Home » Е-Списание

Премиерът Борисов откри Седмата световна среща на българските медии, организирана от БТА и разкри какво го е посъветвал Уорлик по повод Wikileaks

2011.05.26 4 коментара
Spread the love

Премиерът Бойко Борисов откри в Хага Седмата световна среща на българските медии, организирана от БТА

26 май 2011
Ценим работата ви и отчитаме вашите усилия за изграждането на по-добър имидж на България по света чрез вашите информации. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на Седмата световна среща на българските медии в Хага, организирана от БТА. Това е една много добра традиция, на която вече за трети път сме заедно, отбеляза премиерът. На откриването присъстваха министрите Цветан Цветанов, Трайчо Трайков, Николай Младенов, депутати, членове на ЕП и журналисти.

Warlick казал на Борисов: “Моят съвет към тебе е да не коментираш това, което пишат Викилийкс”.  Запис на отговорите на Борисов за Wikileaks:
borisov-wikileaks (MP3 file) и кратък TV репортаж.

Снимки от откриването:

.

4 коментара »

 • Владо said:

  Чикаго, здравейте,
  Напишете малко повече за срещата. Кой участва (и защо:) ), отново ли е формално харчене на пари и отчитане на дейност, има ли представители на малко по-независими и коректни български издания? Благодаря.

 • I az..... said:

  И аз това се питам, но самото задаване на въпроса подсказва, че и двамата знаем предварително отговора 🙂

 • Павел said:

  Защо не го попитахте какво прави там, вместо да си върши работата в София?

 • Tania said:

  Докладите на американското посолство за Бойко Борисов, публикувани от Уикилийкс, правят не толкова портрет на премиера, колкото портрет на мнозинството българи. Как изглежда той? Отговорът – в коментара на Т. Ваксберг:

  Те харесват обикновения, но живописен език, силното и натрапващо се его, многото приказки за свършена работа, която все така не е свършена, а също и партиите, които могат да се опишат с име на човек, вместо с политическа ориентация. Това е краткият и незавършен портрет на мнозинството от българските избиратели – хора, които един посланик на САЩ в София определя с думата незрели, а друг посланик ги описва като хора, които не забелязват реалността.

  Феноменът “Бойко Борисов”

  Този непълен, но доста сполучлив портрет се е нарисувал сам, и то между другото. Авторите му не са си поставяли за цел да описват българите, а да обяснят на американското правителство феномена „Бойко Борисов“ във време, в което той още не е оглавил изпълнителната власт.

  Двата доклада са писани от различни посланици на САЩ и в различни години – единият е от 2006, а другият – от 2008 година. Но колкото и различни да са авторите, както и годините, в двата текста се чувства една и съща изненада – как повечето българи са продължавали да харесват един борец срещу престъпността, който непрекъснато се хвали, че залавя престъпници, но всъщност не го прави.

  По времето, в което са писани двата доклада, Бойко Борисов най-много се гордее с борбата срещу престъпността, водена от него като главен секретар на МВР. По повод на тази тогавашна гордост посланиците на САЩ казват следното: че успехите му са „противоречиви“, че на фона на „123 показни убийства“ той не е арестувал „главните лидери на организирата престъпност“, че той се прави на Батман с черните си дрехи и внезапната си поява на местопрестъплението, и накрая – че той лично ръководи операции срещу наркодилъри, но няма арести на знакови фигури от организираната престъпност.

  От американските доклади, публикувани от „Уикилийкс“, става ясно, че цялото противоречие между реалност и медиен балон не само че не е охладило интереса на избирателите към Бойко Борисов, а дори обратното – насърчило го е. И двамата посланици на Съединените щати в България пишат, че Борисов е смятан за участник в контрабандата с наркотици в миналото.

  Безмълвието на българите

  Така се оформя следната картина на публичното знание за Бойко Борисов към 2006 и 2008 година – той е бил наркоконтрабандист, който е получил висок държавен пост за борба срещу престъпността, лично е оглавявал операции срещу наркодилъри, хвалил се с успехите срещу тях, а всъщност не е арестувал нито един от лидерите на организираната престъпност. И неговата популярност расте. Толкова расте, че в един от докладите пише, че той има „очевидно блестящо бъдеще в българската политика“.

  Всичко това не е портрет на героя. Това е портрет на неговите избиратели. При това портрет, който продължава да е валиден и днес. Или поне така изглежда, щом като двата доклада описват зависим от едни и манипулиран от други бивш мафиот начело на изпълнителната власт, а публична реакция на това откритие няма.

  Автор: Татяна Ваксберг, Редактор: Александър Андреев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.