2024-03-29

7 thoughts on “Избори ‘2013 – протестно обобщение

  1. Стефане, вотът показа, че съм прав – статуквото на 4-те партии остана неразбито. Хайде да видим сега разните 2-3 процентни партии, на които така се надяваш, какво могат да направят? А и след колко века?

  2. Не съм съгласен с Петър Стаматов относно безсмислието да се гласува за партия без шанс да влезе в парламента. Ако това е партия, която вече е доказала с действията, че може да застане на пътя на олигарсите и им обърка бизнес сметките (които в Бг се изразяват и с безапелационно бастисване на българската природа), то ако тя получи подкрепа – морална и финансова (над 1%), може да израсте до следващите избори. И лека полека да стане фактор.
    Не съм съгласен и със сравнението за 80% мръсна кръв и 20% чиста.
    В политиката 20% могат да са много. Както и една капка катран разваля кацата с мед, така и една капка демократичен катран, може да развали сметките на източващия кацата с мед олигарс.
    Демокрацията е разбира се най-напред волята на мнозинството, но е също така и малцинство, което колкото е по-шумно и настоятелно, е толкова по-влиятелно върху мнозинството.

    Така че моят призив е , дори ако се чудите за кого да гласувате т.е. нямате голяма партия в която се припознават вашите политически идеи (не е срамно да имаш политически пристрастия) или изпитвате електорална благодарност (в добрия смисъл на думата – може пък вашия депутат да ви е построил асфалтов път до селото или като е бил в опозиция да се е борил за вашите права), гласувайте с валиден вот макар и за малка партия, но да е с ясно гражданско послание. Вашият вот днес ще и даде шанс утре. Mоже пък това утре да не е след 4 години , а след 4 месеца през септември.

    с

  3. roflmao герб защитавал демократичните принципи!! :DDD

    Събраха 0.5% на предишните избори, въпреки че бяха чисто нова партия. Тогава гласувах за тях. От тогава насам следя действията им, и най-вече развитието им като организация. Разработват политики за една по-добра България, а същевременно са единствената партия, която успя да уплаши олигарсите до такава степен, че взеха да я нападат.

    Ще гласувам пак за тях. 26 пъти ако може! 🙂

  4. Нека моят глас се осребри от хора, на които поверявам временен мандат на доверие и 12 лв. Нека да знаят, недостигайки прага на 4, колко действителен вот са акумулирали, а не в колко протестен се вписват на национално равнище.
    Нека не униват и нека достигнат национално представителство някой ден, защото засега само те дават адекватни индикации, че отчитат правата и нуждите на БГ гражданите в емиграция, сред които се числя и аз.

    Додеяло ми е от тенекиени и дървени, задръстени с безплодие и воднисто говорене безхаберни глави в ЦИК, МВР, ГРАО, МВнР и всякакви други полуимпотентни стожерни институции от Кутията на Пандора, която се отваря преди всички избори (а утре в Greater London в комплект ще ги и псуват, но чувай, Верди); институции, бъкани с партийни назначения на вечното статукво, сковани в страх, безидейност, неинициативност или чисто невдяване какво всъщност иска БГ емиграцията, колко лишено е от драматизъм и колко отдавна й се дължи.
    Единствено в отговорите на „Зелените“ в Еврочикаго разпознах хора от друго „тесто“, адекватни, информирани, вникнали, неизплашени от реалностите. БЕЗ да казвам, че ще гласувам за тях или да натрапвам на когото и да било каквото и да било, но денят за размисъл при мен изтича скоро, така че поне това ще си позволя – докато виждам смисъл в правотата на действието да се гласува валидно, то протестният вот се отлага.
    А иначе сравненията с хотелите са един път. 🙂

    Въпроси за размисъл: огромен масив от БГ емиграцията така или иначе продължава да присъства, благодарение на ГРАО, ЦИК, МВР, като постоянно живуща в БГ. Какви са последствията за 4%-ната бариера при двата сценария: а) валиден глас навън плюс дублиран вътре (изборна фалшификация) и б) невалиден глас навън и дублиран отвътре (секционна фалшификация)?

  5. Без да правя предизборна агитация, не съм забелязал партия ГЕРБ да защитава „демократичните принципи“. То и няма как партия от „лидерски тип“ където „началника“ решава всичко, да защитава такива принципи.

    Искам да подчертая казаното от Марияна по-горе:
    „И така, ако ПП “Зелените” например или друга партия, която не е от досегашните мастодонти, получи някакви такива проценти, това ще бъде в помощ на нейното развитие в бъдеще.“ Само заради това си струва да гласуваме.

  6. Без да водя предизборна агитация искам само да обърна внимание, че има само малко партии, които защитават демократичните принципи. Ето някои от тях: СДС, Герб, РЗС. Не се подвеждайте по движение, което е съставено само от ренегати, напуснали други партии. Вие ще познаете кое е то!

  7. Според социологическите проучвания има и пета партия, която ще премине 4-процентовата бариера (според тях това Движение „България на гражданите“).

    Но има и нещо друго – важно е не само кой ще премине заложената в непроменения Изборен кодекс бариера, а и кой ще получи 1, 2 или 3 % от гласа на избирателите – получилите такива проценти партии или коалиции ще имат право на държавна субсидия, отговаряща на получените от тях гласове. И така, ако ПП „Зелените“ например или друга партия, която не е от досегашните мастодонти, получи някакви такива проценти, това ще бъде в помощ на нейното развитие в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *