2024-03-29

13 thoughts on “Отстраниха Райна Манджукова от поста преседател на Агенцията за българите в чужбина. Защо?

  1. Ne Manjukova triabva da bude uvolnena, a tsialoto Post-totalitarno pravitelstvo na „patriotara“ Boiko Borisov, bifsho i segashno chenge na Darzavna Sigurnost. Pazbirase na nego ne im sa neobhodimi istinski patrioti, koitp mileat za nashata ograbena iztsialo Bulgarska darzava, a ni propoviadvat che ziveeme vaf „demokrarichna i obnovena’ darzava, no fsichko si ostava po stapomu, sashto kato po vremeto na prostovatia Tato,koito e bil mentor i pokrovitel na Boiko. Dokoga nashia izmachen i postradal narod shte tarpi moshenitsi,donosnitsi i litsemeri da ni „upravliavat“ i dougrabvat nashata mila rodina.
    Ne e iskliucheno da se vzeme orimer ot Apabskite darzavi kioto sa bili upravliavani ot podobi na nashite totalitarni i post-totalitarni bezrodni pravitelstva idasi izchistm darzavnia dvor ot tasi negodna smrad.

    BULGARINO SABUDISE – BULGARIA NAD FSICHKO

  2. Българи от всички страни, съединявайте се

    Българите в чужбина – само ценни избиратели?
    За кадровите промени в ръководството на Агенцията за българите в чужбина и липсата на промяна в държавната политика и нейните методи е следният коментар на Антоанета Пунчева.

    Шефката на държавната Агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) бе уволнена. От своя работодател – г-н премиера, и без обяснения. Според слуховете, тиражирани в печата, провалило я непремерено изказване в Прага, че няма координация у нас в политиката за българите в чужбина. Изказването стигнало до ушите на парламентарния председател Цецка Цачева, а оттам нещата се развили много бързо.

    Овакантеният пост светкавично бе зает от някой си г-н Росен Иванов, за когото официалният сайт на ДАБЧ и Гугъл не успяват да ни кажат нещо, въпреки че вече е дал програмно интервю пред агeнция „Фокус”, в което очертава своята цел. А именно: „Политиката към българите зад граница трябва да стане още по-интензивна и по-качествена“. Тоест, качествена е, но може и повече.

    ДАБЧ – удобно място за уреждане на познати

    Облаче ле, бяло

    „Хваленето не иска хляб и топли обуща”, пише Ботев, „а за лъжите не вземат гюмрюк, нито бедел-парасъ.“ Мито и данък, както услужливо поясни българският президент, който през седмицата разточително цитира поета-революционер.

    За бившата председателка на агенцията се знаеше главно, че е бесарабска българка, учила в София, и че е близка до веруюто на телевизия СКАТ.

    В брой 1 oт 2010 на списание “ЕК”, културен двумесечник за българите в чужбина, издаван от агенцията, в рубриката „Заслужили родолюбци” четем: „Председателят на ДАБЧ – Райна Манджукова бе избрана за „Човек на годината’2009” от българската общност в Украйна.”

    Някои медии се обявиха в защита на уволнената председателка, или по-скоро срещу безпардонните уволнения във висшата администрация. В. „Сега” пише в коментар по темата: „Повечето български диаспори не чакат някой да ги субсидира или агитира за читалища, ресторанти, медии. Те не се нуждаят от изпратени от София чиновници и служители тип „Мисия Лондон”, а от малко административна подкрепа, от много информация. Например тази година Австрия въвежда в началните училища възможност за обучение по български език един път седмично до 4-ти клас. Затова обаче сънародниците ни разбират не от външното министерство, а от медиите, които издават със собствени средства по места.”

    Няколко въпроса без ясен отговор

    Добре, но не трябва ли да научат от агенцията? Май никой не може да се оправи вече в тази “координация”.

    „За първи път, от 2009 г. насам, има министър, който отговаря за координацията и за дейността на тази политика. Това, което се тиражира напоследък, че няма национална политика, не е много вярно – напротив, има. Законът за българското гражданство го доказва. При приемането му се постигна много добър консенсус между политическите сили”, допълва новият шеф на агенцията, който е бил част от екипа на Божидар Димитров.

    Тук изниква следващ въпрос: защо издържаме и министър, и шеф на агенция. Това ли се нарича свиване на разходите в публичната администрация?

    Даването на българско гражданство е от най-чувствителните проблеми на държавната политика. Публична тайна е, че веригата от процедури, започваща от агенцията, минаваща през външно министерство, това на правосъдието, съвета по гражданството и пр., и стига накрая до вратата на вицепрезидента Марин, е потенциална хранителна верига за корупция. Точно с такива обвинения бе задържан бившият главен секретар на агенцията, предстои да бъдат доказани. Освен фирми и разни остапбендеровци, които предоставят услуги, свързани с българското гражданство за етнически българи, има и адвокати, които печелят от същото.

    Обещанията се изпаряват

    На българите в чужбина се гледа като на ценни избиратели и това провокира силен политически интерес, активност и гръмки обещания винаги преди избори. Обещанията за сателити, учебници, езикови лаборатории и какво ли още не после бързо се забравят.

    Държавата трябва да намери адекватни решения на афектираните проблеми с осигуровките, с паспортите, с училищата, и това може да стане само със съвременни решения, опростяване на процедурите, ясни правила, без кампанийност и примитивна пропаганда.

    „Ще опитаме да намерим начин да направим по-добри учебници за децата в чужбина; това са основните искания от българите зад граница. Ще се опитаме да установим по-тесен контакт с общностите и да формулираме какво всъщност представляват тези общности, къде им е точната локация. Откриваме градове в Европа, за които не се знае, че има български общности, а такива съществуват”, коментира Росен Иванов.

    Морално остаряла политика по отношение на българите извън пределите на страната

    Агентите пътуват

    Преди да започнат големите географски открития на служителите от ДАБЧ, нека си кажем няколко истини. Дъжавата провежда формална и морално остаряла политика по отношение на българите зад граница. Техните училища и читалища служеха дълги години като кошче за отпадъци на политически толерирани издателства, които изпращаха там залежалите си тиражи. Основно – демодирани помагала, студии и прочее упражнения върху беззащитната памет на българските възрожденци. А понякога, цитирам конкретен случай, стотици учебни тетрадки по английски, приложение към учебник по езика, който обаче така и не е стигал до ръцете на българчетата зад граница. А и защо по английски?! Това са си кокошкарски, но морално неприемливи далавери под мотото „нашите братя в далечна чужбина”.

    Държавната агенция за българите в чужбина е координиращ орган на правителството за осъществяване на държавната политика спрямо сънародниците по света. Според собствената си дефиниция агенцията “Изучавa миналото и днешното състояние на нашите общности зад граница и изготвя програми за работа с тях.” А, ето най-сетне нещо по-конкретно: думата “програма”. Но не се надявайте, че ще попаднете на конкретни програми в сайта на агенцията, такива липсват, и минали, и бъдещи.

    Псевдопатриотична риторика

    Създадена през далечната вече 1992 г. държавна институция е трябвало да общува на нов език с емиграцията, с бившите „невъзвращенци”. Оттогава много вода изтече, мнозина стари емигранти се върнаха в родината си, други я харесват, но само за малко; много български деца отидоха да се учат и останаха в чужбина. Само политиката в тази сфера май не се променя много-много.

    Лисата на съвременни идеи, на адекватна визия, на потребност държавата да бъде полезна на българите зад граница, се крие зад кухи фрази и псевдопатриотична риторика за „единението на сите българи” и звучи, с извинение, като не особено талантлива ДС разработка. А агенциите си остават едно удобно резервно място за уреждане на наши хора.

    Автор: А. Пунчева (Дойче Веле)

  3. Пламен Павлов:
    “Уволнението на Манджукова е политически гаф ”
    “Уволнението на Райна Манджукова от поста шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е политически гаф на председателя на парламента Цецка Цачева”, коментира пред “Янтра ДНЕС” историкът доц. д-р Пламен Павлов, който е и бивш председател на агенцията. В сряда Манджукова беше освободена с мотив, че се изказала срещу действията на правителството по време на официално посещение в Чехия. На 21 и 23 май тя си позволила да коментира, че българските институции не могат да бъдат полезни на сънародниците ни, живеещи там. Още тогава Цачева се е заканила, че оплакванията й ще бъдат чути на най-високо ниво. Доц. Павлов също е участвал в поклонението на гроба на св. Методий в Чехия.
    “Райна не е казала нещо особено. Тя заяви, че липсва съгласуваност между институциите, което е истина. Българите, които живеят в Прага например, трябва да отидат във Виена, за да си извадят паспорт с биометрични данни”, каза доц. Павлов.
    “От правителството сменят човек, който за 10 месеца показа капацитет. Манджукова промени състава на агенцията и вкара много млади хора, които имат желание да работят. Назначаване на бесарабски българин на председателския пост беше възприето като добър знак от страна на българската общност в чужбина. Нейното отстранява без допитване до нея и до хората, за които работи, показва недалновиден бюрократичен подход.

    Златина ДИМИТРОВА

  4. шефката на парламента Цецка Цачева отказа да разговаря с медиите за случая с отстраняването на Райна Манджукова като председател на Държавната агенция за българите в чужбина.
    Преди началото на пленарното заседание всички представители на медиите се бяха събрали пред кабинета й, за да чуят нейната позиция по твърдението на Манджукова, че тя стои в основата на отстраняването й. Цачева, по примера на министър Анна-Мария Борисова, запази желязно мълчание. Вчера Райна Манджукова обясни, че е била свалена от поста си заради неуместно исказване.

  5. denisa, от всичките ти объркани твърдения ни става ясно само, че в нищо не си сигурна, но си единствено сигурна, че си антиМанджукова. А какво ще ни кажеш за дворянското възпитание на уважаемия гн Бойко Бориссов??

  6. Не съм гледала Облачеле бяло миналата година, но съм сигурна, че за някое предаване, предназначено за деца до 4-ти клас, става. Макар, че на едно от другите две предавания, които съм гледала по СКАТ пак тази година,в присъствието на една учителка, мисля от Аржентина, нивото на Манджукова, пак беше значително по-ниско

  7. На това предаване попаднах тази година, когато водещата беше друга. Райна Манджукова беше гост.Става дума за 06.05. Грешката е моя.

  8. Госпожо denisa, не разбирам коментара Ви. На 06.06. Райна Манджукова е била водеща на това предаване. Като водеща е била поне до август, когато е назначена за директор на Държавната агенция на българите в чужбина.
    http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=3216

  9. Впечатляващото е, че и в двата случая – и с Румяна Желева и с Райна Манджукова, не се коментират очевидните причини. Колкото и деградирало да е общестовото ни като цяло, начело с политиците, все пак слава Богу, има критични точки, когато съответното създание, само отпада.
    За каква Антония Първанова, за каква лоялност, за какви пет лева всеки път става дума?!

  10. Три пъти съм попадала по СКАТ на въпросната госпожа Манджукова и трите пъти бях шокирана. А последният път на 06.06.поведението и беше гротескно. Коментираха новия закон за българите в чужбина. Водещата и някакъв албански българиин – интелигентни хора, се мъчеха да я извадят някак от ситуация, но… не би. Най-странноте бе, че реши да обяснава от кога текът сроковете.Един средно интелигентен и средно нормален човек би могъл за няколко секунди да каже дали е от момента на подаването или от момента на постъпването в консулствата съответно м. на Правосъдието. То като се почна едно ръкомахане, едно резоньорство – пет минути. Така и не стана ясно. А междувременно три пъти попипа албанеца по коляното. Тази жена няма не само елементарна правна и административна култура, но и каквато и да било, включително словестна. Мисля, че по простотия и простащина само Румяна Желева може да й излезе насреща.

  11. Понеже българите в чужбина нямаме свой представител, който да ни осведоми за мистериозното уволнение на Райна Манджукова, дали някой министър няма да бъде така любезен да ни даде обяснение ? Или те не смятат за свой електорат ?

  12. Mатематическо доказателство: Нелоялност към Цачева = нелоялност към ББ, а нелоялност към ББ=нелоялност към България, следователно – уволнена за нелоялно отношение към държавата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *