Home » Избрано

Доган бе нападнат с пистолет по време на конференция на ДПС

2013.01.19 Един коментар
Spread the love

Мъж нападна с газов пистолет Ахмед Доган, без да го рани. Нападателят, който бе с бадж на делегат, и по-късно се установи, че се казва Октай Хасанов Енимехмедов, бе почти линчуван след това.

 

f8db6a849aa0f77c5f9d1c89f14aa0caЛидерът на ДПС Ахмед Доган беше нападнат от млад мъж с газов пистолет по време на речта си на Осмата национална конференция на партията днес в зала 3 на НДК.

Докато той произнасяше словото си, нападателят необезпокоявано мина през цялата зала, качи се на трибуната и насочи малокалибрен пистолет срещу главата на политика. Доган се опита да се предпази, след което мъжът го заобиколи и го блъсна на земята, без да произведе изстрел.

Веднага след това мъжът, снабден с бадж на делегат от конференцията, буквално бе линчуван от десетина съпартийци на Доган и охранители. Самият лидер на партията бе изведен незабавно от залата.

Линч и никаква намеса на полицията

Свидетели на безпрецедентния инцидент разказаха пред Канал 3, че панталоните на нападателя дори били свалени при побоя. На кадрите от НДК ясно се виждаше, че мъжът бе налаган и ритан в продължение на 5-6 минути, като линчът продължаваше дори и докато той бе извеждан от залата. Полицаи не се намесиха.

Според първоначалната информация нападателят е бил предаден на органите на реда, дошли впоследствие. От МВР съобщиха, че задържаният е 25-годишен с инициали О.Е. от Бургас. Той е криминално-проявен за хулиганство, нанасяне на телесна повреда и грабеж. От силовото ведомство потвърдиха, че пистолетът е бил газов. У нападателя са били открити и два ножа.

След това от ДПС потвърдиха неофициалната информация, че нападателят е Октай Хасанов Енимехмедов, брат на Метин Енимехмедов, който спечели луксозна кола от шоуто на Слави Трифонов “Танцувай с мен”.

Все още не е ясно дали мъжът действително е имал намерение да убие лидера на ДПС, тъй като от близките кадри ясно се вижда, че оръжието изщраква два пъти, като той го презарежда. Според съпартийците на политика оръжието е засякло. От МВР не дават информация дали то изобщо е било заредено.

Няма и обяснение на изключително странния факт, че делегатите не са минавали през проверка на скенер, въпреки че при предишните конференции на партията това винаги се е случвало. Монтирането на детектори за метал започна едва след опита за нападение.

Въпреки множеството неясноти около безпрецедентния инцидент, от ДПС коментираха пред Канал 3, че единствената причина лидерът им да не бъде убит, било засичане на пистолета. Това обясни Камен Костадинов, без да уточни дали е получил тази информация от криминалисти или е негово лично предположение. Митхат Табаков сподели същата версия с уточнението, че е чул как пистолетът засякъл, тъй като стоял на първия ред. Същото нещо бил разказал и самият Ахмед Доган.

Зам.-председателят на ДПС Филиз Хюсменова се възмути как е възможно час след случилото се в зала 3 на НДК все още да няма полицейско присъствие. Потвърди и неофициалната информация от петък, че Доган действително е възнамерявал да напусне лидерския пост. Какво ще се случи оттук-нататък, обаче тя не пожела да коментира с лаконичното обяснение, че всичко зависи от делегатите.

Колегата й по организационната дейност Рушен Риза заяви, че разполага с уведомително писмо, което е било подадено до МВР преди форума с искане за предоставяне на охрана. От ведомството обаче не отговорили по никакъв начин, което било възприето от партията като мълчалив отказ.

От вътрешното министерство отговориха пред Mediapool, че преди конференцията е имало организационна среща между представители на СДВР и партията. На нея органите на реда са поели ангажимент да охраняват периметъра около НДК, както и хотелите, в които са настанени делегатите и гостите на форума. 11 полицаи са дежурили в района около конгресния център.

“Истинският поръчител е езикът на омразата”

“За щастие покушението не успя, г-н Доган е в добро здравословно състояние. Но това не означава, че вие, всички ние, цяла България, не станахме свидетели на най-уродливата изява на политиката на омразата, на анти-ДПС агресията, на сатанизирането на Движението за права и свободи и на нашия лидер. Омраза, сатанизиране, които прескочиха всякакви граници. От името на ръководството на ДПС и на Осмата национална конференция заявяваме категорично – не знаем кой е физическият поръчител на това покушение, но няма никакво съмнение, че истинският поръчител на това покушение е именно езикът на омразата, на конфронтацията, на анти-ДПС агресията в българското общество”, заяви в кратко емоционално слово Местан, след като успокои делегатите, че “няма и драскотина” по лидера на ДПС.

По неофициална информация, разпространена в петък, на Осмата национална конференция на ДПС се очакваше Доган сензационно да обяви оттеглянето си от лидерския пост след 23 години и да бъде наследен от Местан. Заради нападението обаче така и не стана ясно дали политикът наистина е имал такива намерения.

 

Източник: Mediapool

(Заглавието е на Еврочикаго.)

.

One Comment »

 • Mariana said:

  Нападателят на Доган не е искал да го убива, а да го уязви

  http://www.mediapool.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE-%D1%83%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B8-news201886.html

  25-годишният Октай Енимехмедов, който нападна с газов пистолет вече бившия лидер на ДПС Ахмед Доган по време на словото му пред Осмата национална конференция на партията в събота, изобщо не е имал намерение да убива политика, а само да го уязви.

  Това е заключението на експертите от Института по психология към МВР, които са работили по случая до късно през нощта срещу неделя, обяви на извънредна пресконференция в министерството в неделя шефът им Неделчо Стойчев.

  “В дома на извършителя в София е намерено и предсмъртно писмо, защото е смятал, че може да загине. Енимехмедов е използвал сигнално-звукови патрони, като целта му е била да покаже чрез звук на Ахмед Доган и на всички присъстващи, че мнението му трябва да бъде зачетено и Доган да разбере, че не е недосегаем”, обобщи мотивите на нападателя Стойчев.

  Писмото било адресирано до майката на младия мъж и в него той се извинявал, че може и да няма възможност да завърши висшето си образование. 25-годишният бургазлия е студент по архитектура, пети курс във ВИАС в София.

  По думите на самия Енимехмедов пред разследващите той сам е планирал “акцията” си и “по никакъв начин не приема да бъде свързан с други хора и мотиви”, разказа още шефът на психолозите във вътрешното ведомство.

  Според Стойчев, намеренията на Енимехмедов достатъчно категорично се доказват и от факта, че пистолетът е бил зареден със сигнално-звукови патрони, които могат само да произведат силен звук.

  Атака “за доброто на държавата”

  “Една от целите на извършителя е да стане публично известен и да сподели вижданията си. Той се описва като български патриот, който прави това за доброто на държавата… Октай Енимехмедов се определя като честен човек, с висок морал, и напълно самостоятелен в решенията си. Неговото деяние представлява еманация на неговото его, чрез което иска да покаже, че присъства в този свят и има какво да каже на обществото”, добави още директорът на Института по психология към МВР.

  “Това, което беше намерено на адреса му в София, ще ни помогне да тълкуваме този случай”, коментира доста лаконично и вътрешният министър Цветан Цветанов, който благодари на колегите на Стойчев, че са работили с Енимехмедов до 3.00 часа сутринта в неделя.

  Час преди пресконференцията в МВР, градският прокурор на София Николай Кокинов също заяви, че засега няма никакви данни, че нападателят е планирал деянието си заедно с други хора. Уточни накратко, че в общи линии мотивите му са били лични.

  По повод обвиненията на Енимехмедов, Кокинов потвърди информацията от събота вечерта, че 25-годишният бургазлия няма да бъде подвеждан под отговорност за опит за убийство, тъй като с газови пистолет без пълнител и трите патрона (2 сигнално-звукови и един с лютив спрей – бел.ред.) обективно не е било възможно да бъде извършено убийство.

  Енимехмедов ще бъде обвинен едро хулиганство и закана за убийство. Ако вината му бъде доказана в съда, той може да получи до 5 години затвор, тъй като според разпоредбите на Наказателния кодекс проявата на младия мъж се отличава с особена дързост. Затова и ще остане зад решетките за 72 часа, след което се очаква да му бъде поискан постоянният арест от Софийския районен съд, уточни още Кокинов.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.