2024-05-03

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Социализмът: секси и гроги

    Димитър Денков
    в-к „Сега“

    Преди години, когато БСП току-що бе поела сладката тегоба на управлението, по бузлуджанските поляни се разтичваха засукани моми с червени фланелки и къси полички, припяваха „Кой сега е номер едно“ и се натискаха да се снимат със Сергей Станишев.

    На фланелките грееше бодрият слоган „Социализмът е секси“, подчертаван с мажоретско подрусване и пиарски намигания изцяло в стила на една власт, сигурна в себе си.

    Тогава се очакваше преизбирането на Първанов за президент, въздухът трепереше от увереността в победата, Стефан Данаилов веселеше публиката със заръки към министъра на транспорта да направел теснолинейка до върха, за да извозва множеството в жегите.

    Сега е извозена партията,

    тия секси надписи ги няма, характерната за властта привлекателност е изчезнала, изчезнали са и повечето от момите, наети тогава за мероприятието. Наполовина са и привържениците, качили се на върха, от който започва българският социализъм.

    След толкова години история и след първото пълномандантно управление от 1989 г. насам българският социализъм е гроги. Според официалните му представители той е изтощен от една етническа и една монархическа партия в коалиционен конкубинат, който сякаш е опорочил невинността на БСП.

    Затова партията в лицето на ръководството и с телата на близо 20 000 привърженици ритуално се е качила и тази година на върха, та да почерпи от сакралното място сили за възстановяването си, както и да се убеди в дълбоката си невинност.

    В нейния новоговор това се нарича „презареждане“, макар кампанията под това име да не й донесе никакви ползи в изборите, още по-малко – младежки гласове. Надали такива гласове ще привлече и новата младежка формация, която трябва да замени досегашните най-вече заради това, че от ръководствата им след изборите прозвучаха острите призиви за оставки.

    Но какви оставки, когато с достойна за учудване последователност Станишев продължава да се връзва на инициативите на Кирил Добрев, за да се привличали младежи в партията с рекламни трикове, билбордове и пейнтбол?

    Нима в управленския усет на човек с неговата биография може да изчезне убеждението, че ако младежи влизат и остават в БСП, не е толкова по политически, колкото поради семейни причини, пресичащи се с бизнес интереси на фамилията?

    Всъщност тия интереси са образували такъв дебел слой над първичните социалистически идеи, че правят невъзможно покълнването им дори и на места като Бузлуджа, извън това, че ливадите са отъпкани, дъхът на кебапчета – задушлив, а преносимите тоалетни – недостатъчни да се излива на обозначени за това места вървящата в топли дни студена бира.

    След тия ритуални качвания върхът остава осквернен така,

    както е осквернен и българският социализъм след управление,

    облагодетелстващо няколко семейства, вкл. и това на последния монарх, наред със стотина близки до властта фирми. Затова звучат нелепо, но пък обяснимо ранните перестроечни образи, които наред с „презареждането“ изпълваха тазгодишната бузлуджанска реч на партийния лидер.

    „Много пъти БСП е била бита, но винаги сме се изправяли. Опитвали са се да ни смачкат, да ни вкарат в глух ъгъл, но никога не са успявали, защото никога няма да се откажем от идеала си за по-солидарно общество“, каза още Станишев. „Не всеки може да се изправи след такова поражение, но ние можем“.

    Естествено най-популярният бе от филма „Покаяние“ на Тенгиз Абуладзе – за улицата, която трябвало да води до храма. Бузлуджа бил храмът, където партията – и Станишев – се връщали, за да се почерпели нови сили.

    Колко пъти? Има нещо твърде двулично в подобни преповтаряния; още по-двулично става то, когато някой е паднал от власт с народен вот, но пък продължава да твърди, че нямало да позволи няколко лъжици катран да развалят кацата с мед, без да запита „Чия беше тази каца?“. Защото непредубеденият отговор е ясен:

    това беше кацата на потомствената номенклатура,

    пълнена с труда на цялото общество, но изпразвана от собствениците на обръчи.

    И тъй като думата е за каци и социализъм, тазгодишният събор в Бузлуджа натрапва друга историческа аналогия. За да се започне на чисто, май трябва да се тръгне от по-ниско, от лозето на Габровски, а Бузлуджа да се остави известно време на самодивите, на чиито бели премени поне никому не ще хрумне да изтъпани надпис „Социализмът е секси“.

    Макар че знае ли се при тия пиар-корифеи и при тази все презареждаща се след провали партия.

  • Съюзниците, с които САЩ не винаги се гордеят

    Политиците не винаги имат възможност да избират своите приятели. В името на добрите отношения със стратегически важни страни Вашингтон понякога си затваря очите за нарушения на човешките права, вътрешна непопулярност и дълбоки личностни недостатъци на техните лидери. Потискането на малцинствата, подклаждането на войни, отказът да се оттеглиш от властта, всичко това са неща, които могат да бъдат толерирани, ако някой политик или страната му могат да послужат на регионалните интереси на Америка. Понякога е толкова просто – като да издигнеш диктатор, повсеместното оплакване от времето на Студената война за американската външна политика, възнаграждаваща всеки враг на нашия враг.

    Но понякога лидерите са наистина сложни хора, следващи съмнителни политически курсове. Предлагам един ненаучен и непълен преглед на лидерите, от които САЩ се нуждаят и понякога харесват, но които със сигурност ще влошат храносмилането ви.

    Михаил Саакашвили, президент на Грузия

    Какво Америка харесва в него: Западният уклон на Саакашвили личи от неговия личен живот, както и от политиката му. Той е получил образованието си в САЩ със стипендия от Държавния департамент, като учи право в Колумбийския университет и в Университета Джордж Вашингтон. От идването си на власт през 2003 г., Саакашвили се опитва да спечели членство за Грузия в Европейския съюз и НАТО. Той извърши значителни икономически реформи и превърна бившата съветска република в заплаха за традиционната сфера на влияние на Русия. Той дори води война с Русия миналото лято за контрол върху отцепила се провинция. Силната антируска и продемократична реторика на Саакашвили спечели на въоръжените сили на страната му военно обучение и доставки от западни източници. По време на визитата си в Тбилиси миналата седмица вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън увери Саакашвили, че САЩ ще продължат да го подкрепят, макар че се опитват да подобрят отношенията си с Русия.

    Какво дразни САЩ: Въпреки твърдението на Саакашвили, че демократизира Грузия, политическите реформи са незначителни. Мирна антиправителствена демонстрация през 2007 г. прерасна в сблъсъци, след като той нареди на полицията да използва сълзотворен газ и водни струи, за да потуши протеста. Правителството на Грузия все още е с индекс 67 от 180 по скалата на „Трансперънси интернешънъл“. Кабинетът на президента е толкова екстравагантен, че някои го наричат „Дворецът на Калигула“. Междувременно следвоенни доклади сочат, че Саакашвили до голяма степен е виновен за провокиране на войната с Русия миналото лято, която струва живота на хиляди хора и завърши с окончателното отцепване на Абхазия и Южна Осетия. Американското приятелство с Грузия и подкрепата за влизането й в НАТО вбесяват Русия.

    Виктор Юшченко, президент на Украйна

    Какво Америка харесва в него: След оспорвана изборна битка през 2004 г. подкрепяният от Москва Виктор Янукович – чиито стражи, както се вярва, са се опитали да отровят противника му, в резултат на което по лицето му има дълбоки белези – обявява победа над Виктор Юшченко. Но народно движение, известно като оранжевата революция, започна вълна от протести срещу избирането на Янукович и направи така, че Върховният съд да отмени резултатите. Юшченко спечели повторните избори месец по-късно, което бе в ущърб на хегемонията на Русия в региона. Откакто дойде на власт, Юшченко също се стреми да присъедини Украйна към НАТО. Подобно на грузинския си колега, Юшченко също има лична връзка със САЩ. Съпругата му е американка с украински произход от Чикаго.

    Какво дразни Америка: Мандатът на Юшченко бе помрачен от вътрешнополитически борби и нестабилни парламентарни коалиции, което вся съмнения в способността му да обедини страната. Правителствата му са белязани от обвинения за корупция. Във вътрешен план, той е обвиняван за изтощаване на украинската икономика, а популярността му не мърда от смешните 5 процента. Целта му да влезе в НАТО не е подкрепяна от мнозинството от украинците, да не говорим за Русия, която в отплата предизвика спорове за цената на природния газ, а понякога спира кранчето към страната в най-суровите зимни месеци. Близките връзки на Вашингтон с Юшченко обтегнаха отношенията на САЩ с Русия в момент, когато администрацията на Обама обеща да рестартира отношенията с Москва.

    Силвио Берлускони, премиер на Италия

    Какво Америка харесва в него: По времето на Буш Берлускони бе най-довереният съюзник на Америка в континентална Европа. За разлика от колегите си в Германия и Франция, той рядко критикуваше открито американската политика. Въпреки силната опозиция на италианската общественост, през 2003 г. той изпрати италиански войски в подкрепа на водената от Америка война в Ирак.

    Какво дразни САЩ: 72-годишният премиер е циркаджия. Той води достоен за таблоидите партиен живот, наситен със секс скандали. Дори се намекваше, че бившият чешки премиер участвал в последната му оргия във вилата му в Сардиния, което го превърна в заплаха за съюзниците му и смути италианците (които въпреки това го избраха три пъти). Той привлече конгрес на адвокати в Италия, като рекламира „красивите секретарки“ в страната, а след избирането на Обама миналата година, каза пред медиите, че американците са избрали „млад и хубав президент със слънчев загар“. Премиерът е правил и абсурдни сравнения между собствената си популярност и тази на Исус Христос и Наполеон.

    Асиф Али Зардари, президент на Пакистан

    Какво Америка харесва в него: Вашингтон се нуждае отчаяно от Зардари, за да се пребори с ислямистите, живеещи в страната му или намиращи убежище там от войната на Америка в Афганистан. За разлика от бивши президенти, свързани с армията или разузнаването, той няма никакви връзки с талибаните и току-що приключи голяма военна офанзива срещу групировката. Зардари също така дойде на власт чрез избори, за разлика от предшественика си Первез Мушараф, вписвайки се хубаво в идеята за „свободата“. (Връзките на Зардари с американски служители прераснаха от приятелски в ухажорски, когато той каза на Сара Пейлин, че е „възхитителна“ и поиска да я прегърне на срещата си с нея през 2008 г.) Съпругата му, бившата министър-председателка Беназир Бхуто, трябваше да бъде президент, но бе убита по време на кампанията си.

    Какво дразни САЩ: Откакто участва в политиката, на семейството се носи славата, че е корумпирано. Самият Зардари е наричан „Г-н Десет процента“ заради предполагаемия подкуп, който взема за държавни договори. По отношение на тероризма никак не е ясно дали усилията му да се пребори с талибаните дават резултат, отчасти защото обхватът на армията и популярността на централното правителство са ограничени в отдалечените провинции. Освен това президентът вече си спечели сравнения с Мушараф заради авторитарния си подход към общественото недоволство: неотдавна той забрани смс-и и електронни писма, които съдържат шеги по негов адрес.

    Хосни Мубарак, президент на Египет

    Какво Америка харесва в него: Този арабски лидер потуши ислямизма в Египет. Мюсюлмански братя, най-голямата, най-организираната и най-добре финансираната фундаменталистка групировка в арабската политика, бе неутрализирана от режима на Мубарак. Лидерите често попадат в затвора, а върху дейността им са наложени ограничения. Мубарак също поддържа участието на Египет в мирния договор с Израел (в замяна на пари от Вашингтон), сключен с посредничеството на Джими Картър. Той помогна също на Израел да запечата ивицата Газа, като ограничи влизането и излизането от палестинската територия.

    Какво дразни САЩ: 81-годишният диктатор е открито против демокрацията и свободата на словото в Египет. Режимът му хвърля в затвора противници и цензурира печата. (През 2008 г. редактор на вестник бе хвърлен в затвора задето писал, че президентът е болен.) Манипулирайки изборния процес, Мубарак управлява чрез „извънредно положение“ от близо 30 години и се смята, че готви сина си Гамал за свой приемник.

    Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

    Какво Америка харесва в него: Нетаняху се радва на двупартийна подкрепа в Конгреса, подобно на всички израелски премиери. Тъй като е прекарал част от живота си в САЩ, той говори безупречен, без следа от акцент, американски английски. Освен това е безкомпромисен в позицията си срещу ядрените амбиции на Иран. Нетаняху даде  да се разбере, че правителството му ще попречи на Иран да се сдобие с ядрена бомба, независимо какво ще му струва това.

    Какво дразни САЩ: Нетаняху се стресна от опита на Обама да преговаря с иранците и поиска твърд краен срок за отговора на Техеран. Междувременно дясното му правителство отказва да спре разрастването на селищата на Западния бряг, което е ключов елемент от мирния процес. За да формира коалиция в израелския парламент, той избра твърдолинейния политик Авигдор Либерман, който подкрепя „прехвърляне“ на израелските араби под палестински контрол. Някои  в администрацията на Обама се безпокоят също, че Нетаняху може да нанесе превантивен удар на Иран, без предварително да уведоми Вашингтон или да поиска одобрението му. (БТА)

  • Червената поляна иска да ти вярва, не да я тревожиш

    Еврочикаго продължава да помества на страниците си анализите и размислите на вече бившия депутат от БСП Иво Атанасов. Както споменахме и в предишната публикация, част от сегашното ръководството на БСП го смята за непослушен, за „черна овца“, независимо от факта, че кюстендилци многократно го преизбираха за техен представител в парламента.  А там пък той е от най-дисциплинираните и с най-малко неизвинени отсъствия. На последните избори БСП го предложи за мажоритарен кандидат от Пазарджик и го извади от листата  си в родния му Кюстендил. Както знаете ГЕРБ спечелиха 95% от мажоритарните места, а БСП нито едно. Прочетете предишния анализ публикуван  тук: « Все по-добрички, но все по-малко » . С днешните си думи Иво Атанасов довършва своите размисли.


    Точката над И-то

    Иво Атанасов
    01 Август 2009

    В БСП всичко започва от върха – и самата партия, и промените в нея. От Бузлуджа тръгва началото й, а всички останали начала – от най-първата  позиция в йерархията й.
    Всяка година съм на историческата поляна под билото на Балкана, но никога – на трибуната, дори и когато  в продължителния си депутатски период съм бил, така да се каже, правоимащ. Едва ли има смисъл  да биеш толкова път, за да се натискаш за своята педя от пода на  пренаселената сцена, да се дразниш от вип-маниерите на бързо повярвалите си нови звезди, от лицемерния нерядко възторг пред камерите и дори от по началнически  тежкото дишане на неколцина странно големеещи се. Вместо да се дивиш от бодряческия смях, с който някои се силят да омаловажат и най-трудните дни от партийното битие, по-добре е да почувстваш  пулса на поляната отсреща.
    А тя, поляната, е  неподправено възторжена и  безкрайно благодарна, но… до време. Подвиква ти най-приятелски, докато се опитваш да си пробиеш път между насядалите групи от близки и далечни общини и области, спира те за  автографи, настоява да се снима с теб.  Стиска ти ръката, потупва  те по рамото, удря  те дружески по гърба, направо ти се хвърля  на врата, прегръща те,  целува те.  Иска ти визитки,  вкарва ти номера в паметта на джиесема си, урежда си срещи с  теб, занимава  те с  проблеми. Кани те да седнеш при всеки, да споделиш онова, което си е донесъл.  И ти опитваш безброй ракии – гроздови, сливови, кайсиеви и какви ли още не, от най-разнокалибрени шишета – и стъклени, и  пластмасови, че и от дървени бърдучета. Отварят се разноцветни кутии, от които замезваш домати, краставици, сирене и докато се чудиш какво да правиш с остатъците от печените чушки, те ги вземат  и, колкото и да ти е неудобно, ги стискат в ръцете си, та да не се мърси поляната. Както не искат да се цапа и партията. Сравнението е банално, но точно.
    В това време на трибуната върви програма. Държат се речи, връчват се членски книжки, леят се песни. В един момент дори, зашеметен от ракиите и вниманието, ти се струва, че истинският връх е тук, на поляната, а не на сцената. Особено като чуеш подвиквания към официалните лица, повече или  по-малко гневни реплики, тихо мърморене или звучни подсвирквания. Ако обаче и ти се  включиш в критичните подмятания, в приглушеното или неприкритото недоволство, в идеята да оспориш авторитетите, камо ли пък да поискаш смени в  отбора, недай си боже – на капитана му, поляната се настройва срещу теб, па макар и да си най-правият на света. Не ти е позволено да произнасяш онова, което тревожи поляната – нито на висок глас, нито дори под сурдинка. От теб се иска да бъдеш сред онези, на които тя вярва. Започнеш ли да й противоречиш в едно-друго, да я хвърляш в съмнения, да смущаваш фината й настройка, да разколебаваш отношението й към  отделните имена в йерархията, поляната се чувства застрашена. Възприема те като човек, който върви срещу нея, усетът й за самосъхранение се активира и тя те изхвърля като чуждо тяло. Нищо, че години наред  те е носила на ръце.
    Тъкмо поради драгоценните особености на червената поляна промените в нашата партия са обречени да тръгват  отгоре-надолу. Няма случай  лидерът ни да е бил сменен в резултат на раздвижване в низините или пък след  изглеждащото толкова просто на теория, но неприложимо на практика съревнование с друг кандидат. Винаги досега партийният шеф сам си е подавал оставката и едва след овакантяването на поста се е отваряла възможност за избор на нов. Така се случи даже и с Тодор  Живков, колкото  и срещу него да зрееше скрито натрупване на силите в част от елита. Ето как отговорността на лидера е по-голяма, отколкото на всеки член поотделно и на всички вкупом. Каквото и да направи, все ще се намери  оправдание  и дори ще му се прости. Който и да застане срещу му, поляната ще настръхне и ще го отлюспи. Ако е мераклия, може и да подобри рекорда на Тато от 35 години на върха. Поколенията ще се сменят, но Бузлуджа ще го посреща все така възторжено. Стига това да го удовлетворява.
    Макар че отговорността на лидера, който и да е той, не е да печели доверието на червената поляна, то му е в кърпа вързано. А да разширява влиянието на партията в обществото, което далеч невинаги е пропорционално на бузлуджанските овации.

    Други текстове от автора на: www.ivoatanasov.info

    И една снимка от днес от поляната:

    Дори червените бабички скочиха на БСП: Червени тъпчигушковци
    Дори червените бабички скочиха на БСП: Оставка! Червени тъпчигушковци!
  • Дянков: Ще спрем контрабандата и ще запълним бюджета

    Намаляването на контрабандата през границите е основната задача в Министерството на финансите, за да се запълни дефицитът в държавния бюджет за 2009 г.

    Това заяви в Русе вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при първото му излизане извън София.

    Очаква се дефицитът да достигна около 1,3 млрд. лв. след извършване на съкращения от около 1,2 млрд. лв. от разходите в министерствата.

    От думите на вицепремиера стана ясно, че хора от неговия ранг до сега са покровителствали контрабандата, защото са печелели от това.

    Симеон Дянков посочи за пример, че четири години не е била подписана наредба, която да даде право за проверки на горивата вътре в бензиностанциите и така се е ширела контрабанда.

    Имало е дни, когато направо са се вдигали граничните бариери и са влизали камионите с контрабандата, каза Симеон Дянков. Вицепремиерът заяви, че

    през 2008 г. стойността на загубите от контрабандата е била около 1,2 млрд. лв.,

    което е почти равно на „дупката“ от 1,3 млрд. лв. Намаляване на ДДС, както е записано в предизборната програма на ГЕРБ, може да се направи в третата или в четвъртата година от мандата на това правителство, заяви Дянков.

    Неговото мнение е, че намаляването на ДДС не може да стане в бюджета за 2010 г. и е съмнително, че се направи и за 2011 г., тъй като тогава той смята, че България ще излиза от кризата.

    „Но излезем ли от кризата, ще е хубаво да бъде намален ДДС“, подчерта Симеон Дянков.

    В Русе той съобщи, че очаква електронната връзка между структурите на НАП и митниците да се завърши до две седмици.

    „Това е технически лесна задача, но досега е липсвала политическа воля да се направи“, каза вицепремиерът.

    Според него чрез тази единна електронна система държавата ще получи нови приходи от около 200 милиона лева.

    Симеон Дянков разговаря с ръководството на Териториалната дирекция на НАП в Русе, която е на първо място в страната по събираемост на приходите.

    Много е възможно държавата да забави строежа на АЕЦ „Белене“, както и да продаде част от активите си в областта на енергетиката, за да уравновеси бюджета, заяви в интервю за „Блумбърг“, публикувано днес, Дянков.

    „Вероятността да спрем проекта е 80%. Държавата няма средства да продължи, а в момента е трудно да се привлекат частни инвеститори заради световната криза“, каза Дянков.

    Заем от Международният валутен фонд (МВФ) не е от нещата, които са приоритет за нас в момента, посочи той.

    „Искаме да си сътрудничим в МВФ при анализа на бюджета за 2009 г.,

    както и при подготовката на бюджета за следващата година. Анализът на МВФ може да бъде използван за евентуален заем догодина, ако се окаже, че не можем да балансираме дори и със съкращаването на разходите.“

    България се сблъсква със бюджетен дефицит за пръв път от осем години. Според прогнозите на МВФ Брутния ни вътрешен продукт (БВП) ще се свие с 1% през 2009 г.

    Фондът посъветва правителството да ограничи разходите с 20%.

    Ако пазарите се успокоят, България може да издаде еврооблигации след девет месеца, каза още Дянков.

    Размерът на заема от МВФ и на емисията еврооблигации ще зависят от размера на бюджетния дефицит.

    Задлъжнялостта на правителството към БВП в момента е 13% от БВП. Кабинетът ще се опита да я задържи по 60%.

    Източник: БТА

  • ГРИША ГАНЧЕВ: ПЛАТИХ ОГРОМЕН ОТКУП ЗА АНГЕЛ БОНЧЕВ!

