2024-03-29

1 thought on “Наказание за свободу

  1. Промени в Кодекса на труда притискат работника „в ъгъла“

    http://frognews.bg/news_41219/Promeni_v_Kodeksa_na_truda_pritiskat_rabotnika__v_agala_/

    Днес парламентът прие на второ четене промените в Кодекса на труда, които предвиждат глоба и за работещите, който нямат сключен трудов договор, а не само за работодателите.

    Те бяха гласувани след близо два часов дебат, като 87 депутати бяха „за“ промените, 19 – „против“ и двама се въздържаха.

    Наказанието за работника ще е глоба в трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за съответната дейност.

    Парите ще се превеждат във фондовете на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В момента санкцията за работодателите, наели хора без договор, е между 1500 и 15 000 лв.

    От левицата поискаха глобата за работника да отпадне. Не е нормално в държава която е на първо място по ръст на безработица в ЕС, да се опитвате да наказвате работника, възрази председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев (КБ).

    Червената депутатка Мая Манолова цитира данни на синдикални и работодателски организации, според които през 2011 г. спрямо 2009 г. без работа са останали над 350 хил. души, а безработицата е в рамките на 15%. Това, по думите й, означава, че натискът е от работодателя към работника и работникът остава „в ъгъла“.

    Според Хасан Адемов (ДПС) е странно с осигурителни вноски да се плаща административно-наказателна санкция.

    С този текст налагате наказателна отговорност и на крадеца, и на обрания, каза независимият народен представител Георги Терзийски, който не застава зад предложението.

    Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев коментира, че предложението ще има ефект и е много правилно. Според него обаче е твърде голяма ножицата при глобата за работодателите – от 1500 до 15 000 лв.

    Министърът на труда Тотю Младенов разясни, че целта е борба със сивия сектор и припомни, че зад предложението застават както от инспекцията по труда, така и синдикатите.

    Парите от санкцията отиват в осигурителната сметка на работника, по този начин не го наказваме, а го стимулираме, категоричен е Младенов.

    Подавате опасни сигнали към хората, предупреди той социалистите, казвате им така – работете без трудови договори, няма да имате права за майчинство, за безработица, за пениси.

    По-рано днес депутатите решиха да не дават право на НАП да проверява работниците и служителите за трудови договори. Предложението беше на председателя на Бюджетната комисия Менда Стоянова за промени в Кодекса на труда, с които се даваше право и на НАП, освен Инспекцията по труда, да проверява дали работниците имат сключен трудов договор.

    Критиките към промяната дойдоха от „Коалиция за България“ (КБ).

    Михаил Миков заяви, че може да се стигне на практика до два контролни органа да имат различни констатации по един и същи казус.

    Министър Дянков трябва да дойде тук и да каже има ли капацитет НАП да извърши тази дейност, защото ако е така, трябва да измислим да закрием Инспекцията по труда, след като тя не функционира, я възлагате на друг орган, призова Миков.

    Предложението на практика вкарва един абсурден от юридическа гледна точка текст, заяви Мая Манолова по време на дебатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *