Home » Авторски страници

Въпроси преди Избори ‘2013 – отговорите на Иван Костов

2013.05.07 15 коментари
Spread the love

Във връзка с Парламентарни избори ‘2013 нашето издание изпрати 9 въпроса към участващи в изборите политически партии (ГЕРБ, БСП, „България на гражданите“, ПП „Зелените“, ДСБ, СДС, ДПС, „Атака“, НДСВ и още няколко коалиции), свързани с теми и проблеми, касаещи българите живеещи в чужбина*. Във въпросите са обобщени основни питания не само на емигранти от Чикаго, но и от почти цялата ни диаспора, посредством Временните обществени съвети на българите по света. Това е гаранция, че отговорите ще бъдат видени от голяма част от активните ни сънародници зад граница. Поради краткото време, ще ги публикуваме веднага и по реда на пристигането им. Започваме с отговорите на Иван Костов от Демократи за силна България (ДСБ), които ни ги върна за по-малко от 24 часа.  Вижте ги по-долу.

 

ОТГОВОРИТЕ НА ИВАН КОСТОВ, ДСБ:

 

kostov_270509– Поема ли Вашата партия ясен политически ангажимент във връзка със следните проблеми и въпроси, касаещи българската диаспора, повечето от които са били задавани много пъти* в последните години, но не са намерили решение досега? И ако не – защо?

1. Създаване на отделен, многомандатен избирателен район „Чужбина“, за чийто депутати да гласуват живеещите зад граница български граждани.

И. Костов: Предвид броя на участващите избиратели ние предвиждаме създаване на два едномандатни района за секциите на Запад и на Изток от България.

2. Премахване конституционното ограничение български граждани с второ гражданство да бъдат избирани в управлението на страната.

И. Костов: Нямаме окончателна позиция по този въпрос, но сме готови за дискусия.

3. Създаване на изборни Обществени съвети на българите в чужбина към дипломатическите представителства и Национален съвет на българите в чужбина, в изпълнение на отдавна приетия Закон за българите, живеещи извън Република България. (Или, при евентуално приемане на нов Закон за българите зад граница от новия състав на парламента, категоричен ангажимент, че той ще предвижда създаването на изборни представителни органи на диаспората по държави и изборен Национален съвет на българите зад граница. Както и Правилник на прилагане на закона, какъвто така и не беше направен за действащия сега закон.)

И. Костов: По тези въпроси сме „за”.

4. Въвеждане на електронно дистанционно гласуване (а до ефективното му въвеждане секциите за избори в чужбина да се откриват при опростени процедури – например при подадени 20 заявления за гласуване, при гласували на предишни избори над 100 човека и пр.).

И. Костов:  Имаме предложен законопроект, който досега се отхвърля от останалите в Парламента.

5. Каква е Вашата оценка за ролята на българите зад граница за успеха на България и кои са най-важните области, в които очаквате българите в чужбина да допринесат за Родината си – днес и за в бъдеще?

И. Костов:  Организирах първата такава инициатива – „Българският Великден”, след която мнозина българи се върнаха в страната и участваха в правителството и парламента.

6. Вашата партия има ли представители извън България и какви връзки поддържате (или ще поддържате) с диаспората?

И. Костов: Имаме и поддържаме контакти. Особено активни сме в интернет общуването с тях.

7. Бихте ли подкрепили кандидат за депутат, ако се знае че е бил агент или сътрудник на ДС?

И. Костов: Не.

8. Ако трябва да управлявате в коалиция, избройте с кои от парламентарно представените в последните години партии, в никакъв случай не бихте се коалирали след изборите?

И. Костов: С БСП и Ахмед Доган.

9. И накрая, избройте основните неща, които се ангажирате да постигнете, ако получите 4-годишен управленски мандат, и чрез какви точно законодателни инициативи. Включват ли тези инициативи въпроси, касаещи пряко българската диаспора?

И. Костов: Ще изведем българите от икономическата и социална криза, а България от политическата криза и кризата на държавността.
След като спряхме предложения от кабинета на Борисов закон, поради многото възражения от българската диаспора, ще предложим нов Закон за българите в чужбина след широко обсъждане с тях.

 

 7.05. 2013 г.

–––––––––––––––––––––––-

* Подобни въпроси сме изпращали от Чикаго и при изборите за Народно събрание преди четири години, и на президентските избори през 2011-та година, когато събрахме предизборните обещания към българите зад граница на основните политици и партии (изключение направи единствено ПП „Атака“, която не пожела дори да се опита да излезе от познатата си риторика).

15 Comments »

 • любо said:

  Аз отговора го разчитам така: ние не смятаме че българите в чужбина трябва да участват в политическия живот на страната със свои народни представители. Действително, за цял свят един представител (като махнем турците) – кому кози крак, както се казва. Добре че е поне искрен и ни съветва да гласуваме въпреки всичко за ДСБ. Ще си помислим.
  Лично аз няма да гласувам за ДСБ, защото съм ходил в казармата, изкарал съм си разпределението, не съм бил агент на ДС, редовно пращам пари в България, но нямам право да бъда избиран, защото имам двойно гражданство. Обаче други лица, които не са ходили в казармата, не са ходили по разпределение, били са агенти на ДС, сега ще ми дават акъл, и ше ми се правят на патриоти. Че и депутати се канят да стават. Дано г-н Костов ми прочете мнението (ама надали).

 • стефан said:

  Кратки отговори, кратък коментар.
  Вярно е, че ДСБ помогна да се спре безумния проект за закон за българите в чужбина на ДАБЧ. Лично Е. Mихайлова се ангажира с това изключително реактивно, буквално за няколко часа.
  Вярно е, че са внасяли многократно проекти за интернет гласуване.
  Но какво им попречи да предложат създаването на този избирателен район с 1 депутат за Западна Европа, който сега обещават, докато бяха в парламента?
  Вместо това, при обсъждането на Изборния кодекс, отстояваха да се забрани гласуването в чужбина извън дипломатическите и консулски представителства.
  Гласуваха обаче за предложението на Mая Mанолова да се намали броя заявленията за откриване на секции в чужбина извън дипломатически и консулски представителства от 100 на 20 заявления. По-точно е да кажа не „гласуваха“, а гласува Асен Агов – беше единственият депутат от СК , който присъстваше в залата тогава, на 2 юни 2011 г., когато се разискваше тази точка.

  всеки да си реши за кога да гласува.
  аз ще изчакам всички отговори.

  стефан

 • Mariana said:

  „В Костов виждат главния виновник за разпада на СДС, който започна след като той се отдели от него и си направи партия. Обвиняват го също, че е подкрепял Борисов, а сега го отрича.
  Срещу ДСБ сега има повече аргументи против, отколкото за. Сегашното им явяване на изборите с висока степен на вероятност ще ги остави извън парламента, с каквито и бодряшки декларации да излизат. Дали това ще подейства отрезвяващо и реформаторски на ДСБ, ще се види тепърва. Засега – жалко. В движението е съсредоточен политически потенциал от малка група опитни парламентаристи, а като цяло ДСБ обединява по-високо образовани избиратели. На фона на примитивните изказвания на Борисов и на семплите хора от ГЕРБ, Иван Костов не може да не направи добро впечатление.“

  http://e-vestnik.bg/17443/za-kogo-da-glasuvam-za-i-protiv-pregled-na-vazmozhnostite/

 • mira said:

  Zdraveite, da taka e, vseki sa preceni za kogo sa glaSuva 🙂 Nadqvam se samo naroda da prestane da se klasuva za komunisti, po nostalgiya po onova vreme, za pipulisti, milicioneri, budhi i ne znaq oshte za kakvi magiosnici, i bogove…V Bulgariya, vsichko se trushi. Neka izberem kulturni i inteligentni hora, s koito da moje da se vodi diskusiya. Hora sas sveji, moderni idei, koito imat trezv politichedki, ikonomicheski analiz za Bulgariya. DSB sa takiva. Az znam za kogo shte glasuvam 😉

 • Mila said:

