Home » Избрано

500 000 неграмотни обричат пазара на труда

2011.05.27 Няма коментари
Spread the love

„Сега” пише:

500 000 неграмотни българи обричат пазара на труда на катастрофа, пише „Сега”. Трагичното състояние на пазара на труда не само няма да бъде преодоляно, но и ще се задълбочава. В следващите 10-15 години на него ще излязат още 250 000 българи без образование, без квалификация и с изключително лош здравен статус. “За 20-те години на прехода половин милион деца са напуснали преждевременно училище, а 1/3 от тях не са завършили дори основно образование,” предупреди вчера председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски, позовавайки се на ново изследване на демографската ситуация на България. 250 000 от тези деца вече са във възраст за работа и кризата показа абсолютната им невъзможност да намерят място на пазара на труда. Останалите 250 000 ще стъпят на пазара в период до 10-15 години. В данните не влизат учениците, напуснали страната с родителите си. Бизнесът непрекъснато се оплаква от липса на подготвени кадри. Това е особено видно в строителството и големите инфраструктурни проекти. Заетостта сред хората без образование у нас е значително по-ниска, отколкото в ЕС. По-малко от половината неграмотни българи между 20 и 64 г. работят, докато за съюза този показател е с 13.4% по-висок.

„Дневник” пише:

Липсата на работни места и съкращенията се отразяват много по-тежко на младежите, отколкото на хората, на които им остават няколко години до пенсия, пише по темата „Дневник”. За 12 месеца броят на заетите до 24 години е намалял с близо 30 хил. За същото време по-малко от 7 хил. души между 55 и 64 години са били освободени, като част от тях са се пенсионирали. Едва 18.4% от младежите са заети, въпреки че в това число влизат и тези, които през периода януари-март са работили дори и само един час срещу заплащане. Според специалистите по човешки ресурси липсата на трудови навици и на лоялност към работодателя са сред основните пречки пред младите хора в опитите им да си намерят работа. Друго обяснение е, че младежите имат много по-високи изисквания към заплащането, докато възрастните се съгласяват да работят и срещу минимално възнаграждение само и само да натрупат необходимия стаж за пенсия. Препятствие пред намирането на първа работа е и това, че много малка част от студентите в България карат стажове по време на следването.

Източник:   http://vestnici.actualno.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.