Home » Авторски страници, политика

Въпроси преди Избори ’2013 – отговорите на СДС

2013.05.09 Един коментар
Spread the love

Във връзка с Парламентарни избори ’2013 нашето издание изпрати 9 въпроса към участващи в изборите политически партии (ГЕРБ, БСП, “България на гражданите”, ПП “Зелените”, ДСБ, СДС, ДПС, “Атака”, НДСВ и още няколко коалиции), свързани с теми и проблеми, касаещи българите живеещи в чужбина. Във въпросите са обобщени основни питания не само на емигранти от Чикаго, но и от почти цялата ни диаспора, посредством Временните обществени съвети на българите по света. Това е гаранция, че отговорите ще бъдат видени от голяма част от активните ни сънародници зад граница.

Поради краткото време, ги публикуваме веднага и по реда на пристигането им. Започнахме с отговорите на Иван Костов от ДСБ, които можете да прочетете тук.  Отговорите на политическа партия ЗЕЛЕНИТЕ  може да намерите  тук.

Днес пристигнаха и веднага публикуваме ОТГОВОРИТЕ на ЕМИЛ КАБАИВАНОВ, председател на СДС.

.

–––––––––––––––––––

 – Поема ли Вашата партия ясен политически ангажимент във връзка със следните проблеми и въпроси, касаещи българската диаспора, повечето от които са били задавани много пъти в последните години, но не са намерили решение досега? И ако не – защо?

Въпрос 1:  Създаване на отделен, многомандатен избирателен район „Чужбина“, за чийто депутати да гласуват живеещите зад граница български граждани.

19-emil-kabaivanovЕ. Кабаиванов:  Тази идея ми се струва, че не е съвсем изчистена. Има неизяснени въпроси. Като този целия свят ли да обхваща един такъв избирателен район „Чужбина”? Някак не намирам логика – президент на българите в чужбина ли ще се избира по този начин? По какви критерии ще се определи такъв район и какви ще са границите му, кои формации ще издигат кандидати в него… А и си мисля, че това ограничава възможностите на българските граждани в чужбина да избират от всички партии и кандидати, които са регистрирани за участие. Според мен не това е решение на проблема, а облекчаването на процедурата. Ние от СДС отдавна предлагаме и съм сигурен, че това за следващите избори ще се случи – да има машинно гласуване. То ще реши субективизма на секционните избирателни комисии – преброяването на гласовете ще се изчислява от машината, няма да е решаващ субективният фактор. Това също така прави достъпът до гласуване много по-лесен и бърз, може да гласуваш от всяка точка на страната. Отпадат субективната намеса, възможностите за изкривяване на вота, купуването на комисии… И най-важното, резултатите от гласуването ще може да бъдат обявени минути след приключването на изборния ден. За да се случи това и в чужбина – навсякъде, където има български граждани, те да могат да гласуват дистанционно по електронен път – е необходимо да бъде изградено електронното правителство, да се избере с прозрачна процедура надежден софтуер, за да се гарантира автентичността на вота, но и да не се налага хората да изминават стотици километри, за да упражнят конституционното си право да определят кой да управлява държавата.

Въпрос 2:  Премахване конституционното ограничение български граждани с второ гражданство да бъдат избирани в управлението на страната.

Е. Кабаиванов:  След като България е демократична страна, член на ЕС и НАТО, задачата на държавата е да осигури на всеки български гражданин, независимо къде живее, правото да избира и да бъде избиран. Така че, да, ние от СДС подкрепяме тази идея.

Въпрос 3:  Създаване на изборни Обществени съвети на българите в чужбина към дипломатическите представителства и Национален съвет на българите в чужбина, в изпълнение на отдавна приетия Закон за българите, живеещи извън република България. (Или, при евентуално приемане на нов Закон за българите зад граница от новия състав на парламента, категоричен ангажимент, че той ще предвижда създаването на изборни представителни органи на диаспората по държави и изборен Национален съвет на българите зад граница. Както и Правилник на прилагане на закона, какъвто така и не беше направен за действащия сега закон.)

Е. Кабаиванов:  Там, където има дипломатически представителства на България, това е България и там са в сила всички закони, които действат в страната, а всички български граждани се ползват с еднакви права, според националното законодателство. Според мен просто това трябва да стане факт. Не трябва да се приемат нови закони за българите в чужбина, а трябва държавата да изпълнява функциите си така, че България да е там, където има дори само един българин. И в тази област, както – за съжаление – в много други, има закони, но те не се прилагат.

Въпрос 4:  Въвеждане на електронно дистанционно гласуване (а до ефективното му въвеждане секциите за избори в чужбина да се откриват при опростени процедури  – например при подадени 20 заявления за гласуване, при гласували на предишни избори над 100 човека и пр.).

