Home » Избрано

Новият български посланик в САЩ Елена Поптодорова встъпи официално в длъжността си

2010.08.10 Няма коментари
Spread the love

От днес, 10 август 2010 г., новият български посланик в САЩ Елена Поптодорова встъпи официално в длъжността си, – съобщи Дойче веле.

Извънредният и пълномощен посланик на България в САЩ Елена Поптодорова връчи днес акредитивните си писма на президента Барак Обама. По време на церемонията в Белия дом посланик Поптодорова подчерта близкото сътрудничество между САЩ и България и очерта приоритетните зони за двустранните отношения. Тя изтъкна важността на отпадането на визи за български граждани, пътуващи в САЩ и на разширяването на търговско-икономическото сътрудничество, особено по линия на инвестициите. Г-жа Поптодорова настоя пред Барак Обама за по-активно участие на САЩ в енергийните проекти в Югоизточна Европа. По-конкретното присъствие на САЩ в тази сфера би улеснило преодоляването на енергийната зависимост на България от Русия, посочи тя в речта си. Новият български посланик се спря специално върху значението на сътрудничеството в сферата на регионалната и международната сигурност.

Това е втори посланически мандат на Елена Поптодорова във Вашингтон. По този повод заместник-помощник държавният секретар Памела Куонрад от Бюрото за Европа на Държавния департамент направи следното изявление за „Дойче веле”: „Изключително щастливи сме, че Елена Поптодорова се връща като посланик във Вашингтон. Нейното енергично присъствие, познания и способности ще дадат нов тласък на нашите крепки двустранни отношения. Убедена съм, че нашето сътрудничество ще се задълбочава.”

Източник: http://pressclub.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.