Home » Авторски страници, българи зад граница

Първи български гимназист в Джорджия с печат за двуезичност

2018.04.07 Няма коментари
Spread the love

Дванайсетокласникът Димитър Павлов, ученик в Parkview High School, е първият българин, удостоен с печат за двуезичност в щата Джорджия, след като положи успешно писмен и устен изпит по роден език ALTA, в Българското училище „Св. Константин-Кирил Философ“ в Атланта.

Димитър Павлов

Митко е роден в гр. Пещера и учи там до шести клас, след което цялото му семейство имигрира и се установява в Джорджия.

„Знанията му по роден език са трайни, а и в семейството ни се говори само на български и ние не сме позволили децата да го загубят“ – разказва с гордост майка му Таня Павлова. След като тя научава, че в щата Джорджия програмата “Печат за двуезичност” (Seal of Biliteracy) е приета от 2016 г., се свързва с директора на Българското училище в Атланта, откъдето получава пълна информация и съдействие за всички стъпки до получаването на печата като признание за владението на още един световен език, освен английски, и приложено в американската му диплома. Това автоматично дава квалификация за три университетски кредита при новоприети студенти и е предимство и мотивация за всяко двуезично дете.

И двата теста по български език не затрудняват Димитър и той получава максимални резултати за владеенето му 4+, по американската скала за оценяване ILR .

Пътят за признаването на българския език в Джорджия е установен и вече утвърден, благодарение на упоритата работа на ръководството на Българското училище в Атланта „Св. Константин-Кирил Философ“.

Патрик Уолъс при гостуването си в Българското училище в Атланта

„Тук няма институции като консулство или посолство, които да ни представляват пред местните власти, затова по наша инициатива открихме и показваме пътя за българските ученици – споделя директорът на училището Силвия Костова. – През април миналата година училището ни бе домакин на среща с отговарящия по програмата „Seal of Biliteracy” от Департамента по образование в Джорджия г-н Патрик Уолъс, който ни посети лично, за да разговаря за програмата с родители и ученици.”

Българското училище в Атланта провежда тестовете ALTA и предлага съдействие на всички семейства, които желаят да се възползват от Програмата за двуезичност в Джорджия.

Пожелаваме на Митко успех, увереност и постигане на всички поставени цели и мечти!

 

БУ „Св. Константин-Кирил Философ“ – Атланта

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.