Home » Избрано

ДПС няма да управлява България, само части от нея

2009.10.29 Няма коментари
Spread the love

Хората на Ахмед Доган продължават с провокациите към целокупния електорат, за да консолидират по-лесно своите избиратели

В ДПС много обичат да разлайват кучетата. За последно това стори зам.-шефът на партията Касим Дал, заявявайки, че движението някой ден ще управлява България самостоятелно.

Дали дясната ръка на Ахмед Доган го каза сериозно, или просто искаше да вдъхне оптимизъм у шуменската организация? Май по-скоро второто.

Парадоксът в политическата съдба на ДПС

е, че колкото повече гласове печели, толкова повече се отдалечава от властта. С особена сила това се видя на последните избори.

Двата мандата, които партията изкара във властта, й осигуриха много мандати извън нея. Независимо че гласовете в нейна полза се увеличиха, тя е в опозиция.

В ДПС може да са всякакви, но не са с розови очила. Доган и заместниците му винаги са имали трезва преценка за нещата. И точно затова е много озадачаващ фактът, че подобни приказки излизат от техните уста.

Това не се случва за първи път. Все още се помни изказването на Доган малко преди парламентарните избори, че той е инструментът на властта, който разпределя порциите от финансирането в държавата.

Това също беше малко силно и не съвсем точно изказване, но на практика с него Доган даде на тепсия властта в ръцете на ГЕРБ.

Централното ръководство на ДПС и особено лидерът му никога не правят нищо необмислено. За 20 години Доган май само веднъж се изпусна, когато невъздържано обяви, че ако иска, ще си купи летяща чиния.

Очевидно е, че приказките на Доган, Дал и компания не са случайни. С тях те бият самара, за да се сеща магарето.

По-точно – палят фитила на целокупния електорат, за да консолидират своята част от него. Министърът без портфейл Божидар Димитров вече обяви, че всички политически партии трябва да почерпят Касим Дал за думите му, особено ако ги каже седмица-две преди следващите избори, защото така само ще провокира висока избирателна активност. Само че и от ДПС ще трябва да почерпят професора за тези му думи.

Тази активност е нож с две остриета,

защото именно тя бетонира ДПС в смесените райони и гарантира присъствието му на политическата сцена.

Доган и компания едва ли скоро пак ще бъдат във властта на централно ниво и със сигурност няма никога да я консумират сами. Но и едва ли скоро ще бъдат изместени като единствена политическа партия в смесените райони.

Това се доказа и на последните частични местни избори. Въпреки че имаше по няколко кандидатури, и то все на хора с мюсюлмански имена, ДПС си взе своето в своите си райони.

Не друг, а самият Божидар Димитров обясняваше, че докато правел кампания в Бургас, му направило впечатление, че позициите на ДПС в Руен са разклатени. Според него турците там са достатъчно интелигентни хора, които разбирали, че всички те гласуват за ДПС, но само някои от тях крадат.

Новият кмет на Руен обаче се казва Исмаил Осман, той е от ДПС и спечели още на първи тур 52.55% от вота на избирателите.

Изказването на Дал беше бомбастично, но далеч по-важно е допълнението на колегата му Христо Бисеров, направено малко след това. Бисеров отдавна е известен с това, че говори малко, но казва много.

Бившият сив кардинал на СДС обясни, че ДПС от местната власт няма кой да го мръдне, а тя ще става все по-независима от централната. Накратко – ДПС се е окопало във властта по места и прави всичко възможно, за да я упражнява самостоятелно.

Доган и компания ще продължават да провокират българите да гласуват срещу тях, за да накарат по-лесно турците да пускат бюлетини за тях. След 20 години преход нещата в смесените райони не са мръднали.

Като дойдат избори, активът на ДПС все говори за Възродителния процес и голямата екскурзия. Напоследък репертоарът се обогати с това, че ГЕРБ и “Атака” ще събарят джамии.

Основният въпрос оттук нататък е дали Бойко Борисов ще продължи активно с разбиването на монопола на ДПС в смесените райони.

Тази политика бе една от водещите при създаването на партията ГЕРБ и трябва да се признае, че бяха постигнати известни успехи в това отношение.

Ако хората на Бойко Борисов обаче са решили, че с избирането на Вежди Рашидов като депутат от Кърджали задачата е изпълнена, то те много грешат.

Author: Любен Обретенов  / “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.