Home » Избрано

Изказването за „шибания народ“ не е повод за оставка, смята Цачева

2010.08.12 Няма коментари
Spread the love

Има една емоционално изпусната реплика, не може да бъде повод за искане на оставка. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Народното събрание Цецка Цачева по повод изказването на министъра без портфейл Божидар Димитров, че сме „шибан народ“.

„Емоционална реакция на нещо, което аз също споделям. Когато нашите южни съседи – гърци или италианци – намерят само едно камъче, правят история и развиват туризъм, а ние българите се самоизяждаме. Появяват се експерти, които говорят, че това не е така“, отбеляза тя.

Цачева заяви, че след една година на власт разбира реакцията на Божидар Димитров, но не би приела неговото изказване преди година. Тя смята, че има моменти, когато човек може да изпусне нервите си, всичко е въпрос на самоконтрол. Цачева е убедена, че в думите „шибан народ“ Димитров не е вложил това значение.

Тя коментира въпроса за неговата оставка така: „Нека се върнем към парламентарни теми. По този въпрос ще попитате лично него. Народното събрание не е органът, който може да посочи с пръст“. Цачева смята, че „оставката е носене на политическа отговорност – тогава, когато един министър се е отклонил“. Според нея на въпроса дали Божидар Димитров се е отклонил, можем да си отговорим сами. „Има една емоционално изпусната реплика. Не може да бъде повод за искане на оставката“, категорична е Цачева.

Цецка Цачева коментира и друго изказване – това на министъра на земеделието Мирослав Найденов, който заяви, че депутатът от БСП Корнелия Нинова е „дивеч, който може да бъде отстрелян“. Цачева смята, че по време на отпуска няма новини и ние журналистите трябва да сме благодарни за подобни изпускания. Все пак председателят на Народното събрание изрази своето несъгласие с подобен тип размяна на реплики. „Трябва да има повече самоконтрол и дисциплина от страна на министри и депутати. Да не си хвърлят такива реплики и закачки“, призова тя.

БГНЕС припомня, че на 3 август Божидар Димитров заяви пред вестник „Дневник“ следното: „Защо бе, майка му стара, защо толкова злоба, бе. Ей т’ва не мога да си обясня при този шибан народ, при тези шибани колеги. Защо го правят?! Ние, българите, сами ще се изядем наистина!“ Той отправи тези думи по повод основателни съмнения за автентичността на мощите на Йоан Кръстител. Думите на министъра без портфейл предизвикаха негативна реакция в българското общество. След това той направи опит да се оправдае, заявявайки, че „не е казвал шибан народ“, а е „имал предвид група хора, наричащи се археолози“. В специална декларация до премиера Бойко Борисов археолозите в България заявиха, че Божидар Димитров злепоставя страната ни.

http://dariknews.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.