Home » Избрано

Никога не е късно да станеш богат

2010.08.12 Няма коментари
Spread the love

Милиардери постигнали завидно състояние, докато са още млади, като Марк Зукерберг (Facebook) и Сергей Брин (съосновател на Google) привличат вниманието със своя зашеметяващ успех, но съграждането на състояние по никакъв начин не е запазена територия единствено на младите.

Някои хора успяват докато са млади, но други не считат, че възрастта е спънка към нови бизнес начинания.

Списание Форбс представя списък от магнати, които са натрупали състоянието си след години на усилена работа, провали и случайности, които са ги вдъхновявали.

Дейвид Дъфийлд, основател на PeopleSoft, попада в класацията на Форбс на 47 годишна възраст. PeopleSoft е четвъртият му опит да започне бизнес и за да я основе той ипотекира къщата си.

Рискът си заслужавал. PeopleSoft се превръща във втората по големина софтуерна компания за приложения, преди да бъде придобита през 2005 г. от Oracle и Дюфиелд със състояние от 1.2 млрд. долара да влезе в списъка на 400 най-богати американци според Форбс за съответната година.

Преди да съгради PeopleSoft, Дюфиелд споделя, че не е имал правилния управленски стил или характер на компанията. Според него тя трябва да бъде фокусирана върху обслужването на потребителя и екипната атмосфера, където служителите вярват, че са ценени и работят съвместно, вдъхновявани от духа на компанията.

Когато е на около 50 години на Джон Сперлинг му хрумва „златна“ идея. Животът на професора по хуманитарни науки в щатския университет на Сан Хосе се променя през 1972 г. Тогава той е определен да проведе серия от федерално финансирани курсове, за да помогне на полицията и началните учители да работят с престъпилите закона младежи. Сперлинг бил поразен колко са нетърпеливи възрастните да продължат образованието си.

През 1976 г. на 53 години той създава собствен университет, University of Phoenix, кредитиран чрез учредяването на образователната индустрия с нестопанска цел в САЩ. В своята автобиографична книга ‘’Бунтовник с кауза’’ Сперлинг пише: „Успях да направя пари, въпреки че станах предприемач по случайност и още по-неочаквано изпълнителен директор“. Според него поемането на риск е било от решаващо значение. Нарушихме повечето от свещените правила на академичните среди, споделя той.

Доста време е отнело на Дитрих Матешитешитц преди да се присъедини към работещия свят, прекарвайки десет години като студент, прехвърляйки се от училище в училище и работейки като ски инструктор.

Пътувайки из Азия, докато работи за немска козметична компания Blendax, той се сблъсква с популярността на сладникави тонизиращи напитки, продавани като ободряващи вещества. Собствеността на лиценза на Blendax в Тайланд, се държала от Чалео Йовидхия, който също притежавал компания за тонизиращи напитки. Създавайки партньорство с него, през 1987 г. Матешитц започва да продава с нова формула на запад напитка наречена Red Bull.

Страстен спортист Матешитц изградил рязък, зареждащ с адреналин имидж на напитката, като спонсорирал голям брой съзтезатели и надпревари в екстремните спортове, като сноуборда и BMX карането. Успехът в търговията на Red Bull го направила милиардер през 1998 г., когато е на 59 години. Според слуховете, работещ само от понеделник до сряда, сега той притежава остров в архипелага Фиджи, както и отбор от Формула едно и два футболни отбора Red Bull Salzburg и New York Red Bulls.

През 1989 г. на 52 годишна възраст Гари Бурел среща бъдещия си бизнес партньор Мин као, докато работи в AlliedSignal. Заедно те основават Garmin, глобално позиционирана технологична компания. Първоначално позиционирана към моряци и пилоти, те се разширяват, предлагайки продукти за шофъори. Първият офис на Garmin се е състоял от маса и два сгъваеми стола.

Джон Абеле навлиза на пазара с компания за медицинска апаратура Boston Scientific през 1979, когато е на 42, след като среща съоснователя Питър Никълас на игра по футбол за младежи.

Шелдън Аделсън, един от най-известните предприемачи в Лас Вегас, също създава своето богатство на преклонна възраст – 46 години. Аделсън развива бизнес в хотели и казина. През 1988 г. на 55 годишна възраст закупува Sands Hotel & Casino.

Професорът по компютърни технологии Дейвид Черитън от Станфорт за първи път предприема сериозни инвестиции, когато се свързва с бившите си студенти и основатели на Google Лари Пейдж и Сергей Брин. Като един от първите инвестирали в компанията, Черитън печели 29 млн. долата от първичното публично предлагана на акции на компанията. През 1995 г. на 43 години, Черитън основава Granite Systems, която разработва компютърни продукти, а през следващата година е придобита от Cisco Systems за 220 млн. долара.

През 1992 година на 51 години имотният предприемач Длайт Шар обявява банкрут, но решава да продължи и печели милиони от продажба на акции от компанията си NVR Inc. Шар е директор на Six Flags Inc. и притежава миноритарен дял в Washington Redskins.

Джон Моргридж става шеф на фирмата Cisco през 1988 г. Две години по-късно компанията става обществена и продажбите на скачат от 5 млн. до повече от 1 млрд. през 1996 г., когато Мордридж за първи път влиза в класацията Forbes 400. Сега той преподава в бизнес училище към Stanford University и разполага с 1.6 млрд. долара.

Източник:Експерт БГ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.