Home » Избрано

Заплати – най-високото възнаграждение сред банкерите у нас, 200 хиляди на месец

2010.08.09 8 коментара
Spread the love

Цветелина Бориславова се разписва срещу “само” 90 хиляди лева месечно, но годишните й премии стигат до 2 милиона лева.

Автор:  Петър Ангелов

Стоян Александров, познат още като Малката секира, взима по 100 хиляди лева на месец като управител на Д-банк. В неговия договор  има фиксирани премии, но те са с конкретни параметри за реализирани печалби и увеличение на активите и клиентската маса. Александров има и дял в турската банка, който му се полага според мениджърския договор. Той се равнява на пет процента от акциите на Д-банк. Любопитното в случая обаче е, че при прекратяване на договора делът веднага преминава към основните акционери на пропорционален принцип. Докато е мениджър обаче, Александров ще си получава освен заплатата и дивидент от акциите в зависимост от крайните резултати.

Шефката на Банка ДСК Виолина Маринова пък се разписва месечно за 60 хиляди лева. Тя също ползва всички екстри на поста си и освен това голям бонус пакет за постигнати резултати. Хора от банката, която от няколко години е собственост на унгарската финансова група ОТП, коментират, че Маринова е получила в две последователни години премии по 1 милион лева за добри резултати. Собствениците на бившата вече „банка на народа” били много доволни и дори вече й предлагали пост в централата на ОТП. Там Виолина трябва да се занимава с цялостния мениджмънт на компаниите на унгарската група, които се намират на Балканския полуостров.

Интересен е случаят с Цветан Василев, който е председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка. Освен че заема този пост, той притежава и дял от акциите в банката, който според различни източници е от 48 до 70 процента. Василев е главен акционер чрез фирма „Бромак”, където пък е едноличен неин притежател. Като собственик на КТБ той получава много солидни дивиденти, а като председател на Надзорния съвет пък взима заплата, гласувана и одобрена от самия съвет. Всъщност освен че е основен собственик, Цветан Василев е и главният действащ мениджър на банката. Така неговата заплата е около 80 хиляди лева на месец. Като акционер обаче той получава годишни дивиденти в размер, който варира от 10 до 35 милиона лева. Това прави доходите на българския банкер доста солидни и го поставят твърдо в челото сред неговите колеги в бранша.

Доста високи са възнагражденията и на главния мениджър на Райфайзенбанк в България Момчил Андреев. В банката той съвместява длъжностите председател на управителния съвет и изпълнителен директор. Като такъв Андреев получава около 100 бона на месец и се ползва с пълното доверие на ръководството. Заради добрите си резултати като управляващ мениджър преди три години той е получил и правото да изкупи дял от 6 процента от акциите на преференциална цена. Андреев е получил и много солидни премии в периода 2006-2008 година, когато банката се наложи като водеща на пазара на потребителските кредити в страната. Според източниците ни той е вземал премии по няколко милиона лева на година заради отличните постижения.

Много добри пари взима и главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка Мая Георгиева. Тя получава по 40 хиляди всеки месец, но при нея има апетитен бонус пакет и отлични социални придобивки. Според условията на стимулиране при постигане на силни финансови резултати тя може да получи премия дори от 4-6 милиона евро на година.

Шефката на Инвестбанк Петя Славова пък се разписва срещу 60 хиляди лева всеки месец. Тя притежава чрез “Феста холдинг” 73 процента от банката, а като физическо лице има дял от 19,2 процента. Реално обаче Славова е почти едноличен собственик, след като има дял във Феста от 80%. В Инвестбанк тя е на длъжност председател на надзорния съвет. Заради отличните си позиции и контакти с държавните структури банката управлява доста голяма част от бюджетните средства и по този начин има солиден финансов ресурс на разположение. Славова пък освен заплата си всяка година получава и дивидент, който варира от 12 до 30 милиона лева в зависимост от печалбата и решенията на Общото събрание.

Стигаме и до една от най-популярните бизнесдами в България, особено в последните две години – Цветелина Бориславова. Тя е председател на Надзорния съвет на СИБанк и в същото време притежава 22 процента от акциите на банката. Според нашите информации приятелката на премиера се разписва срещу 90 хиляди лева на месец, но годишните й премии възлизат на суми от порядъка на 800 хиляди до 2 милиона лева. Дивидентите пък са от 4 милиона до 15 милиона лева. Така тя получава доста солидни пари като действащ мениджър в банката и като собственик едновременно. Нейните позиции бяха скрепени в началото на 2009 година, когато Бориславова продаде голяма част от своя дял СИБанк на исландският милиардер Тор Бьорголфсон. Тогава тя договори да остане на поста председател на надзорния съвет, а чрез дял от 22 процента си запази и правата на акционер.

