2024-03-19

1 thought on “Срещи на УС на АБУЧ по въпросите на българските училища в чужбина

  1. Много се говори за подпомагане на българските училища в чужбината, ала се прави наопаци! Само се оставят красивите думи.
    1. Защо броя на училищата в български населени места (става дума за историческа диаспора в Украйна) се ограничава с едно, ако има редом две училища и всяко посещава повече от 100 деца. Всяко едно дете има избор кое училище иска жа посещава.Ала комисията от МОН затвори едното! Итог- децата от закритото училище изобщото прекратяват да се учат.
    2. Как може да се закрие училище на една година( 2019- 2020) с условие, че няколко документи ( 2-3) ще бъдат добре подредени през тази година и ще се увеличи броя на класните стаи ощи на една…Пък в това време децата ще почакат…цяла година нямат да имат занимания! Не! На МОН е по- важно документите ( инвентарна книга и ведомост за заплати на учителите и няколко грешки в разписанието) За какви ГОЛЕМИ НЕЩА( национално самосъзнание, патриотически дъх и т.н.) може да се говори. Не гледайки на това, че училището има малък опит във работа си ( 1 непълна година), че никаква помощ от проверяващите нямало ни за дакументите как да се подряждат
    ( обрътявам внимание, че в наявност бяха всички, освен 2- 3 немноговажни) ни за водене на учебен процеси др. !!! но комисията по- лесно и беше да закрие училището без опитване да даде някаква помощ без да помисли, че толкова деца цяла година няма да посещават училище! Всичко, към което се стремише учителския екип,всичко, което беше стигнато с голям труд- със една министерска подпис са зачерта! Жестоко! Без да се разбире някой.
    Знам, че на написаното тук, никой няма да обрати внимание…В каква варта да чукам?
    В.Стоянова
    Украйна
    Одеска област
    Българско неделно училище
    “ ПРОСВЕТА“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *