Home » Авторски страници, политика

Въпроси преди Избори ’2013 – отговорите на ПП “Зелените”

2013.05.08 15 коментара
Spread the love

Във с връзка Парламентарни избори ’2013 нашето издание изпрати 9 въпроса към участващи в изборите политически партии (ГЕРБ, БСП, “България на гражданите”, ПП “Зелените”, ДСБ, СДС, ДПС, “Атака”, НДСВ и още няколко коалиции), свързани с теми и проблеми, касаещи българите живеещи в чужбина. Във въпросите са обобщени основни питания не само на емигранти от Чикаго, но и от почти цялата ни диаспора, посредством Временните обществени съвети на българите по света. Това е гаранция, че отговорите ще бъдат видени от голяма част от активните ни сънародници зад граница.

Поради краткото време, ще ги публикуваме веднага и по реда на пристигането им. Започнахме с отговорите на Иван Костов от ДСБ, които получихме първи и които можете да прочетете тук.

Днес публикуваме  ОТГОВОРИТЕ НА ПП “ЗЕЛЕНИТЕ”.

.

——————————————————–

– Поема ли Вашата партия ясен политически ангажимент във връзка със следните проблеми и въпроси, касаещи българската диаспора, повечето от които са били задавани много пъти в последните години, но не са намерили решение досега? И ако не – защо?.

Въпрос 1. Създаване на отделен, многомандатен избирателен район “Чужбина”, за чийто депутати да гласуват живеещите зад граница български граждани.

Untitled11

ПП “Зелените”: Подкрепяме идеята за създаване на многомандатен избирателен район в чужбина. Съгласно съществуващата номерация на избирателните райони в България, условно ще го наречем 32 многомандатен избирателен район (МИР).

Конкретната ни идея е 32 МИР също да излъчва свои избраници, равнопоставени на броя подадени гласове на предходни избори. Смятаме, че на този етап е нормално от 32 МИР да се излъчат 12 мандата. Това е 5 % от общия брой на депутатите в Народното събрание и е приблизително равно на броя избиратели, гласуващи зад граница. По този начин всяка политическа партия ще трябва да излъчи свои представители, които да се кандидатират от този район и да вникне в проблемите на българите зад граница.

Въпрос 2. Премахване конституционното ограничение български граждани с второ гражданство да бъдат избирани в управлението на страната.

“Зелените”: Тази конституционна норма е анахронизъм и е остаряла. Бащите на нашата конституция са имали предвид, да не може чужденци да управляват държавата и тя да загуби независимостта си.

Според нас всички български граждани имат равни избирателни права – да избират и да бъдат избирани. Законът сега ни пречи да издигаме кандидати, ако те имат двойно гражданство, но не си дава сметка в какво динамично време живеем и колко се е глобализирал светът. Смятаме, че за да се поправи несъответствието между дух и буква на закона, трябва да се приеме, че пасивно избирателно право имат всички български граждани, който са такива по рождение, без значение дали имат по-късно придобито второ гражданство.

Въпрос 3. Създаване на изборни Обществени съвети на българите в чужбина към дипломатическите представителства и Национален съвет на българите в чужбина, в изпълнение на отдавна приетия Закон за българите, живеещи извън република България. (Или, при евентуално приемане на нов Закон за българите зад граница от новия състав на парламента, категоричен ангажимент, че той ще предвижда създаването на изборни представителни органи на диаспората по държави и изборен Национален съвет на българите зад граница. Както и Правилник на прилагане на закона, какъвто така и не беше направен за действащия сега закон.)

“Зелените”: Подкрепяме създаването на изборни Обществените съвети на българите в чужбина към дипломатическите представителства. Там, където има български общности, смятаме, че е съвсем редно те да имат правото да се самоорганизират и активно да участват в прилагането на Закона за българите, живеещи в чужбина.

Въпрос 4. Въвеждане на електронно дистанционно гласуване (а до ефективното му въвеждане секциите за избори в чужбина да се откриват при опростени процедури – например при подадени 20 заявления за гласуване, при гласували на предишни избори над 100 човека и пр.).

“Зелените”: Зелените ясно сме заявили в своята предизборна платформа като основен наш приоритет въвеждането на дистанционно електронно гласуване.

Също така подкрепяме въвеждането на всякакви форми на гласуване от разстояние, включително и по поща, защото смятаме, че това би повишило избирателната активност на българите зад граница, което само по себе си води до по-малка тежест на “манипулираните гласове”. Смятаме, че интернет гласуването би повишило не само количеството на гласоподавателите, но и тяхното качество, и би довело до спестяване на значителни разходи за сформиране на изборни секции в чужбина и страната.

В преходния период до въвеждане на електронното дистанционно гласуване, смятаме, че е по-удачно да се намали броят на нужните заявки за откриване на нова секция в чужбина.

.

Въпрос 5. Каква е Вашата оценка за ролята на българите зад граница за успеха на България и кои са най-важните области, в които очаквате българите в чужбина да допринесат за Родината си – днес и за в бъдеще?

“Зелените”: Зелените високо ценим постиженията на всеки един българин, независимо от неговото местожителство, като отчитаме факта, че за да се реализира човек извън страната си, много често са нужни много повече усилия и умения. Разчитаме на нашите сънародници извън граница да ни помогнат в усилията ни за реформи в българските институции, чрез прилагане на най-демократичните и работещи модели на управление във всички области на социално-икономическият ни живот: здравеопазване, образование, икономика, съдебна система, енергетика и др.

Въпрос 6.  Вашата партия има ли представители извън България и какви връзки поддържате (или ще поддържате) с диаспората?

“Зелените”: Зелените имаме амбицията да създадем реална мрежа от привърженици и членове сред българите в чужбина, като ще изберем най-удачната форма за това в консултация с нашите сънародници зад граница. По време на кампанията си за парламентарни избори 2013 г., работим активно с представители на българската диаспора чрез нашата фейсбук група – Зелените по света – https://www.facebook.com/groups/ZelenitePoSveta/

Въпрос 7.  Бихте ли подкрепили кандидат за депутат, ако се знае че е бил агент или сътрудник на ДС?

“Зелените”: Зелените сме единствената партия сред претендентите за влизане в 42-рото Народно събрание, както и за всички изминали досега избори, в чиито листи няма бивши агенти и служители на Държавна сигурност /ДС/ и всички останали тоталитарни служби. (С решение от 26 април 2013 г. Комисията за разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС публикува списък на свързаните със службите кандидати за народни представители: http://offnews.bg/index.php/188591/publikuvaha-spisak-kandidat-deputatite-agenti-na-ds.)

За пореден път Зелените доказахме, че сме единственият участник в политическия процес в България, способен да донесе качествена промяна и скъсване със зависимостта от структурите на бившата ДС.

Фактът, че партиите, участвали в управлението на страната през последните десетилетия, са неразривно свързани със структурите на службите на тоталитарния режим, е добре известен. Шокирани сме, че агенти на ДС са намерили място и в листите на нови партии, които претендират да са носители на нормалност в политиката. Подобна обвързаност е сред основните причини за неспособността на тези стари и нови политически играчи да донесат реална промяна, да прекратят порочната зависимост на политиката от икономическите и криминални метастази на ДС.

Самото създаване на Зелените като партия на будните и активни хора, несвързани със службите за сигурност нито в миналото, нито в наши дни, имаше за цел да прекъсне тази зависимост. За тази цел всички кандидати за Народни представители и членове на Зелените декларират задължително липсата си на принадлежност към ДС и службите за сигурност.

Зелените сме участници в предизборната кампания със задължението и увереността, че ИМА РАЗЛИЧНА ПОЛИТИКА и липсата на агенти на ДС в листите им е поредно доказателство, че те единствени могат да я постигнат.

Въпрос 8. Ако трябва да управлявате в коалиция, избройте с кои от парламентарно представените в последните години партии, в никакъв случай не бихте се коалирали след изборите?

“Зелените”: Зелените няма да участваме в безпринципни коалиции. Бихме подкрепяли конкретни предложения, които отговарят на нашите принципи и програма, на ангажиментите, които сме поели пред избирателите си. Всяка подкрепа по отделни политики трябва да бъде обвързана с писмено споразумение между съответните политически субекти, гарантиращо, че това е официалната позиция на съответните страни. Това означава политическа отговорност. Не трябва да има задкулисни споразумения, а пълна прозрачност. Всички наши действия или общи политики ще са публични и представени на нашия сайт и в общественото пространство.

Въпрос 9. И накрая, избройте основните неща, които се ангажирате да постигнете, ако получите 4-годишен управленски мандат, и чрез какви точно законодателни инициативи. Включват ли тези инициативи въпроси, касаещи пряко българската диаспора?

“Зелените”: Основните акценти на нашето управление през следващия мандат на Народното събрание на Република България ще бъдат:

Реален граждански контрол и участие в управлението.

Пряка демокрация.

Предизвикване на национален референдум с подписка от 50 000 избиратели (вместо с 500 000, както е в момента), а на местен референдум – с подписка от 4% от избирателите в съответните общини, райони и кметства (вместо с 10% както е сега).

Прозрачност и контрол –

Въвеждане на електронно правителство и електронно управление.

Ясни, равноправни общи условия за участие в различните видове избори (местни, национални и др.) на физически лица, граждански сдружения, инициативни комитети, политически партии и коалиции.

Задължителна гражданска квота при оценяването и приемането на членовете на районните и Централната избирателни комисии.

Работеща съдебна система –

Гарантиране на съдийската независимост чрез избиране на съдии и прокурори от съсловни организации, и обществената квота и отпадане на политическите назначения в съдебната система.

Осигуряване на възможността гражданите да сезират пряко конституционния съд, както и отпадането на понятието „правен интерес”, когато се касае за дела от обществен интерес.

Качествено и достъпно здравеопазване –

Изработване на национална здравна карта, която да бъде осъвременявана ежемесечно и реално да показва картината на здравеопазването в страната. Това означава всеки гражданин да има възможността да види в района, в който се намира, какви специалисти работят, какви липсват, какви изследвания може или не може да си направи.

Създаване на национални профилактични програми с цел превенция, ранна диагностика и съответно ранно лечение на значимите заболявания.

Образование на бъдещето.

В сферата на средното образование –

Прилагане на най-добрите световни практики в насока реформа на методиките на преподаване в училищата. Планирано преминаване от модел, основан на знания, към модел, основан на адаптивни и практически умения, целеви компетентности, ценности и екипна работа.

Подобряване на кариерното ориентиране в средното образование чрез създаване на „кариерни центрове” във всяко учебно заведение, в които учениците да могат да се консултират с квалифицирани специалисти.

В сферата на висшето образование и науката –

Сегашният модел на финансиране на университетите, който е силно зависим от броя записани студенти, води до занижаване на критериите на образованието и обезценява дипломите. Финансирането трябва да бъде по-тясно свързано с качеството на образователния продукт.

По-адекватно разпределение на средствата за държавни поръчки на базата нуждите на икономиката. Държава с ясна и гъвкава представа какви кадри очаква и има нужда да влязат в икономиката годишно, и кои учебни заведения са най-подготвени да ги доставят с нужната квалификация. Активно стратегическо планиране спрямо дела на различните отрасли в икономиката и визията за развитие на държавата – в диалог с бизнеса, браншовите и гражданските организации.

Премахване на монополите, осигуряване на заетост и зелена икономика –

Прекратяване на държавното подпомагане на икономически неефективни и опасни за здравето и околната среда производства. Пренасочване на средствата към преквалификация на освободените работници, както и към програми за стимулиране на предприемачеството.

Преференции за развитието на екологично отговорна индустрия и зелен бизнес, биоземеделие, устойчив и алтернативен туризъм, ВЕИ, енергийна ефективност.

Премахване излишната административна тежест. Намаляване на многото разрешителни режими за малкия и среден бизнес.

Устойчив транспорт –

Железопътният транспорт – основа на инфраструктурата. Приоритетно обновяване, модернизиране на жп мрежата и подвижен състав на БДЖ. Включване на България в европейската високоскоростна жп мрежа.

Селско стопанство –

Стимулиране на местното производство, местните пазари и премахване на пречките пред преките продажби на земеделска продукция.

Подкрепа за биологичното производство и агроекологичните практики, включително възстановяване плодородието на почвите.

Справедливо разпределяне на европейските субсидии, насочване на субсидиите към малките и средните фермери, които са свързани пряко с живота на село.

Енергийна независимост на България –

Приемане на Национална енергийна стратегия до 2025 г., която се базира на енергийна ефективност (четирикратно намаляване на енергийния интензитет) и увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в общия енергиен микс на страната до 35-40%.

Всеки гражданин да има право да избира доставчика си на енергия. Възможно най-бърза либерализация на енергийния пазар, електроснабдяването и собствеността върху електроразпределителните мрежи.

