Home » Авторски страници, българи зад граница

Seal of Biliteracy. Първи изпит по български език в Лос Анжелис

2020.01.24 Няма коментари
Spread the love

След двегодишни преговори на Българското генерално консулство и Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Лос Анжелис, на местно и щатско ниво, Дирекцията по образование в район Лос Анджелис прие българския език като част от програмата Seal of Biliteracy (“Сертификат за двуезичност”). Първият изпит за признаване владеенето на български език ще се проведе на 22 февруари 2020 г. в БУ “Св. св. Кирил и Методий‘” – Лос Анджелис. Това съобщи на своята Фейсбук страница българският генерален консул Веселин Вълчев.

Ето още какво съобщи г-н Вълчев:

Българо-Американска културно образователна фондация БАКОФ/BACEF към Българското училище “Св. св. Кирил и Методий” подписа споразумение с Министерството на образованието и науката и Департамента за езиково обучение (ДЕО) към СУ “Св. Климент Охридски”, и стана лицензиран Център за подготовка и провеждане на дистанционни изпити за ниво на владеене на български език в чужбина. Освен за “Сертификат за двуезичност”, Българското училище “Св. св. Кирил и Методий” също предлага и подготовка за изпитите за всички нива на владеене на български език по програмата ALTE.

Изпитът е открит за ученици от 5-и, 8-и клас и зрелостници от държавните училища в гр. Лос Анджелис за получаване на Seal of Biliteracy Pathway Award. Нивото на владеене за 5-и клас е А1, за 8-и клас – А2 и за получаване на „Сертификат за двуезичност“ минималното ниво е В1.

След успешно полагане на изпита, учениците получават сертификат с безсрочна валидност и международно признание. “Сертификатът за двуезичност” се признава от щатското министерства на образованието в Калифорния и от други щати в САЩ, в Европа, както и за балобразуваща оценка по български език при кандидатстване във висши учебни заведения в България. Много от университетите в САЩ признават владеенето на втори език, което се зачита като издържан изпит.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.