    В авторското предаване на Росен Петров по bTV бизнесменът и президент на ФК „Литекс” призна в прав текст, че той е платил откупа за отвлечения директор на клуба Ангел Бончев.
    „От какво се страхуваш? От отвличане?”, попита водещият Росен Петров Гриша Ганчев. „Не само!”, отвърна Гриша Ганчев. На въпрос за отвличането на Ангел Бончев, Гриша Ганчев отвърна, че и досега не му било изяснено и отрече да е било трик охладнелите отношения между него и Бончев. „Не беше трик. Този, който стои срещу тебе плати огромна за нашите мащаби сума откуп”, каза още президентът на „Литекс” Гриша Ганчев.
    Той обаче избягна подробностите какво е смразило отношенията му с Ангел Бончев.
    Ганчев каза още, че според него трябва да се сложи ред от желязна ръка и за това разчита на Бойко Борисов. „Познавам го от 20 години, този човек ще сложи ред в държавата!”, коментира Гриша Ганчев.
    Още при отвличането на изпълнителният директор на ФК „Литекс” Ангел Бончев беше ясно, че този, който посегна на Бончев прекрасно знаеше, че посяга на Гриша Ганчев.
    Бончев бе отвлечен в края на май 2008 година. Следх което пък бе отвлелена съпругата му Камелия след напълно нефелна полицейска акция при даване на откупа.
    На извънредно заседание след отвличането на Бончев, ръководството на „Литекс“ го смени от длъжността, която заемаше.
    Година по-късно Ангел Бончев коментира раздялата си с Гриша Ганчев така: „Този ход и до ден-днешен не ми е понятен. С него съм се виждал очи в очи три пъти, след като бях освободен. Аз не исках да влизам в разговори и в контакт, защото нямаше смисъл.Жалко, защото бяхме приятели 25 години. Колкото той има заслуга за това Литекс да е силен отбор, толкова имам и аз. Не трябваше да се разделяме така”.
    Спецченгета коментираха след отвличането на Ангел Бончев, че той е станал жертва поради хазаратния си порок и участия в „черно тото” с колосални суми.
    В пресата бе намесено името и на сръбския мафиот Сретен Йосич.
    На бял свят бе извадена и връзка на Ангел Бончев с ортак на Йоца. Бончев е развивал съвместен импорт-експорт с Ненад Миленкович-Миленко. Според ченгетата от Белград името на Миленкович било замесено в 20 поръчкови убийства през 2000 г. Миленко се установил в България, след като избухва война между Войводинския и Земунския клан. Желко Ражнятович-Аркан е ликвидиран в началото на януари същата година, а няколко месеца по-късно Миленкович вече е регистрирал няколко фирми в България, сдобил се е с роден паспорт и върти търговия. Съвместната му фирма с Ангел Бончев носи името „Литекс парк“. Фирмата се занимавала с търговия на едро и с внос-износ, Миленко Миленкович изнасял за Сърбия българското кафе „Либерте“ и соковете „Куинс“ – все търговски марки на Гриша Ганчев. През 2003-та Миленко Миленкович е арестуван в България по настояване на сръбската полиция и Интерпол. Дни по-късно е екстрадиран от страната ни. Оттогава живее в Белград. Според местните журналисти Миленко работи за Сретан Йосич.
    Въпреки че призна, че е платил колосалния откуп за Бончев, Гриша Ганчев не каза и дума за причината за разрива с Бончев. Пред в. „Стандарт“ Ангел Бончев отрича, че Гриша Ганчев е платил сумата: „Платени са 395 000 евро за мен и 157 000 евро за Камелия. Парите ги даде не Ганчев, а общата ни фирма „Литекс комерс“. Не искам да го виждам и чувам повече“.

    afera.bg

  • Мадоф бил изненадан, че не са го разкрили по-рано

    Осъденият на 150 години затвор нюйоркски финансист Бърнард Мадоф е изненадан, че американският борсов регулатор не разкрил по-рано гигантската му финансова пирамида, която погълна 65 млрд. долара, пише в.“Таймс“.

    В първото интервю след изпращането му в затвора преди две седмици 71 годишният Мадоф говори открито за измамата и се разкайва за това, че е измамил хиляди хора.

    Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси на САЩ (ФКЦКФБ) беше силно компрометирана, след като не успя да разкрие измамата на Мадоф, въпреки че нейни инспектори са се срещали с него няколко пъти.

    Фондовият мениджър дори давал съвети на комисията как да регулира пазарите.

    „Срещнах се с ФКЦКФБ няколко пъти и си помислих „хванаха ме“, каза Мадоф на адвокатите Джоузеф Кочет и Нанси Файнмън от Сан Франциско.

    Адвокатите се срещнаха с него в затвора „Бътнър“, щата Северна Каролина, след като заплашиха, че ще заведат дело срещу съпругата му Рут от името на няколко инвеститори.

    ФКЦКФБ провежда вътрешно разследване защо схемата е останала скрита толкова дълго.

    Финансовата пирамида беше разкрита на 11 декември 2008 г., след като Мадоф признал за нея пред синовете си.

    Борсовият регулатор, който получил няколко сигнала от инвеститори за измамата на Мадоф, ще оповести резултатите от разследването в рамките на няколко седмици.

    Мадоф изглежда в добро здраве и по време на четиричасовия разговор беше много открит и отговаряше на всички въпроси, съобщи Кочет.

    Мисля, че не е много щастлив да бъде там, но със сигурност не се оплаква, каза адвокатът.

    Той отказа да даде подробности за признанията на финансиста за това как е ръководил измамната схема още от средата на 1990-те. Адвокатите ще използват информацията тази седмица в делото срещу Мадоф и неговия брат Питър, който беше управляващ директор на фонда.

    Мадоф се призна за виновен по 11 обвинения, включително измама, пране на пари и кражба. По думите на Кочет финансистът бил много „разкаян“ и вярвал, че инвеститорите са си върнали всички пари.

    БТА

  • Вероятно всеки десети българин е бил свързан с ДС

    „Зюддойче цайтунг“: Наследството на ДС още изпуска отровни изпарения
    29 Юли 2009

    България се зае съвсем отскоро с осветляване наследството от комунистическата Държавна сигурност. Изкараното досега на повърхността поставя в затруднение новото правителство на Борисов, пише в сряда германският вестник „Зюддойче цайтунг“, цитиран от Дойче веле.

    Вестникът отбелязва, че никъде в Източна Европа след падането на комунизма преди 20 години документирането на тормоза на някогашните тайни служби не бе подето така систематично, както в бившата ГДР, където още през 1990 бе създадено т.н. ведомство на Гаук. В Чехия или Румъния подобни учреждения съществуват едва от няколко години. В България съответният закон бе приет в края на 2006, на самия праг на влизането на страната в ЕС.

    Така наречената комисия за досиетата се оглавява от адвоката и бивш депутат от БСП Ефтим Костадинов. В една читалня в наета от ведомството къща в центъра на София всеки българин има достъп до засягащите го документи. На шест месеца комисията публикува своя бюлетин – един дебел том, който Костадинов ми показва в своето бюро: „Казвам го без гордост – тук е името на нашия президент“, пише по-нататък авторът Клаус Брил.

    Разкриването на миналото на Георги Първанов нямаше никакви последствия, също като разкритията за един бивш вицепрезидент и 21 души от президентската администрация и всички останали водещи политици, разобличени от комисията на Костадинов, отбелязва той и посочва, че агенти или доносници на бившата ДС са били 140 депутати от различни партии в парламента след 1990 година, сред които и Ахмет Доган, лидера на ДПС, и двама негови заместници. Осветяването на миналото на правителствените членове след 1990 година даде 117 попадения – все министри и държавни секретари, и дори бившия социалистически премиер Виденов. Списъкът на разкритията бе продължен с общински политици, кметове, съдии, журналисти и други обществени фигури.

    Тази чудовищна равносметка повдига въпроса за проникването на комунистическите органи за сигурност в българското общество. Костадинов казва предпазливо, че всеки осми или всеки десети българин е бил свързан с тях по някакъв начин. В архивите са регистрирани 1.5 милиона имена – при осем милионно население на страната.

    Това наследство продължава да изпуска своите отровни изпарения, пише „Зюддойче цайтунг“. В навечерието на последните избори комисията проучи 3234 кандидати, 142 от които бяха идентифицирани като бивши помагачи на ДС. Сред тях се оказа и Божидар Димитров, директорът на Националния исторически музей, който през 1973 е бил изпратен на работа във Ватикана като специален агент. Въпреки енергичните протести, премиерът Борисов го назначи за министър без портфейл, оповестявайки същевременно, че новият кабинет щял да отвори абсолютно всички досиета.

    Случаят показва колко много работа остава в това поле. Говорителката на комисията Екатерина Бончева казва с усмивка: „Нашата работа действа като китайския номер с водните капки.“ Постоянното капене пробива камъка. Може би, завършва кореспонденцията си от София Краус Брил на страниците на „Зюддойче цайтунг“.

    Източник: Медиапул

  • Иво Атанасов (БСП): Все по-добрички, но все по-малко

    Анализ за случващото се в БСП от един недисциплиниран неин партиец, но пък от най-дисциплинираните, с най-малко отсъствия,  български депутати (вече бивш). След тези негови думи, познавайки историята и характера на «столетницата» не е трудно да предвидим ,че скоро ще бъде и бивш партиец.  Революциите изяждат децата си, а БСП най-достойните. За това стават все по-малко и дано… все по-добри.

    25 Юли 2009

    Колонката на Иво Атанасов в „Дума“

    Неведнъж съм доказвал, че ме няма във вътрешнопартийните битки. Предпочитам даже и тях да ги няма. Всичко да е  тихичко, мирничко, спокойничко. Без напрежения  и  скандали. Преобладаващата част от членовете на партията са като мен.  И  сега,  в  тежките следизборни дни, жадуват всичко да върви кротко, па макар  и постарому. Да забравим различните си мнения, да не влизаме в противоборства и да не  правим каквито и да е  движения  – нито резки, нито дори плавни. Да сме добри помежду си.

    Само че колкото сме по-добрички,  толкова сме по-малко. По-нисък брой избиратели сме имали само на  евровота преди две години, когато самоцелното обновление на БСП катастрофира. Сегашният ръководен екип, към който причислявам и себе си, тъй като в първите лидерски месеци на Станишев бях за известно време  в Изпълнителното бюро, пое  партията при 17 процента в изборите през 2001 г. и  я върна на същото ниво. Това сме могли, това сме сторили. И тук няма никакво значение дали участието ни в управлението е било успешно, или не. Колкото и да сме критични, не бива да си затваряме очите пред постижения, каквито никое предишно правителство не е имало. Но какво от това? Избори се печелят не с  успехи, а  с доверие. А доверието към БСП е стопено. Разочарованието от нас е огромно. Не сме приятни на голяма  част от избирателите, не  ни искат. А хубост насила не става.  Да  разчитаме, че след някоя  година ще ни заобичат в състава, в който сме сега – сплотени и добрички,  означава да сме безпочвени мераклии.

    Следователно промени са необходими, дори неизбежни, ако мислим не за себе си, а за партията  и  за свързаните с нея  идеи и социални слоеве. Дали обаче ще се случат?   След погрома на  евровота през 2007 г. цялото Изпълнително бюро подаде оставка. После всички вкупом бяха преизбрани, с изключение на трима, при това – далеч не най-виновните. Оказа се, че оставките са театрални. Сега и такива няма. Щяло да бъде предателство, ако някой се оттегли, нямало алтернатива и какви ли не още води се носят през девет кладенци, та от десетия. Ето го новото лице на кариеризма – от нас по-добри няма, на кого да оставим партията, не можем да избягаме в най-тежкия  момент.

    Не искам ничии оставки, защото знам,  че най-безболезнено е тези, които са олицетворение на разочарованието, да си тръгнат сами. Така сцеплението в партията не се подлага на изпитание. Когато преди време поех ръководството на БСП в Кюстендил, местната организация беше около средата на таблицата по  постигания в изборите процент. Заедно с другарите  постепенно я доведох до поредица от блестящи  успехи, а на два пъти – дори до първо  място в страната.  На последните кметски избори обаче претърпяхме провал. В политиката невинаги може да се побеждава, а и вината за загубата очевадно не беше моя. Никой не ми  поиска оставката, защото всички бяха наясно с причините, но и някой да беше настоял, можех да си осигуря подкрепата на повечето основни организации, както сега прави  висшето ни ръководство. В партия като нашата, повечето от чиито членове гледат да си спестят главоболията, човек, ако няма вътрешна мярка, може да остане и пожизнен председател.

    Това изкушение е доста силно,  а и моят път в политиката е изряден като на малцина други, но си запуших ушите  за песните на сирените и се оттеглих от партийните постове. Ясно ми беше, че така излизам и  от парламента, и  от политиката, но го сторих. Защото почувствах, че доверието към мен е накърнено. Не това на избирателя, а на партийната централа.  Ако от „Позитано“ ме бяха послушали, щяхме да си спестим поражението в кметските избори, но те предпочетоха други душеприказчици, което в крайна сметка ни тласна към загубата. Не можеше да се правя, че не забелязвам това или че то е незначително.

    Подаването на оставка от който и да е  член на сегашното ръководство предполага поне две неща: отговорност пред партията и лично достойнство. Аз доказах,  че не поставям себе си над партията. Време е това да сторят и други. В противен случай ще бъдем все по-добрички помежду си, но все по-малко.

    Източник: www.ivoatanasov.info

  • Доказано: Солариумите са канцерогенни

    Солариумите и другите източници на изкуствено ултравиолетово лъчение попаднаха в категорията канцерогенни продукти, съобщават световните агенции.

    В продължение на години се смяташе, че солариумите и кварцовите лампи „вероятно са канцерогенни“.

    Така те бяха поставени във втора категория в класацията на базирания в Лион (Франция) Международен център за изследвания на рака към Световната здравна организация (IARC.fr).

    Сега обаче те вече са в първа категория, което означава, че са „категорично канцерогенни за човека“.

    До този извод стигнали 20 учени от 9 страни по време на заседание на Международния център, състояло се в Лион през юни. Изводите на експертите са публикувани в августовския брой на британското списание „Лансет онколоджи“.

    Учените анализирали внимателно 20 изследвания за влиянието на солариумите и другите източници на изкуствено ултравиолетово лъчение и установили, че хора, които се излагат на тяхното действие преди 30-годишна си възраст, са по-предразположени с 75% да развият опасния рак на кожата меланом.

    Учените освен това установили, че има връзка и между излагането на действието на тези уреди и вътреочния меланом.

    Рисковете са по-големи и в двата случая, когато става дума за жени, уточнява Венсан Колияно от Международния център.

    Прибягването до солариуми се е повишило сред хората под 30 години, отбелязва Асошиейтед прес по темата.

    Във Великобритания лекарите са установили паралел между повишаването на броя на хората, страдащи от рак на кожата, и повишения брой на хората, излагащи се на лъчението на солариумите.

    В страната например жени на 20 години са с диагноза рак на кожата. Има тенденция дори това заболяване да се откроява като водещо раково заболяване сред жените от тази възрастова група във Великобритания. А по принцип най-много би трябвало да страдат от рак на кожата хора над 75 години, допълва агенцията.

    Според проучване на германската Асоциация за защита на кожата около 14 млн. германци на възраст между 18 и 45 години се пекат в солариуми, допълва Франс прес по темата. Една четвърт от тях са започнали това занимание между 10 и 17 години.

    От Международния център към СЗО припомниха, че те не са регулаторен орган и че работата им се свежда до оповестяване на научни изводи. Националните санитарни власти са тези, които ще решат какво да предприемат, казва Венсан Колияно от центъра.

  • Може ли България?

    „Така ли, от Централна Европа ли си? И какво толкова ти харесва в България?! Нали при вас е по-добре?! Ние сме толкова скапана държава, че няма накъде! Ние никога няма да се оправим!“

    Често се случва разговорите ми с българи да започват по подобен начин. Веднага щом разберат, че идвам от място, където според тях не цари такова безобразие, където няма корупция, нито убийства, хората са богати, никой от нищо не се оплаква и всички са възпитани и високо образовани, събеседниците ми се впускат да обиждат родината си.

    Интересно е, че онези, които говорят по този начин, никога не са способни да обяснят какво точно не им харесва, но след петминутен диалог с тях дори непредубеденият слушател ще започне да мисли за България като за „по-малко качествена държава“. А какво остава за обикновения чужденец, който при срещата си с „българското“ вече е солидно „подкован“ от стереотипите за България, разпространявани от европейското обществено мнение.

    Напоследък въпросът за образа на България в Европа придоби особена острота. Той бе поставен в центъра на предизборната кампания на една политическа сила и й донесе успех както на изборите за Европейски парламент, така и на тези за национален. Идеята на кампанията бе, че негативното отношение към България се дължи на нейните досегашни управници, които трябва да бъдат сменени от такива, които са в състояние да докажат, че „България може“.

    Засега всичко се развива по план, виновните бяха свалени, а във властта влязоха лица, нови в политиката и поради тази причина опазили биографиите си чисти. Но

    ще е прибързано да обявим мисията за успешна

    Вероятно ще мине много време и трябва да бъдат положени доста усилия, докато България започне да се ползва с желания авторитет. Колкото и банално да звучи, трудното предстои. Българските избиратели в никакъв случай не бива да смятат, че като са показали, че могат да се ядосат и да гласуват масово, са направили всичко, което зависи от тях, а останалото е в ръцете на властта, от която се иска да „оправи държавата“. Наличието на политическа воля наистина е неотменимо условие, но промяна не може да се осъществи без участието на по-голямата част от гражданите.

    Познавам доста българи, успели зад граница, и смятам, че съществен принос за тяхното развитие има подготовката, придобита при срещите им с българската чиновническа действителност. Точно благодарение на тази действителност, носеща основната вина за лошия образ на България, доста хора развиват комбинативното си мислене и способността си да анализират всяка ситуация, умения, които по-късно се оказват безкрайно ценни.

    Самата аз имам две победи над тази действителност, които може да не са кой знае какво, но доказват, че промяната е възможна, стига човек да прояви достатъчно активност и

    да не се оставя да бъде воден от инерцията

    Първата от тях бе по време на работата ми като екскурзовод на група словашки туристи. Знаех от колегите, че за да не се чака на българската граница, на проверяващите трябва да се даде бира, натурален сок или пък сума в евро, „за да се почерпят“. И действително, докато единият граничен полицай проверяваше документите, общителният му колега директно ме попита: „А биричка?“, на което аз му отвърнах: „Добре, щом черпиш.“ Противно на очакванията, че ще последва отмъщение, човекът се отдръпна с наведена глава, а другият полицай просто махна на автобуса да продължи.

    Втората ми победа е, че успях да се преборя с администрацията на общежитията на СУ „Св. Климент Охридски“ и да плащам същия наем като българските студенти. Разбира се, съгласно действащите европейски правила във всички страни от ЕС студентите по програма „Еразъм“ ползват същите права като местните. Само дето администрацията на студентските общежития упорито отказваше да признае, че и европейските студенти имат право на държавна субсидия, която се приспада от плащания наем.

    А щом един чужденец с повече упоритост успява да защити правата си от издевателствата на някои чиновници, какво остава за българите? Вярвам, че всеки е в състояние да даде своя скромен принос България да стане страна, уважавана не само в Европа, но и от собствените си граждани. И е редно следващия път, когато някой нарече родината си „скапана държава“, да се замисли дали и самият той не носи отговорност за това тя да му изглежда такава.

    Автор: Зузана Пиптова*
    Публикувано в „Дневник“

    *Зузана Пиптова е родена в Братислава. Без да е с български произход, завършва българската гимназия „Христо Ботев“ в родния си град. В момента изучава „Югоизточноевропейски изследвания“ в Карловия университет в Прага, а през учебната 2008-2009 г. e в СУ „Св. Климент Охридски“ като студентка по програма „Еразъм“.

  • Правителство на крайното време

    Author:  Юлиан Попов

    България има ново правителство. То ще е вероятно четвъртото поред, което ще си изкара мандата докрай, и третото, което е пълно със загадки, защото е съставено по крайно необичаен начин. Това, което ще определи и очакванията от него, и най-вероятната посока, в която то ще потегли, е идеята за „крайното време“.

    Страната е претъпкана като стар таван с неща, за които е крайно време някой нещо да направи.

    И наистина онова, което засега Бойко Борисов най-ясно заяви, че ще прави, да довърши магистралите, е нещо, за което хората смятат, че беше крайно време да бъде свършено. Не е обаче само с магистралите.

    Крайно време е да се уредят субсидиите на млекарите. Крайно време е да се направи смислена икономическа оценка на проекта „Белене“, а не само да се дават периодично по едни (големи) пари, за да се придвижи проектът още една стъпка в неясна посока.

    Крайно време е да се прекара бърз влак до Бургас. Крайно време е да се приеме енергийна стратегия на страната (тя сега продължава уж обществено да се обсъжда, а всъщност просто да се влачи и да не се приема). Крайно време е да се реши какво да се прави с БАН. И е крайно време да се направи нещо. Крайно време е да се махне ВАК. Но е и крайно време да се появи и ясна идея какво да го замести.

    Крайно време е да се спре безразборното изсичане на гори. Крайно време е да се приеме програма за увеличаване на производителността на труда в България, която, ако не се промени, според Световната банка ще остави страната след 40 години точно толкова отдалечена от стандартите на Европейския съюз, колкото е тя и сега.

    Крайно време е да се подобри националната енергийна ефективност, която е също най-ниска в ЕС и обрича страната на висока енергийна зависимост, икономиката на неконкурентоспособност, хората на високи сметки за отопление и безобразни жилищни условия.Крайно време е Министерството на отбраната да престане да се занимава с имоти и строежи и да се занимае с армията.

    Крайно време е да се изгради система за грижа за изоставените деца, за да не се допуска отново и отново Могилино, случаят, чиято международна публичност отбеляза началото на главоломния спад на международната репутация на България. Крайно време е да се обърне тенденцията на нарастваща езикова и математическа неграмотност сред младите.

    Да не говорим за боклука на София, който се превърна в емблематична неразбория на страната. И така нататък, и така нататък.

    България наистина е пълна с неща, които е крайно време да се свършат и които досега бяха просто занемарени или напълно изоставени. Вероятно първите шест месеца на това правителство биха могли спокойно да мината под лозунга, залепен на всяко второ дърво в София: „Кърти, чисти, извозва“.

    За някои от нещата, за които е крайно време да се свършат, няма да стигне и цял мандат, други могат да се оправят за месец-два, като например достъпа до досиетата, за който Борисов по типичния си начин по време на откриване на спортен комплекс заявил: „Аз съм поставил като задача на парламента разсекретяване на всички досиета, за да може да се отиде и да се чете.

    „Ако правителството на ГЕРБ се захване с цялата несвършена работа и свърши поне половината от нея, то ще мине за горе-долу успешно правителство. Влакове и коли ще тръгнат, ЕС ще престане да ни натяква, че не ставаме за нищо, децата ще започнат да си пишат домашните, вместо да се напиват преди училище.