Децентрализация на производствените мощности, при която 70% от енергийните нужди на страната да се задоволяват от семейни, малки кооперативни или комунални инсталации.

Спиране на незаконните строежи и възстановяване на увредената природа –

Спиране застрояването на Черноморското крайбрежие и обявяване на парк Българско черноморско крайбрежие, който да защитава крайбрежните местообитания и пейзажите, и да създава условия за устойчив туризъм. Забрана за дънното тралене в българската акватория на Черно море.

Прекратяване на незаконното строителство и рекултивация на увредените терени в Пирин, Рила, Витоша, Родопите, Стара планина, Средна гора, Странджа и във всички останали горещи точки с висока природна значимост.

Повишаване на финансовите стимули за собствениците, които опазват или отговорното стопанисват обекти и територии, попадащи в защитени зони и територии.

 

15 коментара »

 • Красимир Гаджоков said:

  Ето затова ще подкрепя Зелените – мислещи, при това съвременно, а не в анахронизмите на 19-ти век …

  И не само – доказали са се като защитници на обществения интерес много преди да станат партия и без никой да им е плащал за това.

 • любо said:

  Ще ги подкрепя, защото искам да хвърля един камък в локвата с кал. Искам да вземат поне 1%, да получат право на държавна субсидия, и да влязат през главната врата в Народното събрание след четири години.

 • Mila said:

  Нямат просто слаба точка Зелените. За никоя друга ПП не се сещам, която да има в момента ГОТОВ човекоресурс, компетентен, ангажиран, отговорен и информиран, способен незабавно да се захване с “чудати дела” и да е под 40-годишен. Това като човек от същата възрастова категория силно ми импонира, защото познавам от медийни участия поне дузина носители на “зелени идеи” и гледайки партийните листи на други, пълни с навитаци, смело ориентирани към пенсионните отдели на НОИ, свеждам избора си до почти нула дилема. Но не там е основното. Основното е изложено горе – за зрящите. “Новите идеи” преди 20 години бяха едни, новите идеи днес са други и са записани под 9-тте точки. Това не са визии, ориентирани към хора, израстнали с “режима” и свикнали 20 години да циклят в познатата си зона на комфорт, поверявали многократно управлението на държавата в едни и същи провалени и бетонирани в консервативността си корупционни партийни формации. Затова нека дадем шанс на тези носители на ТОВА Ново време да покажат, че могат да го реализират, а това ще стане, като се отдръпнем от всички други, които показаха, че не искат! 🙂

 • Rammstein82 said:

  Те като цяло са си слаба точка, бе, Mila. И какви са тия зелени тролове тук? Ще падна от смях.

 • стефан said:

  нека погледнем за секунда в огледалото за обратно виждане и си спомним как започна началото на края на режима на Тодор Живков. Това беше с една неформална сбирка в Дома на киното в София, в далечните 80. Поводът – интелектуалци се събраха за да учредят Комитета за екологична защита на град Русе. Mалко преди това, на площада пред партийния дом в Русе, беше станало немислимото – майки с колички дойдоха да протестират пред местните патийните велможи срещу неспиращото обгазяване на града от химически завод в съседна Румъния.
  Зелената тема беляза началото на края на властта на бодигарда на Живков. Спасяването на Витоша чрез спирането на промените в Закона за горите, дадоха онзи фокус, който липваше на това младо крехко гражданско общество, което покълва в България. И което в нормалните демокрации е този коректив, който между два парламентрани вота, е ежедневният контрапункт на своеволията.
  Зелените са партията на гражданското общество. По дефиниция, да искаш да не се строи и да не се бастисва природата пари и далавера не носи. Най-малкото за това можем да сме спокойни, че Зелените не са поредната корумпирана партия, която да обслужи нечии бизнес интереси.
  За мене има обаче един проблем в платформата на Зелените, не само българските. Това е погрешното им разбиране за енерийната политика. Не, фотоволтаиците и вятърните мелници, не са решение.
  Но имам чувството, че те вече почват да го разбират.
  Например, една тяхна скъпа идея от 90-те – биогоривата (алкохол от царевица и др.под.), те разбраха, че е пагубна за природата и за хората – това доведе до безумно поскъпване на храните в световен мащаб и до по-голямо мизрестване на хората в Африка .
  И преоцениха своята позиция.
  Така ще стане и за фотоволтаиците и за шистовия газ 🙂
  Нека не само прехвърлят 1%, а вземат 2-3% Това ще даде сила на тяхното послание.
  Лично аз още не съм решил за кого да гласувам. Продължавам да чета отгворите на партиите и благодаря на Еврочикаго за константната си през годините дейност в това да поставя неудобните въпроси пряко и открито. Няма друга медия и в Бг и в чужбина, така постоянно да слага на фокус темата за правата на българите в чужбина.

 • Наталия said:

  В цяла Германия има масирана програма за подпомагане на домакинствата и фермерите да слагат слънчеви панели и слънчеви колектори на покривите си и те се възползват от нея. Защо, ако това става в една по-северна държава, да не става и в България? Да не са по-глупави германците от българите? Има една голяма разлика и пречка обаче, защо това не става в България – лицензионните режими да си сложиш фотоволтаик на покрива на къщата са същите, като да построиш фотоволтаична централа на 2 хектара: отнема 1 година и сумати лицензи и пари. В Германия това става по-малко от месец. Зелените са именно за опорстяване на тези режими и намаляване на пречките пред домакинствата да използват ВЕИ в ежедневието си. Никой не говори, че от утре Зелените в България ще тръгнат да закриват другите източници, това ще стане постепенно и плавно във времето на база “естествен подбор”, изчерпаемите източници в Б-я и региона ще свършат за 30-40 години и ние трябва да сме подготвени да ги заменяме поетапно от сега!

  И последен пример: имам слънчев колектор на терасата си в София, от април до октомври имам топла вода в бойлера и не го включвам на ток. Месечната ми сметка пада с 20 лв за тези месеци, което за мен е реално, измеримо и видимо облекчение!

 • Възмутен said:

  “Предизвикване на национален референдум с подписка от 50 000 избиратели (вместо с 500 000, както е в момента), а на местен референдум – с подписка от 4% от избирателите в съответните общини, райони и кметства (вместо с 10% както е сега” – като тоя измисления “референдум” във Варна, в който (и това го изписаха доста медии)покрай уж благородната кауза бяха събирани и подписи, за да се набута Калинката Павлова в НС! Толкова бях (и все още съм) възмутен! Да си играят така с хората, да ги манипулират по толкова долен начин! А по-наивните им се и довериха! Отвратително е, а сега какво, искат още по-лесно да го направят за машинациите си ли?!

 • Мамини сладки said:

  “Ето затова ще подкрепя Зелените – мислещи, при това съвременно,..” Само не разбрах заради кое!? Те дори не са доказали, че мислят, а камо ли съвременно 🙂

 • Антони said:

  Избирам Зелените, защото само те май са наясно, че България има два основни ресурса – хора и природа.
  Затова и кампанията им от “За да остане природа в България” израсна до “За да останат хора в България”.

  Наистина ми се струва че XXI век ще е векът на Зелените, глобално погледнато. Що се отнася до България, до 20 години, тази партия ще има мнозинство в Парламента.

 • Петър said:

  Тези изглеждат доста въздушни, ако се наложи да изпълнят, това което казват, със сигурност ще докарат България до катастрофа. Да караме по ред
  Въпрос 1 – резонен, но отговорът им звучи като за мажоритарна система.
  Въпрос 2 – този въпрос не го разбирам. Ако не си готов да се откажеш от второто си гражданство каква е гаранцията че ще работиш за България., да не говориме че най-вероятно ще трябва да се отказваш и от по-голяма заплата.
  Въпрос 3 – какво общо имат политиците с гражданската активност, нима има някаква пречка да се създадат такива съвети. Просто ако има такива трябва да работят по-активтно с българските представителства. За пример присъствах случайно на събиране на хърватската общност в Чикаго. Основната цел бе да се съберат средства за подпомагане на дипломатическите служби в САЩ и правителството на Хърватия – събраха милиони.
  Въпрос 4 – и въпросът и отговорът звучат много несериозно. Този въпрос се дискутира от години и никой не си е направил труда да формулира основните принципи на които трябва да бъде създадена такава система за електронно гласуване. Иначе мераци бол, но всички го приемать като направено с магическа пръчка.
  Въпрос 5 – нищо особенно и като въпрос и като отговор.
  Въпрос 6 – като 5.
  Въпрос 7 – болна тема. Откакто разбрах че за агент на ДС може да бъде обвинен почти всеки който е пътувал зад желязната завеса и разни други случаи в които дори човекът обвинен за такъв не е подозирал че е бил – предпочитам тези въпроси да бъдат изхвърлени ото употреба. Единственото им предназначение е за постигане на политически цели с удари под кръста.
  Въпрос 8 – важен и отговърът е бла-бла. Е добре нима политиката на България в областта на външна политика, отбраната, образованиаето и други трябва да се определя от това коя политичска партия е на власт. Може да има нюанси но основните чели не могат да се променят. Т. е. трябва да има и области в които всички парти трялвя да гледат в една посока. За съжаление има партии като БСП, ДСБ, ДПС, които са готови да воюват със всички и за всичко – явно най-голямата им цел е джобчето на лидерите им.
  Въпрос 9:
  Пряка демокрация – звучи добре за ушите, но и предпостака за по-голяма манипулация.
  Работеща съдебна система – това което го искат и сега е така, явно не могат да определят къде е проблемът.
  Качествено и достъпно здравеопазване – явно и тук им липсват идеи, мераци имат.
  Качествено и достъпно здравеопазване – тук също са дареч от проблемите и в средното и във висшето образование.
  Премахване на монополите, осигуряване на заетост и зелена икономика – възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) доведога до масовите протести и самозапалвания. Простичко е много са скъпи, а аз не съм уверен че са и безопасни. Със сигурност ще докарат само бедност и енергийна зависимост.
  Селско стопанство – и тук са много в страни. На България и липсва пазарна стратегия за пласиране на висококачествена селскостопанска продукция, която може да произвежда. Нима някой си мисли че може да бъде разработена от дребните производители!? Замисля ли сте се защо в богатите араки петролни държави предпочитат български хранителни продукти?

 • любо said:

  Отговор на Петър:
  1. Няма нищо ненормално, ако 5% от гласувалите са в чужбина, 5% от мандатите да представляват български граждани в чужбина. Още повече, че представляваме 15% от пълнолетното население.
  Българската изборна система е пропорционална, затова и въпросът е за Многомандатен избирателен район Чужбина, в случая ти не си разбрал въпроса.
  2. Аз имам двойно гражданство, но не си мисли, че това ме прави по-малък патриот от теб. Едното няма нищо общо с другото. Все едно да избирам между децата си и родителите си. България е единствената държава в Европа, може би и в света, която позволява двойното гражданство, но ограничава пасивното изборно право. Това ще коментираш ли?
  3. Очевидно и тук не си в час. Не е достатъчно да обявим, че има Обществени съвети. Това е направено отдавна. Нужно е също държавата да ни приеме за завой събеседник, да признае тяхното легално съществуване и най-важното, да организира избори в чужбина за съветници. защото това не е частна инициатива, и никой не би приел резултата от изборите, освен ако той не е организиран на държавно ниво.
  4. Тук направо ставаш смешен. Стандартите за електронно гласуване и в САЩ и в ЕС са дефинирани от години и са публично достъпни. Става дума за конкретни параметри на системата, които трябва да осигури регистрирането на вота. Ти сигурно живееш на друго място, затова не знаеш.

  7. Коментираш именно като бивш агент на ДС, надявам се от незнание. Комисята по досиетата взема решенията си на основата на писмени документи от архивите на ДС. Всеки НЕ МОЖЕ да бъде обявен за бивш сътрудник на ДС. Друг е въпроса, че не всички агенти са обявени. Но че ВСЕКИ може да бъде обявен – това е категорично невярно.

 • petio said:

  Любопитен съм. Защото 2009 бях на косъм да гласувам за тях. Мисля, че е същата партии.Имаше доста биолози, ботаници, информатици..Но се уплаших като много българи и реших да гласувам протестно за изгонването на тройната коалиция. Индиректно, за партия, която не спечели, но щеше да подкрепи ГЕРБ при балотаж. Много хора се уплашиха тогава и гласуваха протестно и заради факта, че Бойко супермен обеща да вкара в затвора много хора. Което не стана разбира се. Колебаещ съм. Защото се чудя трабва ли да валидираме парламент с крадци, мошенници и предатели, за да вкараме зелена алтернативна и опозиционна партия. Ако всеки път поддържаме тази система, България ще се изчисти изключително трудно от тях. ДПС-ГЕРБ-БСП-РЗС-АТАКА и прочие. Не всички разбира се но Доган/Местан-Станишев-Бойко са за затвора. Забележката към референдумите ми е, че не може само 50 000 да е бройката. Може би трябва повече, но да има стабилна информационна платформа за гражданите и информацията. Един вид ако всеки гражданин бъде информиран с мейл или смс за важни (не спам разбира се) за родината каузи с много привърженици и да има една огромна платформа информационна гражданска, но със съдействието на Държавата. И там да се събират петиции, да се информира с официални източници итн. Така да се събират бройките за референдум с електронен подпис примерно или с мейл. Да не ставам ”дребнав”. На всички им звучат разумни, но отчасти утопични приоритетите. Но аз съм ЗА,защото нас, гражданите ни оттучиха да имаме за реализуеми истинските неща, от които ТРЯБВА да се тръгва. Искам и зелена партия в Парламента. Но не само като опозиция, а като реална сила.Но не в този му вид на Парламента и не с тези стари крадливи партии с престъпници, които хората ги изгониха, а те се черпиха с шампанско от джоба на данъкоплатеца!!! Още се колебая за 12ти, но зелените определено са ми симпатични и смятам,че сме дорасли вече за зелена партия в Парламента. Мнение за статиите. Би било добре, пак ще се повторя, да не се говори само за програмата, а и за реализацията им дори и накратко.Разбирам, че няма да е лесно. Не знам дали сте достатъчно хора в екипа на вестника да направите и една сравнителна таблица да я публикуваме в различните групи на бг в чужбина? Също и защо ГЕРБ и Зелените, нямат офциално лице, подписало се под отговорите. Как се е осъществил контактът? Чрез мейл с въпросите и мейл с отговорите или истинско интервю по телефон или скайп? Благодаря за отговора и успех!!

 • Вътрешен човек said:

  “Не знам дали сте достатъчно хора в екипа на вестника да направите и една сравнителна таблица да я публикуваме в различните групи на бг в чужбина?”
  Така сме решили да направим, макар и да не сме си изяснили точно как да я оформим таблицата? Ще се радваме на всеки, които реши да помогне и да я разпространи.

  “Също и защо ГЕРБ и Зелените, нямат офциално лице, подписало се под отговорите?”
  Защото отговорите им са колективен труд, но иначе имейлът е подписан и зад него стои конкретно лице.

  “Как се е осъществил контактът? Чрез мейл с въпросите и мейл с отговорите или истинско интервю по телефон или скайп? Благодаря за отговора и успех!!”
  Разговаряно е по тел., но отговорите им са писмени (за да не е нужно после да се спори, кой какво казал, а друг какво написал).

 • Цветан said:

  Като цяло, заемат позиция по повечето въпроси и дават конкретни цифри за откриване на избирателен регион в чужбина, което означава, че наистина са обърнали внимание по въпроса, за разлика от други партии с големи претенции, но без покритие (най-вече ГЕРБ).

  Допада ми и идеята, че не се опитват да представят частни интересни като държавни (да строим магистрали за Турция, че иначе нашата икономика няма да се отлепи от земята), а се опитват да напитат пулса – БДЖ е ключов сектор на икономиката и “Пътнически превози” може да стане реален конкурент на автобусния транспорт, чрез обновяване на парка, преосмисляне на ценовата политика чрез въвеждането на плаващи цени според търсенето и въвличането на рекламодатели, чрез организираните на собствено рекламно списание, което да е достъпно във вагоните. Това отгоре на всички прекрасно се връзва със зелената идея, тъй като жп транспорта е чувствително по-екологичен.

  За рефендумите не съм убеден, че би било добре да се сваля толкова ниско летвата предвид, че населението пада и ще продължи да пада поне през идните 10 години в по-голямата част на страната. Така по места ще може 1-2 хиляди души да поискат референдум, което само по себе си би го обезмислило.

  Като цяло, виждат се осъвременени идеи и опити да се поставят истинските проблеми за страната на преден план. Чистотата на въздуха и на околната сред в големите населени места е в момента проблем и ще става все по-голям.

 • Марчето said:

  Ще гласувам за тях не само заради смислените отговори – смятам, че “Зелените” трябва да присъстват в парламентарни комисии и там да имат възможност да отстояват прогресивни зелени политики, както вече се случва в много развити държави.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.