Home » Авторски страници, политика

Въпроси преди Избори ‘2013 – отговорите на НДСВ

2013.05.10 3 коментара
Spread the love

Във с връзка Парламентарни избори ’2013 нашето издание изпрати 9 въпроса към участващи в изборите политически партии (ГЕРБ, БСП, “България на гражданите”, ПП “Зелените”, ДСБ, СДС, ДПС, “Атака”, НДСВ и още няколко коалиции), свързани с теми и проблеми, касаещи българите живеещи в чужбина. Във въпросите са обобщени основни питания не само на емигранти от Чикаго, но и от почти цялата ни диаспора, посредством Временните обществени съвети на българите по света. Това е гаранция, че отговорите ще бъдат видени от голяма част от активните ни сънародници зад граница.

Поради краткото време, ги публикуваме веднага и по реда на пристигането им. Досега сме получили и публикували отговорите на: Иван Костов, ДСБ, които можете да прочетете тук; на ПП “Зелените” –  тук; на Емил Кабаиванов, СДС – тук; на Движение “България на гражданите” – тук; на ГЕРБ – тук.

.

Следват ОТГОВОРИТЕ на НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА СТАБИЛНОСТ И ВЪЗХОД – НДСВ

.

——————————————————–

– Поема ли Вашата партия ясен политически ангажимент във връзка със следните проблеми и въпроси, касаещи българската диаспора, повечето от които са били задавани много пъти* в последните години, но не са намерили решение досега? И ако не – защо?

Въпрос 1:  Създаване на отделен, многомандатен избирателен район “Чужбина”, за чийто депутати да гласуват живеещите зад граница български граждани.

ndsvНДСВ:  Въпросът ви е дискусионен. Има и технологични пречки пред изпълнението на тази идея. Например, вероятно има българи, които гласуват освен от Европа и САЩ, но и от други държави по света. Как ще работи организационно този МИР?

Въпрос 2:  Премахване конституционното ограничение български граждани с второ гражданство да бъдат избирани в управлението на страната.

НДСВ:  Против сме за това да имаш двойно гражданство и да няма ограничения за някои права по отношение на изборите.

Въпрос 3:  Създаване на изборни Обществени съвети на българите в чужбина към дипломатическите представителства и Национален съвет на българите в чужбина, в изпълнение на отдавна приетия Закон за българите, живеещи извън република България. (Или, при евентуално приемане на нов Закон за българите зад граница от новия състав на парламента, категоричен ангажимент, че той ще предвижда създаването на изборни представителни органи на диаспората по държави и изборен Национален съвет на българите зад граница. Както и Правилник на прилагане на закона, какъвто така и не беше направен за действащия сега закон.)

НДСВ:  Подкрепяме идеята.

Въпрос 4:  Въвеждане на електронно дистанционно гласуване (а до ефективното му въвеждане секциите за избори в чужбина да се откриват при опростени процедури – например при подадени 20 заявления за гласуване, при гласували на предишни избори над 100 човека и пр.)

НДСВ:  Отдавна подкрепяме идеята за електронното гласуване, включително и дистанционно, а не само в секцията. Подкрепяме и опростяването на процедурите за откриване на избирателни секции в чужбина.

Въпрос 5:  Каква е Вашата оценка за ролята на българите зад граница за успеха на България и кои са най-важните области, в които очаквате българите в чужбина да допринесат за Родината си – днес и за в бъдеще?

НДСВ:  Най-важно е, където и да сме – дори и в най-далечните краища на света, да пазим усещането, че сме народ, че сме от едни корени, че имаме една Родина и че заедно можем да успеем да направим България място за добър живот на хората. Българите в чужбина имат важна роля в развитието на страната ни като носители на нови идеи и практики, като мост на духовна и материална култура, а в случай на сегашната икономическа криза и като източник на средства за много семейства у нас.

Въпрос 6:  Вашата партия има ли представители извън България и какви връзки поддържате (или ще поддържате) с диаспората?

НДСВ:  Основателят на НДСВ Симеон II е един от най-добрите посланици на България в Европа и света. Многобройните му срещи и добрите му познанства с лидери на най-високо равнище са всъщност най-добрата визитна картичка на нашата страна пред целия свят.

Още повече, НДСВ беше първата политическа сила, която върна в България и даде шанс в управлението на страната да влязат млади хора, работещи в чужбина – т.нар. юпита. Това са известните министри – Милен Велчев – на финансите, Николай Василев – на икономиката, на транспорта, на администрацията и административната реформа, Любка Качакова – зам.-министър на икономиката и зам.-министър на околната среда и водите и други.

Въпрос 7:  Бихте ли подкрепили кандидат за депутат, ако се знае че е бил агент или сътрудник на ДС?

НДСВ:  По този повод НДСВ винаги се е придържала към принципната си позиция още от 2001 г., нейните кандидати за депутати да не са сътрудничили на Държавна сигурност или на разузнавателните служби на БНА. Още повече, на Парламентарните избори 2013 г. НДСВ е в коалиция с Народната партия „Свобода и достойнство” и сме се съгласили, че един от водещите принципи и на двете партии е да се отстранят агентите на Държавна сигурност от управлението на страната.

Въпрос 8:  Ако трябва да управлявате в коалиция, избройте с кои от парламентарно представените в последните години партии, в никакъв случай не бихте се коалирали след изборите?

НДСВ:  НДСВ е центристка партия. НДСВ вече понесе негативите от управление с участието на БСП и ДПС – т.нар. тройна коалиция. За да бъдем докрай честни, Тройната коалиция беше важен стабилизиращ фактор в преломен за страната ни момент – членството на България в ЕС. Често ни питат, защо не излязохме от Тройната коалиция след 2007 г. Отговорът вече е ясен за всички – без НДСВ в управлението 2005-2009 г. във фискалния резерв нямаше да има 5 млрд. лв., нямаше да има кредитни облекчения за млади семейства при покупка на първо жилище, а Румен Петков щеше да си се среща с братя Галеви до края на мандата.

На въпроса ви конкретно – НДСВ има принципна позиция да не се коалира с националистически партии. В момента сме в предизборна коалиция с една съвсем млада и нова партия Народната партия „Свобода и достойнство”, по-известна като партията на Касим Дал. Нейният създател дръзна да се противопостави и да разруши монопола на ДПС върху една голяма група хора в районите със смесено население.

Въпрос 9:  И накрая, избройте основните неща, които се ангажирате да постигнете, ако получите 4-годишен управленски мандат, и чрез какви точно законодателни инициативи. Включват ли тези инициативи въпроси, касаещи пряко българската диаспора?

НДСВ:  Както вече споменахме, НДСВ участва на тези избори в коалиция с Народната партия „Свобода и достойнство” – Коалиция „Център – свобода и достойнство”. Нашият номер в интегралната бюлетина е №6. Затова ще ви представим шестте отлични идеи за управлението на страната на коалицията:

1. Ще замразим данъците на 10% за хората и бизнеса, а на едноличните търговци ще ги намалим на 10%.
2. Ще работим с нулева толерантност към корупцията и контрабандата. Те изяждат доходите на хората и спъват бизнеса.
3. Ще върнем справедливото Швейцарско правило за индексиране на пенсиите.
4. МВР ще пази хората на улицата и ще се бори срещу битовата престъпност.
5. Ще осигурим нормален достъп на всеки до здравни услуги в рамките на 20 минути.
6. Ще приложим ефективни мерки срещу младежката безработица и спешно антимонополно законодателство.

А що се отнася до въпроса ви дали тези политики се отнасят до българската диаспора – отговорът е да, защото ако България е благоприятно място за развиване на бизнес и за добър живот, то тя ще е и привлекателно място за инвестиции. А в бъдеще и място, където родените българи може да се завърнат и да работя за Отечеството си.

 

3 коментара »

 • Антони said:

  Още с първия отговор е ясно, че НДСВ изобщо не са наясно с проблемите на диаспората, още по-малко с начините им за разрешаване. Предимно общи приказки.

 • Любо said:

  Прав е Антони. На въпроса отговарят с въпрос. Но технологията ли е пречка, да бъде създаден пълноценен многомандатен избирателен район в чужбина? Хайде, не на нас тия! Въпроса е политически, а не технологичен.

  Отговора на втория въпрос е много странен. Значи можем да гласуваме ако имаме двойно гражданство, но не можем да бъдем избирани, защото имаме двойно гражданство? Т.е. НДСВ защитава идеята за две категории българско гражданство? Пък аз си мислех, че сме с равни права. Добре е да го знаем, като мислим за кого ще гласуваме.

 • Стефчо said:

  Интересно, защо в други държави като Италия или Франция няма такива технологични проблеми? Доколкото си спомням, Франция има няколко МИР в чужбина, в които общо избират по Интернет 12 народни представители. Значи може?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.