    Никой обаче няма да се въодушеви особено от такъв тип управление. Всяка свършена работа ще бъде посрещана със скептично вдигане на рамене и намръщена оценка: „Ами, крайно време беше.“

    Избирателят е конструктивно неблагодарно същество. Неговото одобрение не може да бъде задържано с работа, която е било крайно време да бъде свършена. Той трябва да бъде постоянно изненадван, а неговите очаквания – надхвърляни. Тук e основният риск за относително експертното правителството на ГЕРБ.

    Експертите знаят какво е редно да се свърши и кое е крайно време да се свърши, но правителство, което разчита на експерти, може лесно да се провали, ако това знание не е свързано с политическа воля.

    Това дали знаеш как се строят магистрали и дали можеш да ги построиш няма особено значение, ако знанието ти не е подкрепено изцяло от политическа воля и власт за построяването на въпросните магистрали. Онова, по което избирателят ще оцени правителството, е умението му да върши и работа, която не е крайно време да бъде свършена.

    Например по това дали ще обхване в образованието всички деца от предучилищна възраст; дали ще въведе успешна система за превантивно здравеопазване; или дали ще изгради поне един смислен музей или галерия с международно значение (не като президентския трафопост, превърнат в исторически музей); или дали ще махне всички билбордове от всички пътища; или пък нещо друго, което хората не очакват, че ще се случи или пък което не е крайно време да бъде свършено.

    Засега именно тази решимост, или както някои обичат да я наричат визия, не се забелязва в правителството. Това не значи, че тя няма да се появи, но в момента от правителството на ГЕРБ се очаква да „оправи нещата“, „да спре неразбориите“, да „проговори“ с ЕС и други от категорията на „крайно време е“.

    Дали ще свърши онова, което е крайно време да бъде свършено, е може би най-важният практически въпрос в момента. Дали правителството ще преодолее капана на свършване на недовършеното е може би най-интересният политически въпрос.

    julianpopov.com

  • Властите: Д-р Мъри е предписал на Джако фаталния медикамент

    Личният лекар на Майкъл Джаксън е предписал на певеца силното лекарство, което според властите е причинило смъртта му, съобщи добре запознат с разследването на кончината на Краля на попа служител на правоохранителните органи, цитиран от Асошиейтед прес.

    Майкъл Джаксън редовно е взимал пропофол, за да може да заспи. Д-р Конрад Мъри му е предписал силния медикамент, използван за упойки при операции, през последната вечер от неговия живот.

    Мъри е бил при Джаксън към момента на смъртта му на 25 юни, припомня АП. Съдът разследва лекаря за непредумишлено убийство.

    Адвокатът на Мъри твърди, че неговият клиент не е предписвал на Майкъл Джаксън никакъв медикамент, който може да е причинил смъртта на певеца. /БТА

  • Кабинетът на Борисов пое изпълнителната власт

    В Гранитната зала на Министерския съвет се състоя официална церемония по приемане на изпълнителната власт.

    По протокол министрите от досегашния кабинет изчакаха новите си колеги и заедно изслушаха химните на България и на Европейския съюз.

    „Днес правителството на европейската интеграция предава щафетата на правителството на европейското развитие на България“, каза досегашният премиер Сергей Станишев. Той поздрави новоизбрания министър-председател Бойко Борисов и новия кабинет за подкрепата, получена от мнозинството в парламента.

    Станишев добави, че тази подкрепа дава големи отговорности, свързани с очакванията на българските граждани. Правителството ни имаше няколко стратегически задачи – първата беше да гарантираме членството на България в ЕС. Членовете на кабинета изпитват гордост, че постигнахме членство без предпазни клаузи, посочи Станишев.

    Колкото по-малко се връщаме в миналото и търсим това, което ни разделя, толкова по-зле за нацията, каза новият премиер Борисов. Благодаря, че оставяте шанс да търсим диалог и да питаме за това, което не знаем. Идването на ново място е винаги един вид стрес и напрежение за всички, посочи той.

    Животът е пред нас и нека да останем приятели и колеги, добави Борисов. Той отбеляза, че никога няма да допусне етническа нетолерантност и политически гонения.

    След чаша вино в градината на Министерския съвет Бойко Борисов се отдели за традиционна среща „на четири очи“ в кабинета на министър председателя, със Сергей Станишев.

    Новите министри поеха властта в своите ведомства. Навсякъде имаше отделна церемония.

    При приемането на поста новият финансов министър Симеон Дянков каза, че от няколко седмици работи заедно с досегашния Пламен Орешарски.

    Орешарски пожела на наследника си да затвърди макроикономическата и финансовата стабилност на страната. Според него досегашното управление е изготвило добра основа, която може да служи на новото в „сегашните лоши времена“.

    В бъдещия екип на Дянков в началото ще има двама заместник-министри, тъй като той лично ще наблюдава работата на приходната администрация – Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“ – в следващите 2 до 3 месеца и засега не предвижда промени в техните ръководства. Впоследствие зам.-министрите щели да станат трима.

    Сред първите задачи на новия министър ще е ускоряване на възстановяване на ДДС за бизнеса и свързването между информационните системи на НАП и митниците. Актуализацията на тазгодишния бюджет също е неизбежна, като с нея ще се цели съкращаване на държавните разходи с между 1.5 и 2 млрд. лв, каза Дянков.

    Единственият сектор, чиито разходи няма да бъдат променени, ще бъде образованието.

    Новата цел е в края на годината бюджетът да завърши с минимален излишък от 0.5% от БВП.

    Дянков посочи, че с екипа си ще изготви анализ за това къде трябва и къде може да се намаляват разходите. Засега това ще се случи без външна намеса. Но все пак той е поканил експерти от Международния валутен фонд, които също да изготвят анализи и да дадат мнението си.

    Реформи в наказателното законодателство и в подбора и издигането на кадрите предвижда новият министър на правосъдието Маргарита Попова.

    След като символично изпрати бившия министър Миглена Тачева, Попова обобщи приоритетите си като „опростяване на процедурите и подбор на кадърни хора, които да ги прилагат“.

    Ще бъде създаден магистратски съвет към Министерството на правосъдието, каза пред журналисти министър Попова. В съвета ще бъдат включени съдии и прокурори, следователи и членове на Висшия съдебен съвет в много тесен кръг.

    „Идеята е да дойдат колеги-съдии, прокурори и следователи и хора от Висшия съдебен съвет към кабинета на министерството. С тях ще обсъждаме всичко това, което стъпка по стъпка трябва да се случва, за да покажем, че сме започнали от първата минута да работим за радикални реформи в съдебната система“, каза Попова.

    Приоритетите й през мандата й ще бъдат укрепване на съдебната система чрез реформи в наказателното законодателство, както и подборът и изборът на кадрите в системата.

    Усъвършенстването на мерките за стимулиране на заетостта и ограничаването на растящата през последните месеци безработица ще бъдат сред основните акценти в работата на Министерството на труда и социалната политика, каза новият министър Тотю Младенов при приемането на поста от досегашния министър Емилия Масларова.

    Сред приоритетите в работата си той отбеляза възстановяването на социалния диалог и доизграждането и усъвършенстването на социално-осигурителните и защитни мерки.

    Издавам поста спокойно, защото оставям министерството в добри ръце – в ръцете на колега, на експерт, отбеляза Масларова.

    „Дълбоко съзнавам сложността на големите задачи, които трябва да се решават – България е в криза, която освен икономическите и финансовите измерения има и морални“, каза новоизбраният министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на церемонията по предаването на управлението във ведомството.

    Според него качеството на инфраструктурата в България е ниско, не е добро и качеството на услугата, която се предоставя. „Да бъдеш в администрацията, означава да подкрепяш гражданите, бизнеса, така че те да се развиват. Аз лично съм управлявал най-голямата инвестиция в България, в която българските компании произведоха един продукт, с който можем да се гордеем“, посочи Плевнелиев.

    Той обяви деполитизиране на министерството от днес. Със сигурност ще има кадрови промени в Национална агенция „Пътна инфраструктура“ (НАПИ), съобщи новият министър. НАПИ ще премина под управлението на неговото министерство и няма да бъде самостоятелна структура, както е в момента.

    Ще бъда готов денонощно да работя и няма да жаля усилия, заяви пред журналисти Божидар Нанев, приемайки поста на министър на здравеопазването от Евгений Желев.

    Нанев каза още, че се надява на подкрепата на всички институции от които зависи здравеопазването – парламента, Министерския съвет, Лекарския съюз, НЗОК, неправителствени и пациентски организации.

    На въпрос дали ще направи промени на ръководни постове в министерството, Нанев отговори, че първо иска да се запознае с „работата в сектора, с всички активи, пасиви и направените разходи“ и едва тогава ще предприеме конкретни стъпки.

    Попитан какво е отношението му към новосъздадения медицински инспекторат, Нанев каза, че в този вид институцията няма да бъде полезна. Първо са нужни наблюдение, превенция и контрол, и едва тогава санкции, отбеляза новият министър. Според него тази структура трябва да бъде преобразувана, като основната й функция първо е мониторинг и едва след това санкционираща.

    В отговор на въпрос новият министър заяви, че ако има нужда, позитивният лекарствен списък също ще бъде преразгледан.

    Съобщено бе, че от днес поста му на председател на Лекарския съюз ще бъде временно поет от зам.-председателя на Управителния съвет д-р Стефан Константинов.

    Новият министър на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова получи от досегашния Даниел Вълчев пнодарък – ученически бележник в голям формат и пожелание „след четири години пълен мандат, в него да има само шестици“.

    Важно е за началото на учебната година да гарантираме необходимия размер финансиране, за да може директорите на училища и ректорите на университети да знаят на какво ще разчитат, за да могат спокойно да планират началото на учебната година, каза Фандъкова, дългогодишен учител и директор на училище.

    Фандъкова и Вълчев пристигнаха заедно пеш от церемонията в Министерския съвет. Министър Фандъкова си пожела устойчивост, по думите й шестицата не винаги е най-добрата оценка, но „пък едни устойчиви петици биха свършили работа“.

    Новият министър на отбраната Николай Младенов пое поста от предшественика си Николай Цонев на церемония в зала „Тържествена“ на министерството.

    Пред мен стои нелеката задача на първо място да сформирам екип, в който да бъдат представени вижданията на военните, на гражданските експерти и на политическото ръководство на държавата, каза Младенов.

    Той посочи необходимостта от разработване на внимателен и подробен план за осъществяването на приоритетите през следващите четири години, както и от създаването на среда, в която думата „реформи“ – обезценила стойността си през последните години, да бъде заменена с „модерност“.

    Младенов отбеляза необходимостта от въвеждането на модерни управленски практики, на модерни способности на българските въоръжени сили да изпълняват мисиите си и да работят заедно със съюзниците ни от НАТО.

    Големите енергийни проекти с участието на България ще бъдат преразгледани в най-кратки срокове и тогава ще стане ясно дали няма да бъдат спрени АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“, посочи новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при официалното приемане на поста от досегашния министър Петър Димитров.

    До края на седмицата ще бъдат обявени ресорните заместник-министри и екипа.

    Трайков каза, че не съществува теза за незабавно предлагане на борсата на акции на Български енергиен холдинг, но е възможно това да бъде направено по-късно.

    Петър Димитров подари на приемника си макет на вятърен генератор, а Трайчо Трайков му връчи икономическата програма на ГЕРБ.

    „Единственото нещо, което днес ме кара да съм тук, е каузата, наречена българска култура“, каза новият министър на културата Вежди Рашидов при приемането на поста от предшественика си Стефан Данаилов.

    Рашидов беше придружен на церемонията от бъдещия началник на кабинета му – журналистката Ива Петрони.

    Осъзнавам, че отговорността е голяма и в никакъв случай няма да си позволя да работя против идентичността на българската нация, а идентичността на българската нация е нейната духовност, допълни Рашидов. Той посочи, че неговата задача ще бъде да надгражда над постигнатото в министерството през последните четири години.

    Много искам да продължим всичко, което е направено досега и да ползваме всичко положително, каза Рашидов. Той допълни, че вратата на министерството винаги ще бъде отворена за Стефан Данаилов.

    „От тук нататък Вие сте човекът – външна политика, жената външна политика на България. Мисля, че страната ни ще спечели в бъдеще от това“, заяви бившият външен министър и вицепремиер Ивайло Калфин на церемонията по предаване на поста на Румяна Желева във външно министерство.

    Калфин посочи, че приемствеността от гладна точка на националните приоритети е изключително важна. „Когато встъпих в длъжност, министър Соломон Паси ми пожела да видим България в Европейския съюз, и да върнем медиците от Либия“, припомни Калфин и добави: „Днес живеем вече с други цели и мисля, че вашата работа, през следващата година ще бъде изпълнена с много предизвикателства.“

    „За мен е чест, че поемам този пост и отговорна задача да преведем България по-нататък по започнатия път на европейското ни членство, на членството ни в НАТО, по пътя на осъществяване на успешна външна политика“, каза министър Желева.

    Тя увери, че целият професионализъм, който има в МВнР, ще бъде употребен в тази насока, защото трябва да се мисли държавнически, а това изисква да се мисли не просто за края на мандата, а за бъдещите поколения, които трябва да се гордеят с постигнатото.

    Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев първо се видяха на четири очи. Мутафчиев посочи, че министерството е започнало работа по изключително важни за страната инфраструктурни проекти. Убеден съм, че с това, което направихме ще имате добра база за да постигнете по-добри резултати, заяви той.

    Ще разчитаме на всички специалисти в системата, заяви министър Цветков и предвиди много работа през следващите месеци, за да се спечели доверието на Брюксел на 100 процента и да се ускори реализацията на проектите по европейските програми.

    Следва продължение…

    В Гранитната зала на Министерския съвет се състоя официална церемония по приемане на изпълнителната власт.

    По протокол министрите от досегашния кабинет изчакаха новите си колеги и заедно изслушаха химните на България и на Европейския съюз.

    „Днес правителството на европейската интеграция предава щафетата на правителството на европейското развитие на България“, каза досегашният премиер Сергей Станишев. Той поздрави новоизбрания министър-председател Бойко Борисов и новия кабинет за подкрепата, получена от мнозинството в парламента.

    Станишев добави, че тази подкрепа дава големи отговорности, свързани с очакванията на българските граждани. Правителството ни имаше няколко стратегически задачи – първата беше да гарантираме членството на България в ЕС. Членовете на кабинета изпитват гордост, че постигнахме членство без предпазни клаузи, посочи Станишев.

    Колкото по-малко се връщаме в миналото и търсим това, което ни разделя, толкова по-зле за нацията, каза новият премиер Борисов. Благодаря, че оставяте шанс да търсим диалог и да питаме за това, което не знаем. Идването на ново място е винаги един вид стрес и напрежение за всички, посочи той.

    Животът е пред нас и нека да останем приятели и колеги, добави Борисов. Той отбеляза, че никога няма да допусне етническа нетолерантност и политически гонения.
    ОЩЕ ПО ТЕМАТА

    Бойко Борисов обяви кабинета
    89 |  76364
    Народното събрание избра министър-председател и правителство
    45 |  46463

    След чаша вино в градината на Министерския съвет Бойко Борисов се отдели за традиционна среща „на четири очи“ в кабинета на министър председателя, със Сергей Станишев.

    Новите министри поеха властта в своите ведомства. Навсякъде имаше отделна церемония.

    При приемането на поста новият финансов министър Симеон Дянков каза, че от няколко седмици работи заедно с досегашния Пламен Орешарски.

    Орешарски пожела на наследника си да затвърди макроикономическата и финансовата стабилност на страната. Според него досегашното управление е изготвило добра основа, която може да служи на новото в „сегашните лоши времена“.

    В бъдещия екип на Дянков в началото ще има двама заместник-министри, тъй като той лично ще наблюдава работата на приходната администрация – Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“ – в следващите 2 до 3 месеца и засега не предвижда промени в техните ръководства. Впоследствие зам.-министрите щели да станат трима.

    Сред първите задачи на новия министър ще е ускоряване на възстановяване на ДДС за бизнеса и свързването между информационните системи на НАП и митниците. Актуализацията на тазгодишния бюджет също е неизбежна, като с нея ще се цели съкращаване на държавните разходи с между 1.5 и 2 млрд. лв, каза Дянков.

    Единственият сектор, чиито разходи няма да бъдат променени, ще бъде образованието.

    Новата цел е в края на годината бюджетът да завърши с минимален излишък от 0.5% от БВП.

    Дянков посочи, че с екипа си ще изготви анализ за това къде трябва и къде може да се намаляват разходите. Засега това ще се случи без външна намеса. Но все пак той е поканил експерти от Международния валутен фонд, които също да изготвят анализи и да дадат мнението си.

    Реформи в наказателното законодателство и в подбора и издигането на кадрите предвижда новият министър на правосъдието Маргарита Попова.

    След като символично изпрати бившия министър Миглена Тачева, Попова обобщи приоритетите си като „опростяване на процедурите и подбор на кадърни хора, които да ги прилагат“.

    Ще бъде създаден магистратски съвет към Министерството на правосъдието, каза пред журналисти министър Попова. В съвета ще бъдат включени съдии и прокурори, следователи и членове на Висшия съдебен съвет в много тесен кръг.

    „Идеята е да дойдат колеги-съдии, прокурори и следователи и хора от Висшия съдебен съвет към кабинета на министерството. С тях ще обсъждаме всичко това, което стъпка по стъпка трябва да се случва, за да покажем, че сме започнали от първата минута да работим за радикални реформи в съдебната система“, каза Попова.

    Приоритетите й през мандата й ще бъдат укрепване на съдебната система чрез реформи в наказателното законодателство, както и подборът и изборът на кадрите в системата.

    Усъвършенстването на мерките за стимулиране на заетостта и ограничаването на растящата през последните месеци безработица ще бъдат сред основните акценти в работата на Министерството на труда и социалната политика, каза новият министър Тотю Младенов при приемането на поста от досегашния министър Емилия Масларова.

    Сред приоритетите в работата си той отбеляза възстановяването на социалния диалог и доизграждането и усъвършенстването на социално-осигурителните и защитни мерки.

    Издавам поста спокойно, защото оставям министерството в добри ръце – в ръцете на колега, на експерт, отбеляза Масларова.

    „Дълбоко съзнавам сложността на големите задачи, които трябва да се решават – България е в криза, която освен икономическите и финансовите измерения има и морални“, каза новоизбраният министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на церемонията по предаването на управлението във ведомството.

    Според него качеството на инфраструктурата в България е ниско, не е добро и качеството на услугата, която се предоставя. „Да бъдеш в администрацията, означава да подкрепяш гражданите, бизнеса, така че те да се развиват. Аз лично съм управлявал най-голямата инвестиция в България, в която българските компании произведоха един продукт, с който можем да се гордеем“, посочи Плевнелиев.

    Той обяви деполитизиране на министерството от днес. Със сигурност ще има кадрови промени в Национална агенция „Пътна инфраструктура“ (НАПИ), съобщи новият министър. НАПИ ще премина под управлението на неговото министерство и няма да бъде самостоятелна структура, както е в момента.

    Ще бъда готов денонощно да работя и няма да жаля усилия, заяви пред журналисти Божидар Нанев, приемайки поста на министър на здравеопазването от Евгений Желев.

    Нанев каза още, че се надява на подкрепата на всички институции от които зависи здравеопазването – парламента, Министерския съвет, Лекарския съюз, НЗОК, неправителствени и пациентски организации.

    На въпрос дали ще направи промени на ръководни постове в министерството, Нанев отговори, че първо иска да се запознае с „работата в сектора, с всички активи, пасиви и направените разходи“ и едва тогава ще предприеме конкретни стъпки.

    Попитан какво е отношението му към новосъздадения медицински инспекторат, Нанев каза, че в този вид институцията няма да бъде полезна. Първо са нужни наблюдение, превенция и контрол, и едва тогава санкции, отбеляза новият министър. Според него тази структура трябва да бъде преобразувана, като основната й функция първо е мониторинг и едва след това санкционираща.

    В отговор на въпрос новият министър заяви, че ако има нужда, позитивният лекарствен списък също ще бъде преразгледан.

    Съобщено бе, че от днес поста му на председател на Лекарския съюз ще бъде временно поет от зам.-председателя на Управителния съвет д-р Стефан Константинов.

    Новият министър на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова получи от досегашния Даниел Вълчев пнодарък – ученически бележник в голям формат и пожелание „след четири години пълен мандат, в него да има само шестици“.

    Важно е за началото на учебната година да гарантираме необходимия размер финансиране, за да може директорите на училища и ректорите на университети да знаят на какво ще разчитат, за да могат спокойно да планират началото на учебната година, каза Фандъкова, дългогодишен учител и директор на училище.

    Фандъкова и Вълчев пристигнаха заедно пеш от церемонията в Министерския съвет. Министър Фандъкова си пожела устойчивост, по думите й шестицата не винаги е най-добрата оценка, но „пък едни устойчиви петици биха свършили работа“.

    Новият министър на отбраната Николай Младенов пое поста от предшественика си Николай Цонев на церемония в зала „Тържествена“ на министерството.

    Пред мен стои нелеката задача на първо място да сформирам екип, в който да бъдат представени вижданията на военните, на гражданските експерти и на политическото ръководство на държавата, каза Младенов.

    Той посочи необходимостта от разработване на внимателен и подробен план за осъществяването на приоритетите през следващите четири години, както и от създаването на среда, в която думата „реформи“ – обезценила стойността си през последните години, да бъде заменена с „модерност“.

    Младенов отбеляза необходимостта от въвеждането на модерни управленски практики, на модерни способности на българските въоръжени сили да изпълняват мисиите си и да работят заедно със съюзниците ни от НАТО.

    Големите енергийни проекти с участието на България ще бъдат преразгледани в най-кратки срокове и тогава ще стане ясно дали няма да бъдат спрени АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“, посочи новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при официалното приемане на поста от досегашния министър Петър Димитров.

    До края на седмицата ще бъдат обявени ресорните заместник-министри и екипа.

    Трайков каза, че не съществува теза за незабавно предлагане на борсата на акции на Български енергиен холдинг, но е възможно това да бъде направено по-късно.

    Петър Димитров подари на приемника си макет на вятърен генератор, а Трайчо Трайков му връчи икономическата програма на ГЕРБ.

    „Единственото нещо, което днес ме кара да съм тук, е каузата, наречена българска култура“, каза новият министър на културата Вежди Рашидов при приемането на поста от предшественика си Стефан Данаилов.

