Home » Избрано

В София – конгресно

2009.10.18 Няма коментари
Spread the love

Четирима са мераклиите за лидерския пост в БСП


“Приличаме повече на банда негодници, отколкото на съмишленици”, каза по-рано в обръщението си Сергей Станишев.

Младен Червеняков, Сергей Станишев, Татяна Дончева и Янаки Стоилов са кандидатите за лидерския пост в БСП, обяви председателят на комисията за избора Ани Янчева.

Междувременно Румен Овчаров подаде оставка като председател на Градската организация на БСП-София.

Преди официално да бъде обявен като претендент за лидерската позиция в партията Янаки Стоилов, заяви: “Нашият кораб е пробит и бързо се пълни с вода. Нямам съмнение, че капитанът ще стои на мостика дори корабът да продължа да потъва”.

Той изтъкна, че в спасителните лодки са само тези, които винаги се спасяват. Според него БСП трябва решително да обяви лявата си политика, тъй като само така ще респектира политическите си опоненти и това е алтернативата на разпада и агонията.

“Не само БСП, но и народът трябва да се обедини около лозунга: „Долу олигархията, свобода на народа!”, каза още той. Бившият председател на парламента Георги Пирински се обяви за нов конгрес с пълен цикъл отчетно-изборна кампания.

“Приличаме повече на банда негодници, отколкото на съмишленици”, каза по-рано в обръщението си лидерът на БСП Сергей Станишев.

БСП се намира в своеобразна окопна война. Всеки е изкопал собствена дупка, защитата е единична, а вината винаги е в съседния двор, заяви той.

Станишев поиска оценка от другарите си за свършеното от него по време на управленския мандат на БСП. Той обаче подчерта, че самият той не търси изход за самостоятелно спасение и затова не подал оставка веднага след изборите, “защото постигнатото трябва да бъде защитено”.

Кой иска да създадем мит, че БСП е морално и кадрово неспособна да се справя с проблемите на хората, попита той.

И добави, че фокусът върху председателското място е бил поставен непосредствено преди заседанието на конгреса, който предварително е бил замислен като критична и самокритична дискусия за загубата на парламентарните избори от 5 юли.

Станишев упрекна някои свои съпартийци, че не само редовно са четели жълтата преса, но и активно са я списвали. Той цитира героя на Мел Гибсън от “Теория на конспирацията”, който казва, че жълтата преса трябва да се чете редовно.

БСП трябва да представи обективната оценка на управлението си, а не изкривената картина, която се представя днес, посочи в доклада си Сергей Станишев. Обществото има нужда от силна позиция на БСП, смята той.

Станишев направи оценка на управлението на тройната коалиция. За последните 20 години не е имало такъв период на градеж, на икономически и социален напредък, каза лидерът на партията.

Той обаче отбеляза, че е имало моменти, когато е бил готов да се откаже от премиерския пост и да напусне. НДСВ често е подхождала към управлението теснопартийно.

Често бяхме подложени на извиване на ръце, обща координирана игра на ДПС и НДСВ срещу БСП, заяви бившият министър-председател, но посочи, че благодарение главно на БСП, страната ни е станала член на Европейския съюз.

Станишев отчете и свои грешки, сред които, че след изборите за евродепутати през 2007 г. не е направил очакваните персонални промени в Изпълнителното бюро въпреки силния сигнал за промяна.

Бившият премиер отбеляза като слабост, че не е предвидил дълбочината и мащаба на съпротивата на самата система срещу създаването на ДАНС и не е поискал веднага оставката на Румен Петков, след като главният отпор е дошъл именно от МВР.

Конгресът включи в дневния ред на днешното си заседание точка за избор на нов председател на БСП.

Точката беше добавена по предложение на лидера Сергей Станишев. В подкрепа на предложението гласуваха 410 делегати, 235 бяха против и 64 се въздържаха.

Станишев отбеляза, че след дискусията по политиките конгресът може да вземе решение и за извънреден конгрес, и за следващото заседание на конгреса.

