2024-03-28

2 thoughts on “Пети изпит по български език за БНУ в Чикаго и Детройт

  1. Уважаемо госпожо, полагането на изпит по български език по програмата „Печат за двуезичност“ и получаването, при успешно вземане на изпита, на сертификат за владеенето на български, може да даде предимства на българските деца и младежи в САЩ при кандидатстване в колежи и университети, и при наемането на работа.

    Миналата година, впрочем, в навечерието на Великден, Офисът за езиково и културно обучение (OLCE) към Чикагските държавни училища – Chicago Public Schools (CPS) oбяви, че изпитът по български език за получаване на печат за двуезичност по щатската програма Seal of Biliteracy ще бъде безплатен за всички ученици на CPS в 5-ти, 8-ми и 12-ти клас. OLCE поема изцяло разходите за администриране на изпита.
    Повече за това – вж. тук – https://www.eurochicago.com/2018/04/seal-of-biliteracy-ch/

    Иначе таксите за полагането на такъв изпит са за изпитващата институция, която за щата Илинойс и за други щати е ДЕО-ИЧС към СУ „Св. Климент Охридски“, а има и щати, за които изпитващата институция е друга. Но за учениците от държавните училища в Чикаго таксата се поема от Офиса за езиково и културно обучение.

  2. Някой ще обясни ли какви са ползите от този изпит? Кой плаща за тези неща и кой печели от това?
    Защо е добре децата ни да го държат и какво получават като имат този печат за двуезичност??

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *