Home » Авторски страници, българи зад граница

Българският език в образователната система на САЩ. Доклад на XI конференция на АБУЧ

2018.07.27 Няма коментари
Spread the love

Доклад, изнесен вчера, 26 юли, в първия ден от XI годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, в зала “Изток” на Народното събрание. Докладът бе изнесен от Боянка Иванова, директор на БУ “Джон Атанасов” в Чикаго, от името на Управителния съвет на АБУЧ.

МЯСТОТО НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА НА САЩ

И ПРЕДИМСТВАТА ОТ ВЛАДЕЕНЕТО МУ

АБУЧ може заслужено да се гордее с постиженията си за признаването на БЕ на територията САЩ.

От м. март 2017 г., с включването му в Програмата Seal of Biliteracy/ Печат за двуезичност, българският език става част от образователната система на щата Илинойс. Това става благодарение на съвместното ползотворно сътрудничество на АБУЧ с Българското генерално консулство в Чикаго, в лицето на г-н Иван Анчев. Много съществена част в това признание е, че институцията, оценяваща нивото на владеене на български език в САЩ, е българско висше учебно заведение – Департаментът за езиково обучение (ДЕО-ИЧС) към СУ „ Климент Охридски”.

АБУЧ определя държавно-общественото начало като единствен път за успеха на всяка национална кауза и примерът в Илинойс го доказва. Езикът ни постепенно навлиза в останалите щати на консулския окръг Чикаго, а и извън него. Много скоро към общите усилия се присъединява и Българското посолство в САЩ, в лицето на г-н Тихомир Стойчев, и втория секретар, Даниела Сиракова, и признаването на БЕ чрез изпита на ДЕО / СУ постепенно обхваща щатите на Източното и Западно крайбрежие на САЩ. Неотменен партньор в тези действия е МОН.

Каква е хронологията?

Първа стъпка  

2013 г. Членове на УС на АБУЧ в щата Илинойс, където е най-многобройната българска общност, прoучват предимствата и начините за признаването на езиците на етническите общности в САЩ, респективно и на българския език като кредитен предмет в САЩ (официално вписан в документите за завършена образователна степен).

През същата 2013 г. Федералната програма Seal of Biliterasy, която признава владеенето на чужди езици, в това число и етническите езици на определени общности, е приета от щата Илинойс. Всеки щат има своята автономност и към програмата Seal of Biliteracy постепенно се присъединяват отделни щати. До момента са я приели 33 щата, 11 са в процес на приемане и само 6 са все още извън нея.

Цели на федералната програма Seal of Biliteracy (http://sealofbiliteracy.org/) са:

– да се стимулират учениците за изучаване на чужди езици и  така да се съхрани езикът на родителите и да се сертифицират знанията;

– да се даде юридическа стойност на чуждоезиковите умения;

-да се подпомагат работодателите във всички сфери с подбора на работници с езикови и двуезични способности;

– да се осигурят университетите с методика за определяне и даване кредит на студенти, достигнали високо ниво в овладяване на чужди езика;

– да се подготвят учениците и студентите с необходимите умения за трудовата реализация в ерата на глобализация;

-да се усъвършенстват взаимоотношенията между отделните етнически групи, носители на различна култура и езици.

Членовете на АБУЧ, работещи и към американската образователна система в щата Илинойс, отчитат тази програма като откриване на огромна възможност за включване и на българския език, което ще доведе до нови предимства за изучаването и най-вече за съхраняването му.

Втора стъпка на АБУЧ

През април 2015 г. г-жа Боянка Иванова, член на УС на АБУЧ, информира чрез местните медии българската общност в Чикаго за предимствата, които би дало владеенето на българския език, ако той бъде включен в програмата „Печат за двуезичност“ .

http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/24618.html

В статията се цитира изказването на алдермана Рей Суарес, присъствал на официалното анонсиране на инициативата: „В днешния  свят е изключително важно подрастващите да осъзнават своя произход, роден език  и културно различие”. АБУЧ отбелязва, че тази възможност, дадена ни от американска страна, не би трябвало да се пропуска от всички, свързани с обучението по български език в САЩ.

По различни субективни причини, началните усилия на членовете на УС на АБУЧ в района на Чикаго за влизането на БЕ в програмата „Печат за двуезичност” не успяват.

Снимка от публикация на Еврочикаго за Втория форум на българските училища в Западното полукълбо

През 2016 г., на Втория форум на българските училища в САЩ, на който присъстват вицепрезидентът, евродепутати, представители на МОН, ДАБЧ, СБУ, въпросът за признаването на БЕ в САЩ е поставен приоритетно, а наред с него през 2016 г. е даден ход и на петицията на АБУЧ за признаването на БЕ в ЕС.

3-та стъпка на АБУЧ, съвместно с Българското генерално консулство в Чикаго

През есента на 2016 г. УС на АБУЧ в Чикаго възобновява действията си в тази насока, с пълната подкрепа на новозастъпилия български генерален консул, г-н Анчев.

На 4 януари 2017 г. членът на УС на АБУЧ, г-жа Боянка Иванова, и ген. консул Иван Анчев организират среща с представители на CPS и ISBE и директори на българските училища в САЩ. Набелязани са основните стъпки за включването на българския език в програмата Seal of Biliteracy за щата Илинойс. Най-важната е намирането на инструмент за измерване нивото на владеене на българския език, отговарящ на международните езикови стандарти и на образователното министерство на Илинойс.

Представителите на АБУЧ в Чикаго и българският генерален консул се обединяват около идеята институцията, валидираща знанията по БЕ, да бъде българско, а не чуждо висше учебно заведение, което от своя страна ще допринесе и за издигане авторитета и утвърждаване на взаимоотношенията между българските и щатските образователни институции.

През м. февруари 2017 г. ген. консул Иван Анчев установява контакт с доц. Светлозара Халачева, директор на ДЕО-ИЧС при СУ „Св. Климент Охридски”. Постига се договореност изпитните тестове на ДЕО-ИЧС да бъдат използвани за основа на изпита по български език. Тестът е представен на ISBE за одобрение още същия месец.

На 30 март 2017 г. ISBE одобрява оценъчната система на ДЕО/ ИЧС СУ и включва българския език като част от програмата Seal of Biliteracy. Илинойс е първият щат, в който нивото на владеене на български език, като чужд в образователната система на САЩ, ще бъде оценяван от българско висше учебно заведение. Така за първи път в САЩ се дава право на български университет да оценява знания, валидни за щатската система на образование.

До този момент в щата Вашингтон, гр. Сиатъл, благодарение на г-жа Анжела Хъшева от Българското училище в Сиатъл, са провеждани няколко изпита по български език от страна на частната американска езикова фирма АЛТА. АБУЧ и нейните членове узнават това след разпространение на новината, че ДЕО/ СУ влиза като оценяващ орган по БЕ в САЩ.

Първи изпит по БЕ в САЩ на ДЕО/ Софийски университет 

20 май 2017 г. Българско училище „Джон Атанасов” в Чикаго, помещаващо се на територията на колежа „Оуктън” (Oakton Community College) в Дес Плейнс (Илинойс) поема безвъзмездно домакинството на първия изпит по български език по програмата Seal of Biliteracy в САЩ, администриран от СУ ”Св. Климент Охридски”. Училище „Джон Атанасов” поема разходите за учебни зали, квестори и техническо осигуряване на изпита, а АБУЧ поема разходите на първия зрелостник, Слав Тагаров,  първи заявил желание да се яви на изпита. Явяват се 9 български деца (дванадесетокласници). Успешното организиране и провеждане на изпита е събитие с огромно значение за българските общности не само на територията на консулския окръг Чикаго, но и за общностите на територията на целите САЩ. След пробива, осъществен в Илинойс, започват да се търсят начини за признаване на българския език чрез теста на ДЕО/ ИЧС и в други щати, в които програмата Seal of Biliteracy съществува и където има големи български общности – Охайо, Мичиган, Колорадо, Калифорния, Пенсилвания, Ню Джърси, Ню Йорк и др. Събитието има много силен положителен отзвук сред българската общност и българските медии в Чикаго. Репортажи от събитието могат да бъдат намерени на следните адреси:

Телевизия BiT: http://www.bitelevision.com/istoricheski-den-za-balgarskiya-ezik-v-amerika-dnes-za-parvi-pat-balgarski-uchenitsi-se-yavyavat-na-izpit-po-dvuezichnost-v-chikago/

BG Voice: https://www.facebook.com/bgvoicenews/videos/1362551353831304/

На 13 юни 2017 г. в ГК – Чикаго се връчват  дипломите на ДЕО/Софийски университет на издържалите първия изпит ученици.

Май 2017 г. МОН подкрепя  утвърждаването на ДЕО/СУ като валидиращ знанията по БЕ в САЩ. Министър Красимир Вълчев и г-жа Наталия Михалевска, директор на дирекция” Оразование на българите зад граница и училищна мрежа”ОБГУМ, сключват спогодба с ДЕО / Софийски университет, за даване право на ДЕО да оценява владеенето на българския език за живеещите зад граница ученици и студенти. Това да е  валидно  за продължаване на образованието в чужди образователни системи, а също и в България.

Втори изпит по български език за получаване на сертификат

На 9 декември 2017 г. в Oakton Community College в Дес Плейнс (предградие на Чикаго) се провежда второто издание на изпита на ДЕО по български език, в рамките на Програмата за двуезичност.

На 31-ви януари 2018 г. се връчват дипломите от втората изпитна сесия на Seal of Biliteracy (9 декември 2017 г.). На церемонията присъства д-р Ернесто Матиас, директор на чуждоезиковото обучение при CPS, и Луис Нарваес, зам.-директор.

Трети изпит по български език за получаване на сертификат за двуезичност

На 28 април 2018 г. в Oakton Community College в Дес Плейнс, Илинойс, се провежда трети изпит по български език в рамките на Програмата за двуезичност. Изпитът е администриран отново от БУ „Джон Атанасов”. Явяват 17 кандидати, които успешно издържат изпита на ДЕO при СУ. Новост в третото издание на изпита е участието на деца от 5 и 8 клас, ученици от чикагските общински училища (Chicago Public Schools – CPS). Училищната система на Чикаго има пилотна програма Seal of Biliteracy Pathway Award, даваща възможност на деца от 5 и 8 клас да полагат изпит по майчин език. Програмата е валидна само за гр. Чикаго и все още не се прилага в предградията, населени с българи (които са отделни административни единици). Особена роля за бързото включване на български деца от по-малките класове, както и за цялостната осведоменост за начините на признаването на БЕ в щатските програми, имат работещите в американската образователна система членове на УС в САЩ. Новото за третия изпит е, че CPS поема разходите за изпита по БЕ на учениците от 5 и 8 клас от държавните чикагски училища.

На 1 юни 2018 г. се връчват на дипломите от третата изпитна сесия на Seal of Biliteracy, проведена на 28 април 2018 г.

На 4 юни 2018 г. кметът на Чикаго връчва на официална церемония на CPS дипломите за Seal of Biliteracy. На церемонията се дават дипломите и на наши деца от по-малки класове от Lein The High School и L. A. Budlong School. Официално поканени на събитието са генералния консул Иван Анчев и Боянка Иванова – член на УС на АБУЧ и учител в L. A. Budlong School.

35 ученици е общият брой на явилите се и успешно издържали изпита кандидати в трите сесии по БЕ и получили сертификат за владеенето му в САЩ кандидати в трите сесии в рамките на една година.

Следващи стъпки

На 13 декември 2017 г., в продължение на съвместните усилия на АБУЧ и Генералното консулство в Чикаго за признаването на българския език в районите на града, генералният консул Иван Анчев инициира среща с Dr. David Schuller. На срещата се водят  разговори за признаване на Seal of Biliteracy в най-големия „български” училищен дистрикт /район/ 214 в Илинойс. Към този момент (декември 2017) програмата „Печат за двуезичност“ не е призната в този училищен район (всеки образователен район в САЩ има своя автономност за приемане на федерални програми). По време на срещата ГК представя важността от приемането на SB и в частност на българския език за многобройната българска общност в района. Д-р Шулър обещава, че ще разгледат въпроса. Установява се, че може да се помисли за включването на български език и в редовната учебна програма на седемте американски гимназии в дистрикт 214.

На 30 май 2018 г. се провежда втора среща на генералния консул Анчев с Дейвид Шулър (214 SD). Seal of Biliteracy се признава в SD 214 от 1 юли 2018 г. Окончателно е договорено от учебната 2019/2020 г. да започне изучаването на български език като отделен предмет в гимназиите на район 214. Българският ще бъде изучаван пет дни в седмицата, по 1 учебен час на ден. Той ще бъде преподаван от български учител, който следва да има щатски педагогически сертификат, позволяващ му да преподава на територията на Илинойс. Договореността е отразена в много български медии, между които и Нова ТВ. Това е изключително постижение за признаването на БЕ в щатската образователна система, той влиза вече директно като обучаем предмет.

През пролетта на 2018 г. Българското посолство в САЩ, в лицето на посланик Тихомир Стойчев и втори секретар Даниела Сиракова, се присъединяват към усилията на АБУЧ и ГК – Чикаго за признаване на българския език и сертификат за двуезичност чрез ДЕО/ СУ и на Източното крайбрежие на САЩ. Към момента българският език, като част от Seal of Biliteracy с оценяваща институция  ДЕО/СУ, е признат още в щатите Вирджиния, Мериленд, Дискрикт Колумбия, Северна Каролина. В процес на одобрение на направените постъпки са щатите Калифорния, Флорида, Южна Каролина, Джорждия, Тексас. В допълнение на това ГК – Чикаго работи активно за признаване на българския език и в Минесота, Мичиган и Охайо, които са част от консулски окръг Чикаго.

Българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев

От своя страна членовете на УС на АБУЧ активно подпомагат училищата от други консулски окръзи в щатите Флорида, Сарасота; Калифорния, Лос Анжелис и др., за включването на БЕ в програмата SB с валидиране на знанията от ДЕО/ СУ.

В заключение следва да отбележим, че цялата дейност на АБУЧ зад океана за съхранение на БЕ е плод на съвместна дейност на АБУЧ, дипломатическите ни представителства в САЩ и МОН. В тази посока са съдействали през годините и ДАБЧ, МВнР, Президентството, депутати от различни политически сили. Това доказва, че обществено-държаното начало е ключът към успеха на една такава национална кауза. Единението е в основата на успеха. А българският език е духовният мост за национално единение.

И всички ние ще сме убедени в достойното изпълнение на дълга си към младото поколение българи зад граница, когато започнем да измерваме успехите на едно училище в чужбина не само по броя на обхванатите в него ученици, а и по броя на завърналите се в България млади хора. Тогава ще можем да кажем, че сме изпълнили главната си мисия.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.