Home » Авторски страници, българи зад граница

Вирджиния също включва българския език в програмата Seal of Biliteracy

2018.04.11 Няма коментари
Spread the love

След Мериленд (вж. тук) и щатът Вирджиния включва тази година българския като чужд език в дипломите за средно образование, съобщи пресцентърът на МВнР. Езиковият тест по български език, провеждан от Департамента за езиково обучение (ДЕО-ИЧС) при СУ „Св. Климент Охридски“, е признат и включен в програмата „Печат за двуезичност“ (Seal of Biliteracy) и на този щат. Решението е взето на 10 април, на извънредно заседание на Управителния съвет на Департамента по образование във Вирджиния, проведено по молба на Българското посолство във Вашингтон.

В резултат на предприетите действия от страна на нашето посолство, и в щата Мериленд беше признат езиковият тест по български език, провеждан от Департамента за езиково обучение (ДЕО-ИЧС) при Софийския университет, който тест бе приет и приложен първо в щата Илинойс.

Карта на САЩ с означение на щатите, в които е приета програмата Seal of Billiteracy (това са оцветените в тъмно синьо), в които тя е в начален стадий, в които не е приета и пр. Източник: Sealofbiliteracy.org

Припомняме, че Департаментът по образование на щата Илинойс включи българския език в програмата Seal of Biliteracy още през март миналата година (вж. тук). И, че в Чикаго се проведоха вече два изпита по български език за наши младежи (вж. тук и тук), които издържаха всички теста на ДЕО-ИЧС, а третият предстои да се проведе сега, в края на април (вж. тук).

Нещо повече, изпитът по български език по щатската програма Seal of Biliteracy ще бъде вече безплатен за учениците в 5-ти, 8-ми и 12-ти клас в Чигаските държавни училища, както стана известно съвсем скоро (вж. тук). Офисът за езиково и културно обучение /OLCE/ към Чикагските държавни училища ще поеме разходите за това.

Още тази година, както се разбира от съобщението на МВнР, и завършващите гимназия ученици във Вирджиния ще могат да положат дистанционно изпит по български език и да получат „Печат за двуезичност“. 

Департаментът по образование във Вирджиния ще включи директна препратка към теста на електронната си страница в срок до две седмици. Сертификат ще бъде издаван при успешно полагане на теста – минимум ниво В 1.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.