    Рашидов беше придружен на церемонията от бъдещия началник на кабинета му – журналистката Ива Петрони.

    Осъзнавам, че отговорността е голяма и в никакъв случай няма да си позволя да работя против идентичността на българската нация, а идентичността на българската нация е нейната духовност, допълни Рашидов. Той посочи, че неговата задача ще бъде да надгражда над постигнатото в министерството през последните четири години.

    Много искам да продължим всичко, което е направено досега и да ползваме всичко положително, каза Рашидов. Той допълни, че вратата на министерството винаги ще бъде отворена за Стефан Данаилов.

    „От тук нататък Вие сте човекът – външна политика, жената външна политика на България. Мисля, че страната ни ще спечели в бъдеще от това“, заяви бившият външен министър и вицепремиер Ивайло Калфин на церемонията по предаване на поста на Румяна Желева във външно министерство.

    Калфин посочи, че приемствеността от гладна точка на националните приоритети е изключително важна. „Когато встъпих в длъжност, министър Соломон Паси ми пожела да видим България в Европейския съюз, и да върнем медиците от Либия“, припомни Калфин и добави: „Днес живеем вече с други цели и мисля, че вашата работа, през следващата година ще бъде изпълнена с много предизвикателства.“

    „За мен е чест, че поемам този пост и отговорна задача да преведем България по-нататък по започнатия път на европейското ни членство, на членството ни в НАТО, по пътя на осъществяване на успешна външна политика“, каза министър Желева.

    Тя увери, че целият професионализъм, който има в МВнР, ще бъде употребен в тази насока, защото трябва да се мисли държавнически, а това изисква да се мисли не просто за края на мандата, а за бъдещите поколения, които трябва да се гордеят с постигнатото.

    Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев първо се видяха на четири очи. Мутафчиев посочи, че министерството е започнало работа по изключително важни за страната инфраструктурни проекти. Убеден съм, че с това, което направихме ще имате добра база за да постигнете по-добри резултати, заяви той.

    Ще разчитаме на всички специалисти в системата, заяви министър Цветков и предвиди много работа през следващите месеци, за да се спечели доверието на Брюксел на 100 процента и да се ускори реализацията на проектите по европейските програми.

    Източник: VESTI.bg

  • Расте с 50% броят на българските студенти в чужбина

    С около 50% се увеличава броят на кандидатстващите в чужди университети, съобщава вестник „Сега“.

    Само за 2 месеца – от май до юли, 2948 ученици, които тази година са завършили гимназия, са легализирали дипломите си в министерството на образованието, за да кандидатстват в чужбина.

    Най-популярните специалности са икономика, право, психология, архитектура, мода и дизайн, компютърни технологии.

    Сред най-предпочитаните образователни дестинации за българите е Великобритания. Тази година желаещите да учат на Острова нараства с 56.3% спрямо м.г.

    Към 30 юни кандидатите от България, подали документи за висши училища във Великобритания, са били 1651, докато м.г. броят им е бил 1056, сочат данните на UCAS – организацията, която централизирано се занимава с кандидатите за висше образование във Великобритания.

    След влизането в ЕС таксите за българи на Острова значително намаляха. Преди 2007 г. нашите студенти плащаха между 9000 и 12 000 лири, а сега таксите рядко надхвърлят 3000 лири.

    Освен това студентите ни имат още една привилегия – могат да теглят нисколихвени заеми от британската агенция.

    Освен към Великобритания голям е интересът и към Дания и Холандия, които през последните години провеждат целенасочена политика за привличане на чуждестранни студенти с изгодни условия за прием, посочват от посредническата компания IPR Consulting.

    Според консултантите кандидатите се насочват към Дания заради безплатното образование. Холандия е предпочитана, тъй като е държава с традиции в практически насоченото образование.

    Най-много сънародници обаче се обучават в Германия – около 12 500. Втората по численост група е в американските университети – около 3500 българи.

    По данни на Евростат в ЕС учат 22 800 българи. Броят им се е увеличил двойно за последните 8 години – през 2001 г. те са били 10 800.

    Кафене.нет

  • Марк С. Елънбоугън ще става US-посланик в България (той лично отрече)

    Обама ни праща универсален експерт в политиката и икономиката. Марк С. Елънбоугън поема наесен щафетата от Нанси Макълдауни, пише „Стандарт“, като се позовава на дипломатически източници.
    Елънбоугън е виден инвеститор, предприемач и филантроп. Освен това е и топжурналист. Печели огромна популярност с геополитическите си коментари за агенция Ю Пи Ай (UPI).
    47-годишният Елънбоугън е председател на борда на директорите на фондацията „Глобъл Панел“, която е потушила не един и два конфликта по света. Сред клиентите на консултантските му услуги е Бил Клинтън.
    Марк С. Елънбоугън е роден в Германия. Американецът от години живее в Прага. Той е заклет фен на операта и не спира да пътува. Американецът е известен като експерт по водене на преговори по заплетени проблеми. Той минава 500 000 километра годишно в различни посоки на света, писа преди време германският „Ди велт“. Работата на Елънбоугън започва там, където дипломацията свършва, твърдят запознати. Гостите му обикновено не се усмихват след деловите им срещи и никой не говори за съдържанието на разговорите.
    „За някои хора съм американец с немски корени, а за други – немец с американски корени. Аз съм един хамелеон в позитивния смисъл“, казва за себе си новият американски посланик в София пред „Ди велт“. Като професор в Оксфорд е преподавал политика, философия и икономика.
    Ръководената от него фондация „Глобъл Панел“ е влиятелна организация, която работи в подкрепа на правителствени институции и частния сектор. Тя си е спечелила репутацията на дискретен посредник в трудни спорове в глобален мащаб. На организирани от „Глобъл Панел“ събития са присъствали шефът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, бившите американски президенти Джими Картър и Джордж Буш баща, британският премиер Маргарет Тачър, бившите държавни секретари на САЩ Хенри Кисинджър, Мадлин Олбрайт и Колин Пауъл, президентът на Азербайджан Илхан Алиев, бившият румънски президент Емил Константинеску, ексдържавният глава Петър Стоянов и др.
    Марк С. Елънбоугън поддържа връзки с български политици и държавници като Желю Желев и Соломон Паси.

    „Глобъл Панел“ се финансира от частния сектор. Тя съдейства за сближаването на политиката с бизнеса и за разширяване на контактите между частниците по света. Клиенти на консултантските услуги на Елънбоугън са Бил Клинтън, Гари Хард, Марио Куомо и др. Спонсори на фондациите и фирмите му пък са „Майкрософт“, „Кока-Кола“ и „Луфтханза“.

    По материали от Стандарт и БГНЕС

    Б.Р. Но според вестник Труд: „Елънбоугън е сред “стеснения кръг” от кандидати за шеф на мисията на Вашингтон у нас. Той вече минал през интервю за поста, но резултати от него за вероятен финалист още няма. Посочването на един или друг победител е чиста спекулация на този етап. “Все още нищо не е сигурно”, сподели дипломатически източник от чужбина.“

    – 28 юли 2009

    Днес американският предприемач и филантроп Марк Елънбоугън отрече появилите се в българския печат твърдения, че ще е следващият посланик на САЩ в България.

    Що се отнася до мен, аз никога не броя пилетата преди да са се излюпили, лаконичен е Елънбоугън в материал, разпространен от агенция Ю Пи Ай. Той отбелязва, че може да перифразира Ал Гор: „Някога бях следващият посланик в България“.

    Елънбоугън разказва на кратко за страната, като пише, че „българите са горд народ с велика история“.

    В същото време той подчертава, че ако наистина е щял да става посланик на САЩ в България, е щял първо да се заеме с проблема с корупцията, като припомня, че ЕС е замразил заради широкото разпространение на това явление милиони евро, предвидени за страната.

  • СДС прие декларация в подкрепа на кабинета „Борисов“

    Националният съвет на СДС прие декларация в Бургас за подкрепа на правителството на Бойко Борисов, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

    Има спешна необходимост от антикризисни мерки и актуализация на бюджета, се казва в декларацията. Националният съвет на СДС се проведе днес в Бургас, в зала „Изток“ на Бургаски Свободен Университет. Според лидера на сините Мартин Димитров решението е било взето трудно, но е продиктувано от спешната необходимост от антикризисни мерки, актуализиране на бюджета, възстановяване на доверието на ЕС и изваждането на България от кризата. ГЕРБ и Бойко Борисов носят цялата политическа отговорност за състава и действията на правителството. Основна задача на това правителство трябва да бъде ревизирането на управлението на БСП, ДПС и НДСВ и търсене на отговорност за престъпленията им, каза Димитров. На въпрос как ще коментират изказване на самия Божидар Димитров, че в редиците на СДС има агенти на ДС отговорът бе: „ да се сипят обвинения по този начин е признак на слабост и гузност от страна на Божидар Димитров.“
    Националният съвет днес взе решение до 10 дни да изготви и предложи законопроект за лустрацията, който ще бъде предложен за обсъждане и на ГЕРБ, като член на ЕНП.
    Националната конференция на сините бе насрочена за 3 октомври, като на последващо заседание на НС ще бъде определен и дневният й ред. /БГНЕС

    Бургас / България

  • ДС пази разписка за костюм на Божидар Димитров

    БНТ излъчи репортаж за агентурното минало на бъдещия министър на българите в чужбина Божидар Димитров, от който станаха известни любопитни подробности за сътрудничеството му с бившата Държавна сигурност (ДС).

    Той е открит от службите още като студент. Вербуват го през 1973 г. Подписал е декларация, че е с дълбоко убеждение, че ще защитава родината си и комунистическата идея, в която вярва.
    Работи за ДС под псевдоними Кардам, Тервел, Телериг.

    В архивите се пазят оригинали на картончета, разписки за получени от историка суми за командировки, хотел, костюм. Няма обаче доноси, твърди държавната телевизия.

    Димитров писал за чужденци, които познава и българи, живеещи в чужбина, повечето свързани с научните среди. Сред тях са биолог, помолил го да напише предговор за книгата му за Черноморието, внучка на възрожденец и студент от Югославия, ругал политиката на Тито.

    Един от загадъчните моменти в биографията му започва от Франция, където му съдействат за включване в палеографската школа на Ватикана. Първоначално посетил Ватикана, за да предаде дарение от книги. По-късно имал за задача да установи стабилни връзки с ключови хора от библиотеката, да стигне до секретния фонд и да се запознае с документи за папската политика на балканите от последните 150 години. Описва хора от библиотеката, сред които шеф на отдел, среден на ръст, с овехтял костюм, с петна, които според него са един от триковете на църковните служители за демонстрация на бедност.

    Димитров е изключен от сътрудническия апарат на Първо главно, след като си позволил да внесе книги на Солженицин в България и без да уведоми ръководителя си, да ги раздаде на приятели. След това дори вдигнал скандал, че са го предали на МВР. По този повод ръководителите му го оценяват като недисциплиниран. По-късно обаче от апарата на ДС решават, че в действията му не е имало вражеска умисъл и го възстановяват като агент Тервел.

    Историкът не смята, че агентурното му минало ще дискредитира ГЕРБ. В папките с истории за Димитров най-вероятно има изчезнали страници, допуска БНТ. Самият той казва, че е писал много и дори е готов да публикува досието.

