Home » Избрано

Заговор срещу държавата на специалните служби

2009.10.28 Един коментар
Spread the love

Този скандал е само началото. Бивши служители на ДАНС са изнесли 500 страници доклади и справки, част от които със сигурност ще бъдат извадени до края на годината.

Това прогнозира пред “Дневник” пожелал анонимност политик, познаващ отблизо нравите в спецслужбите.

Докато медии и политици обсъждаха тиражирания вече в интернет текст, представен като доклада на агенцията, връчен от Алексей Петров на премиера Бойко Борисов, министър-председателят обяви, че прокуратурата трябва много бързо да повдигне обвинение и да вкара в съда всички действащи лица по секретния доклад.

Това трябва да се направи, ако искаме да се предотврати разпадът на държавата. Ако всички действащи лица – от създателите до приносителите – не отидат по арестите, нищо добро не очаква тази държава, каза той.

Борисов определи като престъпление и факта, че прокурорът, проверявал доклада преди година, е отказал да повдигане обвинения. Проверката е направил Любомир Мирчев от Софийската градска прокуратура, каза началникът му Николай Кокинов пред “Дневник”.

Не само Борисов заговори за заплаха за сигурността на държавата. В същия дух се изказа и вътрешният министър Цветан Цветанов,а ден по-рано и председателят на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов (“Синята коалиция”).

Голямото заключение е, че тези, които атакуват в момента националната сигурност на страната през ДАНС, искат да покажат, че ГЕРБ не е в състояние да упражни изпълнителната власт, заяви в понеделник Костов.

Попитан кои са тези кръгове, във вторник той обясни пред “Дневник”, че “на първо място това е бившият председател на ДАНС Петко Сертов и неговият кабинет, както и Сергей Станишев и кръговете около него от бившата ДС”.

В интервю за “Дневник” Тихомир Безлов прогнозира, че се готви контраудар срещу закриването на ДАНС. Според него във вторник е бил даден знак за това от едно от крилата в агенцията.

Безлов визира Рашко Заяков, бивш началник на “Контраразузнаване”, който напусна службата и стана експерт към парламентарната група на РЗС, и който в публичните си изяви защитава позициите на Алексей Петров.

Източник: Кафене.нет

One Comment »

 • Pesho said:

  Фикцията “държава”

  Източник: Deutsche Welle

  В България отново се вихрят скандали, които освен че отклоняват обществените настроения в определена посока, илюстрират за пореден път проблемите пред най-бедната европейска държава. Повече – от Георги Папакочев.

  В навечерието на приемането на кризисния бюджет за следващата година и непосредствено преди изтичането на стоте дни от управлението на ГЕРБ общественият адреналин в България постигна отново рекордни нива с поредния скандал, забъркан и този път от специалните служби.

  Скандалите нямат край

  Тайнственият супер секретен доклад на ДАНС, изскочил по неведом, засега, начин от кабинета на бившия премиер Станишев и появил се също толкова странно в ръцете на Бойко Борисов, накара сегашния премиер да направи пред медиите „разтърсващи” признания, като например, че самият той не знае „в каква държава сме живели, как се е работило със специалните служби, как са се спазвали законите и на кого може да се има доверие” или че „няма държава и няма специални служби”.

  За потвърждение на премиерската горест спорният топ-секретен документ на българското ФБР своевременно заля интернет и въпреки първоначалните съмнения за неговата достоверност цялата тайнственост около аферата се превърна в повод за кръчмарски майтапи. А и за някои допълващи въпроси. Като, например, кой управлява новосъздадената Агенция за национална сигурност и с какво всъщност се занимава тя?

  Защото ако се съди по текста в интернет, любимата „тайна рожба” на тристранната коалиция всъщност е била истински змиярник, в който политически и корпоративни „факири” с немислими връзки са командвали танца на опасните влечуги чрез мобилните си телефони, при това толкова явно и арогантно, че даже да не повярва човек!

  Или, кое е общото между „концертмайстора” на ВСС „Красьо от Плевен” и въпросните „факири” от останалите власти в държавата – изпълнителната и законодателната?

  Отговорът може да бъде елементарното – разбира се, че мобилните телефони – макар обикновеният човек отлично да разбира, че властите, организираната престъпност и корупцията в България са преплетени като олимпийски кръгове, а опитите за промяна на сегашното статукво засега са само показни, за пред Европа.

  Аман от илюзии!

  Засега проектобюджетът за 2010 година подсказва колко тежка ще бъде не само зимата, но и цялата следваща година за българина.

  Посърналите лица по телевизията на министрите от 100-дневния кабинет недвусмислено говорят за абсурдните икономически, социални и политически задачи, които тези хора трябва да решават в натвореното от предшествениците им настояще и още по-кризисното бъдеще.

  Успоредно с това ще трябва да се отговори и на екзистенциалния за България въпрос – ще се сдобият ли нейните граждани най-сетне с държава или тя ще продължава да фигурира само като термин в официалните документи.

  Този въпрос задават не само все по-оредяващите млади хора в страната, но и всички, които през последните 20 години с надежда избираха и покорно търпяха върволицата шарлатани във властта.

  Така че този път исканият отговор става наложителен. При това той трябва да бъде даден незабавно!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.