Делегатът от Видин Надка Балева отбеляза, че при обявения кворум от над 820 делегати в началото на заседанието, 410 гласа “за” означава неприемане на предложението. Кристиан Вигенин я репликира, че от значение е броят на гласувалите.

Със 739 гласа “за”, 27 “против” и 24 “въздържал се” конгресът прие дневния ред на заседанието. В него освен избор на председател е включена оценка на участието на БСП в управлението на страната, анализ на обществено-политическата обстановка след изборите за Народно събрание и дейността на БСП като парламентарна опозиция, както и мерки за по-нататъшното организационно-политическо развитие и обновление на партията.

Татяна Дончева посочи, че два месеца Станишев обикаля страната и прави кампания, а останалите претенденти за лидерския пост “ще правят скок от място”. По-рано Румен Овчаров обяви, че няма да предложи нов лидер.

Според него единственото възможно да се случи е оставка на сегашния председател или някакъв вид недоверие. Вчера Татяна Дончева каза, че има визия за нов ляв проект.

Тя заяви по националното радио, че за нея не е фикс идея да бъде лидер на БСП. “Мога да правя този ляв проект върху БСП, мога да го правя успоредно с БСП.

Преди да започнем да правим политически проект, ще трябва да започнем да правим един граждански проект, който на практика да обедини хора, които в тези 20 години са участвали и показали сериозни възможности в държавното управление, които не приемат свръхбогати със свръхбедни хора да съжителстват, които биха желали държавата да бъде подредена, да бъде разумно управлявана.

Всеки да си намери нишата и за бизнес, и за активност, и за наемен труд, и за образование”, заяви тя. Според нея има голяма вероятност на конгреса да бъде избран нов лидер.

Сред материалите на 47-мия конгрес на БСП e и декларация, в която се признава, че по време на управлението на партията са били формирани сфери на икономическо влияние чрез заемането на постове и длъжности, както в държавното управление, така и в самата БСП.

Документът беше приет на Националния съвет на партията в петък.

В него се признава, че партията е претърпяла най-тежкото си изборно поражение, като най-тревожното е, че и след изборите доверието към БСП спада драстично.

Според документа главната причина за загубата на доверие към партията е коалиционното управление и впечатлението, което то е създало у избирателите, че се обслужват предимно интересите на тесен кръг лица.

СДС ще си избира председател на 29 ноември


От СДС – София помолиха Мартин Димитров да не се кандидатира пак, той пък е сигурен, че ще спечели още на първи тур

Изборите за председател и ръководство на СДС ще са на 29 ноември, а балотажът за председател ще е на 6 декември.

Това решиха делегатите на 19-ата национална конференция на СДС.

Член на СДС може да бъде изключен от партията с решение на Националния съвет при недвусмислено изявление пред медиите срещу партията, неин кандидат или листа.

Възстановяване на членските права в този случай не се допуска, решиха делегатите.

Решено беше още Националната конференция да насрочва датата на вътрешнопартийните избори за председател и заместник-председатели на СДС до 60 дни след завършването й.

Досега този срок беше не по-рано от 30 дни и не по-късно от 45 дни след завършването на конференцията.

На конференцията се чуха много неодобрителни изказвания от страна на членове на софийската и русенската организация на партията относно политиките, водени от лидера Мартин Димитров.

“Мартине, моля те, не се кандидатирай отново за председател на СДС!”, призова заместник-председателят на МСДС и член на ръководството на СДС-София Любомир Ковачев.

Димитров пък е сигурен, че ще спечели изборите за председател – той заяви, пред журналисти, че ще спечели още на първи тур.

В отговор на упреците Димитров заяви, че тези коментари идват от малка група от ръководството на СДС-София.

Той разкритикува решението на Софийската организация на партията да подкрепи кандидата на ГЕРБ за предстоящи частични местни избори в столицата, заявявайки, че партията е имала огромен потенциал за силен кандидат, който да отиде на балотаж и дори да спечели изборите.

От своя страна Борислав Бориславов от столичната организация на партията заяви, че единственият шанс на СДС е да има нов лидер.

Според него изказванията на Мартин Димитров по време на конференцията могат да бъдат само думи на човек, на когото му липсват първите 15 години в СДС.

