Home » Избрано

Първа среща на българите в Хондурас

2010.03.26 Няма коментари
Spread the love

В събота в гр. Токоа в Хондурас ще се проведе първата среща на българите. Те са потомци на български емигранти от 20-те и 30-те години на ХХ век.

Повечето от тях са работили в банановите плантации или са отглеждали зеленчуци, но не е малък броят и на тези, които са се занимавали с хлебарство или производство на дървени въглища.

Българското присъствие е оставило трайни следи в развитието на Хондурас. И днес в гр. Ла Сеиба, смятана за столица на хондураския туризъм по брега на Карибско море, най-популярен и специфичен е хлябът „Булуло”, чието производство е въведено от българина Георги (Хорхе) Савов.

Край същия град, в Националния парк Пико Бонито, се намира единствената река в света, носеща името Рио Булгариа (река България). Тя е открита от нашия сънародник Борис Петров и кръстена от него в чест на родината му България.

На 14 февруари с подкрепата на Дома на културата в Ла Сеиба и хондураската армия бе организирана първата фотографска експедиция, която навлезе в джунглата по поречието на Рио Булгариа.

Оказа се, че освен река България, в планината Грасиас а Диос се намира още един обект, носещ името на нашата родина – платото България, голямо „колкото десет квартала”.

Днес потомците на българите в Хондурас са добре представени в обществото. Някои от тях са учители, други работят във важни държавни институции като Секретариата за външни работи, трети са успешни бизнесмени.

Един от тях – Борис Еленков, внук на българина Симеон (Симон) Еленков, е спонсор на първата среща на потомците на българите в Хондурас.

Очаква се потомците на българите да вземат решение за създаването на Българо-Хондураско дружество. Предложенията са за пръв негов председател да бъде избран Борис Еленков.

За първата среща на българите в Хондурас е изпратена българска музика от Дружеството за приятелство България – Хондурас със седалище в София.

Кафене.нет

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.