Home » Авторски страници, политика

Въпроси преди Избори ’2013 – отговорите на ДПС

2013.05.10 2 коментари
Spread the love

Във връзка с Парламентарни избори ’2013 нашето издание изпрати 9 въпроса към участващи в изборите политически партии (ГЕРБ, БСП, “България на гражданите”, ПП “Зелените”, ДСБ, СДС, ДПС, “Атака”, НДСВ и още няколко коалиции), свързани с теми и проблеми, касаещи българите живеещи в чужбина. Във въпросите са обобщени основни питания не само на емигранти от Чикаго, но и от почти цялата ни диаспора, посредством Временните обществени съвети на българите по света. Това е гаранция, че отговорите ще бъдат видени от голяма част от активните ни сънародници зад граница.

Поради краткото време, ги публикуваме веднага и по реда на пристигането им. Досега сме получили и публикували отговорите на: Иван Костов, ДСБ, които можете да прочетете тук; на ПП “Зелените” –  тук; на Емил Кабаиванов, СДС – тук; на Движение “България на гражданите” – тук; на ГЕРБ – тук; на НДСВ – тук.

.

Следват  отговорите на ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ – ДПС

.

––––––––––––––––––––

– Поема ли Вашата партия ясен политически ангажимент във връзка със следните проблеми и въпроси, касаещи българската диаспора, повечето от които са били задавани много пъти в последните години, но не са намерили решение досега? И ако не – защо?

Въпрос 1:  Създаване на отделен, многомандатен избирателен район „Чужбина“, за чийто депутати да гласуват живеещите зад граница български граждани.

dps-logo1233hgДПС:  Не сме го обсъждали изрично, но принципно би следвало добре да се обмисли подобна промяна с оглед на натрупания досега опит. А той доказва, че досега най-активно участие в изборите демонстрират българските граждани, установили се в Република Турция. Известно е, че по Конституция народните представители нямат обвързващ мандат и представляват целия народ. Това означава, че те са призвани да отстояват правата и интересите на всички български граждани, включително и на тези, които живеят в чужбина. Сънародниците ни в чужбина са разпръснати из целия свят и имат различни проблеми и специфични потребности. По-скоро считаме, че самите ни диаспори в чужбина би следвало да се организират и да упражняват съгласувано влияние върху целокупното народно представителство с оглед решаването на техните общи проблеми.

Въпрос 2:  Премахване конституционното ограничение български граждани с второ гражданство да бъдат избирани в управлението на страната.

ДПС:  Не считаме, че подобна промяна би била целесъобразна с оглед на обществените нагласи вътре в страната.

Въпрос 3:   Създаване на изборни Обществени съвети на българите в чужбина към дипломатическите представителства и Национален съвет на българите в чужбина, в изпълнение на отдавна приетия Закон за българите, живеещи извън република България. (Или, при евентуално приемане на нов Закон за българите зад граница от новия състав на парламента, категоричен ангажимент, че той ще предвижда създаването на изборни представителни органи на диаспората по държави и изборен Национален съвет на българите зад граница. Както и Правилник на прилагане на закона, какъвто така и не беше направен за действащия сега закон.)

ДПС:  Добра идея, по принцип, но следва внимателно да се прецизира и регламентира, за да се избегнат конфликти между сънародниците ни.

Въпрос 4:   Въвеждане на електронно дистанционно гласуване (а до ефективното му въвеждане секциите за избори в чужбина да се откриват при опростени процедури  – например при подадени 20 заявления за гласуване, при гласували на предишни избори над 100 човека и пр.).

ДПС:  Подкрепяме твърдо втората част от предложението, а по отношение на първата – да, при условие, че се гарантира свободния избор на човека пред компютъра и невъзможността от подмяна на вота.

Въпрос 5:   Каква е Вашата оценка за ролята на българите зад граница за успеха на България и кои са най-важните области, в които очаквате българите в чужбина да допринесат за Родината си  – днес и за в бъдеще?

ДПС:  Българите в чужбина допринасят много за защитата на интересите на Родината ни и играят важна роля за имиджа й в съответните страни. Ако съумеем да създадем работещ механизъм за тяхното по-добро организиране и отстояване на общите им интереси, взаимната полза ще бъде още по-гарантирана.

Въпрос 6:  Вашата партия има ли представители извън България и какви връзки поддържате (или ще поддържате) с диаспората?

ДПС:  ДПС има вече изградени организационни структури в много страни от ЕС, както и в Република Турция. Стремежът ни е да ги разширим и заздравим.

Въпрос 7:  Бихте ли подкрепили кандидат за депутат, ако се знае, че е бил агент или сътрудник на ДС?

(За съжаление  Движението за права и свободи не даде отговор на този въпрос, въпреки, че се опитахме допълнително да ги попитаме за него – бел.ред.)

Въпрос 8:  Ако трябва да управлявате в коалиция, избройте с кои от парламентарно представените в последните години партии, в никакъв случай не бихте се коалирали след изборите?

ДПС:  АТАКА и ГЕРБ.

Въпрос 9:   И накрая, избройте основните неща, които се ангажирате да постигнете, ако получите 4-годишен управленски мандат, и чрез какви точно законодателни инициативи. Включват ли тези инициативи въпроси, касаещи пряко българската диаспора?

ДПС:  Ще подкрепим всяка законодателна инициатива, целяща по-добрата защита на правата и специфичните интереси на сънародниците ни зад граница. Ние сме една от малкото партии, които последователно сме се застъпвали през всичките тези години за решаването на проблемите на българските граждани в чужбина.

2 Comments »

  • Любо said:

    По въпрос 1: ДПС е против МИР чужбина, защото той би позволил на българските турци в Турция да се еманципират, и да гласувай за който им дойде – Касим Дал примерно.
    По въпрос 2: ДПС подкрепят забраната да се избират двойни граждани, защото българските турци често имат двойно гражданство. Така те стават зависими от кадрите на ДПС в България – които имат само едно гражданство.
    По въпрос 3: Няма как да има конфликъи, ако Обществените съвети са изборни. Ама все друго си е да ги назначаваме, нали? Там повечето партии са единодушни май.

  • petio said:

    Българите в чужбина (Турция) и защитата на българите в Европа и република Турция.Става много ясно. Партия целяща да сее етническа омраза между българи от какъвто и произход да сме. последната зцепка на Местан е да държи митинг на турски и го осъдиха сливенския съд ако се не лъжа. Отговорите са много общи и не става ясно какво им е тношението спрямо преди по поставените въпроси. Против избирането са на МИР в чужбина, но отговарят уклончиво.Да не говорим, че в Париж 2009 изборите дойдоха едни с един голф и излязоха с тениски на ДПС и искаха така да влязат да гласуват.Не ги пуснаха, но всичко беше за провокацията. Много ясно, че няма да те пуснат с пропагандна за която и да е било партия афиш, плакат и прочие.Единствената партия, която защитава етнос и иска да го изолира, за да може да е не е голям, но постоянен и те да са единственият му спасител.Все едно българите с турски произход и тези изповядващи Исляма не могат сами да решават и да живеят в разбирателство с другите. Само за информация. Не съм против мюсюлманите.Имам приятели мюсюлмани. Не съм против Турция. Все повече виждам, че е страна с история и култура и с много прогресивно мислещи хора.Икономиката им се развива много добре. Имат силни позиции политически, които отстояват и най-вече са сред най-турситическите държави на планетата. Имаме даже пример да вземем в някои отношения.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.