Home » Избрано

Дали пък управляващите не искат царят да осъди България в Страсбург

2010.08.10 Няма коментари
Spread the love

9 месеца ГЕРБ мотае проблема с имотите, които спорно бяха върнати на Сакскобургготски, и така му дава силен коз за спечелване на делото срещу държавата

АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ
/Сега/

Симеон Сакскобургготски – човекът, който на няколко пъти публично обяви, че не е искал и не иска нищо от България, има огромен шанс да я осъди в Страсбург. И да спечели много повече пари, отколкото е взел досега от дърводобива в т.нар. царски имоти, с който твърди, че се издържа. Ако всичко това се случи, вината със сигурност ще е основно на сегашните управляващи, а не на някакво тежко наследство от миналото.

9 месеца не стигнаха на ГЕРБ, за да решат как да процедират с проблема с царските имоти. В средата на декември миналата година парламентът отне правото на бившия премиер и сестра му Мария-Луиза да се разпореждат със земи и имоти, върнати им като наследници на бившите царе Фердинанд и Борис III.

Решението за мораториума бе предложено от лидера на РЗС Яне Янев и бе прието със 116 гласа „за“, два „против“ и 13 „въздържал се“. Тогава то бе подкрепено от ГЕРБ, „Синята коалиция“, „Атака“ и независимите от вече разпадналата се ПГ на РЗС. Мораториумът предвиди забрана за експлоатационната и строителната дейност, както и за разпореждането със сгради, поземлени имоти, земеделски земи, гори и движими вещи, които са реституирани, до приемането на специален закон.

Още тогава от БСП и ДПС предупредиха, че заради решението на мнозинството може да бъдат заведени дела срещу България в Страсбург. А НДСВ, което дава признаци за живот единствено при такива казуси, излезе с остра декларация, в която пишеше, че „Народното събрание неколкократно пожертва конституцията пред олтара на полицейщината, популизма и злобата“. След като заплахите не подействаха, самият Сакскобургготски заведе дело в съда в Страсбург.

Мораториумът действа вече близо 1 година, а

няма дори чернова на обещания закон

Ситуацията е, все едно да си купиш имот, но парламентът да ти забрани да се разпореждаш с него, тъй като някога може да се появи закон за уреждане на казуса. Точно това висящо положение дава силни козове в ръцете на Сакскобургготски.

По нищо не личи, че скоро ситуацията ще се промени, защото управляващите нямат никаква идея какво ще правят по-нататък. Достатъчно показателен за това е фактът, че представители на ГЕРБ сондират мнения за евентуално създаване на нова комисия в парламента, която да решава въпроса с т.нар. царски имоти.

Подобна комисия имаше и по времето на тройната коалиция. След куп заседания, експертизи и проучвания сред членовете й надделя заключението, че връщането на „царските имоти“ няма законово основание и че дори собствеността върху тях е спорна.

Заради политическа целесъобразност обаче – все пак НДСВ бе коалиционен партньор, комисията накрая взе точно обратното решение – че царската реституция е станала на базата на решението на Конституционния съд (КС) от 1998 г. Това е и позиция на самия Сакскобургготски, а и на кметове, областни управители и правителства, които му съдействаха за връщането на имотите, които той твърди, че са негови.

Изненадата дойде,

когато Окръжният съд в Пловдив отхвърли исковете на Сакскобургготски и сестра му за признаване на собствеността им върху бившия дворец „Кричим“ и над 370 дка ниви. Това решение постави под огромен въпрос цялата царска реституция. Съдът прие, че решението на КС от 1998 г., с което е отменен Законът за обявяване на държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г., на което се позовават Симеон и сестра му при всичките си реституционни претенции, има единствено правоустановяващо действие. И че то не може да възстанови пряко права на собственост на ищците.

Ако и следващите две съдебни инстанции потвърдят това решение, държавата ще може да използва делото, за да си върне и другите имоти, като заведе съответните искове. Това трябва да направи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Преди дни обаче министър Росен Плевнелиев обяви, че ведомството му няма пари да плати таксите за завеждането на делата. Интересна позиция, като се има предвид, че още през зимата пред парламента Плевнелиев твърдеше, че се подготвят дела за дворците „Врана“, „Царска Бистрица“ и „Ситняково“, „Саръгьол“ и къща в село Слатина. До момента нито едно от тях не е заведено.

Тъй като общественият интерес е огромен, правителството все пак намери някакви пари, защото бяха наети три адвокатски кантори.

Но и те ще правят само анализ на ситуацията

На питане от „Синята коалиция“ в парламента премиерът Бойко Борисов не обясни какви точно действия ще се предприемат, не стана ясно и каква е позицията на управляващите. Все пак той обяви, че „има политическа воля за връщане на държавата на дадени неправомерно земи и имоти“. И в характерен стил хвърли вината върху предишните управления.

После каза, че земеделският министър вече е завел дело в съда за връщането на 16 000 декара гори в Рила, които бяха дадени на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза от поземлената комисия в Самоков. Институцията претендира и за 5 млн. лева обезщетение за извършената сеч. „Тези процедури са скъпи и отнемат много време“, заключи Борисов.

Цялото това поведение показва, че управляващите засега

не смятат да решат въпроса кардинално, а на парче

Според юристи много по-чисти са други два варианта. Първият е да се приеме закон, с който царските имоти да се обявят за държавни, а Сакскобургготски да си върне само онези, за които може да докаже в съда, че е безспорен собственик. Вторият е парламентът да приеме закон, в който изрично да бъдат изброени имотите, които се връщат на Сакскобургготски.

Всички други половинчати решения, популистки потупвания по гърдите, деклариране на политическа воля и други подобни действия работят в полза на Сакскобургготски. И отслабват позициите на държавата за делото в Страсбург. А може би това е целта? Сакскобургготски да осъди България и после в суматохата да бъде обявено, че щом съдът по човешките права е казал, няма как да не му оставим всички имоти.

http://www.segabg.com/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.