Home » Избрано

Tрима министри оставили швейцарци да печелят вместо държавата

2010.03.23 3 коментари
Spread the love

Енергийна афера е ужилила държавата с милиони евро. Тя е започнала при министър Милко Ковачев в царското правителство и е продължила при наследниците му Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров.

Става въпрос за договор от 2004 г. за износ на ток, сключен от Националната електрическа компания с мистериозна швейцарска фирма EFT AG. Тя купува ток на по-ниски цени дори от вътрешния пазар, а после продава в чужбина с огромна печалба. Между 2004 и 2007 г. са изнесени общо 8,8 млрд. киловатчаса за 316 млн. евро. Частниците са прибирали по 50 000 евро на месец.

Прокуратурата е започнала разследване на аферата през 2009 г. Засега проверяваме бившите шефове на НЕК Васил Анастасов и Любомир Велков, но ако се появят улики срещу тримата министри, ще повдигнем обвинение, заяви пред „Стандарт“ прокурорът по делото Пламен Панайотов. По време на разпитите Анастасов признал, че „всичко става със знанието на министерството“.

Аферата, за която трима министри на енергетиката са на мушка, е на стойност 316 млн. евро. Става въпрос за договор за износ на ток, сключен със швейцарска фирма. Тя е купувала еленергия от НЕК на по-ниски цени дори от вътрешния пазар.

Официално договорът е сключен от изпълнителния директор на НЕК през 2004 г. Васил Анастасов и е одобрен от Управителния и Надзорния съвет на електрическата компания. По-късно по време на управлението на наследника му Любомир Велков договорите са били продължавани чрез сключване на анекси.

„Въпреки че никой от министрите не е сложил подписа си под документите, подозираме, че всичко е ставало със знанието на министрите“, заявиха от прокуратурата.

„Не съм запознат с историята в детайли. Не съм викан за разпит“, коментира вчера единият от тримата министри Мирослав Севлиевски. Ковачев пък не вдигаше телефона си.

Разследването започва през 2007 г., след като обвинението е сигнализирано за аферата от зам.-председателя на монтанската секция на движение „Екогласност“ Петър Троянски. През май 2009 г. прокуратура намира, че има достатъчно данни за обвинение за длъжностно престъпление по член 282 от Наказателния кодекс и образува досъдебно производство по случая.

Привлякохме трима от най-добрите експерти, които да установят какви точно щети са нанесени на държавата. Експертизата трябва да установи на какви цени е купувана електроенергия от фирмата, дали те са по-ниски от тези на вътрешния пазар, има ли щети и какви са.

Платихме им общо 15 000 лв. в рамките на комплексна експертиза. Няма да кажа имената им, за да не ги притиснат“, коментира вчера пред „Стандарт“ прокурорът по делото Пламен Панайотов.
Договорът с регистрираната в Санкт Гален, Швейцария, фирма EFT AG е сключен през 2004 г. по времето, когато министър е Милко Ковачев.

Установено е, че за 4 години – между 2004 и 2007 г. НЕК е изнесла през швейцарската фирма общо 8,8 млрд. киловатчаса за 316 млн. евро. Прокуратурата предполага, че месечната печалба на частниците е около 50 000 евро.

Токът е продаван на по-ниски цени от вътрешните за България. Освен това самата НЕК има международен лиценз за търговия и е можела сама да продава еленергията. НЕК има общо дружество с гръцката държавна енергийна компания ДЕПА и е можела да реализира значително по-високи печалби, ако продава през него.
Посредничеството на швейцарската фирма донесло и проблеми с гърците, понеже те не доставяли необходимите на южната ни съседка количества. Затова в НЕК започнали да идват жалби от гръцка страна, в които се настоявало да се търгува директно без посредници.

EFT AG е избрана, без да бъде обявен конкурс. За да маскират незаконните си действия, от управата на НЕК уж били изпратили факсове до различни компании, но никой не проявил интерес. Според прокуратурата обаче факсовете са пращани по-късно. Запитвания до фирмите пък показали, че те никога не са били уведомявани, че има подобна оферта от българският производител на ток.

По време на разпитите изпълнителните директори на НЕК заявили, че през 2003 г. бил спрян износът на ток за Турция и в резултат на това се появили излишъци. Без договора с швейцарците тези количества щели да бъдат загубени, защото еленергията има особеното свойство, че не може да бъде съхранявана.
Васил Анастасов и Любомир Велков настоявали, че от продажбата на излишна еленергия не може да се инкасира загуба.