  Примерът на Стефан с „гласуваха под формата на един“ ми напомни на миналогодишното внасяне през лятото за гласуване на поредния законопроект за лустрация, когато от 13 представителя на ПГ на СК, само трима бяха в зала… 😀 антидемократи. ДСБ с това ще ги запомня – вечно някой нещо им пречи да си внесат и отгласуват. А отговорите са къси, т.к. са бързали да се тупнат в гърдите „Ето, пак бяхме първи!“, но нищо – като емигрант за толкова години и парламентарни конфигурации на все едни и същи „демократи и родолюбци“ не съм останала с впечатление, че която и да е парламентарно представена сила дотук се е закахърила прекомерно много по подобряване взаимоотношенията държава-майка – български диаспори навън. Въпреки че всички ги бива на приказки, на действия няма кой да се престарава. От което губят – цифром една-трета от хората с българско гражданство по света са ИЗВЪН географията на родината и „не гласуват по чехли“.

  Бих се радвала нататък да прочета отговорите на Зелените, на Гергьовден и на Нова алтернатива, ако се ангажират с такива.

  Оставям бележка под линия (ето я линията):
  __________________
  Днес отново ми попадна публикация по темата за дължимите здравни осигуровки на емигрантите, живеещи постоянно извън БГ. ДОКОГА, дами и господа пишман-демократи, псевдодемократи и полудемократи, ще продължавате да рекетирате неработещите, неживеещите и неползващите услугите на НЗОК в България български граждани?!?
  Въпросът ми е силно релевантен тук, т.к. г-н Костов наскоро подписа споразумение с БЛС, от уебсайта на който съюз чета в прав текст, че ДСБ подкрепя идеята за заплащане на заетите в медицинската сфера да се използват натрупаните от български граждани средства за здравни осигуровки. Изразявам СИЛНО несъгласие с горния замисъл и пряко като задължен субект да „дотира“ държавата със средства, които нито смята, че дължи, нито целево ще използва, нито желае да се използват от трети и пети лица нецелево.
  Единствено това ме утешава, че ДСБ не са силни с налагането на нищо, но подобни кроежи и други известни факти ме отблъскват като избирател.

 • petio said:

  Здравейте! Радвам се, че има вече интервюта за български вестник зад граница и поздравявам екипа на вестника! Дпада ми формата с прости въпроси и прости отговори, Аз лично бих искал да видя повечето партии и движения да участват в някакъв формат и да бъдат формулирани ясни и конкретни програми, за да бъдат сравними от хората. Съжалявам, че в отговорите, които според интервюираните не са и много ясни било то нарочно или просто и те не са наясно, няма конкретен отговор КАК. Аз съм любопитен много да разбера зад всеки техен отговор да кажат средството за осъществяването им. Изглежда се оформят два начина за натиск от чужбина: единият за пълна промяна на системата и после строене, а другият за интегриране на всички българи било то отвън и отвътре и тогава да се променя системата. Колкото за Костов, не съм сигурен, че имат капацитета и хората, за да бъдат водеш фактор отново в политиката на България. СДС изтърва много демократичния преход, а сега с разцепването си са като отделни кралства в една държава наречена Десница. Да видим другите съгласили се на интервютата как ще отговорят. Костов изглежда неподготвен за въпроса за емигрантите.Освен бг Великден, който не знам как помогна, друга проява нямат.Сякаш за всички управлявали партии досега бг емигранти не съществуват, са избягали и са само предизборна пропаганда. Не можеш да каниш определени хора в управелнието или институциите в държавата като същевременно в законите и Конституцията е застъпена тяхната дискриминация и изолиране.

 • Sydneysider said:

  На всички избори ДСБ и Иван Костов правят гешката, че като имат популярност по форумите в България и чужбина, това ще се трансформира в изборни резултати. Огромното мнозинство от българските избиратели на са по форумите, нито могат да асимилират „високоинтелектуалните“ постигни на поддържниците на ДСБ. Освен това, нещо което винаги ме е отблъсквало от тях е патологичната им омраза не само към комунистите, но и към всички инакомислещи. Т.е не бих гласувала за хора, които явно са крайни във възгледите си.
  Иначе Костов изглежда се опитва да изстиска последния остaнал потенциал – българите в чужбина. Благоволил е даже да даде интервю на ажстралиисйкото радио SBS на български език.
  http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/highlight/page/id/264436/t/Interview-with-Ivan-Kostov

  Напразни усилия, защото в Австралия не се очаква да гласуват повече от 30-40 човека, а за ДСБ ще са най-много няколко.

