Home » Избрано

Михнева: Шефката на фонд „Земеделие“ прикривала измамници по САПАРД

2010.08.10 Един коментар
Spread the love

С криминален запис на разследващите от ОЛАФ държавната чиновничка известила мошениците как да заметат следите си.

Разследващата журналистка №1 Маргарита Михнева хвърли поредната си бомба в публичното пространство с разкритието, че прокуратурата и службата за разкриване на измами с европари /ОЛАФ/ са подслушвани у нас криминално от висши държавни служители. Целта била да се уведомят големите измамници и да ги посъветват как да покрият следите си.

– Марги, при разследването ти за злоупотребите по програмата САПАРД ти попадна на таен аудиозапис, правен криминално от бивши държавни служители. Що за запис е това и може ли той да предизвика държавен и международен скандал?
– Случаят с ОЛАФ прилича на историята с Георги Първанов и размножения запис от срещата му със Симеон Дянков. Европейската комисия изпраща до ДАНС писмо с входящ номер Е 4 от 6.01.2009г. В писмото пише, на бул. “Цар Освободител” 3, в зала 214, където е сградата на държавен фонд „Земеделие“, е направен неправомерен запис на среща между ОЛАФ, Върховна касационна прокуратура и представители на държавен фонд „Земеделие“. На тази среща са присъствали и тогавашният изпълнителен директор на фонд „Земеделие“ Ализан Яхова и Георги Желев. Записът на срещата е станал без съгласието на представителите на ОЛАФ. На срещата са обсъждани досъдебни производства във връзка с фирми, които са участвали по програмата САПАРД. Представителите на САПАРД въобще не са подозирали, че след тази среща

Яхова е предоставила звукозаписа на фирмите, които са обсъждани за неправомерно отклоняване на пари по САПАРД.

От ОЛАФ въобще не са подозирали, че строго конфендициалната информация за досъдебните производства за 98-те фирми ще бъде предоставена на самите разследвани.

Копия от записа се носят на заподозрените в източване на пари фирми по САПАРД, за да ги предупредят какви документи да крият. В ОЛАФ побесняват. Обаждат се на Бойко Борисов, на ДАНС.

Отварям една скоба – Яхова е същата жена, която беше на онази прочута среща на Ахмед Доган преди изборите, на която той казва, че парите и властта са в неговите ръце.

Знаеш, че, за да се дават пари от Европейския съюз, хора на ОЛАФ идват всяка седмица в България на проверки. В момента списъкът на длъжниците по САПАРД включва 98 фирми – трябва да се провери дали тези хора са излъгали Европейския съюз.

– Какви са фирмите, за които са предполага, че са точили пари по САПАРД?
– Сред тях има много интересни фирми – трябва да се проверяват фирми близки както до ДПС, така и такива близки до Миглена Плугчиева, бившата зам.-министър председателка. Най-интересна е една от фирмите, която е взела най-много пари от еврофонда и е на бившия шеф на кабинета на Иван Костов,

става дума за Николай Вълчев.

Той се занимава с оранжерии, чушки и домати в родния си град Пазарджик. Той също е разследван от комисията. Част от фирмите са свързани с ДПС, други с БСП, лично на мен ми стана интересна фирмата на Николай Вълчев „Ава“. Тя е взела над 2 милиона евро субсидии. Има и фирми с показателни имена като „Сокола трейд“, град Пещера, „Сокола груп“, „Сокола инвестъри“, – все от гр. Пещера.

– С въпросния Никола Вълчев се запознаваш покрай снимките ти за филма за Демирел в Турция?
– През 1998 г. сключих договор с БНТ и заминах за Турция да направя филм за Демирел. Тогава предстоеше посещение на Сюлейман Демирел в България и се заговори за проекта Горна Арда. Когато отидох в Турция, се срещнах с Демирел, със съпругата му и се оказа, че това е първият турчин, който е завършил в Америка инженерни науки. Името му Демирел в превод от турски означава желязната ръка. Демир – желязо, ел е ръка. Тогава се запознах с Джейлян, инвеститора на проекта Горна Арда, името му означава сърничка. Джейлян имаше 12 братя, те се кюрди, все учили на Запад. Той ми помогна много да реализирам филм за Демирел. Това е една много интересна фигура – лежал е в затвора. Тогава Джейлян имаше частно студио. Даде ми архивни материали за Демирел. В България Джейлян беше взел един офис, който се намира на ул. „Лавеле“, точно срещу рухналата сграда. Няма да забравя, че точно тогава Джейлян водеше преговори с Иван Костов във връзка с проекта Горна Арда и ми се оплакваше, че му искат комисиони. Лично Джейлян ми даде един филм за неговата фамилия.

