Home » Избрано

Като председател на ДАБЧ, ми се иска българските граждани по света, които имат двойно гражданство, да имат повече права

2010.08.09 Няма коментари
Spread the love

За изработването на новия Изборен кодекс Агенция „Фокус” разговаря с Росен Иванов – председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Фокус: Г-н Иванов, Държавната агенция за българите в чужбина участва ли и как в изработването на изборния кодекс? Поддържате ли връзка с временната комисия, която е ангажирана с този въпрос?
Росен Иванов: Засега агенцията не участва в изработването на кодекса, поне по отношение на българите в чужбина, въпреки че имаме отлична комуникация с г-жа Искра Фидосова и с правната комисия. Но може би е някакъв технически пропуск от страна на законодателите. Въпреки всичко, аз съм убеден, че те ще се допитат до нашето мнение. Засега мисля, че нещата ще претърпят промени във вида, в който сега съществуват. 
Фокус: За кои избори смятате, че българите в чужбина трябва да могат да гласуват? 
Росен Иванов: На първо място смятам, че трябва да могат да гласуват за президент на Република България, защото и по Закон и по Конституция президентът е държавен глава на всички българи. Априори това следва да се приложи. Още повече, че е в неговите правомощия да подпомага българите в чужбина. На второ място, разбира се, това са изборите за Народно събрание. Българските граждани по света имат право да участват пряко в избирането на народни представители, т.е. да упражняват своето избирателно право. Доколкото следя информацията, в тази посока са и предвижданите законодателни инициативи и промени в действащото законодателство. Гражданите на Европейския съюз не би трябвало да имат проблем да участват и в изборите за депутати в Европейския парламент. Това са нещата, които мога да кажа, по-скоро от собствено име, отколкото от името на институцията, която представлявам, тъй като ние не сме ангажирани пряко с участие в създаването на този изборен закон. 
Фокус: Много се коментира въпросът дали българите в чужбина трябва да могат да гласуват на местните избори. Каква е вашата позиция?
Росен Иванов: Местното самоуправление е по-народното управление, ако мога да кажа, тъй като кметовете на общините стоят по-близо до проблемите на хората. Не мисля, че е удачно българските граждани в чужбина да могат да гласуват за местни избори. Това е лично мое мнение. Мисля, че българските граждани в чужбина имат повече интерес и полза от изразяване на своя вот за националните институции. Местните институции решават проблеми на хората от определен ареал или регион от територията на България. Връзката на българските граждани от чужбина с тези места, в които те биха били вписани евентуално като избиратели, е по-скоро схематична. В интерес на истината живеем в 21-и век и както много се тиражира в медиите – светът е станал едно голямо село, така че контактите на българските граждани по света с родните им места не е толкова сложен проблем. Изразявам частно становище. За мен като председател на Държавната агенция за българите в чужбина би било много по-добре българските граждани да имат колкото се може повече права. 
Фокус: Очаквате ли да се въведе електронно гласуване за сънародниците ни зад граница? Какви са възможните начини за гласуване?
Росен Иванов: 21-и век сме, така че няма как да избягаме от модерния начин на общуване. Не мога да дам точно становище дали сега е моментът да бъде въведено, защото не зная доколко технически е възможно да бъдат сведени грешките до санитарния минимум, при който може да се гарантира едно точно и безпристрастно отчитане. Убеден съм, обаче, че електронното гласуване трябва в бъдеще да присъства в нашия политически живот. А ако наистина бъде възприета някаква форма и бъде намерен начин, по който то да стане достатъчно сигурно, това би било чудесно най-вече за българите в чужбина. Така че аз го подкрепям.
Фокус: Сегашният член 65 на Конституцията забранява депутат да става лице, което има друго гражданство различно от българското. Ще могат ли българите, които живеят в чужбина и имат друго гражданство, да бъдат избирани за депутати?
Росен Иванов: Въпросът ви има два възможни отговора. Първият, като председател на Държавната агенция за българите в чужбина, ми се иска българските граждани по света, които имат двойно гражданство, да имат повече права. Приемането на един такъв вариант не би бил в противоречие с политиката на Държавната агенция. Напротив – би бил в унисон с нея. Като юрист, като частно лице обаче смятам, че управлението на държавата би следвало да се осъществява само от граждани на Република България, имам предвид само с българско гражданство. Приемането на чуждо гражданство от български гражданин, независимо по какви причини, има един морален аспект – този българин, който има това право, особено и като гражданин на Европейския съюз, го упражнява, но тогава се поставя въпросът – интересите на коя държава той защитава повече и няма ли този дуализъм в гражданството да се пренесе и да стане дуализъм в политиката. Като лично мнение изразявам моето становище, че може би на сегашния етап е по-редно управлението на държавата, управлявайки пасивното избирателно право, да бъде приоритет единствено и само за български граждани. 
Фокус: Породиха се много коментари от българи от чужбина, че те трябва да могат да се включат в политическия живот у нас. Други отбелязаха, че за да отпадне член 65 на Конституцията, е необходимо да се свика Велико народно събрание. 
Росен Иванов: Всеки има право да изразява своето мнение. Аз благодаря на нашите сънародници зад граница, че така активно участват в този процес. Повтарям, че като председател на Агенцията подкрепям това тяхно искане, но като юрист имам друго становище. Чудесно е, че нашите сънародници изразяват такава политическа активност и така усърдно следят политическия живот в България. Това е много добър знак, че те не се откъсват от живота – не само културния, не само обществения, но и политическия живот. Това вещае само добро за нашата държава. 
Фокус: Вие споменахте, че досега от Временната комисия за изработване на Изборен кодекс в парламента не са ви потърсили. Вие смятате ли да установите контакт с тях? 
Росен Иванов: Другата седмица имам разговори в парламента по промяна на закони, които касаят нашата дейност като агенция. Не бих имал нищо против да поговорим и по въпроса с изборното законодателство, стига Временната комисия да смята, че ще бъдем от полза аз или някои от моите колеги, с които работим заедно. С удоволствие бих се включил и аз, и колегите. Ние нямаме право да се крием от тези проблеми и да бягаме от отговорностите. След като сме приели да бъдем служители в тази агенция, това означава, че трябва да се занимаваме с всички проблеми, които интересуват нашите сънародници. Така, че да – ако има интерес, бих се включил аз или моите колеги. 
Фокус: Какви са очакванията ви за промените, касаещи българите в чужбина, които ще залегнат в Изборния кодекс? 
Росен Иванов: Само предварителни и на базата на това, което казах. Нямам представа какво ще се приеме. Не искам да правя прогнози – дано бъде добро и за българската политическа система, и за българите зад граница. 

Аделина ГЕОРГИЕВА

http://www.focus-news.net/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.