Home » Авторски страници, българи зад граница

И Федерален окръг Колумбия включи българския език в програмата Seal of Biliteracy

2018.04.16 Няма коментари

Федералният окръг Колумбия призна българския като чужд език в дипломите за средно образование. Департаментът по образование на Федералния окръг Колумбия във Вашингтон взе решение да включи езиковия тест по български език в програмата за двуезичност Seal of Biliteracy, информира пресцентърът на МВнР.

Карта на САЩ с означение на щатите, в които е приета програмата Seal of Billiteracy (това са оцветените в тъмно синьо), в които е в начален стадий и в които не е приета. Източник: Sealofbiliteracy.org

Изпитът за придобиване на сертификат ще следва езиковия тест по български език на Департамента за езиково обучение (ДЕО-ИЧС) при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След успешно полагане на изпит по български в дипломите на зрелостниците ще пише, че освен английски, владеят и български на най-високо ниво.

В резултат на предприетите действия от дипломатическата ни мисия, българският език беше признат за чужд от образователните институции и в щатите Мериленд и Вирджиния. Българското посолство във Вашингтон ще продължи усилията си за включване на българския език в програмата за двуезичност и в други щати, се казва още в прессъобщение на МВнР.

Както и друг път сме споменавали, включването на българския език в програмата Seal of Biliteracy на щата Илинойс се случи миналата пролет.

Държането на изпити по български език, впрочем, за програмата Seal of Biliteracy може, според информация, публикувана на сайта на Българското училище в Сиатъл, да се извършва и чрез тестът ALTA, в 30 американски щата.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.