Home » българи зад граница, Избрано

Емигрантите са вкарали 856 млн. евро в България

2013.01.19 Няма коментари
Spread the love

Данни на БНБ сочат, че инвеститори са изтеглили 541,8 млн. евро от проектите си в България. Въпреки това, в обратна посока, паричните приходи под формата на инвестиции, са нараснали на годишна база, като за първите 11 месеца на миналата година те възлизат на 1,399 млрд. евро. Емигрантските парични потоци, влели се в родната икономика, са нараснали с 57 млн. евро за 11-те месеца на 2012-та.

Банните на БНБ, цитирани от „Стандарт нюз“, показват, че за периода януари-ноемри 2012 година от България инвеститори са изтеглили 541,8 млн. евро, което е с цели 43,5% повече от същия период на 2011 г., когато изтеглените инвестиции възлизаха на 377,5 млн. евро.

Най-големите отрицателни парични потоци са към Австрия (-165,8 млн. евро), Германия (-136,1 млн. евро), Великобритания (-136,1 млн. евро) и Швейцария (-103,8 млн. евро). Изтеглянето на парични средства към Австрия може да се обясни с това, че голямата част от банките у нас са собственост на Австрийски институции, които отпускат кредитни линии на дъщерните си трезори в България. Нормално е когато родните банки връщат отпуснатите средства, те да се запишат като отлив на инвестиции, коментираха от Българска агенция за инвестиции.

Въпреки това влезлите в страната инвестиции растат на годишна база. За първите 11 месеца на 2012 г., те възлизат на 1,399 млрд. евро (3,5% от БВП на страната) или с 15% повече от същия период на 2011 г. Най-голяма е сумата от Холандия – 633,9 млн. евро, но и това си има своето обяснение. Данък печалба в Холандия е много нисък и повечето инвеститори регистрират фирмите си именно там. 374,7 млн. евро са влезли в родната икономика от Люксембург, но с оглед на това, че страната е офшорна зона, капиталите биха могли да идват от всякъде.

Същевременно българите в чужбина наляха още 74,6 млн. евро у нас през месец ноември. Така за периода януари-ноември 2012 г. общата сума на преведените от емигранти пари набъбна до 856 млн. евро, което е ръст с 57 млн. евро. Официалната статистика обхваща само паричните преводи чрез финансов посредник, без да отчита вкараните суми “на ръка” от емигрантите.

Източник:  Actualno.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.