Home » Авторски страници, българи зад граница

Нова изпитна сесия за Печат за двуезичност по български език в Илинойс

2020.10.30 Няма коментари
Spread the love

.

“О, Българийо, никога не си тъй мила, както кога сме вън от тебе!
Никога не си ни тъй необходима, както когато те изгубим безнадеждно!”

Иван Вазов

Този цитат на Иван Вазов се вписва с пълна сила и в днешните дни на миграция, когато все повече българи се пръскат по света и все по-малко остават в България.

Но където и да сме, ние заспиваме като българи и се събуждаме като българи. Кое е това, което ще ни задържи към корените ни, което няма да зачеркне нашата идентичност? Не е ли езикът? Майчиният език, на който сме слушали приказки и песни, на който сме се учили да пишем, да четем българската история и литература. Понякога паметта на историята е избирателна, но тя помни събития и герои, и най-много тези, които са били първи. И днес знаем, че ако има пътека, значи някой е стъпил за първи път и е дал посока.

Живеейки в чужбина, повече от всякога мислим за България, повече от всякога носим отговорността за децата си, да не загубят връзката с българските ни традиции и духовност, да не се претопим в конгломерата от нации и култури.

Не е случайно, че в Чикаго има най-много български училища. И точно от Чикаго започна щафетата за признаване на българския език в американските дипломи, главно на зрелостниците, по т.нар. програма “Печат за двуезичност” (Seal of Biliteracy). Мечтата на Боянка Иванова, бивш учител в американско училище и основател на българското училище “Джон Атанасов” в Чикаго, за признаване на българския език в американската система, става реалност с подкрепата на Иван Анчев, като генерален консул през 2017 г. Това помага и на много други щати в САЩ, където има български училища, да извървят нелекия път от ходене по администрации и институции.

Сега вече много ученици от българските училища имат мотивация и усилено изучават български език, за да го прибавят към американските си дипломи. Над 150 ученици от Чикаго имат печат за двуезичност в дипломите си за краткото време, в което българският ни език бе признат в програмата Seal of Biliteracy.

Само преди няколко дни Българско училище “Джон Атанасов ” в Чикаго проведе поредната изпитна сесия по български език за получаване на Seal of Biliteracy. На 24 октомври, независимо от усложнената здравна обстановка, Център “Магура” предостави уютното си пространство, при перфектни условия и съобразени мерки за дистанция на учениците, както и с необходимите технически условия за бърза интернет връзка. Изпитната сесия се проведе с предварителната подготовка и професионална организация на домакините – БУ “Джон Атанасов” в Чикаго. Явиха се четиринадесет ученици от три български училища в района на Чикаго – Малко българско училище, Ново българско училище в Нейпървил и БУ “Джон Атанасов”. Изпитващата комисия, разбира се, също е българска – Департаментът по езиково обучение към Софийския университет, лицензиран за провеждане на тестването по български език.

Изпитът премина в два етапа – първо, установяване на устни умения по езика, чрез разговор по Скайп, и писмен тест.

Изпитът се проведе в предразполагаща и спокойна обстановка, при осигурен изключителен ред и организация, благодарение на екипната работа на колегите Диана Данева, Мария Селимова и Павел Селимов от БУ “Джон Атанасов”. Те бяха в непрекъсната връзка и взаимодействие с изпитния център в България от Департамента за езиково обучение към Софийския университет, ръководен от проф. Светлозара Халачева и Пенка Михайлова. Някои от децата бяха готови дори преди определеното време – добър знак, че българските училища са ги подготвили на ниво. Несъмнен е успехът им!

“Не се гаси туй, що не гасне!” – убедено пише Вазов. Всички сме убедени, че българските деца в Чикаго са в добрите ръце на учители, които вярват в мисията си на просветители и будители. Тези учители, заедно с родителите и цялата българска общност, изграждат децата на бъдещето, новите хора, на които може да повери съдбата си Нова България.

 

Кина Бъговска,

учител в БУ “Джон Атанасов” – Чикаго

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.