Е. Кабаиванов:  Ние от СДС винаги сме защитавали правото на българските граждани в чужбина да участват в изборите, без допълнителни утежнения на процедурата и всевъзможни ограничения. За съжаление, държавата и нейните представителства зад граница продължават да неглижират правата на сънародниците ни. Затова в програмата на СДС сме записали сериозна реформа в администрацията, която включва и дипломатическите представителства. Защото сега не само, че имаме огромен чиновнически апарат, но една тежка машина, която работи бавно и не е в услуга на хората, недостъпна е и сякаш е формирана така, че не да помага, а да пречи.

Въпрос 5:  Каква е Вашата оценка за ролята на българите зад граница за успеха на България и кои са най-важните области, в които очаквате българите в чужбина да допринесат за Родината си  – днес и за в бъдеще?

Е. Кабаиванов:  През последните 10 години, откакто има официална сравнителна статистика за тези финансови потоци, българите в чужбина връщат в родината си много повече пари, отколкото са чуждестранните инвестиции в България, привлечени от държавата. Това е най-високата оценка за ролята на българите в чужбина. И това се случва въпреки държавната политика, която вместо да се грижи за хората, прогони стотици хиляди българи от родината им, като им отне перспективата. България има нужда от национално отговорни политици, за които българите не са електорат, за който се сещат веднъж на 4 години. Вярвам, че на предстоящите избори българите ще изберат такива политици.

Въпрос 6:  Вашата партия има ли представители извън България и какви връзки поддържате (или ще поддържате) с диаспората?

Е. Кабаиванов:  Имаме организации в Белгия, Франция, Великобритания, Германия, САЩ. Но нашата цел не е да изграждаме партийни структури в чужбина, а да направим така, че ние, като политическа организация с национална кауза, да имаме пряк контакт с хората, да ги приобщим не само към идеите на СДС, но да направим така, че те да се чувстват част от държавата, а не изгнаници, за които никой от управниците не мисли. Защото много голяма част от хората, напуснали страната през последните 20 години, са убедени демократи, гласували за СДС в зората на прехода и каузата на СДС е в сърцата им. Това не е просто моята вътрешна убеденост, а го доказват и резултатите от гласуването в чужбина – като изключим гласуването в Турция, което е по-скоро етническо, най-много гласове от българската диаспора винаги е получавал Съюзът на демократичните сили. Сега съм убеден, че отново ще е така. Това са убедени демократи, хора, които вярват, че България може да бъде свободна, правова и демократична държава.

Въпрос 7:  Бихте ли подкрепили кандидат за депутат, ако се знае че е бил агент или сътрудник на ДС?

Е. Кабаиванов:  Категорично не! И това не е декларация, а факт. Доказва го и проверката, която беше направена за кандидатите на всички партии, регистрирани за изборите на 12 май. СДС е единствената формация, в която няма агенти и  доносници на Държавна сигурност. Във всички останали партии, независимо леви, десни, центристи и така наречените „граждански” движения, – във всички техни листи има хора, принадлежали на ДС. Само Съюзът на демократичните сили няма такива кандидати.

Въпрос 8:  Ако трябва да управлявате в коалиция, избройте с кои от парламентарно представените в последните години партии в никакъв случай не бихте се коалирали след изборите?

Е. Кабаиванов:  СДС не може и няма форма, под която да се коалира с бившите комунисти от БСП, нито с партия, която е участвала в корумпирани и провалени управления като ДПС. Няма да участваме в никаква безпринципна коалиция, съставена единствено, за да спаси присъствието във властта на която и да било формация. СДС е коалиция от демократи, земеделци, социалдемократи и радикалдемократи, имаме ясна и изпълнима програма, с която няма как да направим компромис.

Въпрос 9:  И накрая, избройте основните неща, които се ангажирате да постигнете, ако получите 4-годишен управленски мандат, и чрез какви точно законодателни инициативи. Включват ли тези инициативи въпроси, касаещи пряко българската диаспора?

Е. Кабаиванов:  Образование, здравеопазване, сигурност, развитие на малкия и средния бизнес. Това са основните сфери в нашата програма и за тяхното осъществяване ние имаме конкретни законодателни инициативи. И както вече казах, ние градим нашата политика на основополагащия принцип, че законите в България трябва да важат за всички български граждани, независимо къде живеят. Българският народ заслужава такова управление, което мисли за всички българи, което работи за всички българи. Според мен отделно законодателство за българите в чужбина е форма на дискриминация. Вярвам, че България ще има такова управление, че българите ще изберат такива политици, които да покажат, че са на нивото на тази отговорност – да служат на всички българи и да отстояват техните права.

09.05.2013 г.

One Comment »

  • Любо said:

    От отговора на първия въпрос оставам с впечатление, че г-н Кабаиванов дори не си е направил труда да разбере какво го питат. Каква процедура ще облекчава, като в чужбина нямаме дори депутатски листи?

    Въпрос 3 също получава неуместен отговор. Ясно, за пръв чува за идеята за изборен представителен орган на българите в чужбина. Жалко.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.