Home » Авторски страници, българи зад граница

Пети изпит по български език за БНУ в Чикаго и Детройт

2019.03.29 2 коментара
Spread the love

Петата сесия на изпита по български език за българските неделни училища от Чикаго и Детройт, в рамките на програмата Seal of Biliteracy („Печат за двуезичност“), ще се проведе на 11 май 2019 г., събота.

Изпитът по български език, който тръгна именно от нас в Чикаго, се радва на все по-голяма популярност сред българските неделни училища в САЩ. Изпитващи отново ще бъдат преподаватели от Департамента по езиково обучение (бивше ИЧС) при СУ „Св. Климент Охридски“.

Процедурата по записване, плащане и т.н. няма да е по-различна от предходните сесии. След 15 април 2019 г. ще информираме за точния час и мястото на провеждането на изпита.

 

Генерално консулство на Р. България в Чикаго

2 коментара »

 • Пенка said:

  Някой ще обясни ли какви са ползите от този изпит? Кой плаща за тези неща и кой печели от това?
  Защо е добре децата ни да го държат и какво получават като имат този печат за двуезичност??

 • Mariana (author) said:

  Уважаемо госпожо, полагането на изпит по български език по програмата “Печат за двуезичност” и получаването, при успешно вземане на изпита, на сертификат за владеенето на български, може да даде предимства на българските деца и младежи в САЩ при кандидатстване в колежи и университети, и при наемането на работа.

  Миналата година, впрочем, в навечерието на Великден, Офисът за езиково и културно обучение (OLCE) към Чикагските държавни училища – Chicago Public Schools (CPS) oбяви, че изпитът по български език за получаване на печат за двуезичност по щатската програма Seal of Biliteracy ще бъде безплатен за всички ученици на CPS в 5-ти, 8-ми и 12-ти клас. OLCE поема изцяло разходите за администриране на изпита.
  Повече за това – вж. тук – https://www.eurochicago.com/2018/04/seal-of-biliteracy-ch/

  Иначе таксите за полагането на такъв изпит са за изпитващата институция, която за щата Илинойс и за други щати е ДЕО-ИЧС към СУ “Св. Климент Охридски”, а има и щати, за които изпитващата институция е друга. Но за учениците от държавните училища в Чикаго таксата се поема от Офиса за езиково и културно обучение.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.