2024-04-19

15 thoughts on “Въпроси преди Избори ’2013 – отговорите на ПП „Зелените“

  1. Ще гласувам за тях не само заради смислените отговори – смятам, че „Зелените“ трябва да присъстват в парламентарни комисии и там да имат възможност да отстояват прогресивни зелени политики, както вече се случва в много развити държави.

  2. Като цяло, заемат позиция по повечето въпроси и дават конкретни цифри за откриване на избирателен регион в чужбина, което означава, че наистина са обърнали внимание по въпроса, за разлика от други партии с големи претенции, но без покритие (най-вече ГЕРБ).

    Допада ми и идеята, че не се опитват да представят частни интересни като държавни (да строим магистрали за Турция, че иначе нашата икономика няма да се отлепи от земята), а се опитват да напитат пулса – БДЖ е ключов сектор на икономиката и „Пътнически превози“ може да стане реален конкурент на автобусния транспорт, чрез обновяване на парка, преосмисляне на ценовата политика чрез въвеждането на плаващи цени според търсенето и въвличането на рекламодатели, чрез организираните на собствено рекламно списание, което да е достъпно във вагоните. Това отгоре на всички прекрасно се връзва със зелената идея, тъй като жп транспорта е чувствително по-екологичен.

    За рефендумите не съм убеден, че би било добре да се сваля толкова ниско летвата предвид, че населението пада и ще продължи да пада поне през идните 10 години в по-голямата част на страната. Така по места ще може 1-2 хиляди души да поискат референдум, което само по себе си би го обезмислило.

    Като цяло, виждат се осъвременени идеи и опити да се поставят истинските проблеми за страната на преден план. Чистотата на въздуха и на околната сред в големите населени места е в момента проблем и ще става все по-голям.

  3. „Не знам дали сте достатъчно хора в екипа на вестника да направите и една сравнителна таблица да я публикуваме в различните групи на бг в чужбина?“
    Така сме решили да направим, макар и да не сме си изяснили точно как да я оформим таблицата? Ще се радваме на всеки, които реши да помогне и да я разпространи.

    „Също и защо ГЕРБ и Зелените, нямат офциално лице, подписало се под отговорите?“
    Защото отговорите им са колективен труд, но иначе имейлът е подписан и зад него стои конкретно лице.

    „Как се е осъществил контактът? Чрез мейл с въпросите и мейл с отговорите или истинско интервю по телефон или скайп? Благодаря за отговора и успех!!“
    Разговаряно е по тел., но отговорите им са писмени (за да не е нужно после да се спори, кой какво казал, а друг какво написал).

  4. Любопитен съм. Защото 2009 бях на косъм да гласувам за тях. Мисля, че е същата партии.Имаше доста биолози, ботаници, информатици..Но се уплаших като много българи и реших да гласувам протестно за изгонването на тройната коалиция. Индиректно, за партия, която не спечели, но щеше да подкрепи ГЕРБ при балотаж. Много хора се уплашиха тогава и гласуваха протестно и заради факта, че Бойко супермен обеща да вкара в затвора много хора. Което не стана разбира се. Колебаещ съм. Защото се чудя трабва ли да валидираме парламент с крадци, мошенници и предатели, за да вкараме зелена алтернативна и опозиционна партия. Ако всеки път поддържаме тази система, България ще се изчисти изключително трудно от тях. ДПС-ГЕРБ-БСП-РЗС-АТАКА и прочие. Не всички разбира се но Доган/Местан-Станишев-Бойко са за затвора. Забележката към референдумите ми е, че не може само 50 000 да е бройката. Може би трябва повече, но да има стабилна информационна платформа за гражданите и информацията. Един вид ако всеки гражданин бъде информиран с мейл или смс за важни (не спам разбира се) за родината каузи с много привърженици и да има една огромна платформа информационна гражданска, но със съдействието на Държавата. И там да се събират петиции, да се информира с официални източници итн. Така да се събират бройките за референдум с електронен подпис примерно или с мейл. Да не ставам “дребнав“. На всички им звучат разумни, но отчасти утопични приоритетите. Но аз съм ЗА,защото нас, гражданите ни оттучиха да имаме за реализуеми истинските неща, от които ТРЯБВА да се тръгва. Искам и зелена партия в Парламента. Но не само като опозиция, а като реална сила.Но не в този му вид на Парламента и не с тези стари крадливи партии с престъпници, които хората ги изгониха, а те се черпиха с шампанско от джоба на данъкоплатеца!!! Още се колебая за 12ти, но зелените определено са ми симпатични и смятам,че сме дорасли вече за зелена партия в Парламента. Мнение за статиите. Би било добре, пак ще се повторя, да не се говори само за програмата, а и за реализацията им дори и накратко.Разбирам, че няма да е лесно. Не знам дали сте достатъчно хора в екипа на вестника да направите и една сравнителна таблица да я публикуваме в различните групи на бг в чужбина? Също и защо ГЕРБ и Зелените, нямат офциално лице, подписало се под отговорите. Как се е осъществил контактът? Чрез мейл с въпросите и мейл с отговорите или истинско интервю по телефон или скайп? Благодаря за отговора и успех!!

