подробности вижте тук – линк).
    В декларацията се казва, че „един неуспял кандидат за кмет използва методите на популизъм, полуистина и откровени лъжи“.
    Едни от най-важните точки в декларацията гласят:
    „- Община Правец, нейните органи на власт и в частност Общинският съвет не са извършвали и занапред няма да извършват незаконни действия с цел облагодетелстване на едно или друго лице в разрез с духа и буквата на закона,
    „- От страна на г-н Васил Златев, г-н Валентин Златев, дружествата „Тера Тур Сервиз”ЕООД, „Строителство и комунална дейност и услуги”ЕООД, „Университетски недвижими имоти – Правец”АД и „Правецгаз-1”АД никога не е упражняван какъвто и да е натиск върху Община Правец, нито тези лица са извършвали незаконни или неморални сделки или действия по отношение или заедно с Общината“
    Зад написаното застанаха всички общински съветници. Част от тях – Румен Гунински, Цако Бънчев, както и председателят Николай Ненчев, заявиха публично, че винаги са гласували по съвест без какъвто и да е натиск. Добромира Маринова пък добави, че всички те са положили клетва за това, да служат на гражданите и се придържат към нея.

    Днес сред медиите бе разпространена втора Декларация, този път на Сдружение за насърчаване на гражданската активност, в отговор на направената от ОбС на община Правец. Ето съдържанието и:

    УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА СДРУЖЕНИЕ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКАТА АКТИВНОСТ след като се запозна с Декларацията на Общински съвет на община Правец, приета на извънредно заседание, проведено на 15 юни 2010 г., и като съобрази, че същата е изготвена под явния натиск на лицата, уличени в извършването на поредицата от незаконосъобразни действия, описани в издадената от Сдружението „БЯЛА КНИГА за вършените в община Правец беззакония”,
    както и че с тази Декларация, въпреки очакванията на обществото не се дава отговор на публично огласените факти, свидетелстващи за порочните практики в управлението на община Правец, които възпрепятстват функционирането на гражданското общество и нанасят явна вреда на интересите на гражданите,

    ЗАЯВЯВА СЛЕДНОТО:

    Сдружение за насърчаване на гражданската активност категорично отхвърля нелепите обвинения, отправени към неговите членове от Общинския съвет на община Правец, и обявява, че неотменно и последователно ще се придържа към своя ангажимент да защитава правата и интересите на гражданите на Правец в духа на европейските ценности и в синхрон с политиката на настоящото правителството за борба с корупцията и злоупотребите с власт. В тази връзка ще продължи да настоява за ясен отговор на поставените в Отвореното писмо от 6 юни 2010 г. искания:

    1. За незабавна, обективна и безпристрастна ревизия на всички сделки на община Правец с фирма „ТЕРА ТУР СЕРВИЗ” ЕООД;
    2. За незабавно преустановяване на всички вършени беззакония и самоуправствени действия, за търсене на съответната отговорност от извършителите;
    3. За незабавно вдигане на бариерите от всички блокирани общински пътища;
    4. За незабавно спиране на поголовната сеч в Балкана и разграждане на заграбените частни и държавни гори, както и за осигуряване на конституционното право на всички граждани на пряк и свободен достъп. За търсене на строга отговорност от виновните длъжностни лица и предприемачи за престъпленията, вършени в горите;
    5. За незабавно осигуряване на свободен достъп на гражданите до цялата крайбрежна зона на язовир „Правец” и гарантиране запазването на неговия публичен характер. За изготвяне на нова, независима и обективна екологична оценка за въздействието на голф игрище „Правец” върху екосистемата и водоизточниците;
    6. За незабавно възстановяване в патримониума на общината на заграбеното имущество – публична общинска собственост на стойност над 150 млн. лева. За търсене на отговорност на лицата, договаряли при очевидна финансова загуба за общината;
    7. За незабавно преустановяване източването на общинския бюджет и търсене на отговорност за престъпните сделки, ощетили общината и гражданите.

    Приканва председателя на Общинския съвет на община Правец г-н Николай Ненчев да насрочи открито заседание на Общинския съвет, на което в присъствието на членовете на Сдружението и всички заинтересувани граждани, да се разгледат и обсъдят поставените в Откритото писмо искания, на които настояваме да бъде даден конкретен отговор.

    Павлин Цветков, председател на УС

  • М`Боли обезличи Рууни и компания

    Очаквано вратарят на „Славия“ (София) започна като титуляр в мача на Алжир срещу Англия. Той стана първият чужденец от българското първенство изиграл 90 минути на мондиал.

    Фамозното му представяне не остана незабелязано от медиите:

    „Дейли Мейл”: Мболи се чувстваше по-спокоен от Джеймс

    Таблоидът разкъсва играчите на Капело от критика

    Британският таблоид „Дейли Мейл” не спестява истината за тима на Англия след позорната игра срещу Алжир, донесла само 0:0 като резултат. Изданието не пропуска да отбележи с гняв, че звездите на Фабио Капело не са успели да се възползват от факта, че на вратата на съперника е Райс Мболи, за когото това беше първи мач като титуляр за алжирците. „На неопитния Мболи му беше дадена възможността да се чувства далеч по-спокоен в сравнение с Дейвид Джеймс, който се оказа най-възрастният играч, записващ дебют на Световно първенство”, пише „Дейли Мейл”.

    „Телеграф“: Мболи беше над Лампард и Рууни

    Вратарят на Славия с по-високи оценки от звездите на англичаните

    Друг от английските вестници – „Телеграф”, също не пропуска да отличи Райс Мболи за отличните му изяви на вратата на Алжир в двубоя срещу отбора на Фабио Капело. Единственият представител на родната „А” група на Мондиала нямаше кой знае колко работа, но и в малкото случаи, в които му се наложи да се намеси, го направи с хладнокръвие. Логично изданието му поставя оценка 6 по десетобалната система. По-ниско от него са оценени доказани звезди като Уейн Рууни, Франк Лампард, Глен Джонсън и Аарън Ленън.

    Някои заглавия в  българските спортни сайтове :

    Фамозен М’Боли отчая Сбирщината от Премиършип

    Бял ангел от “Овча Купел” спря безлична Англия

    Вратар на Славия отчая Англия

    М’боли пази безгрешно за африканския тим

    Алжир с Мболи спря безхаберниците от Англия