Той подчерта, че грубо са били погазени правилата на партията по време на подготовката за явяването на СДС на парламентарните избори и не са били добре подредени водаческите листи.

СДС прилича на националния отбор по футбол – има звезди, но няма екип. Това заяви в изказването си евродепутатът Надежда Михайлова.

Лидерските проблеми в СДС трябва да бъдат разрешавани в контекста на екипност, тъй като в противен случай партията никога няма да се превърне в силата, която е била, изтъкна тя.

Михайлова припомни на делегатите, че няма значение кой ще е лидер, ако няма отбор зад него. Тя беше категорична, че СДС не е ощетена от членството си в Синята коалиция и съотношението на депутатите в парламента показва точно това.

Абсурдно е да смятаме, че по-малката партия ДСБ ще ни асимилира. Смятам, че СДС не може да си позволи празна година, заяви Михайлова обявявайки се против това, че партията няма да се яви самостоятелно на частичните местни избори в София.

Агоп Овагинян се обърна към конференцията с думите, че новият председател на партията Мартин Димитров е взел еднолично решение за коалиция с ДСБ, и по този начин е лишил много представители на върховния орган на СДС да дадат своя глас.

Станахме ракета носител на Иван Костов и ДСБ и най-демократичният устав беше тотално погазен, допълни още той. Кметът на район Витоша в столицата е един от спряганите за кандидат за лидерското място в СДС.

Любен Петров заяви, че ще има лидерска битка в СДС и изрази надежда, че тя ще доведе до по-добро СДС. Самата ситуация в партията не е добра и е важно СДС да бъде изведена на преден план. “Отрежда ни се от някои колеги поддържаща роля”, допълни той.

Според него Синята коалиция трябва да бъде основно преформулирана и да се търси по-широко обединение, тъй като сега е момента за това. СДС трябва да бяга от вътрешно-партийните драми, в които сме се вкарвали през годините.

Според депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров обаче, партията няма вътрешно политически битки, а има вътрешно-политически мераци.

Той изтъкна, че силни опоненти на Мартин Димитров в момента няма, и че може да се окаже, че изборите за лидерската позиция ще бъдат много скучни и няма да има никаква драма.

Гяуров заяви, че автентичната десница е обречена на единомислие и единодействие и ако Синята коалиция успее да оцелее и да докаже правото си на живот, значи е била разумно решение.

На 19-тата Национална конференция на СДС се очаква да бъдат разгледани и обсъдени промени в устава на партията, да бъдат избрани ръководни длъжности, и да се насрочат вътрешно партийни избори.

Близо 600-те делегати на конференцията трябва да приемат и обща политическа резолюция в края на днешния ден.

Преизбраха Каракачанов за председател на ВМРО


Единият от кандидатите за лидер на партията – Славчо Атанасов, напусна конгреса със скандал

Красимир Каракачанов бе преизбран за председател на ВМРО на Четвъртия извънреден конгрес на партията.

Според пресцентъра на формацията в залата присъстват 382 делегати.

По-рано днес група делегати напусна конгреса. Сред нея бе и единият от кандидатите за лидер на партията – Славчо Атанасов.

Според бившия депутат от ВМРО Борис Ячев напусналите са над 300 делегати от около 12 области, сред които Благоевградска, Пловдивска, Пазарджишка, Ямболска, Врачанска и др.

За съжаление този конгрес ще остави много въпросителни и ние ще сезираме съда и прокуратурата за легитимността на форума, заяви Ячев.

Според него трябва да има алтернативен конгрес, който да бъде свикан легитимно.

Обстановката в залата не е конструктивна, нарушенията са много – има разминаване между предварителния списък с делегати и реално присъстващите, има делегати с баджове без имена, посочи той.

Според него около половината от делегатите са напуснали и ако се прецени, че има кворум, конгресът може да продължи.

От пресцентъра на ВМРО уточниха, че в залата са останали 382 делегати и има необходимият кворум, за да продължи заседанието.

Източник:  БТА и БГНЕС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.