  5. Отговор на Петър:
    1. Няма нищо ненормално, ако 5% от гласувалите са в чужбина, 5% от мандатите да представляват български граждани в чужбина. Още повече, че представляваме 15% от пълнолетното население.
    Българската изборна система е пропорционална, затова и въпросът е за Многомандатен избирателен район Чужбина, в случая ти не си разбрал въпроса.
    2. Аз имам двойно гражданство, но не си мисли, че това ме прави по-малък патриот от теб. Едното няма нищо общо с другото. Все едно да избирам между децата си и родителите си. България е единствената държава в Европа, може би и в света, която позволява двойното гражданство, но ограничава пасивното изборно право. Това ще коментираш ли?
    3. Очевидно и тук не си в час. Не е достатъчно да обявим, че има Обществени съвети. Това е направено отдавна. Нужно е също държавата да ни приеме за завой събеседник, да признае тяхното легално съществуване и най-важното, да организира избори в чужбина за съветници. защото това не е частна инициатива, и никой не би приел резултата от изборите, освен ако той не е организиран на държавно ниво.
    4. Тук направо ставаш смешен. Стандартите за електронно гласуване и в САЩ и в ЕС са дефинирани от години и са публично достъпни. Става дума за конкретни параметри на системата, които трябва да осигури регистрирането на вота. Ти сигурно живееш на друго място, затова не знаеш.

    7. Коментираш именно като бивш агент на ДС, надявам се от незнание. Комисята по досиетата взема решенията си на основата на писмени документи от архивите на ДС. Всеки НЕ МОЖЕ да бъде обявен за бивш сътрудник на ДС. Друг е въпроса, че не всички агенти са обявени. Но че ВСЕКИ може да бъде обявен – това е категорично невярно.

