Home » Избрано

Българските медии тичат след победителите

2011.05.27 Няма коментари
Spread the love

Българските медии продължават да тичат след победителите. Това заяви Мартин Захариев по време на панел за конкурентоспособността на медиите в рамките на Седмата световна среща на българските медии, организирана от БТА в Холандия.

По думите му печатът дава широко поле за изява на поръчковата журналистика, знаят се и тарифите на журналистите, за да “публикуват” или “да не публикуват”. Икономическите зависимости и принуда, които в крайна сметка са и политически, раждат журналистически слугинаж и разяждат ценностната система на професията, коментира Захариев.

Нито едно правителство не пожела да си развали отношенията с електората и да въведе общественото финансиране на електронните медии, каза Мартин Захариев. Според него това би го лишило от най-мощния лост на влияние над медиите. Те пък не винаги се притесняват от близостта си с управляващите, смята той.

Медийният експерт посочи, че българските медии са силно манипулирани, а собствеността им все повече се концентрира във все по-малко ръце. По думите му новите частни медийни собственици нямат журналистически опит, използват медиите за влияние върху обществото с цел прокарване на бизнес интереси.

В условията на избори, каквито предстоят у нас, Захариев отчете, че компаниите ограничават рекламите и вместо това действат като посредници, купувайки рекламно място за политически партии. Свикнали с манипулациите на пресата, българските читатели се обръщат към таблоидите, твърди Захариев. В тази връзка той заяви, че българския вестникарски пазар има две лица – от светлата част са професионалните и качествени издания, които се опитват да печелят пари, а от другата – които продават не тираж и реклами, а редакционното си съдържание.

Очакванията, че в условията на кризата онлайн медиите ще монетизират високото потребление в интернет не се оправдават, не се оправдават и очакванията, че рекламодателите ще насочат бюджетите си към тях заради високата ефективност на рекламите, посочи Мартин Захариев.

Източник: http://society.actualno.com

Още по темата

Премиерът Борисов откри Седмата световна среща на българските медии, организирана от БТА и разкри какво го е посъветвал Уорлик по повод Wikileaks

Седмата световна среща на българските медии се отрива утре в Холандия

Безродниците вече са на изчезване
Безродниците вече са на изчезване
БТА организира Седма световна среща на българските медии

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.