Същата позиция заявиха вчера и от компанията EFT AG. „Компанията ни бе единствената в региона, която прие офертата на НЕК да купи енергийните запаси през 2003 г. Както обикновено EFT купи енергийните запаси на официалната им пазарна цена и с тази покупка не причини никакви щети на НЕК“, казва в официално изявление главният директор на EFT AG Джеймс Най.

Повечето от управляващите длъжности в EFT AG са заети от сърби, показа проверка на „Стандарт“ в сайта на компанията. Анастасов е голям фен на швейцарците. На разпитите посочил, че това била най-голямата фирма на Балканите. Според него другите купувачи от НЕК накрая отивали в ръцете на швейцарския гигант и продавали на него.

По време на разпитите бившият шеф на НЕК Васил Анастасов заявил, че всички договори за продажба на ток са сключвани с разрешението на Министерството на енергетиката. Много е вероятно той да свидетелства кой е нареждал да се подписват договорите.

Екип на „Стандарт“
www.standartnews.com

3 Comments »

 • Pesho said:

  Ядрен реактор ще работи 100 г. без презареждане

  Бил Гейтс преговаря с японския концерн „Тошиба“ за разработване на ядрен реактор от ново поколение, който да може да работи до 100 години без презареждане.

  При това за производството на електроенергия той няма да отделя въглеродни емисии, които са сред най-големите замърсители на атмосферата, съобщи Би Би Си.

  Една от фирмите на шефа на „Майкрософт“, наречена „ТераПауър“, работи заедно с „Тошиба“ над технология за мини-реактори, които ще са много по-ефективни от сегашните големи реактори.

  Идеята е те да са подходящи за използване в големи градове в страните с възникващи пазарни икономики. Днешните АЕЦ изискват презареждане с ядрено гориво на всеки няколко години.

  От японската компания уточниха, че преговорите са в ранна фаза. Според японския в. „Никей“, който съобщи за тях, Гейтс бил готов да вложи десетки милиони долари в съвместния проект.

  Гейтс е посетил неотдавна лаборатория за ядрени изследвания на „Тошиба“ край Токио и е обсъждал лансирането на общия проект.

  „Тошиба“ е третият по големина в света производител на микрочипове и притежава компанията за проектиране на ядрени реактори „Уестингхауз“. Там вече се разработват ядрени реактори, които ще могат да работят без презареждане с гориво до 30 години.

  „ТераПауър“ пък работи над т.нар. реактори с движеща се вълна, които използват за гориво обеднен уран и могат да работят много по-дълго. Според анализатори търсене за такива реактори ще има най-вече в новите пазарни икономики.

  Запознати припомнят, че още по комунистическо време и в София се лансираше идеята за ядрени мини ТЕЦ, които осигуряват евтино отопление за града. (24часа)

 • Pesho said:

  Руснаците искат 80% от АЕЦ „Белене“

  Руснаците се натискат да вземат 80% от АЕЦ „Белене“. Вицепрезидентът на руската компания, изпълнител на проекта, „Атомстройекспорт“ Тимур Бавлаков е заявил, че при създаването на съвместното дружество между българското правителство и Москва руската страна ще има до 80% от капитала, предаде БТА.

  Това обаче противоречи на договореното преди месец в София между българския енергиен министър Трайчо Трайков и руския му колега Сергей Шматко. Тогава те се разбраха, че двете страни трябва да имат равни дялове в проектната компания. Тя от своя страна пък трябва да вземе руските пари под формата на заем и така държавата няма да е длъжник.

  Според Бавлаков през следващите две години „Атомстройекспорт“ ще финансира строителството на АЕЦ „Белене“ от собствения си бюджет. Той е обявил още, че над 75% от основното оборудване за централата вече е поръчано. Техническият проект пък вече е предаден за разглеждане, като до началото на 2011 г. се очаква да получи одобрение.

