Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Срещи на УС на АБУЧ по въпросите на българските училища в чужбина

2019.07.25 Един коментар
Spread the love

На 23.07.2019 г. членове на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина се срещнаха с министъра на образованието и науката – г-н Красимир Вълчев и с директора на дирекция „ОБГУМ” – г-жа Наталия Михалевска. Обсъдиха се въпроси, свързани със:

– Заповедта за размера на средствата за Българските неделни училища за 2019-2020;

– Въпроса за откриването на филиалите към училищата;

– При смяна на адреса – решението да минава през МОН за одобрение;

– Да се помисли за допълнение към Постановление № 90 на МС;

– Какво да се предприеме за привличането на повече деца и оставането им в гимназиален курс;

– Напредъкът в издаването на новите помагала за Българските училища в чужбина и участието на преподаватели в изготвянето им. МОН ще разреши закупуването им всяка година, за да остават за ползване от децата;

– Нови стъпки за поощряване на сертифицирането на знанията на учениците за владеене на ниво на българския език;

– Продължаване на усилията в Европарламента за последващ действащ етап на Петицията на АБУЧ, но вече на двустранно ниво по държави в Съвета на министрите. Поискахме среща с новите български евродепутати и г-н Вълчев обеща да организира такава среща с АБУЧ;

– Нови стъпки в САЩ за продължаване на успешните действия по признаване на Сертификата на ДЕО и в други щати, освен извоюваното вече в 10 такива;

– Стимулиране на приема по 103-то Постановление на МС и създаване на улеснения за продължаването на висшето образование на наши ученици в български ВУЗ; дали ще е възможно нашите ВУЗ-ове да се включат в Европейската мрежа на висшите училища, интегрирани програми по тази линия;

– Стимули за завръщане в България, квалификацията на учителите – целогодишно, обратната реинтеграция в България и още много други въпроси, с които ще бъдем запознати на Конференцията на АБУЧ в Пловдив.

Министрите Вълчев и Захариева и премиерът Борисов, заедно с Ирина Владикова, Снежина Мечева, Петя Цанева, Боянка Иванова, Адриана Любенова и др. 24.07.2019 г.

АБУЧ постигна успехи, благодарение на съвместната си дейност с всички държавни институции, но вече е необходимо действията да се прехвърлят сериозно в следващи етапи, когато проблемите да се възприемат като ангажимент на правителството, и да се търси начин за съдействие и влияние именно на такова междудържавно ниво.

Това предизвика спонтанния въпрос от министър Красимир Вълчев, дали бихме желали да се срещнем с премиера – г-н Бойко Борисов и външния министър – г-жа Захариева. Такива бяха уговорени за следващия ден.

След срещата с министър Вълчев се срещнахме с директора на правния отдел на МОН – г-н Любомир Йосифов, за консултация по юридически въпроси, която продължи повече от час.

Премиерът, министърът на образованието и външният министър разговарят с представители на УС на АБУЧ

На 24.07.2019 г. сутринта, представители на УС на АБУЧ бяха на среща в Министерски съвет с премиера – г-н Бойко Борисов. В разговора ни, който продължи повече от час и в присъствието на двамата министри – на външните работи, г-жа Екатерина Захариева, и на образованието – г-н Вълчев, успяхме да изложим накратко постигнатото и исканията ни за по-нататъшно съдействие.

Г-н Борисов пожела да се огласи пред медиите постигнатото до момента от нашите училища и направеното за тях, и свика пресконференция, на която министър Вълчев и министър Захариева осведомиха за най-главното в постиженията, изразиха своята благодарност за всичко, което нашите училища извършват по света, специално подчертаха заслугите на нашата асоциация и публично огласиха желанието си сътрудничеството да продължи.

Момент от срещата с премиера

Д-р Ирина Владикова говори за необходимостта от обгрижване на децата в чужбина, за съхранението на националното им съзнание и ролята на училищата зад граница, за постигане на най-желаното: завръщане в Родината.

Говорителят на АБУЧ – г-жа Снежина Мечева, обяви предстоящата конференция на АБУЧ в Пловдив на 27.07.2019 г. Тя оповести, че на нея е изявил желание да се присъедини и г-н Бойко Борисов, и отправи покана до медиите също да се присъединят, за да видят на място дошлите от цял свят български учители и научат повече за дейността ни.

Среща с министър Захариева в МВнР

Следобед – в 14.00 часа представители на УС на АБУЧ имаха допълнителна среща с министър Захариева в МВнР, за доуточняване какво и как да се направи, за да се работи по-активно за училищата в чужбина от страна на българските дипломати; как да се активизират стъпките по страни, за да извоюваме по-висок статус за българския език, който да дава предимства на нашите деца в страните по пребиваване.

Снежина Мечева, Боянка Иванова, Екатерина Захариева и Ирина Владикова в МВнР

На 25.07.2019 г. Етичната комисия на АБУЧ ще има среща-разговор със зам.-министър Деница Сачева в МОН.

 

Снежина Мечева,

говорител на АБУЧ

One Comment »

 • Виктория Стоянова said:

  Много се говори за подпомагане на българските училища в чужбината, ала се прави наопаци! Само се оставят красивите думи.
  1. Защо броя на училищата в български населени места (става дума за историческа диаспора в Украйна) се ограничава с едно, ако има редом две училища и всяко посещава повече от 100 деца. Всяко едно дете има избор кое училище иска жа посещава.Ала комисията от МОН затвори едното! Итог- децата от закритото училище изобщото прекратяват да се учат.
  2. Как може да се закрие училище на една година( 2019- 2020) с условие, че няколко документи ( 2-3) ще бъдат добре подредени през тази година и ще се увеличи броя на класните стаи ощи на една…Пък в това време децата ще почакат…цяла година нямат да имат занимания! Не! На МОН е по- важно документите ( инвентарна книга и ведомост за заплати на учителите и няколко грешки в разписанието) За какви ГОЛЕМИ НЕЩА( национално самосъзнание, патриотически дъх и т.н.) може да се говори. Не гледайки на това, че училището има малък опит във работа си ( 1 непълна година), че никаква помощ от проверяващите нямало ни за дакументите как да се подряждат
  ( обрътявам внимание, че в наявност бяха всички, освен 2- 3 немноговажни) ни за водене на учебен процеси др. !!! но комисията по- лесно и беше да закрие училището без опитване да даде някаква помощ без да помисли, че толкова деца цяла година няма да посещават училище! Всичко, към което се стремише учителския екип,всичко, което беше стигнато с голям труд- със една министерска подпис са зачерта! Жестоко! Без да се разбире някой.
  Знам, че на написаното тук, никой няма да обрати внимание…В каква варта да чукам?
  В.Стоянова
  Украйна
  Одеска област
  Българско неделно училище
  ” ПРОСВЕТА”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.