Home » Избрано

Бойко към отвлечени: Наглите в килия 15-20 години

2010.04.29 Няма коментари
Spread the love

Истинските похитители ли бяха задържани в операцията “Наглите”? По кой закон ще ги съдят и полицейщина ли демонстрира МВР в момента с всекидневните си операции.

Това дискутираха в 20-минутна среща вчера отвлечени от наглата банда и премиерът Бойко Борисов.

По инициатива на вестник “24 часа” той прие в 12,30 ч веднага след заседанието на Министерския съвет 10 души – жертви и най-близките им, водили преговорите за живота им.

Иван и Киро Кирови, Ангел и Камелия Бончеви, Илиан и Красимир Цаневи, Катрин Маркова, Антон Краус и братята Славчо и Симчо Захаринови разискваха на чаша кафе и минерална вода с премиера и вътрешния министър отчаянието си от дългото бездействие на държавата и очакванията си сега към прокуратурата и съда за предстоящия процес срещу бандата.

Бойко Борисов: Радвам се да ви видя всичките. По отвличанията срещу откуп за съжаление дълго време не беше въобще работено. Когато Цветанов (вътрешният министър – бел. авт.) ми каза преди няколко месеца какво има в разработките, направо се хванахме за главите.

А всъщност те през цялото време са правили грешки.

И при Краус, и при последните случаи – спукали гума, седели еди-къде си с отвлечения в колата. При друг случай оставяли следи, отпечатъци, ДНК…

Катрин Маркова: Ами аз още през 2008 г. при четвъртото поред отвличане на бандата – това на сина ми, им казах почти всички участници в групата.

Цветан Цветанов: Да. Вашето интервю беше много точно.

Катрин Маркова: Да. Но те явно нямаха никакво желание да работят.

Красимир Цанев (баща на отвлечения Илиан Цанев): Илиан беше първата им жертва, като изключим Мехмед Чакър. Ние на петата минута знаехме кой от бандата е бил на местопрестъплението.

И след това какво се случи? Хората, които трябваше да работят по случая, започнаха да работят срещу мен, вместо да търсят похитителите.

Цветан Цветанов: Ние пък, за да има най-накрая резултат срещу бандата, изолирахме всички. Знаехме за цялата операция само 10 човека.

Ангел Бончев: Браво. Вие благодарение на това и успяхте. Иначе нищо нямаше да се получи.

Бойко Борисов: За да се получат нещата, Цветанов, който е министър и вицепремиер, една седмица работи като оперативен работник. Извади всички папки. Изчете всичко. Сам си правеше справките. Ходеше в министерството, за да не изтече информация.

И след това вечерта сядахме и мислехме какво да правим. Последните вечери викахме и главния прокурор Борис Велчев. За всичко знаеха 10-ина души.

Красимир Цанев: По стечение на обстоятелствата днес стават точно 3 години, откакто похитителите освободиха от плен Илиан. Ние просто бяхме загубили надежда, че някога ще се случи това – тези хора да бъдат задържани.

Единственото, за което се молехме, е да се смени правителството.

Само в това виждахме шанс нещо да се промени, защото беше пределно ясно, че за тези 2 години и половина държавата нямаше никакъв успех срещу бандата.

МВР не правеше нищо. Аз като прочетох справката от разпита на човека от бандата, когото бях посочил, че е бил на мястото на отвличането, се хванах за главата. Оперативните работници от столичната полиция, които не бяха свършили нищо с този разпит, според мен трябва да ходят на съд. Защото те просто отказваха да работят.

Бойко Борисов: Началникът сега на столичната полиция Йорданов е добър началник, също и Ивайло Спиридонов на криминалната, които ние назначихме.

Цветан Цветанов: Проблемът е, че нямаше доверие между тях като институции – СДВР, ГДБОП, ДАНС. Отделно служителите бяха пробити. И ние всъщност разбрахме много неща от това само да наблюдаваме кои от изолираните по случая служители проявяваха нездрав интерес по работата срещу бандата.

Бойко Борисов: Ние само от този интерес разбрахме много неща по случая.

Ангел Бончев: Факт е обаче, че ако не бяхте дошли вие на власт, нямаше да се случи нищо. Да не говорим, че след като тези бяха заловени, се оказа, че има набелязани и нови жертви.

Цветан Цветанов: В интерес на истината бизнесменът Красимир Георгиев, когото наричат Фронтиер, неговият охранител (Цветозар Славчев-Църо – бел. авт.) дава информация на бандата да отвлекат едно от децата му.

Този бодигард подслушвал разговор, при който работодателят му – бизнесменът Георгиев, е споделил, че това ако му се случи на него, да му отвлекат детето, никакъв коментар няма да има, за два-три дни ще платят колкото искат похитителите и въобще да не се шуми за тях и за фирмата им.

Иван Киров: И охранителят им е казал на Наглите: “Тия ще платят веднага. Давай да го отвличаме.

Красимир Цанев: Той сам си е казал: “Ела, Кумчо Вълчо, изяж ме”, защото не е знаел човекът кой му охранява децата.

Катрин Маркова: Много нагли хора са. Същият този Църо, докато синът ми Джорджио беше отвлечен от тях, всеки ден събираше от мен информация колко пари съм събрала, ще се справя ли с цялата сума за откупа.

Бойко Борисов (към Катрин Маркова): Госпожо, никога не може да разберете един престъпник. Ние с колегата Цветанов имаме спор по този въпрос. За мен той се ражда престъпник.

А в зависимост от средата става по-голям или по-малък.

Има хора, които ей сега, тука, докато говорят с теб, правят сметка как да ти откраднат например очилата. Или нещо да ти вземат.

Катрин Маркова: Аз съм жена. Не мога да повярвам, че има такива хора.

Антон Краус (брат на отвлечения Михаил Краус): На него душата му просто е така устроена. Тази схема на мислене му е заложена изначално.

Цветан Цветанов: Преди бяха недоволни, че нищо не се прави. Сега ни обвиняват в полицейщина.

Единодушно негодувание в залата.

Красимир Цанев: Това не е полицейщина.

Катрин Маркова: Само така трябва да продължавате.

Симчо Захаринов (брат на отвлечения Славчо Захаринов): Каква полицейщина? В другите държави кой ще ти даде така да ги разиграваш всички?

Отвличането на брат ми стана по време на правителството на СДС. Задържането на бандата (пазарджишката група на Тото – бел. авт.) стана, когато вие бяхте главен секретар в МВР.

Докато течеше разследването на човека, който работеше по случая от пернишкия БОП, не му дадоха бензин да отидем до Пазарджик, където брат ми беше държан в един апартамент. Отидохме до там с моята лична кола.

Бойко Борисов: Е сега може ли да си представите какъв е бюджетът? И какво сме заварили. Бензинът за МВР ни е най-малкият проблем.

Славчо Захаринов: Единият от бандата, които са отвлекли брат ми, навремето с него сме вдигали щанги. Аз го срещам и го питам: “Абе, не те ли е срам, бе?” А той ми вика: “Аз на брат ти съм му мазал и съм давал филии с лютеница…”

Киро Киров: Значи е герой…

Цветан Цветанов: Ами този Павел Прасето от групата е същата работа с Ангел Бончев…

Ангел Бончев: Той нищо чудно и да е работил при мен на Казичене, защото в началото, докато облагородявахме района, вземах по 10-ина затворници на свободен режим да помагат. Работеха при мен и ги връщах вечерта.

Катрин Маркова: Важното е, че бандата беше задържана. Защо сега няма отвличания, ако всичко е PR акция.

Ангел Бончев: Показа се, че се работи, а не се стои със скръстени ръце.

Симчо Захаринов: Има страх и респект, което е хубаво. Истината е, че тези похитители също ги е страх.

Антон Краус: Абе, тези точно не ги беше много страх.

Симчо Захаринов: Аз, като ходих по случая на брат ми да се срещам с Джамов в едно кафене, бях сам, а той дойде с 15 души охрана. Въоръжени. Сядаме на “Макдоналдс” един срещу друг, той не смее да говори с мен. Не смее да говори.

Красимир Цанев: Тях оттук нататък ще ги е страх. Но преди няколко месеца наистина не ги беше страх, защото никой не беше работил срещу тях. И те го знаеха това.

Иван Киров: То и затова операцията се казваше “Наглите”.

Бойко Борисов: Въпросът е да устискаме тази година. Да запълним бюджета, за да тръгне държавата…

Красимир Цанев: А за обвиненията в полицейщина не се притеснявайте от вашите политически противници. Те сега говорят за това, скоро ще започнат да говорят за нещо друго. Трябва да бъдете безкомпромисни, без значение кой какво ще каже сега.

Но това ли са нашите хора? Това ли са тези, които са отвличали? Защото винаги оставаме с усещането, че има и други, които се разхождат на свобода.

Бойко Борисов: Със сигурност има и други. Но трябва у тях да има страх. Навремето си говорехме с шефа на Скотланд ярд и той ми казваше: “Внимавайте, ние като се попреборихме с убийствата, започнаха отвличанията.”

Те тогава имаха по статистика 86 отвличания, а при нас беше едно – това на Стефко Колев.

Цветан Цветанов: Дългото бездействие на държавата създаде у тях усещането за много доходоносен бизнес.

Бойко Борисов: Ами как да не? Какво му струва на него сутринта да ти даде една филия с мармалад и после чака да му донесеш милиони откупи…

Камелия Бончева: На мен ми носеха круши от двора на къщата, където ме държаха.

Славчо Захаринов: Освен че полицията не е работила по тези случаи, нямаше и възмездие от съда.

По моя случай делото се мота пет години. После те казаха: “Да. Ние го отвлякохме”, споразумение със съда и им дадоха една година затвор. След една година излязоха навън, направиха второ отвличане и пак си признаха.

Тогава им дадоха по четири години затвор и те, като излязоха, започнаха да работят в комбина с Наглите.

Красимир Цанев: По нашия случай може ли да има споразумение с прокуратурата?

Бойко Борисов: По този случай толкова брилянтно си свършихме работата, че няма как да има споразумения с Наглите.

Симчо Захаринов: Трябва да сте твърди докрай. Покрай сухото гори понякога и суровото, но такава е ситуацията.

Антон Краус: Какво значи в случая сухо и мокро? Има доказателства срещу тези хора.

Бойко Борисов: За тези 20 години аз не знам един случай, в който някой от тези знакови имена от престъпния свят съдията да е сбъркал и да му е дал голяма присъда по погрешка.

Условно, може. Такива случаи има много. Но някой осъден по погрешка, аз такъв случай не знам. Невинен човечец да е отишъл в затвора.

Камелия Бончева: Наглите по новия закон ли ще бъдат съдени?

Цветан Цветанов: По стария, за жалост.

Иван Киров: Защо Ванко 1, например, се отърва по новия закон, а сега. Наглите ги съдят по-леко по стария?

Това със законите явно се прилага винаги за удобство на подсъдимите.

Ангел Бончев: Но ако им се натрупват присъди по няколко деяния, няма ли да влязат за дълго в затвора?

Бойко Борисов: Да. Част от тях ще отговарят и за убийствата.

Цветан Цветанов: На Киро Монтанския му излезе и една стара ефективна присъда от 8 години за обир. И отделно, като му дадат сега за отвличанията. Прокопи, мисля, че също имаше някакво висящо производство.

Бойко Борисов: Като ги накичат с по 15, 20 години затвор…

Антон Краус: Това всъщност е добре за тях. 18 години в затвора това си е живот. После, като излязат, какво ще правят?

Катрин Маркова: На тях от нищо не им пука… Как не ги е страх, не мога да разбера?

Антон Краус: Не е точно така, да не им пука, нали ги познаваме половината от бандата. Умрели са от страх в момента…

Катрин Маркова: Но Хамстера беше освободен и ми предлагаше застраховка срещу отвличане…

Ангел Бончев: Единствената фирма, която е предлагала застраховки срещу отвличане в миналото, е на един човек, знаете го много добре, който в момента е заключен.

Красимир Цанев: Вие стигнахте ли до върха на тази организация?

Бойко Борисов: Знаем за кои хора става въпрос.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.