Сега банката е една от най-активните на пазара и също има солидни позиции в обслужването на държавния бюджет. По правило заплатите и бонус пакетите на главните банкови мениджъри са в пъти по-големи от тези на техните заместници. Така например ако главният изпълнителен директор получава по 60 бона на месец, неговият заместник се радва на 25 хиляди. Шефовете на клонове в провинцията пък получават суми от 2 до 5 хиляди лева на месец в зависимост от това за коя банка работят. Така големите пари остават за големите началници, както е и в чужбина.

Източник: Блиц

http://www.blitz.bg

8 коментара »

 • usa said:

  Много милиарди в малко ръце

  С призива на Бил Гейтс и Уорън Бъфет към американските милиардери да дарят половината от богатството си филантропичната вълна достигна нов връх. В кампанията на Гейтс и Бъфет се включиха над 30 милиардери.
  Вестник Гардиън обръща внимание на сенчестата страна на едрия бизнес.

  Подобно на всички успешни трендове и филантропията набира инерция отчасти благодарение на външни фактори. Инициативата на двама от най-богатите хора на нашето време – Бил Гейтс и Уорън Бъфет, целяща да убеди американските милиардери да дарят половината от парите си за добри дела, съвпада със завръщане към невиждано от 30-те години насам равнище на неравенството в САЩ и Британия. Никога от онова време насам по-голямо богатство не е било концентрирано в толкова малко ръце. Всичко това става на фона на растящ обществен скептицизъм към ролята и възможностите на държавата.

  За креативния капитализъм

  Когато преди три години Бил Гейтс каза пред Световния икономически форум в Давос, че впрягането на творческия потенциал на новите глобални концерни от рода на “Майкрософт” може би е начин за решаване на някои от най-належащите проблеми на човечеството, изглеждаше разумно поне да се помисли върху онова, което той нарече “креативен капитализъм”. Никой не може да оспори, че Фондацията Бил & Мелинда Гейтс генерира нов интерес и насочи огромни пари в борбата срещу бедността и болестите в субтропическа Африка. Филантропията в такива мащаби и за такива наболели нужди е несъмнено благо.

  Но има и някои нелицеприятни въпроси. Американският бизнес, както всеки друг, инвестира много енергия за намирането на начини за неплащане на данъци. Агенция “Блумбърг” (чийто основател Майкъл Блумбърг също фигурира в инициативата на Гейтс – Бъфет) съобщи наскоро, че миналата година американската хазна е загубила 60 милиарда долара от така наречения “ценови трансфер” – изнасяне на печалбите там, където данъците са най-ниски.

  Загуби в размер на милиарди

  Това, според агенцията, е един от начините за замаскиране на печалбите, които нанасят ежегодни загуби от 120 милиарда долара.

  В Америка данъчните облекчения върху благотворителните дарения струват на държавата 40 милиарда долара. А според някои скептични наблюдатели, като бившия американски финансов министър Робърт Райк, много от добрите дела на свръхбогатите са предназначени да увековечат собственото име: девет от десет получатели на големи дарения са художествени институти и университети.

  Deutsche Welle

 • Васил said:

  Статията е некоректна. Това са недействителни цифри. Всеки може да си направи извод сам. Погледнете последните отчети на банките и ще видите, че е нелогично да се плаща по 1/3 на мениджърите от печалбата на банките. Освен това може за справка(http://wallstreet.blog.bg/biznes/2010/02/16/kakvi-zaplati-poluchavat-shefovete-na-centralni-banki.494777) да се види заплатите на топ мениджъри в централните банки по-света и ще стане ясно, че няма как, тука в България да се раздават такива пари. Определено е провокация на тема банки.

 • До ВАСИЛ said:

  “Погледнете последните отчети на банките и ще видите, че е нелогично да се плаща по 1/3 на мениджърите от печалбата на банките. ”

  А ако това е един от начините да се намали печалбата в отчетите?
  И не си мислете, че макар и получавайки тези парички чисти след данъците не си ги дели с някой или някоя … партия :)).
  Покажете ми какво в България е логично, освен дереджето на което сме?

 • Васил said:

  Това което твърдите, дори не смея да го коментирам. Това което заявявам е, че данните за тези цифри са съмнителни. И е съвсем нормално да го подлагам на съмнение. Моите уважения към разследващата журналистика, но тя не винаги е в полза на обществото. Освен това тези данни не са публично достояние. Поне не за повечето банкови институции. КФН препоръчва публичните дружества да излъчват тази информация, но не ги задължава.

 • габито said:

  фамилията на Васил е Бегов!

 • Ninel Mircheva said:

  Аз също се съмнявам тия данни да са реални. Как пък не ги видяхме в някой сериозен вестник ми или в Блиц или в ШОК. Сори не вярвам.

 • Дани said:

  Нормално е след като изкарва милиони да взема такава сума. Ако вие изкарвате подобни пари за някоя фирма нали и вие ще сте с подобна заплата

 • USbank said:

  Сега ако докажете, че банките в Бълхария си изкарват парите в среда на истинска конкуренция и нормално – цена няма да имате.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.