Неговият баща е ага Джейлян, митична фигура в Турция, на чието погребение присъства целият политически елит на Турция. След излъчването на моя филм по БНТ Джейлян покани всички водещи медии от България в хотела му в Истанбул. Там бяха всички главни редактори, бяха още Йордан Соколов, Диляна Грозданова… Аз тогава не получих покана, спомням си много добре. Отворете вестниците по това време, за да видите какви сиропи, какви помади се изляха върху Джейлян. В „Труд” и „24 часа” се надпреварваха да хвалят. Лично Джейлян тогава ми се оплака, че страшно трудно му вървят преговорите с България, тъй като човекът, който води тези преговори, се казва Николай Вълчев – шеф на кабинета на Иван Костов. Сега наскоро разбрах, че Николай Вълчев се занимава със земеделско стопанство и е един от хората, които се проверяват от ОЛАФ. Той е взел много пари от САПАРД. Името му взех от прокурора Андрей Андреев.

Много интересно е, че Николай Стоилов Вълчев е получил парите още през 2004 г. – близо милион лева. Парадоксалното е, че следователят Андрей Андреев ми даде интервю в сградата на бившето министерство на бедствията и авариите на Емел Етем. То сега е клон на прокуратурата. Там са всички прокурори, които разследват злоупотребите по САПАРД. Много интересно е, че Емел Етем не фигурира в никакви проверки.
Сега се говори много за проекта Горда Арда. Иван Костов не можа да осъществи този проект.

Джейлян се отказа заради комисионите, които му бяха искани.

Джейлян ми сподели, че български журналисти са му искали пари. Джейлян в момента е г-н Никой. Закъсал е. Като падна Демирал, той влезе в затвора. Продаде всичките си хотели на Гювен. Последната сделка – продаде на ЕVN Горна Арда.

Демирел в Труция го наричаха краля на язовирите. Сега Бойко Борисов каза, че големият проект е Горна Арда. Нека да върне Бойко Борисов 12 години назад архивите, ако не ги знае, ще му покажа фирмите, за да не се повтори същата история.

– Кой докара Джейлян в България?
– Иван Костов.

– И кой го изгони?
– Иван Костов.

– При доказани злоупотреби по САПАРД какви пари трябва да върне България?
– Ако бъдат осъдени фирмите, трябва да върнат някъде към милиард евро.

– Преди да стане министър на земеделието, Мирослав Найденов е имал изяви по Канал 3 – от другите медии са му отказали трибуна. Защо?
– Точно така. Той тогава говореше за заменките на брата на Станишев по морето. Тогава Найденов обикаляше всички телевизии и никой не му даваше думата. Никой! Единствено в Канал 3 му дадохме възможност и той говори за големия проект на брата на Сергей Станишев по морето и за големите заменки. Сега всички се надпреварват да го ухажват. Сега фактически Мирослав Найденов и да иска да краде, не може. Страхотни са проверките, особено след този таен звукозапис. Представяш ли си какво самочувствие, каква наглост се изисква да записваш тайно хора на ОЛАФ, за да предупредиш разследваните как да се пазят!

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА
http://www.blitz.bg/

One Comment »

 • Трендафилова said:

  Защитих и реализирах проект по САПАРД.
  Поради това,че фактурата от доставчика е издадена с 4 дни закъснение 2 от които са събота и неделя ми беше отказано цялото плащане.
  Търся начин да се защитя.
  Гуна Трендафилова
  тел;0888550996

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.