Home » Избрано

ГЕРБ умува да забрани ли вота в чужбина

2010.04.28 Няма коментари
Spread the love

Само български граждани, които са регистрирани по настоящ адрес у нас и са живели определен брой месеци в страната (срокът не е уточен – б. р.), да имат право да гласуват на избори. Това е едно от предложенията, внесени в работната комисия на парламента, занимаваща се с изработването на Избирателния кодекс. Принципът за уседналост и сега действа в нашето законодателство, но засяга само вотовете за кметове и общински съветници, както и за евродепутати.

Ако идеята се приеме, това ще лиши от право на гласуване всички българи, живеещи постоянно в чужбина. При избор на местни органи изискването към мераклията да пусне бюлетина е той да има поне от 10 месеца постоянен адрес в населеното място, където ще гласува.

Шефката на работната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) не каза вчера коя парламентарно представена партия стои зад идеята за “повсеместна уседналост”, но подчерта, че ГЕРБ още няма политическо решение по въпроса. Тя самата не била привърженик на тази мярка.

Кулоарните слухове обаче упорито лансират за автори на идеята именно ГЕРБ. Според други обаче нейни генератори били депутати от малка парламентарна групировка, която безрезервно подкрепя решенията на ГЕРБ в Народното събрание.

Вчера депутати от опозицията неофициално коментираха, че искането за регистрация по настоящ, а не по постоянен адрес, е насочено срещу изселниците в Турция, които без проблем гласували, тъй като си имали постоянен адрес тук.

http://www.trud.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.