    Асоциацията за българо-френски обмен обаче вече подготвя протестно писмо до Бойко Борисов срещу назначаването на Димитров за министър .„Личност с подобна биография и убеждения не би могла да заема този пост в контекста на ценностите на наднационална Европа”, казва Стефан Манов, който е сред основателите на асоциацията.

    Author: Kafene.net

    Б.Р. Приканваме Ви да гласувате в анонимната ни анкета (на първа страница на нашия сайт Еврочикаго) и да отговорите с ДА или НЕ на въпроса: Подходящ ли е Божидар Димитров за министър на българите зад граница?

  • Бойко удря с всичка сила Синята коалиция

    Борисов нанесе втори удар по Синята коалиция и това вече прилича на целенасочена кампания.
    Първият беше с нищо не значещият „документ“, наречен с гръмкото име – меморандум. И на новобранците политолози им е ясно, че нито една уважаваща себе си партия няма да се подпише под подобна стандартна бланка тип „Клетва във вярност“. След логичния отказ на сините да подпишат последва гневната и „спонтанна“ реакция на Борисов, че сините се опитват да му „извиват ръцете“, което няма нищо общо с действителността. Факт е, че СК декларира подкрепа за правителството на ГЕРБ още в деня на изборите. Факт е, че СК  НЕ МОЖЕ да „извива ръцете“ на Бойко защото със своите 116 гласа, плюс пълната и безусловна подкрепа от Атака, това просто не може да се случи.

    Интересен е факта, че РЗС също не подписаха меморандума. Буквално часове по-късно в интернет излезе „материалче“, на което Р. Овч. почти недвусмислено казва, че РЗС е плод на политическо генно инженерство на БСП. Пак часове по-късно РЗС вече „безусловно“ подкрепя Бойко Борисов, „ако ще в правителството му да има 5 агенти“. Не правя коментари, просто редя хронологично факти.

    След като акция „Меморандум“ не постигна кой знае какво, освен да даде начало на негативно говорене срещу Синята коалиция, ББ нанесе втори, доста по-силен удар върху роднините от ЕНП – предложи за министър човек, доказан агент на ДС. Въпреки коментарите от последния месец, че Божидар Димитров няма да влезе в правителството, най-малко защото е мажоритарно избран депутат и ако бъде в изпълнителната власт, ГЕРБ ще загуби 1 депутат в парламента. Тази логика обаче не попречи Божидар Димитров не само да влезе в правителството като министър, но и да отговаря за българите в чужбина. Още след като новината за неговото номиниране стана факт в интернет изданията на българските емигранти започнаха сериозни дискусии, доколко един агент на ДС може да се „грижи“ за българите в чужбина, голяма част от които са били прогонени (или са се спасили) навремето точно от тази Държавна сигурност. Споменава се и факта, че в огромната си част българите в чужбина гласуваха против БСП и не приемат човек, бил допреди няколко месеца в тази партия да бъде назначен на този пост, с тази мисия. Споменава се и някаква одит на Сметната палата, доказал редица злоупотреби в Националния исторически музей, ръководен от Б. Димитров – нещо, за което аз лично нищо не знам и не мога да коментирам.

    Но да се върнем на операция „Министър без портфейл“. Несериозно ми звучи обяснението на Бойко Борисов, че Б. Димитров му бил приятел, който бил до него доста време и му имал пълно доверие. Факт е, че Божидар Димитров беше едно от знаковите лица на БСП до 11 юни тази година, когато напусна БСП и се яви като мажоритарен кандидат на ГЕРБ в Бургас. До този момент (а това е почти пълният мандат на БСП във властта) Димитров е сред червения елит. Доказан факт е, че Димитров е бил агент на Първо и Второ Управление на ДС с кодовите имена – Кардам, Тервел, Телериг. Въпреки тези факти плюс загубата на 1 депутат, Б. Борисов закривайки 2 министерства създава 1 министър без портфейл. При това го прави с ясното съзнание, че за Синята коалиция Димитров е напълно неприемлива фигура в новото правителство. Нещо повече СК е поставена в ситуация, при която няма полезен ход. Ако гласува ЗА това означава да се наруши собствените си принципи и да предаде собствените си избиратели. Ако гласува ПРОТИВ, секунда по-късно ще бъде „громена“ лично от ББ по всички медии като „извивач на ръце“, лъжци, които не държат на думата си за подкрепа (дадена още в изборната нощ), ще бъде причислена към групата на БСП и ДПС и т.н. – към антисиньото говорене вероятно ще бъдат прибавени още „инструменти“. Разбира се накрая всяко изявление на Борисов ще бъде „подпечатано“ със заканата „Отиваме на избори“.

    Тук има два варианта за развитие на казуса. Първият е да се приеме предложението на СК за поименно гласуване на министрите. Това вероятно няма да се случи. ГЕРБ, Атака и вече послушната РЗС няма да го приемат. Вероятната мотивировка ще бъде, че това е „екипът, избран от Бойко Борисов и той носи пълната отговорност за него“. Вторият вариант е както стана с бургаския рапър и бизнесдамата, Божидар Димитров да си направи отвод, под претекст, че не иска да навреди на доброто име на ГЕРБ и да предизвиква негативни коментари към новото управление. Това е по-вероятния вариант, но ако стане така вече на всеки ще е ясно, че всичко се прави срещу Синята коалиция. Защото към настоящия момент единствено тя понася ударите от негативното говорене на Борисов (който като че ли забрави за БСП и ДПС).

    Разбира се има и трети вариант – Димитров да стане министър. Синята коалиция да се въздържи от гласуване (ан блок) на министрите или… (знам ли и аз какво ще направят, струва ми се че там са напълно шокирани от ставащото). ББ да я обяви за враг на вота на България и да влезе в тежка конфронтация с нея. Риториката вече е позната. Целта – премахване на конкуренцията в дясното пространство и привличане на десния избирател към ГЕРБ. Нищо чудно Борисов да нанесе и друг изпреварващ удар, като постави въпроса пред Европейската Народна Партия и поиска изключването на СДС и ДСБ. С броя си депутати в Европаламента, и успехите си на изборите в България, Бойко спокойно може да играе силово по темата. Вероятно не е забравил как при създаване на ГЕРБ партиите от Синята коалиция доста дълго поставяха бариера пред влизането на неговото политическо образувание в ЕНП.

    Бойко Борисов си дава ясна сметка, че споделя електората си със СК. И ако в процеса на управление натрупа негативи, то те ще доведат до увеличаване на подкрепата за другата ясно дефинирана дясна формация – СК. Защото въпреки насмешливо подхвърляните цифри 10+5, факт е, че сините се върнаха буквално от Оня свят. Нали не сте забравили, че в началото на годината социолозите почти категорично смятаха, че СДС и ДСБ няма да влезнат в следващият Парламент, като допускаха СДС да има някакъв минимален шанс за минаване на 4% бариера. Оказа се, че в дясно има още потенциал и социолозите ни отново сгрешиха. Атака и РЗС имат много ограничен електорален потенциал. Атака отдавна се обявиха за далеч от определенията ляво и дясно. Спомняте си думите на Сидеров дни преди изборите, че ако се наложи и „за доброто на България“ би седнал на една маса за преговори с БСП. За РЗС (особено след шоуто на Р. Овч.) вече масово има сериозни съмнения у десния избирател. Остават … ГЕРБ и СК. Ако, Бойко не изолира СК и не я навре в миша дупка, на следващите избори е възможно партньорството им да бъде наложително.
    Затова си мисля, че акциите ще продължават.

    Лично на мен ми е много интересно как сините ще реагират на случващото се. В момента те са в центъра на много сложна и важна за бъдещето им политическа игра. При това се играе Ва Банк. Ще им трябва доста търпение, прозорливост, мъдрост и активност да реагират адекватно. Оказа се, че обединяването им е проблем не само за естествения им противник, а и за партньорите им.

    И моля ви не казвайте, че Бойко бил тъп пожарникар 🙂 Човекът ни демонстрира най-висш политически пилотаж.

    Автор: Боян Боянов (www.boyanov.blog.bg)

  • Корупционен скандал в САЩ

    При операция в предградие на Ню Йорк са арестувани 44-има политици и петима равини заради участието им в корупционна схема, която имала разклонения в Израел и Швейцария.

    Сред арестуваните политически фигури са кметовете на градчетата Кобокън, Сикокъс и Риджфийлд в щата Ню Джърси, както и общински съветници.

    Арестуваните политици и равини са обвинени в изнудване, получаване на подкупи, пране на пари.

    Равин Леви Ицхак Розенбаум е обвинен в трафик на органи. Той убеждавал хора да му дарят бъбреците си срещу 10 хил. долара, а после ги препродавал шест пъти по-скъпо.

    Сред задържаните е и главният равин на сирийските евреи в САЩ.

    Политиците, обвинени във взимане на подкупи, се опитвали да замаскират получените суми като дарения за предизборни кампании.

    Ако бъдат признати за виновни заподозрените могат да получат 20-годишни присъди.

    Мрежата е разбита след 10-годишно разследване. От Министерството на правосъдието съобщиха, че през последните години международната мрежа е „изпрала“ стотици милиони долари.

    Щатът Ню Джърси е известен с нездравите връзки на политици с хора от средите на организираната престъпност. Щатът, който послужи за декор на популярния сериал за мафията „Семейство Сопрано“, е по-прочут с италианските мафиотски семейства.

    Този път обаче политиците предпочели да се съюзят с еврейски организации. Чрез благотворителни организации и фондации мрежата „изпрала“ стотици милиони долари.

    Кръгът се ръководел от духовници, които чрез демонстриране на висока нравственост умело прикривали престъпната дейност, каза прокурорът Ралф Мара.

    Шансът за полицаите се появил наскоро. Бизнесмен от Ню Джърси се съгласил да свидетелства срещу престъпната мрежа. От години той трябвало да плаща подкупи на местните управници.

    BTA

  • Обявяват ченгетата в електронните медии през август

    Автор: Галина Гиргинова

    Собственици и управляващи на електронните медии, които са били агенти на Държавна сигурност, ще бъдат обявени тт Комисията по досиетата в първата седмица на август, съобщи за “Всеки ден” шефът на комисията Евтим Костадинов. В решението на комисията ще бъдат оповестени единствено шефове на електронни медии – радиостанции и телевизии. По-нататък ще бъдат обявени и собствениците на вестници и електронни издания – агенции и електронни вестници.

    Срещнахме голяма трудност, защото има голямо движение на ваши колеги от една медия в друга, обясни Костадинов. Забавянето на проверката е станало и защото от комисията са уточнявали и точните адреси на медиите. В повечето случаи данните от Търговския регистър и по лиценз се разминавали. Костадинов уточни и че голямото движение и в управителните съвети и бордове на медиите също е затруднило проверяващите.

    Част от електронните медии, чиито собственици подлежат на проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност, са бавили своите отговори към комисията. 30 електронни медии пък не са отговорили до сега на комисията. По думите на Костадинов причината най-вероятно е, че те са регистрирани като такива, но не извършват дейност. Въпреки липсата на сътрудничество от тяхна страна, комисията ще провери бордовете на директорите. Официални откази за сътрудничество нямаме, просто имаме забавяне на отговори, посочи Костадинов.

    Според Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, на проверка и оповестяване подлежат собствениците, директорите, заместник-директорите, главните редактори, заместник главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори, водещите на предавания, водещите на рубрики в печатни издания или електронни медии.