 • P.С. said:

  Sydneysider, даже Христос се е обръщал към тълпите с надеждата поне от един да бъде чут и разбран, а Иван Костов, а още повече останалите нашите политици са далеч по-ниско от него, че да пренебрегнат дори и няколкото свои привърженици в чужбина. С апатията и пасивността си и с гледането само на личния келепирец съвсем правилно не ви долюбват българите остнали да живеят и да се борят в България.

 • DrAvalanche said:

  Мила, правителството на ОДС с министър председател Иван Костов внесе законопроеккт за лустрацията. Приетия закон бе отхвърлен от Конституционния съд.
  Виждам, че доста от коментиралите не смятат да гласуват за ДСБ. Всеки има право на избор. Интересно ми е какъв е техния, Боце и Цеце, Станишеф и Гоце, агент Павел, Болен Чавес Лидеров, Пръмова или …

 • любо said:

  Неуместен сарказъм DrAvalanche, политика служба не тика. Ние гледаме резултатите. А такива нЕма. Ето затова никой не ще да гласува за ДСБ. А иначе моя глас – с него и без него, все тая.

 • Elena said:

  Не е неуместен сарказамът. Точно на място е. Гласувам за ДСБ всеки път. Това е единствентата пария имаща работеща представа как да изведе страната от кризата. A това че в България властва пълна лумпенизация и просотия е резултат на последните 12 години и управлението на псевдо цар, комунистически плъх и най-накрая за разкош криминален примат, бивша охрана. Истината е че и САЩ се напалниха с бивши комунистически отрочета и разни неграмотни спечелили от лотарията..Тове е причината много имигранти от България да не гласуват за ДСБ.

 • Петър Пенчев said:

  Неумолим въпрос: Чие правителство управлява до 24 юли 2001 г. и „не пропусна“ 4 месеца преди края си да защити по Първия Закон за досиетата „свои и чужди“ ДС-агенти ?

  … Глава втора.
  РАЗКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ НА БИВШАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И БИВШЕТО РАЗУЗНАВАТЕЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕНЕРАЛНИЯ ЩАБ (ЗАГЛ. ИЗМ. – ДВ, БР. 24 от 13 Март 2001 Г.)
  Чл. 3. (Изм. – ДВ, бр. 24 от 2001 г.) (2) Не се разкриват имената на лица, които са били щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност или на бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб, които:
  1. са щатни или нещатни сътрудници на Националната разузнавателна служба, Национална служба „Сигурност“, служба „Военна информация“ и служба „Сигурност-военна полиция и военно контраразузнаване“ в Министерството на отбраната…

  И още, и още … http://www.constcourt.bg/Pages/LegalBasis/default.aspx?VerID=145 , направено за жалост от крадците от всички нас на ‘Синята идея’- от Партията СДС, създадена от гореговорящия Иван Костов след всенародните Протести на Зимата 1996-1997 г. (Същият тогава унищожи демократичния Сбор от нови граждански организации заедно с възродени традиционни партии отпреди комунистическата диктатура.)

 • Elena said:

  Петър Пейчев, вие имате ли и най-малка представа какво означава разделие на властите? И че ако един закон, па било то и лустрационен се спре от Конституционния Съд, примиера нищо не може да направи? Костов представи лустрационен закон, но той беше спрян от съдът. Вие какво предлагате? Да наруши закона и да се държи като любимият ви Винету?
  Aман от комунистически наглеци и лъжци!

 • Петър Пенчев said:

  Уважаема Елена, няма да споря с Вас, но не става въпрос за лустрация, а за чисто и просто

  закрила над най-близките до властите ДС-агенти, с превербуването им от новите разноцветни власти.

  Не случихте в квалифицирането ми и затова Ви се усмихвам – с почуда и съжаление за Вашата невъздържаност тук и в предния Ви коментар по-горе.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.