Home » Авторски страници, българи зад граница

Българският език в програмата Seal of Biliteracy. СУ като оценяваща институция

2021.02.03 Няма коментари
Spread the love

Идеята за провеждане на изпит по български език, който да дава кредит в американската образователна система и да е свързан с българска образователна институция (Департамента за езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски”) тръгва от 2015 г., по инициатива на Българско училище “Джон Атанасов” в Чикаго и неговия директор Боянка Иванова. Но тази идея, свързана с включването на българския език в Програмата Seal of Biliteracy (“Печат за двуезичност”), трудно стартира в началото, с усилията само на един-двама български учители от Чикаго и Асоциацията на българските училища в чужбина. По-късно тя е подкрепена и реализирана с помощта на български дипломатически представители.

(Федералната програма Seal of Biliterasy, признаваща владеенето на чужди езици, в това число и етническите езици на определени общности, е приета от щата Илинойс през 2013 г. Всеки щат има своята автономност и към тази програма се присъединяват постепенно различни щати. Те са вече над 23. Още от 2013 г. членове на УС на АБУЧ прoучват предимствата и начините за признаването на езиците на етническите общности в САЩ.)

Връчване дипломите на успешно издържали първия изпит по български език в Чикаго, 13.06.2017 г.

Тази идея се реализира в щата Илинойс през пролетта 2017 г., когато към общите усилия се присъединява и бившият вече български генерален консул в Чикаго, г-н Иван Анчев. След срещи и разговори с местните власти, Образователният борд на Илинойс (Illinois State Board of Education – ISBE) уведомява на 30.03.2017 г. Генералното консулство на Р. България в Чикаго, че българският език е одобрен за включване в Програмата Seal of Biliteracy (вж. тук). Предложеният от Генералното консулство тест по български език на ДЕО към СУ „Св. Климент Охридски” е одобрен напълно от Illinois State Board of Education.

Този голям успех се случва благодарение на съвместните усилия на генералния консул Иван Анчев, на Боянка Иванова – директор на училище „Джон Атанасов” и член на УС на АБУЧ, на Мария Лабова – директор на Ново българско училище в Нейпървил и член на УС на АБУЧ, на Ваня Налбантова – основател на БУ “Слънчогледи” и директор на Кирилския институт за езици, и др.

На снимката отляво надясно: д-р Ана Шубер, програмен менажер на отдела за обучение по английски език; Мария Лабова, директор на Ново българско училище в Нейпървил; Боянка Иванова, директор на БУ „Джон Атанасов”, учител по английски език към CPS; Луис Нарваес, директор на дирекция „Стратегически проекти” към Chicago Public Schools; Иван Анчев, генерален консул в Чикаго; Гилберто Санчес, експерт от отдела за обучение по английски език към Министерството на образованието в щата Илинойс; Джордж Марсиас, завеждащ отдела за езиково и културно образование към CPS; Ваня Налбантова, основател на БУ „Слънчогледи” и на Кирилския институт по славянски езици; Ева Кош, президент на Асоциацията на полските училища в Чикаго; Фабиола-Фада Джински, експерт в отдела за чужди езици към CPS. Чикаго. 4.01.2017 г.

Илинойс е първият щат, в който нивото на владеене на български език, като чужд в образователната система на САЩ, се оценява от българско висше учебно заведение. С това за първи път в САЩ се дава право на български университет да оценява знания, валидни за щатската система на образование. Изпити по български език дотогава са провеждани и в Сиатъл, щата Вашингтон, благодарение на Анжела Хъшева от Българското училище в Сиатъл, като оценяваща институция е американската фирма за езиково тестиране АЛТА. АБУЧ и нейните членове разбират, че е имало такива изпити, след разпространението на новината, че ДЕО/ СУ е одобрен като оценяващ орган по български език в САЩ.

Поредните издържали изпита по български език в Чикаго получават дипломите си.

През май 2017 г. се провежда първата изпитна сесия по български език в Чикаго (вж. тук), за получаване на Печат за двуезичност, като оценяваща институция е Департаментът по езиково обучение към СУ “Св. Климент Охридски”. След това в Чикаго се провеждат още няколко такива сесии. Петата изпитна сесия по български език в Чикаго, проведена през май 2019 г., включва и български ученици от Детройт (вж. тук). Дори пандемията от Ковид-19 не спира провеждането на изпити по български език. Такава изпитна сесия се провежда в Чикаго и през октомври 2020 г. (вж. тук).

Изпит по български език в Чикаго в условията на пандемия, 24.10.2020 г.

Днес вече над 200 български ученици от българските неделни училища в района на Чикаго са получили печат за двуезичност с български език, чрез изпита на ДЕО към Софийския университет. Към тях може да добавим и десетки българчета от други щати на САЩ.

Федерален окръг Колумбия включва българския език в програмата Seal of Biliteracy през пролетта на 2018 г. (вж. тук). В резултат на действията на българския посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев, на втория секретар в посолството Даниела Сиракова, на други български дипломати в САЩ, българският език е признат от образователните институции и в щатите Мериленд (вж. тук) и Вирджиния (вж. тук). Първият изпит по български език в щата Мичиган се провежда през есента на 2018 г. (вж. тук), а в Лос Анжелис, щата Калифорния, това се случва в началото на 2020 г. (вж. тук). Валидираща знанията по български език институция и в щатите Мериленд, Вирджиния, Мичиган, Калифорния, Федерален окръг Колумбия е също Департаментът по езиково обучение към Софийския университет.

През пролетта на 2018 г. първи изпит по български език е проведен и в Атланта, Джорджия, като оценяваща институция там е американската фирма ALTA (вж. тук).

Карта на САЩ с означение на щатите, в които е приета програмата Seal of Billiteracy  Източник: Sealofbiliteracy.org

Владеенето на българския език носи предимства при кандидатстване в по-добрите университети в Америка. АБУЧ се гордее и с постижението си, че Софийският университет, българската Алма Матер, е първият български ВУЗ, чийто езиков тест е с призната оценъчна стойност в САЩ.

Освен това, издаденото удостоверение за владеене на български език по Европейската езикова рамка на ДЕО/СУ е с валидност и в голяма част от европейските университети. От това се възползват и българските ученици на Стария континент.

А меморандум, сключен между Министерството на образованието и науката, и ДЕО/ СУ, дава възможност всяко българско училище зад граница да бъде изпитен център към ДЕО по български език.

Това е един показателен пример за признаването на българския език в САЩ. То е значимо постижение на взаимните усилия на една активна обществена организация зад граница, каквато е АБУЧ, и далтовидни български политици, които са рядкост днес. Резултат на едно обществено-държавно начало, на усилията на български учители и български дипломати в САЩ. Това постижение ще остане дълго в историята на българската емиграция, както и в историята на българската образователна политика зад граница.

С признаването на ДЕО/ СУ като българска изпитна институция, оценяваща нива на владеене по роден език, България с високо самочувствие може да се нареди до държави, които имат изградени свои езикови институции, занимаващи се с изучаването и разпространението на европейските езици: френски – Алианс франсес, испански – Института “Сервантес”, немски – Гьоте институт.

Предстояща задача на АБУЧ е същото да бъде постигнато и в рамките на Европейския съюз. По този повод, още на 14.03.2017 г. Асоциацията внесе  Петиция номер 0224/2017 до Европейския парламент, подкрепена единодушно от всички български депутати, относно равнопоставеността на „малките“ езици в ЕС и провеждане на изпити в края на средното образование на всички официални езици на Европейския съюз. Петицията на АБУЧ бе разгледана в Страсбург и бе отправена препоръка към европейските страни-членки да преразгледат образователните си политики по този въпрос. От няколко години Петициятя на АБУЧ очаква подкрепата на българските евродепутати и държавници, за да се реализира докрай.

Отдавнашна идея на Асоциацията ни е и създаването на български културен и езиков институт “Иван Вазов”.

И в най-тежките времена от историята ни българинът не е спирал грижата за образованието на децата си. Отделя от залъка си, тръгва и в чужбина за по-доброто им бъдеще,
за да могат, макар и далеч от България, те да знаят езика и историята си, и да могат и да се върнат един ден, със знания и опит в родината си.

Това е нескритата мечта у сънародниците ни, прозираща и в новата, и в старата история на българската емиграция по света. Поради това се множат и пълнят българските училища зад граница, поради това са обединени вече 14 години в своя Асоциация на българските училища в чужбина, АБУЧ, за да я има българската духовна територия по света и да се знае и чува за родината ни.

 

Асоциация на българските училища в чужбина

—————————————————————————————–

Бел. ред.: Още по темата за българския език в образователната система на САЩ – вж. тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.