2024-04-26

1 thought on “Доган бе нападнат с пистолет по време на конференция на ДПС

  1. Нападателят на Доган не е искал да го убива, а да го уязви

    http://www.mediapool.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE-%D1%83%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B8-news201886.html

    25-годишният Октай Енимехмедов, който нападна с газов пистолет вече бившия лидер на ДПС Ахмед Доган по време на словото му пред Осмата национална конференция на партията в събота, изобщо не е имал намерение да убива политика, а само да го уязви.

    Това е заключението на експертите от Института по психология към МВР, които са работили по случая до късно през нощта срещу неделя, обяви на извънредна пресконференция в министерството в неделя шефът им Неделчо Стойчев.

    „В дома на извършителя в София е намерено и предсмъртно писмо, защото е смятал, че може да загине. Енимехмедов е използвал сигнално-звукови патрони, като целта му е била да покаже чрез звук на Ахмед Доган и на всички присъстващи, че мнението му трябва да бъде зачетено и Доган да разбере, че не е недосегаем“, обобщи мотивите на нападателя Стойчев.

    Писмото било адресирано до майката на младия мъж и в него той се извинявал, че може и да няма възможност да завърши висшето си образование. 25-годишният бургазлия е студент по архитектура, пети курс във ВИАС в София.

    По думите на самия Енимехмедов пред разследващите той сам е планирал „акцията“ си и „по никакъв начин не приема да бъде свързан с други хора и мотиви“, разказа още шефът на психолозите във вътрешното ведомство.

    Според Стойчев, намеренията на Енимехмедов достатъчно категорично се доказват и от факта, че пистолетът е бил зареден със сигнално-звукови патрони, които могат само да произведат силен звук.

    Атака „за доброто на държавата“

    „Една от целите на извършителя е да стане публично известен и да сподели вижданията си. Той се описва като български патриот, който прави това за доброто на държавата… Октай Енимехмедов се определя като честен човек, с висок морал, и напълно самостоятелен в решенията си. Неговото деяние представлява еманация на неговото его, чрез което иска да покаже, че присъства в този свят и има какво да каже на обществото“, добави още директорът на Института по психология към МВР.

    „Това, което беше намерено на адреса му в София, ще ни помогне да тълкуваме този случай“, коментира доста лаконично и вътрешният министър Цветан Цветанов, който благодари на колегите на Стойчев, че са работили с Енимехмедов до 3.00 часа сутринта в неделя.

    Час преди пресконференцията в МВР, градският прокурор на София Николай Кокинов също заяви, че засега няма никакви данни, че нападателят е планирал деянието си заедно с други хора. Уточни накратко, че в общи линии мотивите му са били лични.

    По повод обвиненията на Енимехмедов, Кокинов потвърди информацията от събота вечерта, че 25-годишният бургазлия няма да бъде подвеждан под отговорност за опит за убийство, тъй като с газови пистолет без пълнител и трите патрона (2 сигнално-звукови и един с лютив спрей – бел.ред.) обективно не е било възможно да бъде извършено убийство.

    Енимехмедов ще бъде обвинен едро хулиганство и закана за убийство. Ако вината му бъде доказана в съда, той може да получи до 5 години затвор, тъй като според разпоредбите на Наказателния кодекс проявата на младия мъж се отличава с особена дързост. Затова и ще остане зад решетките за 72 часа, след което се очаква да му бъде поискан постоянният арест от Софийския районен съд, уточни още Кокинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *