Home » Избрано

Европейската комисия дава АCТА на Съда на ЕС

2012.02.22 Няма коментари
Spread the love

Еврокомисарят по търговските въпроси Карел де Гухт заяви, че заради обществения дебат е необходимо съдът да оцени дали АСТА представлява заплаха за основните свободи, вкл. свободата на изразяване

 

Европейската комисия предаде днес на Съда на ЕС Търговското споразумение за борба с фалшифицирането АСТА (Anti-counterfeiting Trade Agreement).

Това съобщи еврокомисарят по търговските въпроси Карел де Гухт.

Той уточни, че заради обществения дебат е необходимо съдът да оцени дали това споразумение представлява заплаха за основните свободи, включително свободата на изразяване.

Очакваме мотивираното юридическо становище на най-високата съдебна инстанция в ЕС, макар да сме убедени, че в сегашния си вид документът не би довел до някакви промени в практиките в ЕС, посочи комисарят.

Според него АСТА не съдържа нови юридически постановки, няма да промени начина на употреба на интернет, а ще затвърди съществуващите закони, без да нарушава свободата на изразяване.

Нека съдът прецени законността на споразумението, заяви Де Гухт.

Той отбеляза, че документът би влязъл в сила едва след ратифицирането му от всички подписали го страни, както и от Европейския парламент.

На 15 февруари българското правителство прие решение за спиране на процедурата по сключването от страна на България на АСТА. Ден по-рано стана ясно, че външният министър Николай Младенов и министърът на икономиката Трайчо Трайков ще координират позицията на България със страните членки и институциите на ЕС относно формулирането на обща позиция по споразумението.

 

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.