2024-04-18

4 thoughts on “Премиерът Борисов откри Седмата световна среща на българските медии, организирана от БТА и разкри какво го е посъветвал Уорлик по повод Wikileaks

  1. Докладите на американското посолство за Бойко Борисов, публикувани от Уикилийкс, правят не толкова портрет на премиера, колкото портрет на мнозинството българи. Как изглежда той? Отговорът – в коментара на Т. Ваксберг:

    Те харесват обикновения, но живописен език, силното и натрапващо се его, многото приказки за свършена работа, която все така не е свършена, а също и партиите, които могат да се опишат с име на човек, вместо с политическа ориентация. Това е краткият и незавършен портрет на мнозинството от българските избиратели – хора, които един посланик на САЩ в София определя с думата незрели, а друг посланик ги описва като хора, които не забелязват реалността.

    Феноменът „Бойко Борисов“

    Този непълен, но доста сполучлив портрет се е нарисувал сам, и то между другото. Авторите му не са си поставяли за цел да описват българите, а да обяснят на американското правителство феномена „Бойко Борисов“ във време, в което той още не е оглавил изпълнителната власт.

    Двата доклада са писани от различни посланици на САЩ и в различни години – единият е от 2006, а другият – от 2008 година. Но колкото и различни да са авторите, както и годините, в двата текста се чувства една и съща изненада – как повечето българи са продължавали да харесват един борец срещу престъпността, който непрекъснато се хвали, че залавя престъпници, но всъщност не го прави.

    По времето, в което са писани двата доклада, Бойко Борисов най-много се гордее с борбата срещу престъпността, водена от него като главен секретар на МВР. По повод на тази тогавашна гордост посланиците на САЩ казват следното: че успехите му са „противоречиви“, че на фона на „123 показни убийства“ той не е арестувал „главните лидери на организирата престъпност“, че той се прави на Батман с черните си дрехи и внезапната си поява на местопрестъплението, и накрая – че той лично ръководи операции срещу наркодилъри, но няма арести на знакови фигури от организираната престъпност.

    От американските доклади, публикувани от „Уикилийкс“, става ясно, че цялото противоречие между реалност и медиен балон не само че не е охладило интереса на избирателите към Бойко Борисов, а дори обратното – насърчило го е. И двамата посланици на Съединените щати в България пишат, че Борисов е смятан за участник в контрабандата с наркотици в миналото.

    Безмълвието на българите

    Така се оформя следната картина на публичното знание за Бойко Борисов към 2006 и 2008 година – той е бил наркоконтрабандист, който е получил висок държавен пост за борба срещу престъпността, лично е оглавявал операции срещу наркодилъри, хвалил се с успехите срещу тях, а всъщност не е арестувал нито един от лидерите на организираната престъпност. И неговата популярност расте. Толкова расте, че в един от докладите пише, че той има „очевидно блестящо бъдеще в българската политика“.

    Всичко това не е портрет на героя. Това е портрет на неговите избиратели. При това портрет, който продължава да е валиден и днес. Или поне така изглежда, щом като двата доклада описват зависим от едни и манипулиран от други бивш мафиот начело на изпълнителната власт, а публична реакция на това откритие няма.

    Автор: Татяна Ваксберг, Редактор: Александър Андреев

  2. Защо не го попитахте какво прави там, вместо да си върши работата в София?

  3. И аз това се питам, но самото задаване на въпроса подсказва, че и двамата знаем предварително отговора 🙂

  4. Чикаго, здравейте,
    Напишете малко повече за срещата. Кой участва (и защо:) ), отново ли е формално харчене на пари и отчитане на дейност, има ли представители на малко по-независими и коректни български издания? Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *