Home » Избрано

Българските медии тичат след победителите

2011.05.27 Няма коментари

Българските медии продължават да тичат след победителите. Това заяви Мартин Захариев по време на панел за конкурентоспособността на медиите в рамките на Седмата световна среща на българските медии, организирана от БТА в Холандия.

По думите му печатът дава широко поле за изява на поръчковата журналистика, знаят се и тарифите на журналистите, за да “публикуват” или “да не публикуват”. Икономическите зависимости и принуда, които в крайна сметка са и политически, раждат журналистически слугинаж и разяждат ценностната система на професията, коментира Захариев.

Нито едно правителство не пожела да си развали отношенията с електората и да въведе общественото финансиране на електронните медии, каза Мартин Захариев. Според него това би го лишило от най-мощния лост на влияние над медиите. Те пък не винаги се притесняват от близостта си с управляващите, смята той.

Медийният експерт посочи, че българските медии са силно манипулирани, а собствеността им все повече се концентрира във все по-малко ръце. По думите му новите частни медийни собственици нямат журналистически опит, използват медиите за влияние върху обществото с цел прокарване на бизнес интереси.

В условията на избори, каквито предстоят у нас, Захариев отчете, че компаниите ограничават рекламите и вместо това действат като посредници, купувайки рекламно място за политически партии. Свикнали с манипулациите на пресата, българските читатели се обръщат към таблоидите, твърди Захариев. В тази връзка той заяви, че българския вестникарски пазар има две лица – от светлата част са професионалните и качествени издания, които се опитват да печелят пари, а от другата – които продават не тираж и реклами, а редакционното си съдържание.

Очакванията, че в условията на кризата онлайн медиите ще монетизират високото потребление в интернет не се оправдават, не се оправдават и очакванията, че рекламодателите ще насочат бюджетите си към тях заради високата ефективност на рекламите, посочи Мартин Захариев.

Източник: http://society.actualno.com

Още по темата

Премиерът Борисов откри Седмата световна среща на българските медии, организирана от БТА и разкри какво го е посъветвал Уорлик по повод Wikileaks

Седмата световна среща на българските медии се отрива утре в Холандия

Безродниците вече са на изчезване
Безродниците вече са на изчезване
БТА организира Седма световна среща на българските медии

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.