  АСН

 • Georgi Kotev said:

  Преди, обаче, да започна историята по същество съм принуден да направя две важни уточнения. А те са: 1-во) Съвсем съзнателно използвам популюрният сред народа “прякор” на настоящият министър-председател на България. И целта ми в никакъв случай не е да го уязвя, засеган или обидя. Не си и помисляйте такава “наглост” от моя страна. Подбудите ми са чисто прагматични. А именно, факта че авторите на този прякор, Боко – Тиквата, се ползват с благоволението на приносителя му ме кара и аз да се надявам някой ден Боко – Тиквата да забележи приноса ми в популяризирането на тази истина. За това и ще се старая да го използвам по-често, та дано да ми се зачете. И 2-ро) Изразът “Шменти капели” е изречен от същият Боко – Тиквата, по повод “приключенията на тройната ламя”, демек, управлявалата преди него коалиция. С това не искам да кажа, че не съм съгласен с него и видите ли защитавам Станишев, напротив. Но същевременно целта на настоящето писание е да покаже, че всъщност Боко – Тиквата реално не се бори нито срещу ламята, нито срещу Станишев, нито срещу Доган и Симеон, а единствено и само срещу българският народ. Изрази от рода “шменти капели” и непрестанното повтаряне на името на Станишев е нищо повече от гъста мъгла.

  А ето я и самата история.

  Представете си че си правите пчелен кошер. Ето така, защото имате свободни средства и време, за да инвестирате в бъдещи ползи. Кошер ви се вижда малко? Добре, нека тогава да е не голяма воденична мелничка, а? Пак ви се вижда малко? А мандра, а, пак ли е малко? Добре, добре, разбирам. Имате повече средства и предприемчив дух и сте готови да построите цяла тухларна фабрика. От тухли винаги ще има нужда и печалбата е в кърпа вързана. Виждам, че пак малко се колебаете, дали да не надскочите и тухларната и да не ударите джак-пота с една нова-новеничка АЕЦ. Че то в България по-голямо от АЕЦ има ли? Нека съседи и роднини да видят на какво сте способен. Поздравления! Речено сторено. Започнала се трескава работа. Аз не съм в състояние да обрисувам колко трескава е била тази работа. Боко – Тиквата по ги може тези работи. Но то и не е толкова важно, колко трескава е била тази работа. По-важното е, че в един прекрасен ден парите, предвидени за тази инвестиция, свършили и се наложило да замразите строителството на АЕЦ-а, с надеждата да дойдат по-добри времена, когато пак ще имате средства, за да продължите мечтата на живота си. Ако пък и не успеете да съберете сам собствени средства то поне да можете да намерите друг мечтател със свободни пари и блян за бъдещо богатство. Тази работа, със събирането на нови средства или намирането на богат мечтател се проточила сравнително дългичко, има няма цели 20 години. Изглежда в света са се свършили мечтателите. На къде върви този свят, само? Към свят без мечти. Лошо. Много лошо.

  Мечтателите може и да са се свършили, но “техни величества”, по света, все още се мяркат тук – там. Та така и в нашата приказка. В един прекрасен ден, едно набедено “величество” решило да размрази строежа на АЕЦ-а, без самият той да има средства за да го довърши, нито пък да е намерил заветният мечтател, с торбата с пари. Но нали той за това е “величество”, за да не се интересува от такива дреболии. Те всички “техни величества” винаги мислят така, че каквото и да направят да не го плащат те, а народите им. Та и нашето набедено “величество” не си падал по-различен, от братята и сестрите си, по синя кръв. Еле пък дядо му, цели три пъти овапцвал работите на бедният си народ, та се наложило да го прокудят, през девет земи в десета. Та и внука се опитал да приложи опита на дядо си, но понеже му липсвала съответната образователна подготовка не успял съвсем да овапца нещата до край, а само отгоре – отгоре. Малко външен дълг, едно малко БТК, някакви си седем енергоразпределения, няколко “наследени” имота, нищо и никаква магистрала или пък детска болница и още няколко дреболии, плюс скътани парички, за летяща чиния на любимият коалиционен партньор. Но тези “дребни геройства” му се виждали малко, та решил да завещае на народа си, а също така и на бъдещите поколения на народа си една приказна, царствена, същинска златна мина – АЕЦ “Белене”. Колко му е!?

  Размаразил той обекта и го оставил на един свой другар, с доста по-висок образователен ценз от него, но за сметка на това без нито един ден трудов стаж. Така да се каже – доста опитен! Другарят Сергей, верен слуга на истинката си родина – СССР, направил каквото могъл, за четири години. Без грам основание и обяснение заключил маса загробващи договори по централата-мечта, така че едва ли не евентуалното и непострояване да струва колкото и завършването й. Иди се измъквай сега!

  И тук на сцената се появява генерал Боко – Тиквата, досущ като генерал Радецки на връх Шипка. Ще спасява положението, демек битката. Но вместо на Шипка се изправил пред една локва, в покрайнините на град Белене, и занараждал “шменти капелите” си. А ето ги и самите шменти капели: „Ако зарежем „Белене“, може да си направим едно езеро за шарани, където ще заровим още почти 2 млрд. лв.“ Бойко Борисов, премиер, при посещението си на площадката за изграждане на АЕЦ „Белене“. И още: “Премиерът окачестви площадката като „гьол, който е струвал на държавата 800 млн. лева“. По думите му досега целият проект струва 1.2 млрд. лв. и ще се оскъпи поне двойно, ако държавата се откаже от изграждането, заради неустойки и вече нанправени поръчки. Борисов обяви, че ще даде проектите на АЕЦ „Белене“ и на хидровъзела на прокуратурата.” Цитатите са от последният брой на вестник “Капитал”, 20 – 26 март 2010 г.

  За да разберем смисълът на казаното и широко коментираното през последната седмица, от Боко – Тиквата следва да се върнем към началото.

  Ако си спомняте началото на настоящата приказка, ние започнахме със скромни мечти за пчелен кошер, малка мелничка, мандра или поне тухлена фабрика. Накрая се спряхме на АЕЦ. Нека сега си представим, че не сме успели да си достроим кошерът, мелничката, мандрата или тухларната. Случило се е нещо и не сме могли да завършим смелият си проект. Междувременно някой, например група индо-българи, взел че пошетали наоколо и “поприбрали” туй-онуй от смелият ни проект. Демек малко са го “поокрали”. Нищо ново, нали? Позната картинка. До тук добре. Такива неща се случват в живота. Окрали, окрали и какво от това? Колко да открадат? От кошера – един наръч трески за подпалване на огън, от мелницата и мандрата – малко каманак за индо-българска барака. Малко повече от недовършената тухларна. Горе – долу приблизително толкова, пропорционално на проекта, е окрадено и от АЕЦ “Белене”. Съгласни ли сте? За сравнение! Къде, къде повече се краде от вече завършен и работещ кошер, това го знае дори и мечката. Още повече са възможностите за грабеж от работещи мелници, мандри (това пък го знаят другарите – партизани) или пък тухларни. Къде по-малко, къде повече, но редовно и за дълго. Но ако се довърши ще може да се краде мноооого повече. Може би много повече и от досега действащата единствена в България АЕЦ “Козлодуй”. А там се краде МАЩАБНО, пропорционално на размерите на предприятието. Но Боко – Тиквата “не забелязва” това, даже и когато многократно и настоятелно му се обръща внимание на този факт. Подопечната му “Комисия за протекция и прикриване на корупцията” (КППК) не вижда и не чува подаваните сигнали. Те вярват единствено и само на “сигналите” подадени от вестник “24 часа”. Което на практика няма как да стане. Такива ми ти работи.

  След подаденият от Боко – Тиквата сигнал за “атака” щафетата се поема от “опозиционните” партньори. Кои ли? Ами то се знае, кои. Всеизвестните стожери на ЯМ – дългият инкасатор, по-известен с псевдонима си Р. Овч., а също така и “звездата” на жълтата партия и бивш изп. директор на АЕЦ “Козлодуй”, известен сред народа като Фактурков (Йордан Костадинов). Контролираните от Боко – Тиквата държавни медии се пребиват да ги търсят за интервюта и “експертни мнениея” по повод случаят с АЕЦ “Белене”. (Който иска да се наслади на глупостите на Фактурков, по темата АЕЦ “Белене” може да го направи тук.) Нещо да не е ясно? Кои са другрчетата на Боко – Тиквата и за чии интереси се бори той? Всичко останало е пушек, дим, вятър и мъгла.

  Какав е поуката от приказката?

  Правителството на Боко – Тиквата по нищо не се различава от предходните две, а даже може да излезе, че ги надминава по корумпираност и стремеж да ограби народа. Това се подтвърждава и от нелепита изказвания на председателя на Народното събрание, при скорошното й посещение в Москва. А иначе, в конкретният, случай Боко – Тиквата просто отклонява вниманието на “материала” от иситнското поле за разграбване – АЕЦ “Козлодуй”, към подготовката на едно бъдещо такова.

  Г. К.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.