  6. Тези изглеждат доста въздушни, ако се наложи да изпълнят, това което казват, със сигурност ще докарат България до катастрофа. Да караме по ред
    Въпрос 1 – резонен, но отговорът им звучи като за мажоритарна система.
    Въпрос 2 – този въпрос не го разбирам. Ако не си готов да се откажеш от второто си гражданство каква е гаранцията че ще работиш за България., да не говориме че най-вероятно ще трябва да се отказваш и от по-голяма заплата.
    Въпрос 3 – какво общо имат политиците с гражданската активност, нима има някаква пречка да се създадат такива съвети. Просто ако има такива трябва да работят по-активтно с българските представителства. За пример присъствах случайно на събиране на хърватската общност в Чикаго. Основната цел бе да се съберат средства за подпомагане на дипломатическите служби в САЩ и правителството на Хърватия – събраха милиони.
    Въпрос 4 – и въпросът и отговорът звучат много несериозно. Този въпрос се дискутира от години и никой не си е направил труда да формулира основните принципи на които трябва да бъде създадена такава система за електронно гласуване. Иначе мераци бол, но всички го приемать като направено с магическа пръчка.
    Въпрос 5 – нищо особенно и като въпрос и като отговор.
    Въпрос 6 – като 5.
    Въпрос 7 – болна тема. Откакто разбрах че за агент на ДС може да бъде обвинен почти всеки който е пътувал зад желязната завеса и разни други случаи в които дори човекът обвинен за такъв не е подозирал че е бил – предпочитам тези въпроси да бъдат изхвърлени ото употреба. Единственото им предназначение е за постигане на политически цели с удари под кръста.
    Въпрос 8 – важен и отговърът е бла-бла. Е добре нима политиката на България в областта на външна политика, отбраната, образованиаето и други трябва да се определя от това коя политичска партия е на власт. Може да има нюанси но основните чели не могат да се променят. Т. е. трябва да има и области в които всички парти трялвя да гледат в една посока. За съжаление има партии като БСП, ДСБ, ДПС, които са готови да воюват със всички и за всичко – явно най-голямата им цел е джобчето на лидерите им.
    Въпрос 9:
    Пряка демокрация – звучи добре за ушите, но и предпостака за по-голяма манипулация.
    Работеща съдебна система – това което го искат и сега е така, явно не могат да определят къде е проблемът.
    Качествено и достъпно здравеопазване – явно и тук им липсват идеи, мераци имат.
    Качествено и достъпно здравеопазване – тук също са дареч от проблемите и в средното и във висшето образование.
    Премахване на монополите, осигуряване на заетост и зелена икономика – възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) доведога до масовите протести и самозапалвания. Простичко е много са скъпи, а аз не съм уверен че са и безопасни. Със сигурност ще докарат само бедност и енергийна зависимост.
    Селско стопанство – и тук са много в страни. На България и липсва пазарна стратегия за пласиране на висококачествена селскостопанска продукция, която може да произвежда. Нима някой си мисли че може да бъде разработена от дребните производители!? Замисля ли сте се защо в богатите араки петролни държави предпочитат български хранителни продукти?

  7. Избирам Зелените, защото само те май са наясно, че България има два основни ресурса – хора и природа.
    Затова и кампанията им от „За да остане природа в България“ израсна до „За да останат хора в България“.

    Наистина ми се струва че XXI век ще е векът на Зелените, глобално погледнато. Що се отнася до България, до 20 години, тази партия ще има мнозинство в Парламента.

  8. „Ето затова ще подкрепя Зелените – мислещи, при това съвременно,..“ Само не разбрах заради кое!? Те дори не са доказали, че мислят, а камо ли съвременно 🙂

  9. „Предизвикване на национален референдум с подписка от 50 000 избиратели (вместо с 500 000, както е в момента), а на местен референдум – с подписка от 4% от избирателите в съответните общини, райони и кметства (вместо с 10% както е сега“ – като тоя измисления „референдум“ във Варна, в който (и това го изписаха доста медии)покрай уж благородната кауза бяха събирани и подписи, за да се набута Калинката Павлова в НС! Толкова бях (и все още съм) възмутен! Да си играят така с хората, да ги манипулират по толкова долен начин! А по-наивните им се и довериха! Отвратително е, а сега какво, искат още по-лесно да го направят за машинациите си ли?!

  10. В цяла Германия има масирана програма за подпомагане на домакинствата и фермерите да слагат слънчеви панели и слънчеви колектори на покривите си и те се възползват от нея. Защо, ако това става в една по-северна държава, да не става и в България? Да не са по-глупави германците от българите? Има една голяма разлика и пречка обаче, защо това не става в България – лицензионните режими да си сложиш фотоволтаик на покрива на къщата са същите, като да построиш фотоволтаична централа на 2 хектара: отнема 1 година и сумати лицензи и пари. В Германия това става по-малко от месец. Зелените са именно за опорстяване на тези режими и намаляване на пречките пред домакинствата да използват ВЕИ в ежедневието си. Никой не говори, че от утре Зелените в България ще тръгнат да закриват другите източници, това ще стане постепенно и плавно във времето на база „естествен подбор“, изчерпаемите източници в Б-я и региона ще свършат за 30-40 години и ние трябва да сме подготвени да ги заменяме поетапно от сега!

    И последен пример: имам слънчев колектор на терасата си в София, от април до октомври имам топла вода в бойлера и не го включвам на ток. Месечната ми сметка пада с 20 лв за тези месеци, което за мен е реално, измеримо и видимо облекчение!

  11. нека погледнем за секунда в огледалото за обратно виждане и си спомним как започна началото на края на режима на Тодор Живков. Това беше с една неформална сбирка в Дома на киното в София, в далечните 80. Поводът – интелектуалци се събраха за да учредят Комитета за екологична защита на град Русе. Mалко преди това, на площада пред партийния дом в Русе, беше станало немислимото – майки с колички дойдоха да протестират пред местните патийните велможи срещу неспиращото обгазяване на града от химически завод в съседна Румъния.
    Зелената тема беляза началото на края на властта на бодигарда на Живков. Спасяването на Витоша чрез спирането на промените в Закона за горите, дадоха онзи фокус, който липваше на това младо крехко гражданско общество, което покълва в България. И което в нормалните демокрации е този коректив, който между два парламентрани вота, е ежедневният контрапункт на своеволията.
    Зелените са партията на гражданското общество. По дефиниция, да искаш да не се строи и да не се бастисва природата пари и далавера не носи. Най-малкото за това можем да сме спокойни, че Зелените не са поредната корумпирана партия, която да обслужи нечии бизнес интереси.
    За мене има обаче един проблем в платформата на Зелените, не само българските. Това е погрешното им разбиране за енерийната политика. Не, фотоволтаиците и вятърните мелници, не са решение.
    Но имам чувството, че те вече почват да го разбират.
    Например, една тяхна скъпа идея от 90-те – биогоривата (алкохол от царевица и др.под.), те разбраха, че е пагубна за природата и за хората – това доведе до безумно поскъпване на храните в световен мащаб и до по-голямо мизрестване на хората в Африка .
    И преоцениха своята позиция.
    Така ще стане и за фотоволтаиците и за шистовия газ 🙂
    Нека не само прехвърлят 1%, а вземат 2-3% Това ще даде сила на тяхното послание.
    Лично аз още не съм решил за кого да гласувам. Продължавам да чета отгворите на партиите и благодаря на Еврочикаго за константната си през годините дейност в това да поставя неудобните въпроси пряко и открито. Няма друга медия и в Бг и в чужбина, така постоянно да слага на фокус темата за правата на българите в чужбина.

  12. Те като цяло са си слаба точка, бе, Mila. И какви са тия зелени тролове тук? Ще падна от смях.

  13. Нямат просто слаба точка Зелените. За никоя друга ПП не се сещам, която да има в момента ГОТОВ човекоресурс, компетентен, ангажиран, отговорен и информиран, способен незабавно да се захване с „чудати дела“ и да е под 40-годишен. Това като човек от същата възрастова категория силно ми импонира, защото познавам от медийни участия поне дузина носители на „зелени идеи“ и гледайки партийните листи на други, пълни с навитаци, смело ориентирани към пенсионните отдели на НОИ, свеждам избора си до почти нула дилема. Но не там е основното. Основното е изложено горе – за зрящите. „Новите идеи“ преди 20 години бяха едни, новите идеи днес са други и са записани под 9-тте точки. Това не са визии, ориентирани към хора, израстнали с „режима“ и свикнали 20 години да циклят в познатата си зона на комфорт, поверявали многократно управлението на държавата в едни и същи провалени и бетонирани в консервативността си корупционни партийни формации. Затова нека дадем шанс на тези носители на ТОВА Ново време да покажат, че могат да го реализират, а това ще стане, като се отдръпнем от всички други, които показаха, че не искат! 🙂

  14. Ще ги подкрепя, защото искам да хвърля един камък в локвата с кал. Искам да вземат поне 1%, да получат право на държавна субсидия, и да влязат през главната врата в Народното събрание след четири години.

  15. Ето затова ще подкрепя Зелените – мислещи, при това съвременно, а не в анахронизмите на 19-ти век …

    И не само – доказали са се като защитници на обществения интерес много преди да станат партия и без никой да им е плащал за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *